Najpopulárnejšie mýty o vlasoch. Ako sa NEstarať o vlasy?

Najpopulárnejšie mýty o vlasoch. Ako sa NEstarať o vlasy?

Existuje žena, ktorá by odmietla krásne, zdravé a silné vlasy? V honbe za krásou testujeme rôzne prípravky, ale stále veríme mnohým mýtom o vlasoch. Pozrite si najpopulárnejšie tipy na starostlivosť o vlasy založené na klamstvách. Je na niektorom z nich aspoň kúsok pravdy?

Dokážeme urobiť veľa pre to, aby naše účesy ohromili leskom, dĺžkou a pružnosťou. Škoda, že si často škodíme na základe rád pochádzajúcich z nedôveryhodných zdrojov.

Ak spanie s mokrými vlasmi vyhovuje vašej kamarátke, neznamená to, že vaše vlasy sa v dôsledku toho nezničia. Radšej nájdite lepší spôsob, ako obmedziť fénovanie. Mokré vlasy sú totiž oveľa náchylnejšie na poškodenie.

Na ktoré obľúbené tipy týkajúce sa starostlivosti o vlasy by ste mali nadobro zabudnúť?

15 MÝTOV STAROSTLIVOSTI O VLASY

MÝTUS Č. 1

Časté umývanie spôsobuje rýchle vypadávanie vlasov.

Keď vlasy začnú nadmerne vypadávať, mnohí obviňujú najjednoduchšie činnosti, ako je napríklad umývanie. Časté umývanie vlasov, ktoré údajne spôsobuje vypadávanie vlasov, zapríčiňuje ich vysušovanie a zhoršuje celkový stav, je všeobecne rozšírený a zaužívaný mýtus.

Vôbec to nie je pravda! V skutočnosti je správne umývanie vlasov v kombinácii s jemnou masážou pokožky hlavy a s vhodným umývacím prípravkom spôsob, ako zlepšiť vzhľad vlasov. Každodenným umývaním podporíte prietok krvi, prečistíte vlasy a pokožku hlavy, posilníte cibuľky a následne (a v rozpore s mýtom) urýchlite rast vlasov.

Na mýte je však kúsok pravdy. Ak často používate nevhodné výrobky s drsnými čistiacimi látkami, môže to v skutočnosti spôsobiť vypadávanie príliš veľkého počtu vlasov.

MÝTUS Č. 2

Vlasy si zvyknú na kozmetiku.

Presvedčenie, že vlasy si na produkty zvyknú, je jedným z najčastejších mýtov, ktoré sa objavujú v reklamách. Aby nás značky povzbudili ku kúpe ďalších kozmetických prípravkov, presviedčajú nás, že naozaj potrebujeme nový šampón, pretože ten, ktorý používame, už nefunguje, však?

Mali by ste vedieť, že vlasy ani pokožka hlavy si na kozmetiku nezvyknú. Látky fungujú stále rovnako, vyživujú, hydratujú, regenerujú. Dojem, že kozmetika už nefunguje, nie je dôsledkom toho, že sme si na ňu zvykli - je to výsledok zlepšenia stavu vlasov. Inými slovami, daný kondicionér alebo šampón už neplní svoju úlohu, pretože ju už splnil pri fixácii vašich vlasov. Je načase, aby ste v starostlivosti o vlasy spravili zmeny!

MÝTUS Č. 3

Čím viac kondicionéru použijete, tým lepšie.

Tento obľúbený mýtus o starostlivosti o vlasy sa týka takmer všetkých druhov kozmetiky: kondicionérov, masiek, šampónov, olejov. Mylne sa domnievame, že množstvo výrobku znamená lepšie účinky - myslíme si, že takto dodáme viac živín. Bohužiaľ, nie je to pravda.

Pri aplikácii akéhokoľvek výrobku musíte dodržiavať návod na použitie! Ak výrobca odmeria, že na stredne dlhé vlasy stačí kvapka, nevylievajte si na hlavu celý pohár kondicionéru. Ak nanesiete viac prípravku, ako je uvedené v príbalovom letáku, nezlepšíte jeho účinok ani nezabezpečíte jeho intenzívnejšie pôsobenie. To sa týka aj ďalšej chyby, ktorú zvykneme robiť, a to, že kondicionér aplikujeme na pokožku hlavy, keď je jasne uvedené, že výrobok je určený na vlasy.

Neurýchlite tým ani účinky, ani neušetríte peniaze - namiesto toho premrháte množstvo prípravkov a - predovšetkým - zaťažíte vlasy, upcháte vývody vlasových folikulov a zamastíte pokožku hlavy.

MÝTUS Č. 4

Zastrihávanie končekov vlasov urýchľuje ich rast.

Rast vlasov je spôsobený správnym delením buniek vo vlasových cibuľkách - výživné látky sa dostávajú do vlasového folikulu a syntetizujú sa na keratín. Nezáleží na tom, či si zastrihávate končeky vlasov alebo nie - na rast vlasov to nemá žiadny vplyv. Všetky podstatné procesy prebiehajú v pokožke hlavy.

Na mýte je však kúsok pravdy - ak si pravidelne zastrihávate končeky vlasov, vaše vlasy sa môžu zdať dlhšie a nie je to preto, že by rástli rýchlejším tempom. Je to preto, že vlasy sa na koncoch nelámu a sú jednoducho zdravšie.

MÝTUS Č. 5

Vytrhávanie šedín je geniálny spôsob, ako sa ich zbaviť.

Existuje niekoľko mýtov o šedivých vlasoch. Jeden z nich hovorí, že šedivý vlas, ktorý vytrhnete, nahradí nový vlas, ktorý má normálnu farbu. Iní zasa tvrdia, že namiesto vytrhnutého chĺpku vyrastú dva. Čomu teda máme veriť?

Pravdou je, že vytrhnutie šedivého vlasu nemá žiadny účinok: šedivý vlas ani nezmizne, ani nenarastie vo väčšom počte. Na jednej cibuľke rastie len jeden vlas, takže dorastie len jeden vlas a aj ten bude šedivý - šedivosť je dôsledkom straty schopnosti vytvárať pigment v bunkách spôsobujúcich rast vlasov. Cibuľka, ktorá vyprodukovala šedivý vlas, sa už nikdy nevráti k predchádzajúcej farbe.

MÝTUS Č. 6

Časté česanie dodáva vlasom lesk.

Spôsobuje kefa na vlasy rýchlejší rast vlasov a zvyšuje ich lesk alebo to funguje naopak? Záleží na tom, či viete ako si správne česať vlasy. Pravdou je, že príliš energické alebo časté česanie s nesprávnymi pomôckami môže spôsobiť poškodenie. Ak sa chcete vyhnúť lámaniu vlasov, otvoreným kutikulám a rozštiepeným končekom, vyberte si hrebeň alebo kefu, ktoré sú vhodné pre váš typ a stav vlasov.

V niektorých prípadoch môže kefa skutočne zvýšiť prietok krvi v pokožke hlavy, čo prospieva stavu a vzhľadu vlasov, ale nesmiete zabúdať na to, že pri česaní musíte byť opatrní.

MÝTUS Č. 7

Rozštiepené končeky sa dajú napraviť pomocou séra.

Niektoré reklamy sľubujú spojenie rozštiepených končekov. Rozhodne ide o mýtus - zastrihávanie poškodených končekov je jediný spôsob, ako sa ich zbaviť.

Pravdou je, že neexistuje kozmetický prípravok, ktorý by dokázal rozštiepené končeky opäť zlepiť. Žiadna maska, kondicionér, sérum ani olej to nedokážu. Niektoré výrobky len zanechávajú lepkavú vrstvu napr. silikónov, vďaka čomu sa končeky vlasov zdajú byť hladšie a zdravšie. Ale to všetko je len zdanlivé.

Je vôbec možné napraviť rozštiepené končeky? Vo všeobecnosti nie. Aj keď existujú postupy, ako je napríklad Olaplex, ktoré obnovujú disulfidové väzby vo vlasoch a dodávajú potrebný keratín, účinok závisí od toho, ako veľmi sú vaše končeky vlasov poškodené.

MÝTUS Č. 8

Farbenie vlasov počas tehotenstva je nebezpečné.

Určite veľa tehotných žien počulo, že si nemôžu nechať farbiť vlasy, pretože to škodí dieťaťu. Je to naozaj populárny mýtus. Bolo vykonaných veľa testov, ktoré skúmali vstrebávanie pigmentu a vplyv farby na vlasy na vyvíjajúce sa dieťa. Ukázalo sa, že je to neškodné. Tehotné ženy si môžu slobodne nechať farbiť vlasy, najmä ak sa rozhodnú pre prírodné farby bez amoniaku obsahujúce rastlinný pigment.

MÝTUS Č. 9

Prírodné oleje lisované za studena vlasy mastia, zatiaľ čo minerálny olej má ošetrujúci účinok.

Ďalšiu porciu mýtov si môžete odniesť z prezerania tipov na používanie olejov pri starostlivosti o vlasy. Ako v skutočnosti fungujú zložky piesku, aký je výsledok boja prírodné oleje verzus minerálne oleje?

Po prvé, prírodné oleje vlasy nemastia, ak používate správne množstvo a spôsob aplikácie. Olej zodpovedajúci stavu a typu vašich vlasov vlasy nemastí ani nezaťažuje, ale vyhladzuje, chráni, uzamyká vlhkosť, krotí poletovanie vlasov, dodáva im lesk a pružnosť.

Na druhej strane, minerálny olej nemá žiadnu ošetrujúcu schopnosť. Naopak, je pravdepodobné, že vám spôsobí podráždenie pokožky hlavy a dehydratované alebo zaťažené vlasy. Minerálny olej má veľkú nevýhodu - nie je to prírodný kozmetický prípravok, je to vedľajší produkt destilácie ropy. Poskytuje povrchový účinok, dočasný lesk a hladký vzhľad vlasov. Tieto účinky trvajú len do ďalšieho umytia.

MÝTUS Č. 10

Vlasy musíte rozčesať, kým sú ešte mokré.

Ďalší mylný názor na starostlivosť o vlasy. Treba zdôrazniť, že mokré vlasy sa nesmú česať, pretože sú oveľa náchylnejšie na poškodenie. Kučery tvoria výnimku. Ak sa pustíte do česania mokrých vlasov, potrebujete kvalitný hrebeň so širokými zubami. Ak to budete robiť jemne, môžete sa vyhnúť poškodeniu. Vždy, keď je to možné, však vlasy rozčesávajte, až keď sú suché.

MÝTUS Č. 11

Rast vlasov sa nedá urýchliť.

Skutočnosť, že zastrihávanie končekov neprináša žiadny účinok na zrýchlenie rastu, neznamená, že zrýchlenie rastu vlasov je nemožné! Tvrdenie, že s rýchlosťou rastu vlasov sa nedá nič robiť, je ďalší mýtus.

V skutočnosti existuje veľa spôsobov, ako stimulovať rýchlejší rast vlasov. Pomáha pravidelne vykonávané olejové ošetrenie vlasov, peelingy a masáže pokožky hlavy, ako aj užívanie potravín bohatých na mastné kyseliny, vitamíny (najmä biotín), meď a zinok.

Napriek tomu si musíte uvedomiť, že rýchlosť rastu má svoje obmedzenia dané našimi génmi. Nie je možné dosiahnuť zázračný rast 5 centimetrov za týždeň.

MÝTUS Č. 12

Výrobky z vlasových salónov víťazia nad kozmetikou z drogérie.

Niektorí ľudia veria, že produkty z kaderníckych salónov sú najlepšie, čo je ďalší pretrvávajúci mýtus.

V skutočnosti nie sú profesionálne výrobky z kaderníckych salónov lepšie ako tie, ktoré sú dostupné v obchodoch. Dôležité nie je miesto, ale zloženie. Veľa výrobkov z obchodov má skutočne hodnotné zloženie živín, ktoré poskytujú prirodzený, hĺbkový a dlhotrvajúci účinok. Zároveň sa mnohé profesionálne výrobky rovnajú zmesi silikónov poskytujúcich okamžitý, nie trvalý účinok. Majte to na pamäti!

MÝTUS Č. 13

Vlasy nadmerne vypadávajú, pretože sú príliš dlhé a ťažké.

Jedna z najzvláštnejších teórií hovorí, že čím sú vlasy dlhšie a ťažšie, tým viac vypadávajú. Nie je to pravda!

Samozrejme, existujú rôzne príčiny vypadávania vlasov (od nesprávnej starostlivosti o vlasy až po hormonálnu nerovnováhu alebo genetiku), ale hmotnosť a dĺžka nemajú vplyv na množstvo vypadnutých vlasov. Stav vlasov je oveľa dôležitejší - dlhé vlasy môžu vypadávať menej ako krátke poškodené vlasy. Musíte len pamätať na správne posilnenie cibuliek dlhých vlasov, aby ste ich pripravili na znášanie tejto záťaže.

MÝTUS Č. 14

Ak šampón nepení, nefunguje.

Ako spoznáte kvalitný šampón? Mnohí ľudia sa domnievajú, že šampón, ktorý pení, účinne umýva a odstraňuje nečistoty. Je to ďalší rozšírený mýtus, ktorý je potrebné vyvrátiť.

V skutočnosti najlepšie fungujúci čistiaci šampón nemusí peniť. Dôležité je, aby obsahoval správne umývacie zložky (nie príliš drsné, aby nedochádzalo k dehydratácii vlasov) a látky, ktoré kontrolujú činnosť mazových žliaz, ošetrujú pokožku hlavy a obnovujú jej pH. Zaujímavé je, že bezsulfátové šampóny sa často ukazujú ako šampóny s najlepším účinkom, ktoré čistia najprecíznejšie.

MÝTUS Č. 15

Šampón musí zodpovedať typu vašich vlasov.

Nakoniec ďalší mýtus o šampónoch. Kozmetické spoločnosti nás vždy nútili kupovať šampóny zodpovedajúce typu vlasov: na poškodené, rednúce, kučeravé, farbené vlasy atď. Prečo je to tak? Šampón je predsa určený na čistenie pokožky hlavy.

Názov "šampón na vlasy" je trochu zavádzajúci. Nemusíte si vyberať šampón pre svoj typ vlasov - dôležitejšie sú problémy súvisiace s pokožkou hlavy. Ak sú vlasy mastné, musí to byť spôsobené narušenou funkciou mazových žliaz na pokožke hlavy. Ak vás trápia lupiny, na pokožke hlavy sa museli objaviť plesne. Je dôležité, aby ste si overili, aký druh čistenia potrebuje vaša pokožka, pretože stav a vzhľad vašich vlasov vlastne závisí od pokožky hlavy.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov