Ktorý šampón je ideálny pre váš typ vlasov? Tajomstvo správnej starostlivosti o vlasy

Ktorý šampón je ideálny pre váš typ vlasov? Tajomstvo správnej starostlivosti o vlasy

Ako si vybrať ten správny šampón? Pokiaľ ide o súboj s kondicionérom, šampón získava pomenej pozornosti - jeho úlohou je čistiť, a to je všetko. Zvykneme zabúdať, že nevhodne zvolený šampón môže narobiť viac škody ako úžitku. Zistite, aký typ šampónu zvoliť, aby ste z neho vyťažili čo najviac a vyhli sa krepovateniu, matným a zamotaným vlasom.

Tí z vás, ktorí presne viete, aký šampón vaše vlasy potrebujú, prosím, zdvihnite ruku. Zatiaľ čo kondicionéry na vlasy vyberáme a starostlivo analyzujeme ich zloženie, šampónom toľko času nevenujeme. Mnohí z nás si jednoducho kúpia náhodný alebo siahnu po dvojitom balení, ktoré obsahuje kondicionér aj šampón rovnakej rady a značky. Buď vyskúšame všetky výrobky dostupné v drogérii, alebo zostaneme verné jednému konkrétnemu kozmetickému prípravku, ktorý s našimi vlasmi robí zázraky. Keďže väčšina z nás si nie je úplne istá, aký šampón bude ten správny, máme tendenciu vystavovať svoje vlasy poškodeniu.

Nesprávne zvolený šampón na vlasy

Viete, aké následky môže mať používanie nevhodne zvoleného šampónu? Takýto výrobok môže obsahovať zložky, ktoré nezodpovedajú pórovitosti vašich vlasov a dokonca môžu podráždiť vašu pokožku. Následky zle zvoleného šampónu na vlasy:

  • spôsobuje nepríjemný pocit svrbenia,
  • prispieva k tvorbe lupín,
  • dráždi pokožku hlavy a oslabuje cibuľky,
  • vysušuje a zmatňuje vlasy,
  • sťažuje rozčesávanie a úpravu vlasov.

Ako vybrať šampón podľa typu vlasov?

Teoreticky sa môžeme riadiť len etiketou, ale do výberu šampónu na vlasy sa oplatí zaangažovať viac. Najdôležitejšie je jeho zloženie.

Preto sa vyhýbajte šampónom, ktoré obsahujú alkoholy, ftaláty, ropné látky, parabény a iné škodlivé látky, napr. silne dráždivé detergenty (Laureth sulfát sodný, Coco sulfát sodný, Lauryl sulfát amónny, Myreth sulfát sodný, Lareth sulfát amónny, Cocoyl sarkozinát sodný, Pareth sulfát sodný). Ide o kozmetický prípravok, ktorý má účinne čistiť pokožku hlavy a vlasy, ale nie na úkor podráždenia. Šetrné prírodné šampóny na vlasy s ďalšími hydratačnými látkami, olejmi a bylinnými výťažkami budú oveľa lepším riešením.

Rovnako dôležité je sledovať a zisťovať, aké [typy šampónov na vlasy] existujú. Najobľúbenejšie sú tie v tekutej forme, hoci nájdete aj šampónové mydlá, krémy, oleje atď. Veľmi obľúbené sú aj suché šampóny, ktoré odstraňujú prebytočný maz a okamžite osviežujú vlasy bez použitia vody. Sú tiež veľmi pohodlné na použitie na cestách. Pri výbere správneho šampónu sa určite oplatí zohľadniť túto otázku.

Šampón vs. typ vlasov

Stačí, ak sa bližšie pozriete na svoje vlasy, aby ste zistili, akú kozmetiku potrebujú a aký šampón zvoliť. Vlasy poskytujú rôzne nápovedy, napríklad sa ľahko zamotávajú alebo sa počas vlhkého počasia vlnia. Nie každý však vie, čo presne sa jeho vlasy snažia naznačiť, preto v nasledujúcom článku nájdete užitočné tipy, ako prispôsobiť šampón konkrétnemu typu vlasov. Bez ďalších zbytočných rečí sa pustime do práce!

Šampón na suché a lámavé vlasy

Vlasy, ktoré sú matné, lámavé a nemajú dostatok vlhkosti, sú nočnou morou mnohých žien. Najlepším riešením takéhoto problému je použitie vhodného kondicionéra alebo masky na vlasy. Na čo tiež nesmiete zabúdať, je skutočnosť, že šampón môže vlasy buď hydratovať, alebo, naopak, zvýšiť ich krepovatosť a ešte viac ich vysušiť - všetko závisí od toho, či si vyberieme správny výrobok. Najlepší šampón na suché vlasy by mal obsahovať zložky z dvoch skupín: hydratačné zvlhčovadlá a ochranné zmäkčovadlá. Najlepšie je vybrať si kozmetiku s krémovým zložením, ktorá sa skladá z prírodných olejov, ako je kokosový, [avokádový] alebo arganový olej, a tiež posilňujúceho keratínu, ktorý zabráni lámavosti, ako aj glycerínu zodpovedného za správnu hydratáciu. Čo by nemal obsahovať šampón na suché vlasy? Sulfáty, ktoré zbavujú vlasy a pokožku hlavy vlhkosti.

Šampón na mastné vlasy

Mastné vlasy sú výsledkom nesprávnej činnosti mazových žliaz nachádzajúcich sa v pokožke hlavy. V tomto prípade by mal správny šampón nielen čistiť, ale aj potláčať seboreu a vyrovnávať sekréciu mazu. Zloženie takéhoto kozmetického prípravku by malo obsahovať čistiace látky, ale vynechať olejotvorné látky, napr. oleje, silikóny. Mastné vlasy si navyše obľúbia rozmarín, šalviu, žihľavu a harmanček, ktoré majú sťahujúci účinok (poznámka - harmanček môže tiež rozjasniť farbu vlasov). Preto sa v tomto prípade oplatí používať bylinné šampóny. Nesmiete však zabúdať na ďalšie [zásady starostlivosti o mastné vlasy], napríklad vyhýbať sa umývaniu vlasov v horúcej vode.

Šampón na farbené a zosvetlené vlasy

Farbenie aj zosvetľovanie sú procesy, ktoré škodia kondícii vlasov. To je dôvod, prečo by dobrý šampón na farbené vlasy mal čistiť jemne, aby nezhoršil stav už aj tak oslabených vlasov. Hoci existujú aj iné produkty zodpovedné za regeneráciu vlasov, najlepšie je, ak šampón obsahuje vyživujúce, vyhladzujúce, hydratačné a posilňujúce látky - zvyčajne med, rastlinné oleje, keratín a iné proteíny. Pokiaľ ide o odfarbené vlasy, nevyhnutnosťou sú šampóny, ktoré redukujú žlté a medené tóny (fialové šampóny), avšak pre vlasy farbené na tmavo je vhodné zvoliť šampóny, ktoré špeciálne zabraňujú vyblednutiu farby. Navyše, najviac žiadaný šampón zvýši lesk vlasov a má nízke pH (max. 7), aby uzavrel vlasové šupinky.

Šampón na jemné vlasy

Môže šampón zväčšiť objem vlasov? Iste, prečo nie! Avšak výber správneho šampónu v prípade tenkých, jemných a spľasnutých vlasov môže byť naozaj problematický. Na výber sú dve možnosti - suchý šampón alebo tekutý šampón na vlasy. Prvý z nich je zameraný na okamžité osvieženie vlasov, kde čiastočky absorbujú prebytočný maz a zanechávajú vlasy objemné a zdvihnuté v spodnej časti. Napriek tomu nemôžete starostlivosť o vlasy zakladať len na suchom šampóne, pretože neumyté niekoľko dní po sebe môžu mať za následok podráždenú pokožku hlavy, upchaté póry a usadeniny produktov. Správny šampón určený na jemné vlasy musí dôkladne vyčistiť pokožku hlavy a zbaviť ju zvyškov stylingovej kozmetiky. Ak navyše obsahuje polyméry a proteíny, môže vlasy posilniť a zahusťovať, čím viditeľne zväčší ich objem.

Šampón na vlasy postihnuté lupinami

Tí, ktorí aspoň raz v živote bojovali s lupinami, vedia, aké ťažké je zbaviť sa ich. Výber správneho šampónu je len špičkou ľadovca pravidiel, ktoré by sa mali dodržiavať [pri starostlivosti o vlasy postihnuté lupinami]. Je to však veľmi dôležitý krok. Najbežnejšie šampóny proti lupinám, ktoré nájdete v drogériách, obsahujú látky, ktoré bojujú proti rôznym plesňovým infekciám. Medzi tieto zložky patrí ketokonazol, kyselina salicylová, trítionan zinočnatý, sulfid selénu. Pri používaní takýchto prípravkov by ste však mali byť mimoriadne opatrní, pretože pokožka si na ne môže ľahko vytvoriť závislosť, čo má za následok opätovný výskyt lupín po ich vysadení. Dobrý šampón proti lupinám by mal mať ľahkú receptúru a prírodné zloženie, pretože parabény, silné detergenty a iné syntetické látky môžu dráždiť pokožku, stimulovať mazové žľazy a zhoršovať problém. Oplatí sa hľadať šampóny s ricínovým, lopúchovým, rozmarínovým alebo čajovníkovým olejom, ktoré sú zodpovedné za potláčanie lupín.

Šampón na krepovité a kučeravé vlasy

Málokto si uvedomuje, že kučeravé vlasy môžu byť nadmerne krepovité a strácať hydratáciu, ak používame nevhodné šampóny. Majiteľky kučeravých vlasov si musia vždy dávať pozor na to, akú kozmetiku používajú. Najlepším riešením pre kučeravé vlasy je používanie šampónu s uhladzujúcimi látkami. Hľadajte teda [bambucké maslo], kokosový olej, zelený čaj. Nemusíte sa báť syntetických látok, pretože povestné silikóny môžu vašim vlasom dodať krásny lesk, hebkosť a pružnosť. Hladkosť vlasov však nemôže ísť ruka v ruke so stratou objemu, preto by mal mať šampón na kučeravé vlasy ľahkú konzistenciu a dobre čistiť nečistoty a zvyšky kozmetiky, ktoré na vlasoch zostali. Čo ďalšie sa oplatí v takomto výrobku hľadať? Proteíny, hydratačné a ochranné látky, vďaka ktorým si kučeravé vlasy zachovajú svoju vitalitu.

Ako často by ste mali šampón meniť?

Jedna z najčastejších otázok sa týka otázky, či je potrebné šampón na vlasy vymeniť za iný.
V skutočnosti v tejto veci neexistujú žiadne pravidlá.

Zástancovia tejto myšlienky tvrdia, že časom sa potreby našich vlasov a pokožky hlavy menia. Preto je potrebné meniť vlasové šampóny tak často, ako to považujete za potrebné. Keď sú vlasy dostatočne hydratované, môžeme odložiť šampón na suché vlasy v prospech toho, ktorý dodáva objem atď. Na druhej strane odporcovia pravidelného striedania šampónov argumentujú tým, že už dlhé roky používajú ten istý výrobok s rovnako efektnými výsledkami a nie je potrebné zavádzať obmeny.

Dobrým kompromisom je mať po ruke dva obľúbené šampóny. Najprv si definujte dve najdôležitejšie potreby svojich vlasov (napríklad mastnú pokožku hlavy a štiepiace sa končeky), potom striedavo používajte šampóny slúžiace na ich účel (jeden na prevenciu mastenia vlasov a druhý, na báze proteínov s posilňujúcimi účinkami). Namiesto toho, aby ste šampón na vlasy len často menili, dbajte na to, aby ste reagovali na potreby vlasov a pokožky hlavy. Vzhľad vlasov a ich problémy sú najlepšími ukazovateľmi pre výber správneho šampónu na vlasy.

Dôležité! Hoci sa šampón nazýva vlasový, má v prvom rade očistiť pokožku hlavy. Keďže ho používame najmä na umývanie pokožky hlavy, oplatí sa vybrať si taký, ktorý zlepší jej stav. Ak máme seboreu pokožky hlavy a suché vlasy na koncoch, vyberte si šampón na mastné vlasy - vyrieši problém v spodnej časti vlasov, zatiaľ čo, regenerácia je úlohou kondicionéra, intenzívnej masky na vlasy alebo koncentrovaného séra.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov