Vlasy s vysokou pórovitosťou. Čo by ste mali vedieť

Vlasy s vysokou pórovitosťou. Čo by ste mali vedieť

Absorbujú vodu a výživné látky ako špongia. To však neznamená, že je jednoduché vyživovať ich. To si môžete všimnúť pri pohľade na vlasy s vysokou pórovitosťou, čo je skupina extrémne poškodených vlasov. Vlasy s vysokou pórovitosťou sú nesmierne slabé, krehké a suché, dokonca až tuhé. Majú sklon ku krepovateniu a ľahko na ne pôsobí statická elektrina. Ak sa vaše vlasy nachádzajú v žalostnom stave - pozrite sa, ako ich zregenerovať, a zistite, od akých vecí by ste sa mali držať ďalej.

Vlasy s vysokou pórovitosťou: Profil

Vysoká pórovitosť vlasov sa rovná poslednému štádiu ich poškodenia. Tento typ vlasov je krehký, drsný, s rozštiepenými končekmi, matný, dehydrovaný od úrovne uší smerom nadol, často veľmi tuhý a buď vyblednutý vplyvom slnka, alebo preto, že pigmenty sa rýchlo vymývajú. Okrem toho sú vlasy s vysokou pórovitosťou často veľmi citlivé. To znamená, že majú zvýšenú tendenciu k poškodeniu. Často stačí jediné použitie žehličky na vlasy alebo fénu, aby sa porušili sírne mostíky nachádzajúce sa vo vnútorných štruktúrach vlasov. V dôsledku toho sa vlasy stávajú neuveriteľne suché (nemajú schopnosť zadržiavať vlhkosť), drsné, krehké a ľahko sa lámu.

Ako vyzerajú vysoko pórovité vlasy? Na lepšie pochopenie by sa mal ich poškodený stav analyzovať pod mikroskopom. Vtedy si všimnete, že povrch vlasov nie je hladký. Kutikuly sú zdvihnuté a široko otvorené, a preto neexistuje nič, čo by mohlo chrániť vnútorné štruktúry vlasov pred toxínmi, teplotou a agresívnymi látkami dodávanými so zle prispôsobenými prípravkami na starostlivosť o vlasy.

Čo spôsobuje, že vlasy zvyšujú svoju úroveň pórovitosti?

Samozrejme, ľudia sa s prirodzene veľmi poréznymi vlasmi nerodia. Vo väčšine prípadov trvá určitý čas, kým sa pórovitosť vlasov zvýši v dôsledku častého vystavovania škodlivým kaderníckym postupom, napr. odfarbovaniu alebo trvalej ondulácii. Vlasy sa stávajú pórovitejšími aj v dôsledku nesprávnej starostlivosti. Nevhodná kozmetika, dlhé hodiny strávené v klimatizovaných miestnostiach, spanie s mokrými vlasmi, nosenie príliš tesných účesov a nedostatočná ochrana (oklúzia) sú priamymi príčinami zhoršenia kvality vlasov.

Je vhodné uvedomiť si skutočnosť, že jedným z faktorov, ktoré prispievajú k zvyšovaniu pórovitosti vlasov, sú ochorenia pokožky hlavy a systémové ochorenia (napr. nedostatok vitamínov), choroby a silné lieky, ktoré oslabujú vlasové cibuľky. Prirodzene, sklon k dehydratácii môže byť dedičný. Týka sa to najmä kučeravých a vlnitých vlasov, pretože ich štruktúra bráni rovnomernému rozvádzaniu mazu pozdĺž vlasového stvolu. V dôsledku toho vlasy prichádzajú o prirodzenú ochrannú vrstvu, ktorá zabraňuje strate vody. Nesprávna starostlivosť o vlasy preto najskôr ničí povrchovú vrstvu vlasov tvorenú keratínovou kutikulou a potom negatívne ovplyvňuje vnútorné štruktúry vlasov, teda kortex.

Starostlivosť o vlasy s vysokou pórovitosťou: Ako sa starať o poškodené vlasy?

Hlavným problémom spojeným s vlasmi s vysokou pórovitosťou nie je ich žalostný stav a absolútna nutnosť regenerácie. To, čo skutočne sťažuje starostlivosť o vlasy s vysokou pórovitosťou, je ich precitlivenosť na vonkajšie faktory. Na objasnenie to znamená, že na oslabenie stavu prameňov netreba veľa, napríklad časté fénovanie. Aké kroky by sa teda mali podniknúť, aby sa vlasom s vysokou pórovitosťou poskytla správna starostlivosť?

V prvom rade by sa vlasy s vysokou pórovitosťou mali ošetrovať šetrnými prípravkami bez obsahu škodlivých detergentov a látok, ktoré by mohli zhoršiť štruktúru vlasov. Šetrnosť je takpovediac kľúčovým slovom celej starostlivosti o vlasy s vysokou úrovňou pórovitosti.

Najdôležitejšie je vybrať si prípravky na starostlivosť o vlasy, ktoré sú šetrné, zbavené ťažkých a dráždivých silikónov a iných komedogénnych látok. Monohydroxyalkoholy, ktoré sú najťažšie a ľahko ich nájdete v mnohých výrobkoch starostlivosti o vlasy, najrýchlejšie vysušujú vysokoporézne a krehké vlasy. Preto predtým, ako si zaobstaráte prípravok na starostlivosť o vlasy, skontrolujte jeho zloženie, aby ste vylúčili tieto látky: alkohol denat, benzylalkohol, obilný alkohol alebo izopropyl IPA.

Nevystavujte vlasy chemickým úpravám, ktoré narúšajú ich stav: odfarbovanie a farbenie negatívne ovplyvňuje stav vlasov. Preto je rozhodne lepšie vyhnúť sa syntetickým farbivám alebo odfarbovačom a siahnuť po prírodných rastlinných farbivách, ako je napríklad henna.

Namiesto uvedených kaderníckych postupov je rozhodne lepšie vykonávať olejovú úpravu vlasov. Mnohé prírodné oleje totiž dokážu nielen napraviť vnútorné štruktúry vlasov a posilniť vlasové cibuľky, ale aj zintenzívniť farbu vlasov a zvýšiť ich lesk. Taktiež sa na dennej báze snažte používať ochranné vlasové hmly a spreje určené pre vlasy s vysokou pórovitosťou - ľahké a zároveň plné účinných látok, ktoré zanechávajú vlasy silnejšie a chránené pred agresívnymi vonkajšími faktormi. Túto úlohu by mala splniť aj olejová hmla na vlasy.

Starostlivosť o vlasy s vysokou pórovitosťou je nekonečný boj nielen s dehydratáciou a zďaleka nie dokonalým vzhľadom, ale je spojená aj so zabezpečením toho, aby vlasy nestrácali hydratáciu a výživu. Preto sa pri každej kozmetickej procedúre snažte vytvoriť takzvanú oklúziu - ochrannú vrstvu (najlepšie ak je vytvorená zo zmäkčujúcich látok), ktorá blokuje únik živín z vnútorných štruktúr vlasov.

Vlasy s vysokou pórovitosťou sa dobre znášajú so všetkými typmi keratínových ošetrení, či už ide o profesionálne ošetrenia u kaderníka alebo domáce ošetrenia a kozmetiku s vysokým obsahom keratínu. Tento proteín je prirodzenou zložkou vlasov a účinne vypĺňa všetky medzery, ktoré sa objavia vo vlasových štruktúrach. Vzhľadom na to, že končeky vlasov s vysokou pórovitosťou sú veľmi poškodené, nezabudnite tieto časti vlasov chrániť buď mastným a ochranným lanolínom, alebo správnym sérom na končeky vlasov.

Ak je to možné, obmedzte používanie fénu a nechajte vlasy vyschnúť na vzduchu. Ak je však fénovanie potrebné, vždy použite kondicionéry alebo krémy na ochranu pred teplom. Okrem toho sa uistite, že prúd vzduchu, ktorý tento nástroj na styling vlasov vytvára, je slabý, najlepšie, ak použijete studený prúd vzduchu, pretože dokáže uzavrieť vlasovú kutikulu, uhladiť vlasy a zanechať ich lesklé.

Navyše je dobré mokré vlasy zaplietať do vrkoča alebo ich upraviť do voľného copu. Vďaka tomu predídete ďalšiemu poškodeniu a krepovateniu. Doprajte si masky na vlasy bohaté na vyživujúce látky a raz týždenne si môžete dopriať octový výplach vlasov a pokožky hlavy - obnoví pH pokožky hlavy a pomôže vám prirodzene uzavrieť vlasovú kutikulu. Ďalšou veľmi odporúčanou metódou, ktorú je potrebné aplikovať, je správny spôsob umývania vlasov: CSC alebo SCSC. Stručne povedané, obe metódy závisia od použitia dvojnásobnej dávky kondicionéra počas umývania vlasov alebo dvojitého šampónovania v kombinácii s intenzívnou výživnou kúrou vykonávanou pomocou výživných kondicionérov vykazujúcich hĺbkovo regeneračné vlastnosti.

Ukázalo sa tiež, že je prospešné podporovať vlasy "zvnútra", čo znamená predchádzať nedostatku živín a siahnuť po kvalitných výživových doplnkoch. Vlasy s vysokou poréznosťou potrebujú obrovskú porciu bielkovín, vitamínov (najmä A, E a B5), minerálov (zinok, meď, kremík) a aminokyselín.

Ak chcete bojovať proti nadmernému zhoršovaniu stavu vlasov, nechajte si vlasy pravidelne zastrihávať (aspoň 4-6-krát ročne).

Šampón na vlasy s vysokou pórovitosťou

Vedeli ste, že z hľadiska starostlivosti o vlasy s vysokou pórovitosťou je rozhodujúca frekvencia umývania vlasov? Umývajte ich preto len vtedy, keď to vlasy potrebujú, ale nerobte to príliš často, pretože by to mohlo podporiť ich ďalšiu dehydratáciu. Raz za čas môžete siahnuť po jemnom detskom šampóne. Nevyživuje ani nečistí vlasy tak dobre ako bežné šampóny, poskytuje však jemnú starostlivosť, po ktorej vlasy s vysokou pórovitosťou túžia.

Odporúča sa tiež venovať pozornosť spôsobu, akým vlasy umývate. Tento postup by mal závisieť od jemného masírovania pokožky hlavy, pričom sa treba vyhnúť ťahaniu alebo intenzívnemu treniu vlasov. Taktiež by ste nemali rozotierať šampón po celých vlasoch. Namiesto toho ho aplikujte len na pokožku hlavy, pričom končeky vlasov ošetrite kondicionérom. Pokiaľ ide o napenenie, používajte len vlažnú vodu, ktorá uzavrie vlasové kutikuly vlasov s vysokou pórovitosťou. Napokon, tento typ vlasov bude vďačný, ak ich budete umývať mliečnymi, hustými a zvláčňujúcimi šampónmi plnými regeneračných látok.

Kondicionér na vlasy s vysokou pórovitosťou

Kondicionéry na vlasy s vysokou pórovitosťou by sa mali zamerať na obnovu a zlepšenie stavu vlasov. Tento typ vlasov je vážne poškodený, preto aj jemné silikónové prípravky plnia svoj účel - hlavne pri starostlivosti o rozštiepené končeky. Proteínové kondicionéry a hydratačné látky by sa mali používať s mierou, pretože ich nadmerné množstvo by mohlo oslabiť štruktúru vlasov. Najlepšie v kombinácii s mastnými zmäkčujúcimi prípravkami, ktoré vedia udržať ochrannú vrstvu vlasov. Treba mať tiež na pamäti, že príliš veľa rastlinných umývacích prípravkov alebo príliš časté umývanie vlasov by mohlo poškodiť štruktúru vlasov, najmä ak výrobok obsahuje príliš málo zmäkčujúcich látok alebo jemných silikónov.

Raz alebo dvakrát týždenne (ak sú vaše vlasy extrémne poškodené) si nájdite čas na intenzívnu regeneračnú kúru. Na tento účel sú vyrobené masky na vlasy Nanoil - profesionálne posilňujúce prípravky na jednoduché domáce použitie. Veľmi porézne vlasy si určite obľúbia arganovú masku Nanoil a bestseller na poškodené vlasy: masku na báze keratínu.

Olej na vlasy s vysokou pórovitosťou

Vlasy s vysokou pórovitosťou si vyžadujú ošetrenie olejmi rozhodne častejšie ako iné typy vlasov. Preto vykonávajte ošetrenie vlasov olejom aj každé 2-3 dni, kým nezaznamenáte zlepšenie ich vzhľadu a stavu. Najlepšou zmesou vyvážených olejov na poškodené vlasy je Nanoil na vlasy s vysokou pórovitosťou.

Končeky vlasov možno ošetriť jednotlivými skrášľujúcimi olejmi. Najdôležitejšie však je používať len nerafinované a za studena lisované oleje.

Na ošetrenie vysoko poréznych vlasov by sa mali používať rastlinné oleje s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín (omega-3 alebo omega-6). Tento typ olejov sa skladá z molekúl, ktorých veľkosť je dostatočne veľká na to, aby sa prispôsobili široko otvoreným vlasovým kutikulám vlasov s vysokou pórovitosťou.

Treba mať na pamäti aj to, že nasýtené mastné kyseliny s malými molekulami, ako je kokosový olej alebo bambucké maslo, vlasom s vysokou pórovitosťou príliš neprospievajú. Dôvodom je skutočnosť, že takéto oleje nie sú schopné udržať vlasy hydratované, ale namiesto toho zanechávajú vlasy krepovité.

Oleje a kozmetické maslá vhodné na vlasy s vysokou pórovitosťou

  • Olej zo semien bavlníka - chráni končeky vlasov, má zmäkčujúce a hydratačné vlastnosti, ideálny na ošetrenie suchých vlasov s extrémne poškodenými končekmi.
  • Ľanový olej - ľanový olej obsahuje vzácne vitamíny B a E. Stimuluje procesy samoobnovy vlasov a cibuliek a chráni vlasy pred rednutím, lámavosťou a štiepením končekov tým, že urýchľuje ich rast.
  • Olej z hroznových jadierok - ideálny na leto, chráni vlasy a pokožku hlavy pred slnečným žiarením, chemickým a mechanickým poškodením a nepriaznivými účinkami častých kaderníckych procedúr (farbenie, fénovanie, žehlenie).
  • Olej z pšeničných klíčkov - vykazuje regeneračné vlastnosti, fixuje vnútorné štruktúry vlasov, rekonštruuje prirodzený ochranný plášť vlasov, vyhladzuje ich povrch a uzatvára kutikuly.
  • Olej z marakuje - silný antioxidant s omladzujúcimi vlastnosťami. Vyživuje vlasy a zvyšuje ich pružnosť. Olej zanecháva vlasy lesklé a chránené pred znečistením z mesta. Tiež krotí nepoddajné pramene a uľahčuje rozčesávanie. Olej z marakuje pôsobí proti krepovateniu vlasov, ktoré zjemňuje.
  • Olej z prvosienky - zlepšuje stav pokožky hlavy, pozitívne ovplyvňuje bunky pokožky a vlasových cibuliek. Okrem toho zabraňuje strate vody, odstraňuje toxíny, zmierňuje podráždenie a pomáha pri liečbe rôznych kožných ochorení.

Čo ešte majú vlasy s vysokou pórovitosťou rady?

Vo väčšine prípadov si takéto vlasy vyžadujú pôsobenie celého radu regeneračných proteínov a látok, ktoré vlasy nielen chránia, ale aj regenerujú a udržiavajú ich hydratáciu. Medzi prospešné látky, ktorými možno ošetriť vlasy s vysokou pórovitosťou, patria:

  • Keratín - prirodzená zložka vlasov zodpovedná za vyplnenie medzier v poškodených vlasových štruktúrach. Keratín bohatý na síru zlepšuje pružnosť a odolnosť vlasov voči agresívnym vonkajším faktorom. Keratín tiež zanecháva vlasy hladké a lesklé.
  • Ďalšie proteíny a aminokyseliny - vyhladzujú a chránia vlasy pred zhoršením ich stavu. Taktiež vypĺňajú medzery vo všetkých vlasových štruktúrach. Najobľúbenejšie proteíny na ošetrenie vlasov sú mlieko, hodváb, pšenica, sója a kolagén.
  • Jablčný ocot - možno ho použiť na záverečné oplachovanie raz týždenne. Takéto oplachovanie vlasov uzatvára zdvihnuté kutikuly vlasov s vysokou pórovitosťou, vyhladzuje štruktúru vlasov a vyrovnáva pH pokožky hlavy. Pamätajte, že jablčný ocot má byť ľahký oplach vlasov, zriedený vodou, aby bol menej kyslý.
  • Zvlhčujúce látky (napr. glycerín, med, močovina, mliečnan sodný, fruktóza, aloe, kyselina hyalurónová) - sú tiež potrebné pre vlasy s vysokou pórovitosťou, ale musia sa používať s mierou. Dôležité však je, že po aplikácii sa musí zabrániť odparovaniu zvlhčujúcich látok, a to pomocou zmäkčujúcich látok (olejov a voskov, ako je lanolín).
  • Ľahké silikóny - tiež patria do skupiny zmäkčovadiel. Sú známe ako filmotvorné polyméry, ktoré by mali byť súčasťou starostlivosti o poškodené vlasy. Stručne povedané, vyživujú poškodené pramene, ako aj skrášľujú dehydrované vlasy.

Vysoká pórovitosť vlasov - čomu sa vyhnúť

Pri starostlivosti o vlasy s vysokou pórovitosťou musíte bezpochyby neustále dbať na to, aby ste vlasy nevystavili faktorom, ktoré by mohli poškodiť už oslabenú štruktúru vlasov. Preto sa musíte vyvarovať:

  • farbeniu vlasov, odfarbovaniu, trvalej ondulácii
  • vysokej teplote
  • slanej a chlórovanej vode
  • priamemu a dlhému vystaveniu slnku, vetru a chladnému počasiu
  • hrubým uterákom, tenkým sponkám a kovovým štipcom na vlasy (mechanické poškodenie)
  • intenzívnemu česaniu (trhanie a ťahanie vlasov, oslabenie pokožky hlavy)
  • neodporúča sa ani vrstvenie, namiesto toho je lepšie vlasy pravidelne zastrihávať
  • vysoké kyslé pH (napr. octové oplachovanie vlasov s vysokou koncentráciou octu)
  • vysoké zásadité pH (napr. odfarbovanie)
  • príliš veľa bylín, alkoholov a zvlhčujúcich látok
  • nadbytok parafínu - ide o pomerne silné zmäkčovadlo, ktoré môže zanechať vlasy lesklé, ale zároveň veľmi dehydrované a krepovité

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov