Vlasy vo svete. 2. časť: Starostlivosť o vlasy v európskom štýle

Vlasy vo svete. 2. časť: Starostlivosť o vlasy v európskom štýle

Európa – jeden z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich kontinentov. Práve tu má úprava vlasov svoje korene. Európske ženy určujú trendy v starostlivosti o vlasy už veky. Usilujú sa o najlepšie výsledky, pričom si vážia inovatívne ale aj tradičné metódy. Kombinujú časom preskúšané recepty na skrášľovanie s modernými prístupmi. Ošetrovanie vlasov je kľúčovou časťou starostlivosti o krásu. Ako sa európske ženy starajú o svoje vlasy?

VLASY V RÔZNYCH KÚTOCH SVETA - 2. ČASŤ- EURÓPA

Čo sa môžeme naučiť od francúzskych, španielskych a škandinávskych žien?

Európska starostlivosť o vlasy – Balkán

Na Balkáne panuje subtropické, stredomorské, teplé a pomerne suché podnebie s chladnými vetrami. Región je premenlivý a rozmanitý. Teplo sa mieša s vlhkosťou. Aby boli vlasy v takomto podnebí krásne a zdravé, je nevyhnutnosťou sa o ne dobre starať. Našťastie, ženy na Balkáne majú prostriedky a triky na krásne vlasy.

● Grécke ženy poznajú prostriedok na horúce teplo a subtropické podnebie už po celé veky. Ich vlasy sú krásne, majú objem a nešedivejú, aj keď sú už staršie. Vďaka olivovému oleju sú ich vlasy zdravé a lesklé.

Gréci sú na svoje olivovníky a olivy hrdí – ich plantáže patria k najstarším na svete, datujú sa až do roku 5000 pred naším letopočtom. Olivový olej sa používa na varenie, ale aj v kozmetike. Je bohatý na cenné fytosteroly a prospešné mastné kyseliny, ktoré sú skvelé na vlasy a pokožku. Olivový olej sa nanáša na celé vlasy a pokožku hlavy, takže ošetruje vlasy a tiež vyživuje vlasové cibuľky a folikuly. Ošetrenie vlasov olivovým olejom účinne chráni pred vonkajšími vplyvmi.

Grécke ženy tiež radi používajú masky na vlasy na báze olivového oleja a hustého bieleho jogurtu. Z byliniek milujú rozmarín. Zmiešajú ho s vodou a používajú ho na opláchnutie vlasov. Rozmarín pomáha pri vypadávaní vlasov. V neposlednom rade, ženy z krajiny Homéra milujú grécke čierne mydlo. Je to zmes účinných prírodných látok. Skvele funguje na umývanie pokožky ale aj vlasov. Je napustené sladkým mandľovým olejom, ľanovým olejom, jojobovým olejom, rozmarínovým olejom a (samozrejme) olivovým olejom. Grécke čierne mydlo efektívne odstraňuje olej po ošetrení vlasov olejom.

● Bulharské ženy objavili iný produkt na skrášlenie vlasov. Pýšia sa ružovou vodou a ružovým olejom, ktoré teraz už používajú ženy na celom svete. Ružová voda je skvelou zložkou do oplachov na vlasy. Vlasy sa budú lesknúť, budú hebké, pružné, hydratované, hladké a objemné. Na zvýšenie účinku sa ružová voda pridáva do masiek na vlasy s kozmetickými ílmi. Dajú sa tiež zohnať spreje a parfum na vlasy s ružovou vodou, ktoré na vlasoch dlho vydržia. Ružový olej je hustý a mastný: Bulharské ženy ho používajú ako prostriedok na regeneráciu poškodených končekov vlasov a na ochranu pred vonkajšími vplyvmi.

Európska starostlivosť o vlasy – stredomorské krajiny

Oblasť Stredozemného mora zahŕňa mnoho krajín a metód starostlivosti o vlasy. Španielske a talianske ženy si myslia, že dlhé, lesklé a zdravé vlasy sú pýchou každej ženy. Na druhej strane, francúzske ženy sa starajú o svoje účesy s trochou nonšalancie.

● V krajine býkov a toreadorov je ženskosť spájaná s tmavými, lesklými vlasmi – španielske ženy milujú rozpustené vlasy a oslavujú ich krásu. Ich tajomstvo je brusnicový oplach na vlasy. Vaše vlasy budú lesklé a pružné, ak zmiešate čerstvo vylisovanú brusnicovú šťavu s vodou, nanesiete si zmes na vlasy a necháte pôsobiť. Brusnice sú zdrojom vitamínu E, A, mnohých vitamínov skupiny B, flavonoidov a prvkov, ktoré obnovujú a vylepšujú vlasy, ako je železo, horčík, vápnik, draslík a fosfor. Vďaka brusniciam budú vaše vlasy dlhé a silné. Okrem toho, brusnicový extrakt má antibakteriálne účinky a výrazne zvyšuje odolnosť vlasov voči poškodeniu.

● Talianske ženy, podobne ako grécke, milujú ošetrenia vlasov olejom a radi používajú olivový olej. Zbožňujú ho ako kozmetiku ale aj ako potravinu. Talianske ženy využívajú, že má viacej využití: natierajú si olej na telo: od hlavy až po päty: na pery, ruky a hlavne – do vlasov, na ich ochranu pred slnečným žiarením a zlepšenie zdravého rastu. Hroznový olej je ďalší prírodný olej, ktorý si v Taliansku vážia. Je miernejší a omladzuje vlasy aj pokožku.

Talianske ženy používajú oleje na vlasy už od detstva. Okrem olivového oleja radi používajú masky na vlasy s termálnou a minerálnou vodou. Starostlivosť o vlasy a pokožku v kúpeľoch (Spa) je základným elementom krásy v Taliansku. Ošetrenie detoxikuje pokožku hlavy a telo, odstraňuje toxíny a dodáva veľa minerálov. Niet divu, že najznámejšie kúpeľné strediská sa nachádzajú v Taliansku.

● Francúzske ženy nemajú takú dôveru v tradičné recepty. Existuje ale jedna výnimka: majú slabosť pre levanduľový olej. S radosťou ho pridávajú do svojich vlasových masiek a balzamov, natierajú si ním končeky vlasov a miešajú ho do oplachov na vlasy (najobľúbenejší je ten malinový). Francúzske ženy milujú prírodnú starostlivosť o vlasy a produkty bez komedogénnych chemikálií. Ženy vo Francúzsku sú veľmi dobre informované o dôležitosti prírodných produktov na vlasy. Najpredávanejšia vlasová kozmetika sa skladá len z bezpečných rastlinných zložiek. Asi preto nie je domáca kozmetika veľmi populárna. Farbenie vlasov rastlinnými prípravkami je vo Francúzsku populárne. Profesionálne výrobky na starostlivosť o vlasy napustené rastlinnými zložkami sú ľahko dostupné. Tento trend je známy ako kozmetika Organic Dynamics.

Starostlivosť o vlasy v Európe – Stredná a východná Európa

Podnebie v tomto regióne je veľmi rozmanité. Po mrazivých zimách nasledujú premenlivé, daždivé jari a horúce letá. Vzhľadom na meniace sa poveternostné podmienky je starostlivosť o vlasy veľmi dôležitá.

Ženy, ktoré žijú v regiónoch strednej a východnej Európy šikovne kombinujú moderné a tradičné kozmetické výrobky – tento druh synergie je najviditeľnejší práve v starostlivosti o vlasy.

● Ukrajinské a bieloruské ženy sa veľmi radi starajú o svoje vlasy. Výrobky na starostlivosť o vlasy sú najpopulárnejšie. Okrem toho si vážia aj domáce prostriedky na vlasy. Tieto recepty sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Ricínový olej je nenahraditeľný. Podporuje rast vlasov a zabraňuje ich vypadávaniu. Borovicový olej je ďalší vysoko cenený olej, ktorý je veľmi populárny v Rusku. Niet divu, že dámy, ktoré žijú v regiónoch východnej Európy majú o ošetrenie vlasov olejom záujem – poznajú a oceňujú skvelé vlastnosti prírodných olejov. V tradičnej prírodnej starostlivosti o vlasy je populárna aj maska na vlasy z kvasiniek a mlieka. Bylinky zohrávajú rovnako dôležitú úlohu: výťažky zo žihľavy a prasličky sa používajú na oplachy vlasov, kondicionéry na pokožku hlavy alebo aj do nápojov (na posilnenie pokožky, vlasov a nechtov zvnútra).

Jantár patrí medzi výnimočné produkty na pokožku a vlasy. V Poľsku sa používa na liečbu niektorých ochorení (jantárové sirupy a masti). Poľské ženy milujú liečivé vlastnosti jantáru. Jantár sa pridáva do pleťových vôd, ampuliek, šampónov, vlasových masiek a balzamov. Jeho úžasné vlastnosti sú známe už celé veky a jantár je veľmi populárny poľský export. Posilňuje vlasy od cibuliek, zabraňuje vypadávaniu vlasov, regeneruje a vyživuje (jantár je bohatý na vitamíny A, E, F a Inutec – prebiotikum, ktoré vám zaručí lesk a zdravie vlasov).

V centrálnej časti starého kontinentu sa nachádzajú aj najvyššie európske hory – Alpy. Flóra tohto regiónu sa využíva na zdravotné účely, ako aj na starostlivosť o vlasy a pokožku. Nemecké, rakúske, slovinské a švajčiarske ženy sa môžu pýšiť používaním vysokohorských byliniek a kvetov – sú to silné antioxidanty, ktoré rastú na úpätí hôr:

  • Rododendron – jeho kmeňové bunky sa pridávajú do krémov proti starnutiu a masiek na poškodené, nadmerne chemicky upravované vlasy. Je zdrojom špeciálnych, jedinečných metabolitov, ktoré uľahčujú funkciu ľudských kožných buniek. Nanáša sa na pokožku hlavy, zlepšuje fungovanie cibuliek a folikulov.
  • Plesnivec alpínsky – jeho výťažok má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, poskytuje účinnú ochranu pred škodlivým UV žiarením, spomaľuje procesy starnutia a spomaľuje šedivenie vlasov.
  • Horec žltý – upokojuje podráždenú pokožku, bojuje proti baktériám, zanecháva pokožku hlavy čistú a lieči choroby na pokožke hlavy.
  • Arnika horská – podporuje proces regenerácie pokožky a vlasov, dokonale sa hodí k iným prírodným bylinkám a olejom; bežná zložka v maskách na vlasy.
  • Kotúč alpínsky – jeho kmeňové bunky podporujú opravu pokožky, stimulujú jej funkciu, zabraňujú vypadávaniu vlasov a spomaľujú proces šedivenia vlasov.

Európska starostlivosť o vlasy – Škandinávia

Divoká príroda a drsné podnebie prispievajú k serióznemu prístupu škandinávskych žien k starostlivosti o vlasy. Mala by mať maximálny úžitok s minimálnym úsilím. Hodiny strávené v kaderníctve a dlhotrvajúce procedúry – nie sú pre ne prijateľné. Namiesto toho vyhľadajú aktívnejšiu formu relaxácie. V tomto drsnom podnebí to nemajú vlasy ľahké: často sú schované v čiapke. Ak nezamrznú, sú poškodené vetrom, trpia počas horúceho suchého leta alebo v suchom teple vykúreného domu. Škandinávske ženy sú známe svojou svetlou pokožkou a vlasmi. Radi si definujú odtieň zmesami na oplach vlasov. Preto musí byť ich starostlivosť o vlasy precízna.

Severské rastliny rastú v čistom, drsnom podnebí – niet divu, že sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a prvkov, ktoré udržiavajú pokožku a vlasy mladé. Škandinávci radi využívajú ich skvelé vlastnosti. Bylinky a ovocie z nedotknutých regiónov patria medzi najcennejšie zložky v kozmetických výrobkoch. Nórske, dánske, švédske a fínske ženy oceňujú tradičné recepty založené na rastlinných výťažkoch z miestnej flóry. Tie najvýznamnejšie sú:

  • Sladké drievko – nevyrábajú sa z neho len čierne sladkosti s charakteristickou chuťou a vôňou. Sladké drievko je známe svojimi antiseptickými vlastnosťami. Odstraňuje toxíny z kože. Môžete piť čaje zo sladkého drievka alebo ho použiť na výrobu oplachov na vlasy.
  • Angelika lesná – kyselina angeliková, minerálne soli a vitamíny patria medzi jej mnohé aktívne zložky. Revitalizuje unavené vlasy a upokojuje zápal pokožky hlavy.
  • Moruška – všetci Škandinávci ju milujú: veľmi omladzujúci antioxidant, ktorý dokonale chráni pred voľnými radikálmi. Často sa pridáva do masiek na vlasy (vylúhovaná v prírodných olejoch). Je to vitamínová bomba pre vlasy aj telo. Moruška zbavuje telo toxínov, chráni pred oxidačným stresom a vďaka sile karotenoidov a rastlinných sterolov regeneruje.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov