Ochrana vlasov pred poškodením a riešenia - 5 úrovní citlivých vlasov a tipy na účinnú starostlivosť o vlasy

Ochrana vlasov pred poškodením a riešenia - 5 úrovní citlivých vlasov a tipy na účinnú starostlivosť o vlasy

Máte pocit, že sú vaše vlasy poškodené a takmer zničené?

Je to spôsobené ich... senzibilizáciou. Citlivosť a vnímavosť je skvelá vlastnosť pri pohľade na umelecké diela alebo západy slnka... ale v prípade našich vlasov to nie je veľmi vítané. Senzibilizované vlasy sú náchylnejšie na poškodenie a vysušenie.

Existuje päť úrovní citlivých vlasov podľa hĺbky poškodenia ich štruktúry. Pozrite sa na poškodenie a úroveň citlivosti vašich vlasov a naučte sa, ako sa o vlasy účinne starať.

Čo sú to citlivé vlasy?

Ako sme už spomenuli, citlivé vlasy sú také vlasy, ktoré majú zníženú odolnosť. Čo to však vlastne znamená? Citlivé vlasy sú vlasy, ktoré idú tvárou v tvár poškodeniu plnou parou vpred. Nemusia byť ešte nevyhnutne poškodené, ale riziko ich poškodenia je už naozaj vysoké.

Devastácia vlasov a je rýchlejšia a jednoduchšia, ako sa zdá.

Citlivé vlasy sa veľmi ľahko a rýchlo poškodia. Výrazne rýchlejšie ako iné typy vlasov. Ďalším problémom je, že takéto vlasy sa potom veľmi ťažko obnovujú. Extrémne citlivé vlasy teda nemusia byť nevyhnutne poškodené, ale ich stav je veľmi citlivý na vonkajšie faktory. Preto sa citlivé vlasy môžu zničiť už po prvom farbení, po dni strávenom na slnku, po jednom žehlení atď. Poškodiť ich môžu aj nevhodné prípravky.

Čo vedie k vyššej citlivosti vlasov?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď, ako hlavná príčina sa často uvádza genetická výbava jedinca a nesprávna starostlivosť o vlasy. Taktiež každodenné drsné vlasy (ťahanie pri česaní, hrubé sušenie uterákom, nosenie copu/špirály atď.)

Mali by ste si uvedomiť, že senzibilizácia vlasov často postihuje ženy, ktoré si pravidelne farbia vlasy alebo používajú tepelný styling. To všetko vedie k vysušovaniu, lámaniu a vypadávaniu vlasov.

Ako rozpoznáte citlivé vlasy?

  • sú matné a drsné
  • sú veľmi suché a dokonca tuhé
  • sú mimoriadne náchylné na všetky druhy fyzického poškodenia vrátane poškodenia spôsobeného chemickým a tepelným stylingom

Päť úrovní citlivých vlasov

ÚROVEŇ 1 - zdravé, mäkké hlavy bez jasných varovných signálov, odolné voči poškodeniu

Hodvábne hladké vlasy s dostatočnou hydratáciou. Pokožka hlavy je čistá a zdravá a bez vysokej produkcie oleja. Vlasy nie sú zaťažené. Majú strednú až nízku pórovitosť.

ÚROVEŇ 2 - zdravé vlasy od polovice rastu, problematická pokožka hlavy, vlasy prakticky odolné voči poškodeniu

Husté, jemné a husté vlasy, ale pokožka produkuje príliš veľa mazu. Korienky sú mastné a ľahko sa zaťažujú. Vlasy majú nízku pórovitosť.

ÚROVEŇ 3 - pomerne zdravé vlasy náchylné na poškodenie s rozstrapkanými končekmi

Vo všeobecnosti sú korienky vlasov zdravé, ale pomerne hrubé, dokonca statické. Končeky vyzerajú po lete alebo zime nezdravo a sú extrémne suché. Môžu byť kučeravé. Vlasy majú strednú pórovitosť.

ÚROVEŇ 4 - vlasy sú často poškodené až po (extrémne) končeky

Vlasy vyzerajú matne, nemajú objem, krepatia sa a sú celkovo dosť bledé. Majú tiež poškodené končeky. Ľahko strácajú vlhkosť. Vlasy majú strednú pórovitosť.

ÚROVEŇ 5 - vlasy extrémne náchylné na poškodenie (po celej dĺžke)

Nonstop matné vlasy, ktoré sú krehké a lámavé. Sú takmer úplne vysušené a neabsorbujú živiny. Majú vysokú pórovitosť.

AKO OBNOVIŤ CITLIVÉ VLASY A AKO SA O NE STARAŤ?

ÚROVEŇ 1

Každý deň - chráňte končeky vlasov (olej alebo špeciálne vyvinuté sérum) a v lete používajte kondicionéry v spreji na ochranu vlasov pred UV žiarením.

Často - prispôsobte svoj postup umývania vlasov stavu svojich vlasov, umývajte ich tak často, ako je potrebné, a používajte rastlinné šampóny, ktoré nie sú komedogénne pre pokožku a zároveň ju posilňujú. Okrem toho siahnite po vyživujúcich balzamoch na vlasy, ktoré zlepšia stav vlasov a zabránia ich poškodeniu.

Raz týždenne - extra starostlivosť o citlivé vlasy 1. stupňa zahŕňa napríklad ľahkú masku na vlasy bohatú na vitamíny alebo (najmä v zime) kvalitnú olejovú kúru na vlasy. Olej nemusíte nechať pôsobiť celú noc - naneste ho na 30 minút a potom ho opláchnite. Vyskúšajte olej Nanoil na vlasy so strednou pórovitosťou.

ÚROVEŇ 2

Každý deň - v prípade potreby si umývajte vlasy každý deň. Pre vynikajúcu starostlivosť si zaobstarajte šampón, ktorý sa postará o mastné korienky. Na každodennú výživu siahnite po bylinných odvaroch, ktoré môžete vmasírovať do pokožky, aby ste znížili tvorbu kožného mazu. Nájdite si také, ktoré obsahujú žihľavu, prasličku, lopúch, borovicu alebo šalviu. Užitočný môže byť aj borievka.

Často - ak sú vaše vlasy veľmi husté, nepotrebujú každodennú aplikáciu kondicionéru. Pri každom druhom umývaní (alebo menej často) môžete použiť ľahký kondicionér s vitamínmi a minerálmi. Vyberajte si kondicionéry, ktoré vlasy nezaťažujú, majú ľahkú konzistenciu a ponúkajú UV filter a panthenol, zložky, ktoré vlasom prospievajú.

Raz týždenne - aj vaše vlasy potrebujú olejovanie. Tajomstvo však spočíva v správnom výbere prírodných olejov, teda takých, ktoré nezaťažujú korienky, ale poskytujú jemný lifting. Na to je ideálny olej Nanoil na vlasy s nízkou pórovitosťou. Raz za dva týždne siahnite po peelingu pokožky hlavy, aby ste sa uistili, že je zbavená toxínov a prebytočného mazu.

ÚROVEŇ 3

Každý deň - siahnite po sére alebo kondicionéri, aby ste ochránili končeky vlasov pred poškodením. Ak majú vaše vlasy tendenciu vysychať od polovice rastu, naneste olej na časť, ktorá je najviac ohrozená poškodením. Ak máte redšie vlasy, použite kondicionér v spreji na báze oleja, ktorý je ľahší a netlačí.

Často - použite intenzívnejší vyživujúci prípravok: po každom bežnom umytí šampónom na posilnenie vlasov (s vitamínmi, minerálmi, olejmi a lanolínom) použite vhodný kondicionér, ktorý vlasy nielen ochráni pred poškodením, ale aj zlepší ich stav. Zabránite tak vysušovaniu vlasov a zlepšíte ich kondíciu. Ak používate fén, nezabudnite do vlasov votrieť špeciálne určené sérum, ktoré ich ochráni pred teplom, poškodením a dehydratáciou.

Raz týždenne - siahnite po revitalizačnej hydratačnej maske. Skontrolujte, či obsahuje ceramidy a posilňujúce rastlinné výťažky (napr. hydrolyzované pšeničné a ovsené proteíny). Masku na vlasy môžete použiť aj po olejovaní (vyberajte si oleje pre vlasy so strednou pórovitosťou) - eliminuje prebytočný maz a poskytuje podporu poškodeným vlasom.

ÚROVEŇ 4

Každý deň - chráňte svoje vlasy pred poškodením - od fyzického cez tepelné až po UV žiarenie. Používajte špeciálne vyvinuté sérum, olej alebo kondicionér. Uistite sa, že výrobok obsahuje ceramidy a má tepelný ochranný účinok, aby účinne chránil vlasy pred teplom a zabránil krepovateniu v dôsledku vlhkosti.

Často - umývajte si vlasy pomocou posilňujúcich a hydratačných produktov, ktoré pomáhajú upokojovať pokožku hlavy. Po každom umytí použite prípravky na slabé vlasy - s obsahom ceramidov, keratínu a prírodných olejov. Prírodné oleje môžete pridať aj do svojho obľúbeného kondicionéra alebo masky

Raz alebo dvakrát týždenne - Používajte produkty bohaté na vyživujúce a regeneračné zložky. Po opláchnutí olejovej kúry môžete použiť aj masku na vlasy (vyberte si oleje pre vlasy so strednou pórovitosťou alebo - ak sú vlasy viac poškodené - Nanoil pre vlasy s vysokou pórovitosťou). Maska emulguje olej, čím sa uľahčí jeho odstránenie. Okrem toho môže vlasom poskytnúť posilnenie a účinnejšiu ochranu pred poškodením.

Okrem toho sa snažte vyhýbať nadmernému fénovaniu. Nechajte vlasy vyschnúť na vzduchu a do končekov vlasov votrite jemné ochranné sérum alebo olej.

ÚROVEŇ 5

Každý deň - používajte olej na vlasy. Vmasírujte ho do končekov aj do celej dĺžky vlasov. Vlasy tak ochránite pred poškodením, udržíte ich hydratované a zaistíte im hebkosť a lesk. Tento typ vlasov si vyžaduje výrazné posilnenie a výživu a prospešné oleje vám s tým pomôžu. Počas dňa si do vlasov votrite kondicionér na ochranu pred slnkom alebo sprej na báze rastlinných olejov.

Často - okrem regeneračného šampónu - používajte kondicionéry s obsahom účinných látok, ktoré posilňujú vlasové vlákna (ceramidy, lipidy, vitamín E a A a zmesi olejov). Do kondicionéru môžete pridať oleje podľa vlastného výberu, pričom by ste sa mali zamerať na prispôsobenie olejov pórovitosti vašich vlasov. Vyhnite sa nadmernému fénovaniu alebo používajte len studené fénovanie. Nepoužívajte žehličky na vlasy a pravidelne na vlasy nanášajte oleje. Nezabudnite oleje vymyť a vlasy si účinne umyť. Ideálnym riešením je v tomto prípade výrobok Nanoil na vlasy s vysokou pórovitosťou.

Ako preventívne opatrenie môžete svoje vlasy účinne chrániť po každom umývaní pomocou špeciálneho séra alebo kondicionéru s olejmi a rastlinnými látkami, ktoré chránia vlasy, keď sú mokré. Vlasy budú potom jemné a hladké.

Raz týždenne - nenechajte sa zlákať nočnou olejovou kúrou - olej môže vo vlasoch pôsobiť celú noc. Pred opláchnutím môžete použiť masku na hlbšiu obnovu vlasov. Vyskúšajte ampulky na vlasy a pokožku hlavy.

Vyhnite sa - okrem správnej starostlivosti potrebujú vlasy s takýmto stupňom citlivosti aj účinnú prevenciu. Vyhnite sa tepelnému stylingu, zdržte sa žehlenia a vyhýbajte sa pobytu na slnku bez účinnej UV ochrany.

Citlivé vlasy vs olejovanie vlasov

V prípade citlivých vlasov úrovne 4 a 5 je použitie oleja skutočne nevyhnutné. Tento druh starostlivosti prináša najlepšie výsledky a funguje ako skutočný liečebný rituál pre poškodené vlasy. Po prírodných olejoch siahnite v prípade, že vaše vlasy majú vysokú pórovitosť. Vyberte si také zložky, ktoré dokážu vlasy účinne obnoviť a zabrániť ich ďalšiemu poškodeniu. Záleží aj na výbere správnej aplikácie olejov.

Olejovanie suchých vlasov - olej naneste po celej dĺžke vlasov a potom ho vmasírujte. Uistite sa, že olej pokrýva vlasy a nesteká. Nechajte pôsobiť 30 minút a potom vlasy opláchnite a umyte. Ide o trochu jemnejšiu kúru.

Olejovanie mokrých vlasov - postup je prakticky totožný, ale vlasy musíte vopred navlhčiť a zbaviť ich nečistôt, kožného mazu a kozmetických usadenín. Vlhké vlasy absorbujú viac živín. Toto olejovanie vykonávajte aspoň raz týždenne. 

Vďaka vlhkému olejovaniu vlasov získajú vlasy dostatok živín a prospešných zložiek na účinnú obnovu.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov