Výrobky na starostlivosť o vlasy, ktoré nájdete doma v špajzi: oleje, kvasnice, med a ďalšie

Výrobky na starostlivosť o vlasy, ktoré nájdete doma v špajzi: oleje, kvasnice, med a ďalšie

Zvyčajne hovoríme, že vlasy "pijú" vodu a že ich môžeme "kŕmiť" živinami. Ale vedeli ste, že väčšinu týchto látok vyživujúcich vlasy môžeme ľahko nájsť v našej špajzi? Čítajte ďalej a dozviete sa, ako vyživovať a posilňovať vlasy pomocou produktov pripravených z našich vlastných potravín. Zistite, aké zložky sa oplatí používať na účinnú starostlivosť o vlasy.

Domáca starostlivosť o vlasy je jednoduchý a lacný spôsob, ako zlepšiť stav našich vlasov. Je to účinný postup s použitím najjednoduchších riešení.

Vytvorte si vlastný výrobok na starostlivosť o vlasy z ingrediencií dostupných v kuchyni, aby ste sa uistili, že zmes je úplne bez parabénov, alkoholov, ftalátov, silikónov a iných škodlivých zložiek.

Majú vaše vlasy rady domácu kozmetiku?

Domácu kozmetiku určite nepotrebujete, ak už používate účinnú vlasovú kozmetiku, napríklad od spoločnosti Nanoil. Napríklad ich vlasové oleje obsahujú prírodné zložky, ktoré poskytujú účinnú výživu vlasovej štruktúry. Stojí však za to, aby ste do svojej vlasovej rutiny z času na čas vniesli niečo nové. Inými slovami, skúste miešať profesionálne vlasové produkty s domácimi. Vaše vlasy sa vám poďakujú za rozmanitosť. 

Zistite, ktoré produkty, ktoré sa bežne nachádzajú v našich kuchyniach, možno použiť na vytvorenie účinnej zmesi na starostlivosť o vlasy.

Najlepšie prírodné oleje na vlasy

Pokiaľ ide o domácu starostlivosť o vlasy, oleje sú určite absolútne obľúbené. Sú to účinné prírodné zdroje prospešných zložiek, ako sú mastné kyseliny, fosfolipidy a vitamíny.

Nechajte sa inšpirovať prírodou a využite možnosti, ktoré ponúka viac ako sto rôznych rastlinných olejov, ktoré sa inak v kozmetike bežne používajú. Väčšinu z nich nájdeme v našej špajze a môžeme ich použiť napríklad na výrobu masiek na vlasy.

Zoznámte sa s kuchynskými olejmi, ktoré môžete bez problémov používať na starostlivosť o vlasy!

  1. Olivový olej - 72 % tohto oleja tvorí prospešná kyselina olejová. Obsahuje aj nasledujúce vitamíny: A, E, D a K. Vďaka nim je olivový olej skvelým produktom na zabezpečenie hydratácie a prevenciu vypadávania vlasov. Tento prírodný olej tiež vyživuje vlasy a dodáva im prirodzený lesk. Ak sa rozhodnete aplikovať olivový olej na pokožku hlavy, môže pomôcť upokojiť podráždenú pokožku a zápal.
  2. Mandľový olej - krásne vonia a obsahuje množstvo cenných látok, ako sú mastné kyseliny, minerály a vitamíny A, D, E a B. Môže sa používať po celej dĺžke vlasov alebo len na končeky, ktoré účinne chráni. Olej podporuje obnovu a regeneráciu vlasov, vyživuje ich a udržiava ich hydratované. Vďaka oleju môžete účinne odstrániť problémy s lámavosťou vlasov, pretože im dodáva pružnosť a lesk.
  3. Kokosový olej - je skvelým zdrojom minerálov a vitamínov. Treba ho však užívať naozaj opatrne. Je to spôsobené tým, že ide o pomerne hustý a ťažký olej, ktorý nie všetky vlasy znesú. Ak sa však aplikuje naozaj účinne, dokáže vlasom dodať vlhkosť, zabrániť strate bielkovín, definovať kučery a uľahčiť boj proti lupinám.
  4. Ľanový olej - je to jeden z mála olejov, ktorý obsahuje rovnomerný pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Okrem nich obsahuje aj pomerne vysokú koncentráciu vitamínu, bielkovín, draslíka a zinku - to sú zložky, ktoré sú pre vlasy naozaj prospešné. Vlasy budú po aplikácii ľanového oleja silnejšie, pružnejšie a viditeľne hladšie.
  5. Arganový olej - marocké zlato, ktoré sa určite častejšie používa v starostlivosti o telo a vlasy ako v kuchyni, hoci je jedlý. Olej je bohatý na vitamín E, esenciálne mastné kyseliny a rastlinné steroly. Vôňa arganového oleja je naozaj skvelá a lákavá. Arganový olej účinne regeneruje vlasy, ktoré vyhladzuje, chráni pred vysokými teplotami a celkovo skrášľuje. Minimalizuje riziko poškodenia UV žiarením a znižuje svrbenie.
  6. Slnečnicový olej - obsahuje štyri základné zložky - vitamíny: retinol (A), tokoferol (E), kalcitriol (D) a vitamín F. To sú vitamíny, po ktorých suché vlasy predovšetkým túžia. Slnečnicový olej pomôže poskytnúť vlasom prísun hydratácie a zabezpečí účinnú regeneráciu a pružnosť.
  7. Slivkový olej - je zdrojom betakaroténu, mnohých antioxidantov a omega mastných kyselín. Je uznávaný ako zázračný olej používaný na účinnú starostlivosť o vlasy. Mimoriadne rýchlo sa vstrebáva bez zaťaženia vlasov. Naopak, chráni ich pred vonkajšími vplyvmi, dodáva vlasom vitamíny a tiež ich hydratuje.
  8. Makadamiový olej - obsahuje zriedkavo sa vyskytujúcu mastnú kyselinu omega-7, ktorá je obsiahnutá v našom vlastnom kožnom sébe produkovanom pokožkou hlavy. Vďaka tomu dokáže omladiť, posilniť a skrášliť pokožku a vlasy. Okrem toho makadamiový olej pomôže aj pri skrášľovaní vlasov, pretože urýchľuje ich vysúšanie a zlepšuje ich farbenie.
  9. Horčicový olej - tento bežne používaný olej predovšetkým v indickej kuchyni má mnoho priaznivých účinkov v starostlivosti o vlasy. Obsahuje päť minerálov (vrátane selénu a zinku), omega kyseliny a komplex vitamínov. Je uznávaný pre svoje vlastnosti urýchľujúce rast. Pri aplikácii vyživuje vlasové cibuľky, ktoré posilňuje, a tým zabraňuje vypadávaniu vlasov.
  10. Olej z hroznových jadierok - ide o univerzálny vlasový olej, ktorý upokojuje pokožku, uľahčuje regeneráciu vlasov a pomáha v boji proti lupinám a mastnej pokožke. Zároveň chráni vlasy pred UV žiarením.

Vajcia - účinky majonézy v starostlivosti o vlasy

Vajcia sú základnou a nevyhnutnou zložkou každej kuchyne. Je to zdanlivo nenápadná zložka, ktorú však naše babičky používali na účinnú starostlivosť o vlasy, ktorá je dnes často nedostupná aj vďaka drahým alternatívam. Aké sú teda vlastnosti vajec a prečo je majonéza takou zaujímavou alternatívou masky na vlasy?

Vajcia obsahujú množstvo dôležitých zložiek, ako sú proteíny - hlavné zložky vlasov, vrátane sírnych, ktoré sú potrebné na tvorbu disulfidových mostíkov. Vďaka tomu sa pri aplikácii vajíčka na vlasy postaráme:

  • odstránenie lupín
  • posilnenie slabých vlasov
  • posilnenie vlasov po celej ich dĺžke
  • prevencia vypadávania vlasov
  • vyhladenie vlasov a zabezpečenie lesku

Samozrejme, presvedčenie, že majonéza stojí za vyskúšanie ako alternatíva masky na vlasy, by sa nemalo považovať za dogmu. Majonéza, ktorú si kúpite v supermarkete, toho s vašimi vlasmi naozaj veľa neurobí. Skúste si však doma zmiešať vajcia a olej a vytvoriť si domácu vaječnú masku na vlasy, ktorá je vo svojej podstate vlastne úplne klasickou majonézou.

Zabezpečenie vlhkosti vďaka medu

Starostlivosť o suché vlasy nie je jednoduchá. Je to veľká výzva a niektoré výrobky, ktoré sa objavujú v našej špajze, môžu pomôcť. Patrí medzi ne med, ktorý je bohatý na mnohé prospešné prírodné látky, ako sú draslík, chlór, fosfor, horčík, železo, vápnik, molybdén, mangán a kobalt, vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, kyselina listová, kyselina pantoténová a biotín.

Vďaka akým vlastnostiam je med vhodný na starostlivosť o vlasy? Prečo sa oplatí vyskúšať med buď s vodou, alebo ako zložku masky na vlasy?

Najdôležitejšie sú jeho hydratačné vlastnosti, vďaka ktorým najlepšie pôsobí na suché vlasy. Stará sa nielen o vonkajšiu štruktúru vlasov, ale preniká aj do ich štruktúry, kde udržiava hydratáciu a zabraňuje vysušovaniu. Med je účinný antioxidant ponúkajúci antiseptické a vyživujúce účinky.

Zaujímavosti o mede

Vedeli ste, že jednou zo zložiek medu je hydroperoxid, látka známa ako peroxid vodíka? Preto si môžeme všimnúť, že vlasy sú po použití medu svetlejšie.

Kvasnice na rast vlasov

V posledných mesiacoch sú kvasnice obrovským hitom v starostlivosti o vlasy, pretože pomáhajú pri ich rýchlejšom raste. Niektorí ľudia kvasnice pijú, iní si kvasnice nanášajú na vlasy ako masku... Bez ohľadu na spôsob aplikácie sú výsledky dosť podobné - rýchlejší rast vlasov, pomalšie vypadávanie vlasov a tiež ich skrášlenie. Okrem toho kvasnice zlepšujú stav vlasov, čo má za následok ich skrášlenie, posilnenie a vyhladenie. Kvasinky vďačia za svoje vlastnosti biotínu, aminokyselinám (arginín, tyrozín, cystín), ktoré tvoria štruktúru vlasov, a vitamínom skupiny B. Obsahuje aj minerálne látky (zinok, selén, meď, draslík, vápnik, chróm a fosfor). Stručne povedané, roztok, vlasy budú vďaka kvasinkám krajšie, odolnejšie, lesklejšie, pružnejšie a celkovo pôvabnejšie.

Múka namiesto suchého šampónu

Pomerne zaujímavou a multifunkčnou zložkou v našej kuchyni je obyčajná múka. Alebo napríklad zemiakový škrob. Mnohí z nás si neuvedomujú, že ide o účinnú alternatívu suchého šampónu, ktorá dokáže vlasy v okamihu účinne osviežiť.

Škrob zasa dokáže účinne absorbovať vlhkosť a prebytočný maz, takže vlasy sú objemné a svieže. Ak máte tmavé vlasy, dávajte pozor, aby ste to s múkou nepreháňali. Najúčinnejší spôsob aplikácie múky je pomocou štetca na púder, ktorým ju vtlačíte do pokožky hlavy. Nakoniec by ste mali vlasy opláchnuť pri korienkoch a rozčesať.

Umývanie vlasov práškom do pečiva

V ére ekologickej starostlivosti o vlasy si môžeme všimnúť zvýšenú popularitu umývania vlasov bez šampónu. Ako sa môžeme postarať o to, aby naše vlasy boli vždy čisté a naša pokožka vždy bez mazu bez toho, aby sme museli siahnuť po šampóne? 

Zaujímavou alternatívou je použitie uvoľňujúceho prášku na umývanie vlasov. Je to ďalšia látka, ktorú nájdete v kuchyni a ktorú sa oplatí vyskúšať pri starostlivosti o vlasy. Prášok do pečiva má silné čistiace vlastnosti a nemá problém odstrániť zvyšky kozmetických prípravkov (masky, kondicionéry, oleje a iné). Zanecháva vlasy svieže a čisté. 

Treba mať na pamäti, že reakcia prášku do pečiva je zásaditá, takže znižuje pH vlasov a pokožky hlavy. Z tohto dôvodu by ste si mali vlasy následne opláchnuť kyslým oplachovacím prípravkom.

Rastlinná a ovocná starostlivosť o vlasy

Základom potravinovej pyramídy je zelenina a ovocie, ktoré možno bez problémov použiť aj v domácej starostlivosti o pleť. Banán, ktorý už nikto nechce, sa dá použiť, rovnako ako napríklad zvyšky cibule alebo petržlenu. Môžete ich použiť na výrobu masky alebo oplachovanie vlasov! 

Akú zeleninu, ovocie alebo bylinky sa oplatí vyskúšať v starostlivosti o vlasy? Zoznámte sa s najobľúbenejšími možnosťami a zistite, ako fungujú. Poďme na to! 

  1. Banán - najjednoduchšia maska na vlasy je zrelý banán roztlačený vidličkou a zmiešaný s jogurtom, obľúbeným olejom alebo šťavou z aloe. Vlasy majú toto exotické ovocie rady, pretože obsahuje pomerne veľa bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre správny rast vlasov.
  2. Citrón - povinnou zložkou pridávanou do mnohých masiek a oplachov na vlasy je citrónová šťava, ktorá zvyčajne vlasy zvýrazní. Má aj ďalšie vlastnosti: poradí si s nedostatkom vitamínov (C, skupiny B a kyseliny folikulovej) a minerálov (zinok, draslík, mangán, vápnik). Citrónová šťava dodáva prameňom lesk a spomaľuje proces bielenia. 
  3. Avokádo - je to ovocie bohaté na vitamíny, minerály a mastné kyseliny. Vďaka nim avokádo vyživuje, zabraňuje strate vody a krotí vlasy. Okrem toho obsahuje chlorofyl, čo je zelené farbivo, ktoré vykazuje antioxidačné účinky. 
  4. Petržlenová vňať - je to zložka, ktorá má v starostlivosti o vlasy mnohostranné využitie. Petržlenová šťava urýchľuje rast vlasov a zanecháva pramene výrazne posilnené. Petržlen navyše obsahuje veľa vitamínov, preto je dobré použiť tieto zelené listy na prípravu výživného kokteilu, oplachovania vlasov alebo kondicionéru na pokožku hlavy. Je mimoriadne bohatá na vitamín C. Pre predstavu, 100 g petržlenu môže obsahovať až 160 mg tohto vitamínu.
  5. Čierna reďkovka - domáce skrášľovacie kúry s čiernou reďkovkou sa odporúčajú tým, ktorých vlasy potrebujú značnú dávku energie. Táto zelenina posilňuje vlasové cibuľky a stimuluje rast vlasov. Kondicionér na pokožku hlavy z čiernej reďkovky sa odporúča aj ako prípravok s antiseptickými, antiseborickými a protiplesňovými vlastnosťami. Inými slovami, čierna reďkovka je uznávaná ako účinný liek na všetky ochorenia, ktorými môže pokožka hlavy trpieť. 
  6. Cibuľa - aj zdanlivo obyčajná cibuľa môže zmierniť zápal, posilniť vlasy a urýchliť ich rast. Domáci oplach na vlasy z cibuľových šupiek je vynikajúcou technikou na farbenie vlasov bez použitia farbív. Uvarené a ponechané cez noc cibuľové šupky uvoľnia všetko cenné, čo by mohli ponúknuť, spolu s pigmentom, ktorý stmaví pramene. 
  7. Cesnak - hoci vôňa cesnaku môže mnohých ľudí účinne odradiť od jeho používania na úpravu vlasov, treba uznať jeho priaznivé účinky, ktoré vlasom dodáva. Stručne povedané, cesnak dokáže stimulovať zrýchlený rast vlasov a zabrániť plešateniu. Z tohto dôvodu môžu niektorí ľudia považovať vtieranie cesnaku do pokožky hlavy za účinný spôsob, ako zlepšiť vzhľad svojich vlasov.

Skrášľujúca sila semien

Z malého semienka môže vyrásť celá rastlina. To asi znamená, že v tom malom semienku je veľa živín, však? Prečo by ste ich teda mali používať na skrášlenie a posilnenie vlasov?

  1. Ľanové semienka - túto zmes ľanových semienok si môžete pripraviť doma tak, že semienka zalejete vodou a necháte odstáť, kým nenapučia. Táto jednoduchá metóda vám umožní získať masku na vlasy, ktorá je bohatá na vitamíny, bielkoviny, vlákninu a minerály (železo, horčík, vápnik a zinok). Tento gél vďačí za svoju popularitu skutočnosti, že hydratuje vlasy, zanecháva pramene lesklé, hladké a posilnené. Ľanový gél tiež urýchľuje rast vlasov a zabraňuje plešateniu. 
  2. Nigella sativa - keďže olej z kvetov feniklu je známy aj ako zlato faraónov, musí poskytovať takmer kráľovskú starostlivosť o vlasy. A presne tak pôsobí aj nálev z čiernej rasce, ktorý sa skutočne skladá z nenasýtených mastných kyselín (približne 85 %). Vďaka tomu semená čiernej rasce zlepšujú stav vlasov a vyživujú ich. Okrem toho sú semená známe ako silný antioxidant, ktorý prináša aj protizápalové a antibakteriálne účinky. 
  3. Senovka grécka - hoci vonia ako kuracia polievka, senovka grécka pôsobí ako čarovný prútik, vďaka ktorému sú vlasy dlhé, silné a krásne. Semená tejto legendárnej byliny obsahujú saponíny, lecitín, vitamíny A, B a C, ako aj minerálne soli. Stimulujú syntézu bielkovín a podporujú prirodzené regeneračné procesy vlasov. 
  4. Káva - často ju pijeme ráno, aby sme boli plní energie, ale tento čierny nápoj môže slúžiť aj na dodanie energie našim vlasom. Kávový oplach vlasov je najlepší energetický nápoj pre pokožku hlavy, ktorý zvyšuje prietok krvi, čo následne podporuje rýchlejší rast vlasov. Z pomletých kávových zŕn si môžete vyrobiť domáci peeling na pokožku hlavy, ktorý pomáha odstraňovať zvyšky kozmetických prípravkov. 

Oplachovanie vlasov octom

A nakoniec tu máme poslednú ingredienciu, ktorú často nájdeme v našej špajzi - ocot. Je nepostrádateľný v kuchyni aj v starostlivosti o vlasy. Prečo?

Opláchnutie octom môže ľahko obnoviť pH pokožky, uzavrieť kožičku a vyhladiť vlasy. Jablčný ocot alebo iný ovocný ocot v kombinácii s vodou je v tomto smere najlepší. Vyhnite sa však octom s obsahom alkoholu, pretože môžu vysušiť pokožku a vlasy, a vínnym octom, ktoré môžu vlasy zafarbiť.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov