Pyramída starostlivosti o vlasy. Ako dosiahnuť maximum?

Pyramída starostlivosti o vlasy. Ako dosiahnuť maximum?

Ako vytvoriť dokonalý systém starostlivosti o vlasy? Inšpirujte sa pyramídou: kompletnou a dokonalou formou, v ktorej sú všetky prvky starostlivosti umiestnené na presne vymedzenom mieste. Táto svojrázna "taxonómia krásy" znázorňuje, čomu sa oplatí venovať pozornosť pri starostlivosti o vlasy. Čo vlasy potrebujú, aby boli zdravé a nádherne krásne?

Čo je to pyramída starostlivosti o vlasy?

Pyramída starostlivosti o vlasy je presná schéma, podobná potravinovej pyramíde: v jej základni nájdete činnosti, ktoré by sa mali pre vlasy vykonávať najčastejšie (t. j. každý deň). Bez nich bude ďalšia starostlivosť umiestnená na vyšších segmentoch neúspešná.

Pyramída dokonale znázorňuje plán, ktorý prinesie úspech v starostlivosti o vlasy. Vďaka nej môžeme ľahko určiť, čo je najdôležitejšie, čo by sme mali robiť menej často alebo len z času na čas, aby vlasy rástli silnejšie a zdravšie - z toho vyplýva rozdelenie na segmenty popisujúce, čo by sa malo robiť každý deň, raz týždenne a čo ešte menej často, aby sa účesu zabezpečilo dokonalé zdravie a úžasný vzhľad.

Vďaka pyramíde môžete ľahko zistiť, či sa o vlasy staráte správnym spôsobom. Ak ich často vystavujete horúcemu stylingu (kulmy, termorolky, žehličky), rýchlo sa poškodia a nadmerne vysušia. Ak pozorujete, že vaše vlasy sú zaťažené a spľasnuté a tiež sa rýchlejšie mastia - uistite sa, že nepoužívate masky na vlasy príliš často. Možno by stálo za to zaviesť do svojho režimu starostlivosti o vlasy peeling pokožky hlavy?

Plán starostlivosti o vlasy - prečo pyramída?

Pyramída odráža harmóniu a je symbolom ideálu. V tejto súvislosti najlepšie vyjadruje snahu o ideálne vlasy - inými slovami, zdravé, silné a lesklé. Dokonale symbolizuje aj spôsob, akým by ste ich mali vyživovať: bez správnej základne nemajú jej vyššie poschodia dôvod existovať - jednoducho ich nie je možné získať. Preto, aby ste sa o svoje vlasy starali správnym spôsobom - oplatí sa riadiť týmto vzorcom a prispôsobiť mu starostlivosť o vlasy. Nemôžete dosiahnuť čo najlepší stav vlasov bez logického poriadku a systematického ošetrovania, vďaka ktorému sa o vlasy správne postaráte a ochránite ich pred poškodením. Ako by mala vyzerať správna pyramída starostlivosti o vlasy?

PYRAMÍDA STAROSTLIVOSTI O VLASY - SKÚMANIE PYRAMÍDY - TEÓRIA A PRAX

Pyramída starostlivosti o vlasy - každý deň: zóna podpory

DOPLNKY STRAVY, BYLINKY, KRÉMY NA POKOŽKU HLAVY, OCHRANA KONCOV VLASOV, KONDICIONÉR V SPREJI, ČESANIE

  • ▲ Táto "úroveň" je základom správnej starostlivosti o vlasy a pokožku hlavy. Do tejto kategórie patrí predovšetkým suplementácia, teda ... zdravá výživa, a vitamíny, biotín, mastné kyseliny a bylinné nálevy, ktoré sa oplatí piť každý deň, aby ste telu neustále dodávali zložky potrebné na správne fungovanie a regeneráciu. Najlepšie sa osvedčia nálevy zo žihľavy a prasličky roľnej.
  • ▲ Ďalšou cennou, ale zároveň mimoriadne zriedkavou metódou starostlivosti je používanie bylinných pleťových vôd a vlasových hydrolátov. Vďaka nim nielenže vyživíte vlasy v ich základni, čím posilníte ich "najmladšie" časti, ale podporíte aj pokožku hlavy a posilníte vlasové korienky. Vďaka takýmto pleťovým vodám zostáva pokožka hlavy čistá a upravená, vlasy sú silnejšie, pekne zdvihnuté pri korienkoch a nehromadí sa v nich toľko nečistôt. Pravidelné používanie pleťových vôd na pokožku hlavy môže potláčať seboreu a pomáhať v boji proti vypadávaniu vlasov.
  • ▲ Veľmi "citlivou" časťou vlasov sú ich končeky. Bez náležitej starostlivosti sa stávajú nechránenými a rýchlejšie sa štiepia - preto je dôležité chrániť ich pred nepriaznivým pôsobením vonkajších faktorov a mechanickým poškodením. Na končeky vlasov môžete použiť špeciálne silikónové sérum alebo siahnuť po vlasovom oleji.
  • ▲ Ochrana vlasov pred toxínmi, nepriaznivými účinkami vonkajších faktorov a slnečným žiarením je dôležitým krokom, bez ktorého vlasy nikdy nebudú zdravé. Preto sa ich oplatí denne chrániť jemným kondicionérom na vlasy - nezaťaží vaše vlasy, ale ochráni ich pred poškodením, skrotí nepoddajné pramene a zvýrazní ich lesk.

Pyramída starostlivosti o vlasy - každé 2-3 dni: zóna najsilnejšej regenerácie

OLEJOVANIE VLASOV, MASÁŽ, UMÝVANIE VLASOV, SUŠENIE VLASOV, KONDICIONÉR NA VLASY

  • ▲ "Druhé poschodie" v starostlivosti o vlasy je rovnako dôležité - tu sa nachádzajú všetky najdôležitejšie procedúry, ktoré by ste mali používať, aby ste mali zdravé a silné vlasy. Toto poschodie je zodpovedné za neustálu regeneráciu a udržuje vlasy v perfektnej kondícii. Treba povedať na rovinu: bez tohto prvku nemajú vlasy šancu na zdravý a pekný vzhľad.
  • ▲ Najdôležitejším krokom v starostlivosti o vlasy je umývanie vlasov - pramene so zvýšenou seboreou by sa mali umývať aj denne, ale najbežnejšou metódou, "zlatou strednou cestou" je umývanie vlasov každé 2 - 3 dni. Vďaka tomu si pokožka hlavy môže medzi jedným a druhým umývaním oddýchnuť; je tiež čas na obnovenie jej rovnováhy hydrolipidovej bariéry, prirodzeného ochranného plášťa pokožky.
  • ▲ Kondicionéry, ktoré vyžadujú oplachovanie, by mali byť trvalým prvkom starostlivosti v kombinácii s umývaním vlasov. Na vlhké, umyté vlasy naneste svoj obľúbený kondicionér a pred opláchnutím ho z vlasov nechajte pôsobiť približne 3 minúty. Takto sa vlasy stanú vyživenými, menej zamotanými, s uzavretými šupinkami a vyhladenou štruktúrou.
  • ▲ Vzhľadom na to, že kondicionér zlepšuje stav vlasov len po celej ich dĺžke a nestará sa o pokožku hlavy - jedným z najdôležitejších prvkov starostlivosti na tejto úrovni je olejovanie vlasov. Pri extrémne poškodených, suchých a rednúcich vlasoch ho môžete vykonávať každý deň. V prípade hustých a ťažkých vlasov stačí vykonávať olejovanie vlasov raz týždenne. Podobne ako frekvencia olejovania vlasov, aj oleje majú zodpovedať stavu a štruktúre vlasov - ich pórovitosti. Vďaka tomu, že olej sa má aplikovať na celú dĺžku vlasov aj na pokožku hlavy - poskytuje najúčinnejšiu, viacrozmernú starostlivosť: regeneruje, posilňuje a zlepšuje vzhľad vlasov. Olejovanie vlasov je navyše priamo spojené s masážou pokožky hlavy, ktorá stimuluje krvný obeh, posilňuje cibuľky a zlepšuje vstrebávanie zložiek do pokožky a vlasových folikulov.
  • ▲ Po umytí vlasov zvyčajne siahneme po féne - málokedy máme dostatok času nechať ich uschnúť na vzduchu. Pri výbere fénu dbajte na to, aby bol vybavený nastavením chladného vzduchu, a vlasy vždy sušte pomocou teploty okolo 40 stupňov Celzia - vysoké teploty nielenže oslabujú prácu pokožky hlavy, ale tiež zrážajú vodu z vlasov a tie sa začínajú vysušovať a ničiť.

Pyramída starostlivosti o vlasy - raz týždenne: zóna čistenia

MASKA NA VLASY, ČISTIACI ŠAMPÓN, SUCHÝ ŠAMPÓN, PEELING POKOŽKY HLAVY

  • ▲ Tretie poschodie starostlivosti o vlasy je ošetrenie, ktoré si nevyžaduje takú frekvenciu, ale pre úplný efekt zdravých a dobre upravených vlasov - nemali by ste sa ho vzdať. K týmto ošetreniam patria predovšetkým tie, ktoré sú spojené s precíznym čistením vlasov a pokožky hlavy, aby počas nasledujúcich dní absorbovali viac zložiek zodpovedných za regeneráciu.
  • ▲ Peeling pokožky hlavy nielenže stimuluje cirkuláciu a výmenu kyslíka vo vnútri buniek, ale pomáha aj dôkladne vyčistiť pokožku hlavy a odstrániť zvyšky kozmetických prípravkov (hlavne tých určených na styling), ktoré by sa mohli hromadiť pri korienkoch vlasov a brzdiť ich rast. Stačí to robiť raz týždenne, aby ste udržali rovnováhu na pokožke a vyčistili vlasy od toxínov, nečistôt a všetkých zbytočných kozmetických nánosov.
  • ▲ Čistiaci šampón je dokonalý kozmetický prípravok, ktorý zintenzívni každú kozmetickú starostlivosť. Nielenže očistí pokožku hlavy a vlasy od zvyškov akejkoľvek kozmetiky, prebytočného kožného mazu, toxínov a nečistôt, ale zároveň otvorí šupinky vlasov, čím sa zvýši ich absorpčná schopnosť: zložky z masiek alebo olejov preniknú hlbšie do štruktúry vlasov a účinnejšie ich vyživujú.
  • ▲ Po umytí vlasov čistiacim šampónom je najlepšie použiť vhodne zvolenú masku na vlasy - vyberte si takú, ktorá má dobré zloženie. Čo znamená "dobré zloženie"? Je to výrobok, ktorý neobsahuje parabény, vysušujúce monohydrické alkoholy s krátkym reťazcom a ťažké silikóny poškodzujúce vlasy. Mnohí ľudia kombinujú ošetrenie maskou spolu s olejovaním vlasov, pretože maska nanesená na vlasy tesne pred umývaním dokonale emulguje oleje a nielenže dopĺňa starostlivosť a regeneráciu prameňov, ale aj rýchlo a ľahko zmyje olej z vlasov.
    Takáto starostlivosť si vyžaduje viac času, preto ju stačí vykonávať len raz týždenne. Umyte si vlasy čistiacim šampónom, na vlhké vlasy naneste olej, nechajte ho pôsobiť minimálne 30 minút, bezprostredne pred umývaním naneste na vlasy masku, nechajte ju pôsobiť 15 minút, potom opláchnite a umyte vlasy klasickým šampónom.
  • ▲ Často sa stáva, že nemáme kedy umyť vlasy šampónom a vodou. Našťastie prichádza na pomoc suchý šampón. Vďaka obsahu mastenca alebo ryžového škrobu, ktoré sú súčasťou jeho zloženia, dokáže vlasy okamžite osviežiť, upraviť a znížiť nadmernú seboreu. Suchý šampón sa však usadzuje na vlasoch a blokuje prístup vzduchu k pokožke hlavy, preto by ste ho nemali používať príliš často: maximálne raz týždenne. Je tiež vhodné pamätať na to, že ďalšiu porciu šampónu by ste nemali pridávať do vlasov na druhý deň.

Pyramída starostlivosti o vlasy - raz mesačne: úprava a zmena

BYLINNÉ FARBENIE VLASOV, SAUNA NA VLASY

  • ▲ Ženy milujú farbenie vlasov. Bezprostredne po farbení vlasy vyzerajú pekne, ale s pribúdajúcimi týždňami slabnú, blednú a nadmerne sa vysušujú. Bohužiaľ, farbeniu vlasov sa nevyhneme, ak chceme posilniť farbu našich vlasov alebo mať úplne nový odtieň. Nezabúdajte na to, aby ste farbiace prostriedky používali čo najzriedkavejšie, aby ste si vlasy príliš nepoškodili. Najlepším riešením je návšteva kaderníka: profesionálne farby na vlasy sú menej škodlivé a účinok farbenia zostáva dlhšie. Ďalším dobrým nápadom je použiť na farbenie hennu: je to rastlinná farba, ktorá nepoškodzuje vlasy. Musíte s ňou však zaobchádzať zručnejšie - v tejto veci vám môže byť nápomocný aj kaderník.
  • ▲ Farbenie vlasov by sa malo kombinovať so špecifickou výživnou a regeneračnou kúrou. Kadernícke salóny ich ponúkajú širokú škálu. Najobľúbenejšia je sauna na vlasy a intenzívna vitamínová kúra na vlasy. Môžu sa robiť dva týždne po farbení a opakovať viac-menej každý mesiac, aby boli pramene neustále vyživované a neboli tak poškodené farbiacimi procedúrami.

Pyramída starostlivosti o vlasy - občas: zosilnenie vlasov a styling

STRIHANIE, LAMINOVANIE VLASOV, KERATÍNOVÁ ÚPRAVA, HORÚCI STYLING

  • ▲ Posledné "poschodie" pyramídy je akýmsi klimatizovaným podkrovím. Nachádzajú sa tu ošetrenia, ktoré nie sú vytvorené náhodne. Každé z nich môže byť doplnkom starostlivosti alebo príležitostnou procedúrou, ktorá má vlasy skrášliť.
  • ▲ Všetky typy horúceho stylingu (používanie horúcich valčekov, žehličky na vlasy alebo kulmy) poškodzujú vlasy, okamžite odstraňujú vodu a dokonca narúšajú sulfidové väzby vo vnútri vlasu. Sú však situácie, keď jednoducho musíme vyzerať bezchybne. Je vhodné si uvedomiť, že príležitostne použitá žehlička nie je skryté zlo - ak sa vlasom dostáva správnej každodennej starostlivosti - úprava s použitím vysokej teploty vykonaná raz za čas nebude hrozbou. Preto je veľmi dôležité, aby každý stupeň v pyramíde starostlivosti bol na svojom mieste.
  • ▲ Ideálnym ošetrením, ktoré si nevyžaduje časté opakovanie, je keratínové narovnávanie vlasov. Toto ošetrenie je vynikajúcou kúrou, ktorá obnovuje aj extrémne poškodené pramene (keratín je základnou stavebnou jednotkou vlasu, takže sa zabudováva do jeho štruktúry a dopĺňa nedostatky na jeho povrchu). V závislosti od stavu vlasov je keratín schopný zostať vo vnútri 2 - 4 mesiace. Po uplynutí tejto doby je možné zákrok vykonať znova.
  • ▲ Aby boli vaše vlasy krásne, zdravé od korienkov až po končeky - nezabúdajte na pravidelné zastrihávanie končekov. Vďaka tomu pramene získajú sviežosť a pekný vzhľad a starostlivosť sa zjednoduší (hrebeň alebo kefa sa nezastaví na zamotaných, suchých koncoch vlasov: zastrihnuté konce umožňujú hladké rozčesávanie a vlasy už mechanicky nepoškodzujeme). Končeky stačí zastrihnúť raz za 2-3 mesiace.
  • ▲ Laminovanie vlasov je ďalšia úprava, ktorá uhladzuje a dodáva vlasom krásny vzhľad. Vďaka nej sa stanú lesklými, hladkými, pružnými a ohybnými. Laminácia vlasy nevyživuje, ale len uzatvára šupinky a zlepšuje celkový vzhľad a dokonale upravuje tenké, krepovité pramene. Laminátová vrstva zároveň chráni vlasy pred poškodením spôsobeným slnkom, mrazom alebo vetrom, ako aj pred toxínmi z prostredia. Účinky laminovania vlasov trvajú až 3 mesiace.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov