Vlasy s nízkou pórovitosťou. Čo by ste o nich mali vedieť

Vlasy s nízkou pórovitosťou. Čo by ste o nich mali vedieť

Tento mýtus treba vyvrátiť: tesne sa prekrývajúce vlasové kutikuly nie sú vždy znakom zdravých vlasov. Nepravdivé je aj tvrdenie, že vlasy s nízkou pórovitosťou si nevyžadujú primeranú starostlivosť, ktorá vyhovuje ich potrebám. Je samozrejmé, že každý typ vlasov s rozdielnou pórovitosťou má svojich "démonov", čo sú charakteristické vlastnosti, ktorými sa konkrétny typ vlasov líši od ostatných. Okrem toho si treba raz a navždy uvedomiť, že zle zvolená starostlivosť zhoršuje stav vlasov bez ohľadu na ich typ. Ako spoznáte, že vaše vlasy sú málo porézne? Ako sa správne starať o vlasy s nízkou pórovitosťou? Vďaka tomuto článku sa dozviete všetko, čo by ste mali vedieť o vlasoch s nízkou pórovitosťou.

Vlasy s nízkou pórovitosťou: Profil

Štruktúra vašich vlasov je kompaktná, pretože ich kutikuly sa navzájom veľmi tesne prekrývajú a tesne obopínajú vlasový stvol. Nesprávna starostlivosť alebo jej nedostatok môžu túto hydrolipidovú rovnováhu veľmi rýchlo narušiť a vlasy výrazne oslabiť. Ďalšou charakteristickou vlastnosťou vlasov s nízkou pórovitosťou je ich odolnosť voči stylingu, čo sa prejavuje v ich značnej nepoddajnosti. O takéto vlasy je ťažké sa správne starať, pretože všetky vyživujúce látky, ktoré sa im snažíte dodať aplikáciou kozmetiky, nie sú dostatočne účinné na to, aby prenikli do tak kompaktných vlasových štruktúr. Namiesto toho sa hromadia na povrchu vlasov. To má za následok preťaženie vlasov a nadmernú tvorbu kožného mazu.

Okrem toho bývajú vlasy s nízkou pórovitosťou ťažké a spľasnuté, pretože väčšina prípravkov na starostlivosť o vlasy v kombinácii s nadbytkom mazu (mastné vlasy) ich zaťažuje. Tento typ vlasov navyše často trápia lupiny. Vlasová pokožka sa často ošetruje silnými a agresívnymi čistiacimi prostriedkami, ktoré zintenzívňujú seboreu, zatiaľ čo končeky vlasov - ošetrené tým istým šampónom - sa začínajú čoraz viac vysušovať. Tak ako každý iný typ vlasov, aj vlasy s nízkou pórovitosťou potrebujú ochranu pred škodlivým pôsobením vonkajších agresorov, ako aj pred nadmernou stratou vody, ktorá sa vyparuje z vnútorných štruktúr vlasov.

Vzhľadom na to, že sú husté, silné a pomerne pevné, je ťažké upravovať vlasy s nízkou pórovitosťou. Skrátka, majú tendenciu pomerne rýchlo sa vrátiť k svojmu prirodzenému vzhľadu. Okrem toho trvá dlho, kým sa vlasy s nízkou pórovitosťou po umytí vysušia na vzduchu. Je to spôsobené schopnosťou vlasov absorbovať viac vody, ktorá neskôr zostáva ukrytá za uzavretou vrstvou kutikuly, ktorá je, ako bolo uvedené vyššie, pre tento typ pórovitosti vlasov typická. To však neznamená, že vlasy sa nemôžu dehydrovať - a tento problém sa týka najmä končekov vlasov. Vlasom s nízkou pórovitosťou často chýba objem, pretože sa ľahko preťažujú. Takisto prebytok mazu spôsobuje, že sa na druhý deň (alebo dokonca ešte v ten istý deň) od umytia mastia. V neposlednom rade tento typ vlasov postihujú lupiny častejšie ako iné typy vlasov.

Starostlivosť o vlasy s nízkou pórovitosťou

Našťastie vlasy, ktoré sú málo pórovité, majú aj svoje pozitívne vlastnosti. Je nepochybné, že sú prekvapivo odolné voči poškodeniu, takže rôzne kadernícke postupy ich nezničia tak rýchlo, ako je to pri iných typoch vlasov. Navyše, vlasy s nízkou pórovitosťou sú prirodzene zdravé, silné, hladké, husté a lesklé. Takéto pramene si nevyžadujú intenzívnu starostlivosť ako napríklad vlasy s vysokou pórovitosťou. V tomto prípade sa množstvo použitých prípravkov na starostlivosť o vlasy neprejaví na kvalite vlasov. Na základe toho si poďme rozobrať, ako a čo by sa malo používať na starostlivosť o vlasy s nízkou pórovitosťou.

Šampón na vlasy s nízkou pórovitosťou

Šampón určený na vlasy s nízkou pórovitosťou by si mal poradiť najmä s prebytkom mazu a nečistôt, ktoré sa na tomto type vlasov rýchlo hromadia. Pamätajte však, že napriek tomu, že sú vlasy silné a odolné, nie je dobré siahnuť po intenzívne čistiacom šampóne s obsahom SLS a parabénov na umývanie vlasov s nízkou pórovitosťou. Takýto produkt totiž dráždi a vyvoláva alergické reakcie v pokožke hlavy a zanecháva ju dehydrovanú, čo následne vedie k problému nadmernej tvorby mazu.

Na umývanie vlasov s nízkou pórovitosťou siahnite po šampóne, ktorý je zložený z prírodných látok, ktoré zároveň pomáhajú regulovať činnosť mazových žliaz a zanechávajú vlasy silnejšie aj pozdvihnuté pri korienkoch. Takýto výrobok by navyše nemal byť zložený len z čistiacich látok, ale aj z látok hydratačných. Preto hľadajte šampóny s týmito zložkami: panthenol, kyselina mliečna alebo kyselina hyalurónová. Zodpovedajúci šampón dodá nepoddajným vlasom pružnosť, hladkosť a jemnosť.

Kondicionér na vlasy s nízkou pórovitosťou

Výživa vlasov s nízkou pórovitosťou je skutočne náročná. Väčšina balzamov z drogérie má tendenciu tento typ vlasov nadmerne zaťažovať. V skutočnosti, pokiaľ ide o starostlivosť o vlasy s nízkou pórovitosťou, môžete rezignovať na používanie kondicionérov a masiek a namiesto toho sa zamerať na olejovanie vlasov v kombinácii s bylinnou starostlivosťou. Treba si uvedomiť, že vlasy s nízkou pórovitosťou nemajú rady, keď sú vystavené príliš vysokej dávke proteínov - vlasy sú potom matné a tuhé, čo bráni ďalšiemu stylingu. Takéto vlasy tiež neznášajú nadbytok zmäkčovadiel, najmä tých, ktoré môžu zostávať na povrchu vlasov a nadmerne ich zaťažovať (poznámka: zmäkčovadlá sa pridávajú do kondicionérov na vlasy s olejmi, ktoré sú určené pre vlasy so strednou a vysokou pórovitosťou). Lanolín a glycerín sa neodporúčajú na ošetrenie vlasov s nízkou pórovitosťou.

Vlasy s nízkou pórovitosťou majú rady minimalistické riešenia, ale potrebujú aj zvýšenie hydratácie a detoxikáciu, preto by ste mali využiť účinné masky Nanoil. Raz týždenne vyčistite vlasy od nánosov produktov a kožného mazu pomocou masky s aktívnym uhlím a bielym ílom alebo ich hydratujte intenzívne hydratačnou maskou s morskými riasami.

Oleje na vlasy s nízkou pórovitosťou

Vlasy s nízkou pórovitosťou si rozumejú s olejmi a maslami, ktoré patria do tzv. nevysušujúcej skupiny, čo znamená, že ich molekuly sú relatívne malé a vyrobené z nasýtených mastných kyselín. Veľké molekuly nie sú schopné preniknúť cez tento tesne sa prekrývajúci štít kutikuly vlasov s nízkou pórovitosťou, preto nemôžu urobiť nič iné, len vlasy zaťažovať. Ľahké oleje nielenže vyrovnajú produkciu kožného mazu a zanechajú pokožku hlavy čistú, ale zároveň pramene odľahčia, takže sa pri korienkoch ľahko nadvihnú. Výsledok? Žiarivé a ľahké vlasy, čistá pokožka hlavy bez stopy po lupinách alebo seborei. Dokonalým nástrojom na prácu s [vlasmi s nízkou pórovitosťou je Nanoil] - vytvorený z dôkladne vybraných zložiek (vrátane niekoľkých olejov s malými molekulami), ktoré vlasom poskytujú náležitú starostlivosť a úžasný vzhľad.

Oleje a kozmetické maslá odporúčané na vlasy s nízkou pórovitosťou

  • Kokosový olej - jeho molekuly sú malé, takže nezaťažuje vlasy s nízkou pórovitosťou. Olej zlepšuje pružnosť, vyživuje a vyhladzuje vlasy. Štruktúra kokosového oleja je podobná proteínom, z ktorých je zložené ľudské telo. Táto látka vyživuje a chráni vlasové vlákna tým, že im dodáva vitalitu, pružnosť a lesk. Okrem toho tento olej obsahuje prírodnú ochranu proti slnečnému žiareniu - SPF 10. Macerát z kokosového oleja a kvetov tahitskej gardénie sa nazýva Monoi - zmes známa tým, že dobre dopĺňa vlasom vodu a zanecháva ich pružné a jemné.
  • Babassu olej - ľahký olej zo skupiny nevysušujúcich olejov, ktorý dokonale zodpovedá vlasom s nízkou pórovitosťou. Zosilňuje pružnosť vlasov, zanecháva pramene jemné a lesklé. Ľahko preniká do vnútorných štruktúr vlasov, kde regeneruje a chráni pramene. Babassu uhladzuje vlasy, uľahčuje rozčesávanie a styling bez nadmerného zaťaženia. V neposlednom rade tento olej zabraňuje štiepeniu končekov.
  • Arganový olej - jeden z najcennejších olejov na svete. Vďaka svojmu výnimočnému zloženiu je vhodný pre všetky typy pórovitých vlasov. Arganový olej je uznávaný ako silný olej na vlasy, pretože ich chráni pred mechanickým aj tepelným poškodením. Vykazuje antioxidačné vlastnosti zvyšujúce vitalitu a lesk vlasov.
  • Ricínový olej - patrí medzi bežne používané kozmetické oleje. Získava sa z fazule Ricinus communis a veľmi dobre pôsobí na vlasy s nízkou pórovitosťou. Tento olej má neobvyklé vlastnosti: stimuluje rast vlasov, zabraňuje ich vypadávaniu a regeneruje vlasové cibuľky. Ricínový olej zanecháva vlasy lesklé a pomáha im zachovať prirodzenú farbu.
  • Bambucké maslo - lisované z orechov afrického stromu shea. Má mimoriadne vyživujúce vlastnosti. Bambucké maslo vytvára ochrannú vrstvu po celej dĺžke vlasov a bojuje proti strate hydratácie. Tá istá zložka chráni vlasy pred nečistotami, smogom, dymom a znečistením v meste. Vďaka bambuckému maslu sú vlasy lesklé, pružné a hladké. V neposlednom rade je táto prírodná látka známa tým, že je jedným z najsilnejších antioxidantov.
  • Maslo cupuacu - získavané zo semien amazonského stromu dokáže zanechať vlasy dlho hydratované. Okrem toho maslo cupuacu prináša úľavu podráždenej pokožke hlavy a zanecháva vlasy revitalizované a pružné. V neposlednom rade toto maslo dodáva vlasom lesk a zabraňuje ich krepovateniu.

Čo majú vlasy s nízkou pórovitosťou rady?

Okrem dobre padnúcich olejov, ktoré by sme v tomto prípade mali vnímať ako jeden z hlavných prípravkov používaných na starostlivosť o vlasy, sa oplatí siahnuť po peelingoch na pokožku hlavy, bylinných destilátoch a kondicionéroch na pokožku hlavy. Takéto produkty obsahujú celý rad látok rastlinného pôvodu, ktoré si poradia s nadmernou sekréciou kožného mazu. Aj veľmi prírodné látky poskytujú správnu starostlivosť ťažkým a spľasnutým vlasom s nízkou pórovitosťou. Ako používať bylinky, aby ste vlasom s nízkou pórovitosťou poskytli náležitú starostlivosť?

  • Praslička roľná - neoceniteľný zdroj rastlinných sterolov, organických kyselín, minerálnych látok a kremíka. Znižuje lámavosť vlasov, pôsobí proti lupinám, zvyšuje odolnosť vlasov a chráni pred infekciami pokožky hlavy a mykózami. Praslička zabraňuje aj vzniku seborey.
  • Žihľava - je známa tým, že výrazne zlepšuje stav vlasov. Keďže je zdrojom mnohých vzácnych minerálov, spomaľuje vypadávanie vlasov a urýchľuje ich rast. Žihľava tiež minimalizuje problém mastenia vlasov a účinne odstraňuje lupiny.
  • Borovica sibírska - čistí pokožku hlavy, zbavuje ju zvyškov odumretých kožných buniek a nánosov prípravkov na starostlivosť o vlasy. Okrem toho zabraňuje nadmernému množstvu keratínu vo vlasových korienkoch, takže bojuje proti lámavosti vlasov. Vyznačuje sa vysokou koncentráciou proteínov, vitamínov skupiny B (posilňujú vlasové vlákna) a vitamínu E (silný antioxidant).
  • Rozmarín - zintenzívňuje lesk vlasov, vyhladzuje pramene, zlepšuje prietok krvi v pokožke hlavy a výrazne urýchľuje rast vlasov. Rozmarín navyše chráni pokožku hlavy pred choroboplodnými mikroorganizmami, ktoré sú zodpovedné za vznik lupín.
  • Eukalyptus - bojuje proti lupinám, zmierňuje svrbenie pokožky hlavy, vyrovnáva tvorbu kožného mazu a urýchľuje samoregeneračné procesy pokožky hlavy. Ďalšie výhody tejto rastliny sú nasledovné: bojuje proti vírusom, zvyšuje prietok krvi v pokožke hlavy, stimuluje vlasové cibuľky a zanecháva vlasové korienky svieže.
  • Lopúch - je považovaný za neoceniteľný, pokiaľ ide o starostlivosť o vlasy. Ako jeden z mála obsahuje vysokú koncentráciu síry, ktorá je jednou zo základných zložiek vlasov. Lopúch zlepšuje vzhľad a stav vlasov, vyživuje ich, bojuje proti lupinám, čistí pokožku hlavy a znižuje rednutie vlasov.
  • Breza - je vhodná na posilnenie vlasov. Pôsobí antisepticky, reguluje činnosť mazových žliaz tým, že znižuje seboreu, bojuje proti lupinám, spomaľuje vypadávanie vlasov a upokojuje zápaly pokožky hlavy.
  • Šalvia - účinná zložka kondicionérov na pokožku hlavy. Táto bylina sa odporúča na riešenie nadmerného vypadávania vlasov. Zvyšuje prietok krvi v pokožke hlavy a aktívne sa podieľa na tvorbe kolagénu, ktorý ovplyvňuje pružnosť a zdravie vlasov. Šalvia stimuluje delenie buniek a uzatvára cievy. Okrem toho si poradí s tvrdosťou vlasov tým, že pramene zjemní.
  • Mäta - zázračný prostriedok na spľasnuté a ťažké vlasy, ktoré sa rýchlo mastia. Vďaka mäte sa vlasy stávajú poddajnejšími a zostávajú dlhšie svieže. Táto bylina uľahčuje vstrebávanie výživných látok pokožkou a vykazuje antibakteriálne vlastnosti.

Základná informácia o starostlivosti o vlasy s nízkou pórovitosťou sa týka dôkladného čistenia pokožky hlavy, ktorá sa často mastí. Z tohto dôvodu by ste mali raz alebo dvakrát týždenne siahnuť buď po peelingu pokožky hlavy, alebo po špeciálnom šampóne s exfoliačnými látkami. Tento typ výrobkov je dodávaný s mletými semienkami (hlavne mandľami), čistiacimi enzýmami, ktoré regenerujú pokožku hlavy, vulkanickými ílmi alebo/a detoxikačným dreveným uhlím. Výrobky určené na intenzívne čistenie obsahujú aj ošetrujúce látky, ako je napríklad urea, ktorá zvlhčuje pokožku hlavy, ako aj ďalšie zložky, ktoré zabraňujú vzniku seborey a upokojujú svrbenie pokožky hlavy.

Ďalším problémom súvisiacim s nízkou pórovitosťou vlasov je ich nekontrolované vypadávanie. Môže byť prekvapivé, že tak silné vlasy, ktoré sa zdajú byť dobre zakorenené vo folikuloch, tak nadmerne vypadávajú, najmä ak sú postihnuté seboroeou. Tento stav sa zhoršuje, keď je vlasom neustále zamedzený prístup čerstvého vzduchu v dôsledku používania ťažkých kozmetických prípravkov. Táto vlastnosť prípravkov na starostlivosť o vlasy zhoršuje stav vlasovej cibuľky, ktorá v dôsledku toho vykĺzne zo svojho folikulu. Preto je veľmi dôležité pravidelne čistiť pokožku hlavy a podporiť jej prekrvenie.

Nízka pórovitosť vlasov - čomu sa vyhnúť

V prvom rade nepoužívajte veľmi silné prípravky na úpravu vlasov, ktoré by mohli vlasy zaťažovať (gély, vosky a pasty na úpravu vlasov), oleje, ktorých molekuly sú pomerne veľké, a oleje, ktoré obsahujú omega-3 a -6 mastné kyseliny - tie sa odporúčajú pri starostlivosti o vlasy s vysokou pórovitosťou. Okrem toho vlasy s nízkou pórovitosťou neznášajú ťažké kondicionéry plné proteínov, pretože takéto produkty by mohli vlasy ešte viac spevňovať. Prebytok zmäkčujúcich látok sa tiež neukáže ako prospešný pre vlasy s nedostatočným objemom, preto by ste sa mali držať ďalej od lanolínu a glycerínu. Z rovnakého dôvodu nie je dobrý nápad ošetrovať vlasy s nízkou pórovitosťou ťažkými silikónmi, ktoré sa na vlasoch udržiavajú a zbavujú ich hebkosti.

Pórovitosť vlasov má svoje charakteristické vlastnosti, ktoré veľa napovedajú o stave vlasov a určujú typ starostlivosti, ktorá by sa im mala venovať. Preto ak chcete mať nádherné a zdravé vlasy, zistite, aký typ pórovitosti majú vaše vlasy, a potom ich podľa toho ošetrujte. Keď sa vám podarí nájsť riešenie všetkých potrieb vášho typu vlasov, zaznamenáte neuveriteľne rýchle zlepšenie ich vzhľadu. Budete sa rýchlo tešiť z toho, že vaše vlasy sú zdravé a nádherné.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov