Umývanie vlasov bez použitia komerčného šampónu. O čom je metóda "No Poo"?

Umývanie vlasov bez použitia komerčného šampónu. O čom je metóda

Sviežo vyzerajúce vlasy bez šampónu. Je to vôbec možné? Zdá sa, že rezignácia na komerčný šampón je jednoduchá, pretože existuje množstvo alternatívnych metód umývania vlasov. Prečítajte si výhody umývania vlasov vďaka metóde No Poo.

Skôr než sa vám opäť stane, že bez rozmyslu siahnete po šampóne na vlasy, alebo skôr než začnete panikáriť, keď zistíte, že ste ho práve vyčerpali, prečítajte si tento článok.

Poškodzuje šampón vlasy?

Čoraz častejšie ľudia diskutujú a spochybňujú tému používania šampónu a jeho škodlivosti. Veď vo väčšine prípadov tento výrobok na starostlivosť o vlasy obsahuje agresívne čistiace látky, ako sú SLS (Sodium Lauryl Sulfate) a SLES (Sodium Laureth Sulfate), čo sú lacné syntetické detergenty. Sú to látky zodpovedné za účinné čistenie. Taktiež spôsobujú, že komerčný šampón príjemne pení.

Bohužiaľ, tu sa končia výhody a začínajú nevýhody, pretože aniónové detergenty, ktoré syntetické šampóny obsahujú:

  • zbavujú pokožku hlavy hydrolipidovej bariéry a vysušujú ju
  • spôsobujú podráždenie, začervenanie a svrbenie
  • narúšajú činnosť mazových a mastných žliaz
  • môžu narušiť acidobázickú rovnováhu pokožky hlavy
  • vedú k vzniku rôznych kožných ochorení, napr. lupín
  • môžu nepriamo viesť k rednutiu a oslabeniu vlasov

Bez šampónu, čo je metóda "No Poo

Nie všetky [šampóny na vlasy] sú také zlé, pretože koniec koncov môžete naraziť na prípravky na čistenie vlasov s dobrým zložením, ktoré obsahujú jemné umývacie látky. Napriek tomu opatrnosti nie je nikdy dosť, preto vzniklo hnutie No Poo. O čo ide?

No Poo, čo je slovné spojenie odvodené od no-shampoo, je, ako už názov hovorí sám za seba, umývanie vlasov bez použitia syntetického šampónu. Hlavným cieľom tejto metódy je obmedziť alebo výrazne znížiť počet škodlivých detergentov v každodennej starostlivosti o vlasy. Prekvapivo to nie je také jednoduché - zložitosťou tejto metódy je nájsť rozumné alternatívy, vďaka ktorým bude umývanie vlasov bez šampónu možné a účinné.

Mnoho ľudí sa domnieva, že neexistuje nič, čo by mohlo nahradiť bežný šampón. Napriek tomu je umývanie vlasov pomocou metódy No Poo čoraz populárnejšie, pretože počet ľudí, ktorí sa ňou riadia, rastie. Čo používajú namiesto šampónu?

Alternatívy šampónu. Čím si umývať vlasy?

Viete, čo môžete použiť namiesto komerčného šampónu, aby boli vaše vlasy čisté? Táto len zdanlivo obmedzená metóda No Poo otvára mnoho spôsobov starostlivosti o vlasy, pretože existuje množstvo alternatív k bežnému umývaniu vlasov. Tu sú tie najobľúbenejšie.

UMÝVANIE VLASOV KONDICIONÉROM

Každý, kto pozná rôzne metódy umývania vlasov, vie, že vlasy je možné umývať iba kondicionérom. Táto metóda (nazývaná aj spolumytie) sa odporúča tým, ktorých vlasy sú dehydrované, poškodené alebo kučeravé - kondicionér obsahuje len jemné umývacie látky, ktorých hlavným cieľom je zanechať pramene kondicionované. Tento výrobok zároveň vlasy čistí bez toho, aby ich zanechal suché alebo zamotané. Napriek tomu môže tento spôsob umývania vlasov bez šampónu zintenzívniť problém mastnej pokožky hlavy. Taktiež by sa nemal vykonávať častejšie ako 2 - 4 krát týždenne.

UMÝVANIE VLASOV OLEJMI

Veľmi zaujímavou metódou je umývanie vlasov olejmi, ktoré v skutočnosti nie je až tak rozšírené. Napriek tomu sa oplatí túto metódu vyskúšať, pretože mastné oleje neuveriteľne dobre zachytávajú iné mastné nečistoty a - vďaka tejto vlastnosti - čistia pokožku hlavy a vlasy. Vynára sa však otázka, a to, ako odstrániť olej z hlavy? Teoreticky, ak použijeme malé množstvo dobre sa vstrebávajúceho oleja (napr. jojobový, inca inchi alebo mandľový), nemusíme ho oplachovať, pretože nezanecháva vlasy preťažené. Niekedy však môže byť potrebné emulgovať ho kondicionérom.

UMÝVANIE VLASOV LEN VODOU

Najviac otáznikov vyvoláva metóda No Poo, pri ktorej sa nepoužíva nič iné ako len voda (metóda nazývaná "len voda"). Je umývanie vlasov bez použitia akejkoľvek kozmetiky alebo prírodných látok účinné? V skutočnosti si ľudia kedysi umývali vlasy v riečnej vode a nikto sa nesťažoval, že by mal lupiny, mastné vlasy alebo si všimol prvé príznaky plešatosti. Dnešná voda je však tvrdšia a chlórovaná a vlasy sú pokryté inými druhmi nečistôt - toxíny, výfukové plyny a prebytok mazu sa len ťažko odstraňujú pomocou vody. Napriek tomu vám nemožno vyčítať, že sa o to pokúšate. Určite vám umývanie vlasov len pomocou vody neuškodí a môže vám umožniť ich osvieženie, napríklad medzi riadnym umývaním vlasov.

UMÝVANIE VLASOV MYDLOM

Keď už rozoberáme tému umývania vlasov No Poo, nemôžeme zabudnúť spomenúť mydlo. Prírodné mydlá v tvare tyčiniek by sa totiž mohli používať nielen na umývanie tela, ale aj vlasov. Po akých typoch mydiel by mal zástanca metódy No Poo siahnuť?

  • Tyčové mydlo s hydroxidom draselným - ide o kombináciu draselných solí, glycerínu, kyseliny citrónovej a ďalších, avšak je zbavené syntetických farbív, vonných látok a konzervačných látok. Je antiseptické, urýchľuje regeneráciu a je ľahko rozpustné vo vode. Samozrejme, je naozaj dobré na čistenie vlasov.
  • Mydlo na báze oleja - ide o mydlo na báze olivového oleja (napríklad kastílske mydlo alebo mydlo Marseille) alebo zmesi olejov (napríklad čierne africké mydlo vyrobené z kokosového a palmového oleja v kombinácii s bambuckým maslom a semienkami kakaovníka). Vykazuje antibakteriálne a mazacie vlastnosti, preto sa na umývanie vlasov náchylných na lupiny odporúča mydlo na báze oleja.
  • Bylinné mydlo - ide o rastlinné mydlo vyrobené z vybraných bylín, ako je napríklad kalina, praslička, lopúch, harmanček, žihľava alebo čarodejnícka voda. Tento typ mydla dobre slúži ako čistiaci prostriedok na mastné vlasy a podráždenú pokožku hlavy.
  • Sírové mydlo - je obohatené o 3 - 5 % síry, vďaka ktorej vykazuje silné antibakteriálne a antiseboroické vlastnosti. Možno ho použiť na umývanie mastných vlasov. Tiež je uznávané ako prírodná a zdravšia alternatíva šampónu proti lupinám.

UMÝVANIE VLASOV S JEDLOU SÓDOU

Pomerne kontroverznou metódou umývania vlasov bez šampónu je umývanie vlasov pomocou jedlej sódy. Prirodzene, táto metóda má rovnako veľa zástancov ako odporcov. Treba si však uvedomiť, že tento domáci šampón nie je ťažké pripraviť - stačí len skombinovať jedlú sódu s vodou. Teraz môžete zmes naniesť na vlasy a 2-3 minúty ju vmasírovať do pokožky hlavy. Potom opláchnite vlažnou vodou. Jedlá sóda je ideálna na čistenie, dezinfekciu a osvieženie. Je tiež antibakteriálna.

POZNÁMKA!

pH jedlej sódy je zásadité, čo sa nemusí javiť ako prospešné pre prirodzene kyslú pokožku hlavy - [pH vlasov] bude narušené. Z tohto dôvodu by po každom umytí vlasov jedlou sódou malo nasledovať opláchnutie vlasov pomocou kyslej vody.

UMÝVANIE VLASOV VÝVAROM

Pri diskusii o prírodnom umývaní vlasov je potrebné venovať osobitné miesto rôznym druhom prípravkov, ktoré sa dajú účinne použiť ako alternatíva syntetického šampónu. Ide však o to nájsť rastliny obsahujúce saponíny, čo je prírodná umývacia zlúčenina, ktorá sa uvoľňuje pod vplyvom tepla. Medzi inými sú to palina, žihľava, nechtík, aloe, sladké drievko, senovka grécka, komonica, brečtan, ľubovník bodkovaný, yerba mate (rod svätojánsky), ženšen, ľan, čierna rasca a mnohé ďalšie.

Samozrejme, môžete trochu experimentovať alebo vyskúšať jeden z dvoch najobľúbenejších nápadov umývania vlasov ekologickými vývarmi.

  • Mydlový orech (mydlica) - príprava odvaru z mydlového orecha je jednoduchá a nezaberie veľa času. Do 0,5 litra vody vložte 7-8 orechov a nechajte ich 5 minút variť. Po vychladnutí nalejte odvar do fľaše a pretrepte ho, aby sa vytvorila pena. Teraz môžete pokračovať v umývaní vlasov a pokožky hlavy pomocou odvaru z mydlových orechov. Treba si uvedomiť, že tento odvar z mydlových orechov by mal na vlasoch vydržať aspoň niekoľko minút.
  • Odvar z mydlovníka - podobné vlastnosti má aj koreň mydlovníka. Na jeho prípravu potrebujete 2 lyžice mydlice, ktoré treba zaliať 2 pohármi vody. Varte 5 minút a nechajte vychladnúť. Tento druh záparu môžete použiť ako bežný šampón na umývanie vlasov a pokožky hlavy.

ĎALŠIE DOMÁCE METÓDY

Napriek najpopulárnejším No Poo metódam existuje niekoľko desiatok nápadov, ako nahradiť syntetický šampón. Nižšie nájdete zoznam metód, ktoré sa najčastejšie objavujú na internetových fórach a v príručkách o starostlivosti o vlasy.

  • Umývanie vlasov múkou - bežná múka je zdrojom saponínov, čo sú jemné umývacie látky pochádzajúce priamo z prírody. Z múky sa dá vytvoriť domáci suchý šampón a v kombinácii s vodou (3-4 lyžice múky na 125 ml teplej vody) získate umývaciu pastu na vlasy. S akou múkou je najlepšie umývať vlasy? Vo všeobecnosti sa oplatí siahnuť po ražnej, gramovej, kukuričnej, pohánkovej a ovsenej múke.
  • Umývanie vlasov s ílom - íly sú prírodné látky známe svojimi čistiacimi vlastnosťami. Môžete ich použiť nielen na prípravu pleťovej masky, ale aj na čistenie vlasov, ktoré bez námahy absorbujú nečistoty z prameňov. Môžete použiť všetky druhy ílov, ktoré je potrebné kombinovať s vodou a niekoľko minút ich vmasírovať do pokožky hlavy. Vlasy budú po opláchnutí ílu čisté.
  • Umývanie vlasov vaječným žĺtkom - hoci sa vaječný šampón považuje za obľúbený, len málokto vie, že takýto prípravok sa dá pripraviť doma. Stačí jedno vajce, šťava z polovice citróna a niekoľko lyžíc obľúbeného oleja/kondicionéru. Domáci vaječný šampón je hotový po spojení všetkých ingrediencií. Umývanie vlasov vaječným žĺtkom je nielen účinné, ale navyše má spoločné vlastnosti s regeneračnou maskou. Nadmerné používanie tejto metódy však môže mať nežiaduce účinky, pretože vaječný žĺtok je bohatý na proteíny, ktoré sa pri nadmernom používaní môžu ukázať ako škodlivé pre vlasy.
  • Umývanie vlasov lúhom - ako alternatívu šampónu môžete použiť aj zmes popola a vody, teda lúh, ktorý je uznávaný ako ekologický čistiaci prostriedok. Umývanie vlasov popolom môže skutočne znieť ako bizarný nápad, ale je skutočne účinné. Ako pripraviť lúh? Rýchla verzia si vyžaduje zmiešať drevený popol s vodou, aby sa získala konzistencia podobná krému; po vmasírovaní do pokožky hlavy funguje ako šampón. Ak máte viac času, môžete popolom naplniť 2/3 nádoby, pridať vodu, zmiešať a odložiť. Po 3 dňoch si všimnete mydlovú tekutinu zhromaždenú na vrchu, čo je regulárna vrstva, ktorú ste chceli získať.
  • Umývanie vlasov pomocou shikakai - Shikakai je prášok na umývanie vlasov získaný z hinduistických orechov (Acacia concinna), ktorý je, samozrejme, bohatý na saponíny. Môžete si ho kúpiť online, napriek tomu sa oplatí venovať pozornosť kvalite a pôvodu výrobku. Umývanie vlasov pomocou Shikakai si vyžaduje zmiešať prášok buď s vodou, alebo s gélom z aloe. Keď je konzistencia správna, môžete zmes naniesť na hlavu, vmasírovať a opláchnuť. Tento druh šampónu nielen čistí, ale poradí si aj s lupinami, ako aj zanecháva vlasy jemné a pružné.
  • Umývanie vlasov s dámskym prípravkom - bežný dámsky prípravok je šetrný k pokožke hlavy a jemný, pretože neobsahuje detergenty. Môže sa používať ako alternatíva ku komerčným šampónom, najmä preto, že naozaj dobre pení.

Umývanie vlasov bez šampónu - problematika

Prechod na prírodné metódy umývania vlasov je náročný. Hoci nie je ľahké vzdať sa príjemne voňajúceho šampónu, ktorý vo vás vyvoláva dojem nadmernej čistoty, určite stojí za to sa o to pokúsiť. Aké problémy môžu nastať, keď sa rozhodnete umývať si vlasy metódou No Poo?

  1. Dojem, že máte špinavé vlasy - umývacie látky, ktorými je syntetický šampón vybavený, fungujú ako brúsny list, ktorý z vlasov odstraňuje všetko: zvyšky kozmetiky, nečistoty, toxíny a dokonca aj prirodzenú lipidovú vrstvu. Žiadna z ekologických metód umývania vlasov neprináša také drastické výsledky, preto po zvolení alternatívneho spôsobu umývania vlasov môžeme mať dojem, že naše vlasy nie sú čisté a dokonca sú ťažšie ako zvyčajne.
  2. Menej poddajné a nie príliš dobre vyzerajúce vlasy - väčšina komerčných šampónov obsahuje ďalšie ošetrujúce látky obdarujúce vlasy jemnosťou (napr. silikóny). Je zrejmé, že prírodné alternatívy takéto látky neobsahujú, preto v okamihu, keď rezignujete na používanie bežného šampónu, môžu byť vaše vlasy drsné, matné, ťažko rozčesateľné a nepoddajné. Napriek tomu ide len o prechodnú fázu, ktorá sa skončí po normalizácii hydrolipidovej rovnováhy.
  3. Podráždenie a lupiny - po nahradení syntetického šampónu niečím ekologickejším môže byť pokožka podráždená a postihnutá lupinami. Je to dôsledok tendencie pokožky hlavy produkovať obrovské množstvo mazu, ktorý bol normálne odstránený šampónom a teraz zostáva na hlave. Aj toto je prechodná fáza: Lupiny, podráždenie a mastné vlasy upadnú do zabudnutia krátko po tom, ako mazové žľazy obnovia svoju rovnováhu a hydrolipidová bariéra sa obnoví.
  4. Náročnejší spôsob umývania vlasov - umývanie vlasov bežným šampónom trvá len niekoľko minút, pretože dobre pení, ľahko sa rozotiera po vlasoch a rýchlo sa odstraňuje. To bohužiaľ neplatí pre prírodné metódy No Poo, pretože tento proces trvá dlhšie. Musíte si napríklad pripraviť domáci šampón (napr. zmes prášku do pečiva alebo odvar z mydlice), ktorý dobre nepení a ťažšie sa rovnomerne rozdeľuje na vlasy. Vzhľadom na to môže umývanie vlasov No Poo trvať dlhšie ako zvyčajne.

Dobrá rada!

Nenechajte sa odradiť! Obdobie medzi rezignáciou na používanie syntetického šampónu a obnovením rovnováhy vlasovej pokožky býva skutočne skľučujúce, ale rozhodne sa oplatí ním prejsť. Umývanie vlasov bez použitia šampónu je lacnejšie, prirodzenejšie a prináša vlasom dlhodobé výhody. Skúste to!

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Argánový olej
Jojobový Olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov