VLASY SVETA. ČASŤ 6: Starostlivosť o vlasy v oceánskom a austrálskom štýle

VLASY SVETA. ČASŤ 6: Starostlivosť o vlasy v oceánskom a austrálskom štýle

Snívate o nádherných vlasoch? Vyberte sa do Austrálie! Práve tam totiž nájdete čisto prírodné a silné ošetrujúce zložky, ktoré nenájdete nikde inde na svete. Austrália a krajiny Oceánie sú špecifické "rastlinné krajiny" s najväčším počtom endemitov na svete.

Ukazuje sa, že najmenší kontinent sveta je nielen takzvaným rajom pre surferov, fanatikov potápania v najväčšom koralovom útese, megalomanov (opera v Sydney) a ... pštrosov... Austrálčania si vysoko cenia domáce produkty, ktoré z hľadiska kvality patria k najlepším na svete. Ako vyzerá starostlivosť o vlasy v Austrálii na základe týchto informácií?

VLASY V RÔZNYCH KÚTOCH SVETA ČASŤ: 6 - OCEÁNIA A AUSTRÁLIA

Čo sa môžeme naučiť od žien žijúcich v Oceánii a Austrálii?

 

Najnezvyčajnejší a najmenší kontinent sveta prekvapuje množstvom pôvodných rastlín a originálnych olejov, ktoré sa nikde inde nenachádzajú. Ženy v Austrálii sa môžu pochváliť svojou vášňou pre starostlivosť o krásu. Keďže majú na dosah ruky takú rozmanitosť úžasných zložiek, nechcú používať náhodné výrobky, pretože si cenia kvalitné a organické suroviny, najlepšie pôvodné. Austrália zaujme širokou škálou prírodných kozmetických výrobkov, za ktoré vďačí miestnej flóre. Ich rozmanitosť je taká rozsiahla, že opis všetkých rastlín, rias, olejov, ílov a morských minerálov by sa rovnal encyklopédii. Dnes sa budeme venovať najobľúbenejším špecifickým prípravkom používaným v Austrálii v oblasti starostlivosti o vlasy.

Slivka Kakadu rastie v severných oblastiach Austrálie; je to ovocie, ktoré obsahuje viac vitamínu C ako pomaranče z Floridy. Je záchranou pre pokožku poškodenú UV žiarením, je vynikajúcim antioxidantom, ktorý rozjasňuje a chráni pokožku a vlasy pred znečistením a škodlivými poveternostnými vplyvmi. Kakadu slivka "lieči" pokožku hlavy a dokonale regeneruje vlasy. Taktiež zabraňuje ich starnutiu a spomaľuje šedivenie vlasov.

Klokania labka (anigozanthos) - odkiaľ pochádza jej názov? Rúrkovitý tvar kvetu je pokrytý zamatovými vlasmi a má špicaté laloky, ktoré pripomínajú klokaniu labku, odtiaľ pochádza jeho názov. Našťastie ako klokan nevonia - anigozanthos má krásnu vôňu a je skvelou zložkou vlasových kondicionérov. Klokania labka zjemňuje vlasy a zlepšuje ich vitalitu a pružnosť.

Austrálske morské riasy - vzhľadom na to, že obsahujú silu výrazne vyživujúcich a regeneračných živín, mohli by sme ich nazvať "morskou zeleninou". Niacín, tiamín, riboflavín, proteíny, vitamín A, C, E, K, PP, železo, vápnik, jód, meď, fluorid, fosfor, zinok - to je celá plejáda všetkého, čo vlasy potrebujú na udržanie si svojho neuveriteľného lesku, zdravia a prevenciu rednutia. Morské riasy sú stálym prvkom starostlivosti nielen o vlasy, ale o celé telo. S obľubou sa zaraďujú aj do jedálnička a považujú sa za jednu zo superpotravín, ktoré dopĺňajú nedostatok vitamínov a minerálnych látok. Oplatí sa nimi "kŕmiť" vlasy - sú totiž vynikajúcou kúrou, ktorá vyživuje a zintenzívňuje oslnivý vzhľad vlasov.

Kôra austrálskej divokej čerešne - nenahraditeľná zložka kondicionérov a šampónov. Dodáva vlasom mimoriadnu pružnosť a pevnosť, dodáva im lesk a dobrú výživu a zároveň im poskytuje množstvo mikroživín a vitamínov (železo, meď, kobalt, zinok, horčík a mangán a vitamíny C a E). Kôra austrálskej divokej čerešne nielenže zlepšuje stav vlasov, ale zanecháva aj nádhernú, intenzívne kvetinovú vôňu.

Austrálska divoká broskyňa - Aborigéni nazývajú divokú broskyňu "quandong", pričom týmto výrazným pomenovaním chcú zdôrazniť jej jedinečnosť a nenapodobiteľnosť. Výťažok z divokej broskyne je cenná látka, ktorá hĺbkovo vyživuje a hydratuje vlasy, zlepšuje ich lesk a zvýrazňuje ich farbu. Austrálska divoká broskyňa je často kľúčovou zložkou kondicionérov a šampónov určených na farbené a nepoddajné vlasy.

Perlový prášok - Austrálčanky sa považujú za odborníčky na perly: ich krajina je už desaťročia najväčším svetovým vývozcom a producentom lesklých morských drahokamov. Perlový prášok je známy už viac ako 4 000 rokov a doteraz nebolo objavené nič, čo by dodávalo taký jemný lesk a zároveň dokonale vylepšovalo vzhľad vlasov a pokožky. Perlový prášok obsahuje viac ako 20 aminokyselín, ktoré sú súčasťou našich telesných buniek, a okrem toho je cenným zdrojom látky nazývanej konchiolín - obdoby ľudského keratínu (kľúčový štrukturálny materiál tvoriaci vlasy). Perlový prášok okrem toho stimuluje hladinu melanínu (spomaľuje šedivenie), vyrovnáva vylučovanie kožného mazu, čím zabraňuje nadmernému masteniu pokožky hlavy, upokojuje popáleniny, chráni pred nepriaznivými účinkami znečistenia životného prostredia, ako aj regeneruje a hydratuje vlasy a dokonale ich leští.

Austrálsky jojobový olej - Austrálčania sú nadšení z používania olejových procedúr na vlasy. Prírodné a esenciálne oleje sú stálou súčasťou ich rutinnej starostlivosti o vlasy. Ochotne siahajú po hotových výrobkoch na báze olejov a jojobový olej sa zdá byť najobľúbenejším olejom používaným na tomto kontinente. Jojobový olej, ktorý sa získava z domorodých krovín rastúcich v čistom púštnom podnebí, je vynikajúcim olejom: je ľahký, rýchlo sa vstrebáva, nezaťažuje vlasy, obsahuje skvalén zodpovedný za reguláciu činnosti mazových žliaz, zlepšuje pevnosť, pružnosť a lesk vlasov. Jojobový olej je jednou z najúžasnejších ošetrujúcich látok. Dá sa použiť nielen v starostlivosti o vlasy, ale prospieva celému telu a tvári, pretože revitalizuje pokožku a upokojuje akné.

Piliový olej (canarium ovatum) - olej, ktorý sa lisuje za studena z piliových orechov, obyvatelia kontinentu oceňujú a považujú ho za hodnotnejší a zdravší ako olivový olej. Tento nerafinovaný olej používajú Austrálčania najmä na ošetrenie vlasov olejom. Oplýva omega mastnými kyselinami, množstvom cenných minerálov (železo, horčík, bielkoviny a vitamíny E, A a všetkých 8 esenciálnych aminokyselín. Piliový olej sa môže používať samostatne alebo v kombinácii s inými prírodnými olejmi. Okrem toho sa často používa na zjemnenie minerálnych ílov a v tejto forme dokáže zázraky ako maska na regeneráciu vlasov.

Austrálsky chmeľ - už desaťročia cenený nielen pri výrobe piva, ale aj ako vynikajúca zložka na posilnenie vlasov. Austrálsky chmeľ je vynikajúcim prostriedkom na posilnenie vlasových cibuliek, podporu rastu vlasov, hydratáciu a zlepšenie štruktúry prameňov. Austrálsky chmeľ tiež odstraňuje lupiny, má antibakteriálne vlastnosti, reguluje seboreu a dokonale čistí vlasy. Niet divu, že Austrálčania oceňujú chmeľ v každodennej starostlivosti o vlasy. Môžete ho používať vo forme nálevu z chmeľových šišiek alebo sa poobzerať po prípravkoch na starostlivosť o vlasy, ktoré obsahujú prírodný chmeľový extrakt.

Austrálsky ženšen - veľmi cenná zložka pre riedke, oslabené vlasy, ktorým chýba energia, vitalita a pružnosť. Ženšen je oceňovaný pre svoje omladzujúce vlastnosti, preto sa často nachádza v prípravkoch určených na starostlivosť o staršie vlasy. Okrem toho je vynikajúcou zložkou rôznych vyživujúcich a regeneračných sér na končeky vlasov. Ženšen sa používa aj ako macerát na vytvorenie jedinečného prírodného oleja. Najčastejšie sa koreň austrálskeho ženšenu namáča do kokosového alebo jojobového oleja. Olejovanie vlasov pomocou ženšenového macerátu stimuluje činnosť cibuliek, potláča vypadávanie vlasov a stimuluje ich rast.

Austrália je krajina, kde sa s vášňou používajú éterické oleje - nielen na aromaterapeutické účely. Často sa pridávajú do kozmetických prípravkov na zvýšenie ich ošetrujúcich vlastností. Ktoré austrálske éterické oleje sú v starostlivosti o vlasy najobľúbenejšie?

Fragónový olej (agonis fragrans) - je obľúbený esenciálny olej, ktorý sa pridáva do vlasových masiek a kondicionérov. Kombinuje sa aj s prírodnými olejmi na zvýšenie ich antibakteriálnych a dezinfekčných účinkov. Zriedený vonný olej aplikovaný na pokožku hlavy reguluje hladinu vylučovania kožného mazu, ošetruje lupiny a zápaly pokožky. Je častou súčasťou olejových zmesí stimulujúcich rast vlasov, ktoré tiež prinášajú úľavu pokožke hlavy.

Olej z austrálskeho santalového dreva - jeden z najstarších olejov na svete, pochádza z čias Kleopatry, objavuje sa aj v staroindických lekárskych knihách. Špeciálna odroda santalového dreva, nazývaná santalum spicatum, rastie na rozsiahlych územiach Austrálie. Jeho antimikrobiálne vlastnosti sú silnejšie ako celosvetovo obľúbený čajovníkový olej. Olej zo santalového dreva sa často pridáva do šampónov na čistenie a reguláciu kožného mazu. Upokojuje zápaly pokožky a podporuje čistenie vlasovej pokožky.

Esenciálny olej Niaouli je domáci olej získaný z listov a vetvičiek rovnomennej rastliny. Vykazuje silné antiseptické vlastnosti, ničí plesne a má protizápalové, tonizujúce a antibakteriálne vlastnosti. Nájdete ho pridaný do šampónov a emulzií na tvár. Niaouli je známy ako olej, ktorý dokonale posilňuje imunitný systém a upokojuje príznaky alergie - je preto "vďačným" doplnkom výrobkov na starostlivosť o citlivé vlasy.

Ďalším dezinfekčným, hojivým a zápal zmierňujúcim olejom je ten, ktorý sa získava zo stromu eukalyptus. Eukalyptový olej podporuje čistenie pokožky hlavy, bojuje proti lupinám a akné, čistí vlasy a zanecháva ich jemné a pružné.

Esenciálny olej ylang ylang (olej zo stromu ylang ylang) - ide o ďalší esenciálny olej, ktorý je mimoriadne obľúbený po celom svete. Jeho vôňa je skvelým afrodiziakom, ale má aj silné skrášľujúce a ošetrujúce vlastnosti. Olej Ylang Ylang pôsobí proti plešatosti, stimuluje rast vlasových folikulov, urýchľuje hojenie rán a podráždenia a reguluje seboreu vlasovej pokožky. Austrálčania pridávajú niekoľko kvapiek tejto vzácnej látky do masiek a kondicionérov na vlasy alebo nimi obohacujú kozmetiku na báze ílu a vlasové hydroláty.

Esenciálny olej z anízovej myrty - je jedným z najobľúbenejších olejov v Austrálii. Ženy ho s obľubou používajú pri starostlivosti o vlasy, pretože podporuje ich rast, dokonale čistí pokožku hlavy a posilňuje podkožný krvný obeh. Stimuluje a oživuje vlasové cibuľky, preto sa často pridáva do všetkých typov ampuliek, ktoré potláčajú rednutie vlasov a posilňujú vlasové folikuly. Anízový myrtový olej má ešte jednu vlastnosť, ktorú si ženy veľmi pochvaľujú: ak sa aplikuje na kefu alebo hrebeň, uľahčuje rozčesávanie a krotenie nepoddajných vlasov.

  

Austráliu obklopuje 13 ďalších ostrovných krajín, ktoré sa pýšia tropickým podnebím a úplne čistým, neznečisteným ovzduším bez smogu. Krajiny Oceánie zahŕňajú vzácne, exotické druhy rastlín, ktoré sa často používajú v kozmetike a medicíne.

Najobľúbenejšia rastlina pestovaná na tropických ostrovoch je známa aj v mnohých iných teplých oblastiach sveta - kokosová palma. Kokosový olej sa hojne využíva na kulinárske účely a v kozmetike (kokosový olej je najčastejšou zložkou šampónov, kondicionérov a masiek na vlasy). Napriek tomu existujú aj rastliny, ktoré sú pre iné kontinenty nezvyčajné. Nový Zéland (ako aj niektoré oblasti Austrálie) sa môže pochváliť neobyčajným ovocím: tamarillo - inak nazývaný rajčiak, v skutočnosti nie je zelenina. Toto tropické, austrálske ovocie je vyhľadávané pre svoje nezvyčajné chuťové vlastnosti a pre vlastnosti proti starnutiu. Tamarillo spomaľuje procesy starnutia vlasov a pokožky, je cenným zdrojom vitamínu A - chráni pred voľnými radikálmi, zatiaľ čo vitamín C podporuje tvorbu kolagénu a posilňuje štruktúru ciev. Tamarillo, podobne ako "pôvodná" tradičná paradajka, obsahuje vysokú koncentráciu draslíka, ktorý brzdí vypadávanie vlasov a posilňuje oslabené vlasové cibuľky. Plody sa môžu aplikovať na vlasy, tvár a pokožku hlavy vo forme hustej kaše často napustenej niekoľkými kvapkami prírodných olejov.

Obľúbený olej s upokojujúcimi a omladzujúcimi účinkami, odporúčaný na starostlivosť o zrelú pokožku a vlasy, známy po celom svete, masovo pestovaný na Novom Zélande, sa nazýva olej zo semien boráka lekárskeho. Je to silný antioxidant, ktorý sa odporúča aj pri starostlivosti o farbené a odfarbované vlasy.

Všetky ostrovné štáty oceňujú a využívajú blahodarnú silu morských rias - v tejto oblasti sveta sa môžete stretnúť s desiatkou rôznych druhov, ktoré sú súčasťou stravy a používajú sa ako kozmetika so silne regeneračnými vlastnosťami cennými pre pokožku a vlasy.

Ďalším obľúbeným kozmetickým prípravkom z oblasti Nového Zélandu je výťažok z harakeke, ktorý sa často pridáva do šampónov alebo oplachov na vlasy a je známy svojimi liečivými a tonizujúcimi účinkami. Jeho hlavnou úlohou je priniesť úľavu podráždenej alebo citlivej pokožke, zmierniť popáleniny a dokonale sa postarať o ťažké, husté a bezobjemové vlasy.

Vďaka svojim upokojujúcim a zjemňujúcim vlastnostiam sa macerát z olivového oleja a rastliny kawakawa používa aj v šampónoch odporúčaných na citlivú pokožku hlavy. Má analgetické a protizápalové vlastnosti, chráni pokožku hlavy pred silným slnkom a vysokými teplotami.

Takmer v celej Oceánii a na väčšine územia Austrálie sa nachádzajú tropické lesy a široká škála odrôd eukalyptu - sú vysoko cenenými kozmetickými a aromaterapeutickými prostriedkami. Spomínaný eukalyptový olej je jednou z najobľúbenejších zložiek používaných pri starostlivosti o ťažké a mastné vlasy.

Ďalšou rastlinou charakteristickou pre oblasť Nového Zélandu je novozélandský ľan (často nazývaný novozélandské konope). Olej lisovaný zo semien tejto rastliny je mimoriadne cenený v starostlivosti o vlasy. Nazýva sa olej zo semien harakeke a je obľúbený vďaka vysokej koncentrácii kyseliny linolovej omega-6. Olej zo semien harakeke je cenným zdrojom fytosterolov, ktoré stimulujú syntézu kolagénu, zabraňujú vypadávaniu vlasov a posilňujú celú dĺžku vlasov od cibuliek až po končeky.

Obdivovať môžeme aj úžasné bohatstvo rastlín v Novej Kaledónii (ostrov je "domovom" pre 2551 endemických rastlín). Pozoruhodné sú najmä nezvyčajné a jedinečné ihličnaté stromy - mnohé druhy sú tu chránené. Zo semien sa vyrábajú éterické oleje, ktoré sa často kombinujú s obľúbeným kokosovým alebo jojobovým olejom.

Ďalšou cenenou látkou na starostlivosť o vlasy je ebenové a už spomínané santalové drevo. Pestujú sa najmä v oblasti Šalamúnových ostrovov. Eben sa používa nielen na výrobu nábytku a sochárstvo. Ukázalo sa, že výťažok z ebenového dreva má vynikajúce anticelulitídne vlastnosti a tiež stimuluje podkožný krvný obeh. Okrem toho, ak sa používa systematicky vo forme vlasovej vody - prispieva k lepšiemu rastu vlasov a chráni cibuľky pred vypadávaním. Má tiež protistarnúce účinky a chráni pred voľnými radikálmi.

Samoa sa môže pochváliť masovým pestovaním rastliny colocasia esculenta, všeobecne nazývanej taro. Rôzne jej časti sa hojne využívajú v medicíne: taro je výborným liekom na podráždenú pokožku hlavy, všetky vredy a zápaly pokožky. Jeho kozmetické vlastnosti sú pôsobivé: taro je bohaté na cukry, oligopeptidy a flavonoidy. Jeho účinné látky silne stimulujú bunkový metabolizmus: preto sa výťažky z rastliny používajú na riešenie problémov spojených s oslabenými a rednúcimi vlasmi. Taro je tiež vynikajúcou zložkou regeneračných krémov a pleťových masiek.

Exotické plody z oblastí Oceánie sú okrem úžasnej chuti často cenené aj pre množstvo vitamínov, minerálov a aminokyselín. Stávajú sa zložkami prírodných masiek a v kombinácii s prírodnými olejmi vyživujú vlasy a pokožku. Jedným z najčastejšie pestovaných druhov ovocia na Kiribati sú banány, chlebovníky a melóny. Sú nielen výživnými potravinami, ale aj prírodnou kozmetikou prospešnou pre telo a vlasy.

Tropické a exotické prísady na starostlivosť o vlasy? Ak hľadáte inšpiráciu a chcete vyskúšať niečo nové - siahnite po pôvodných prírodných olejoch z Austrálie a jej jedinečných rastlinných extraktoch - ich pôsobenie vás pozitívne prekvapí. Vzhľadom na to, že olejovanie vlasov je obľúbeným rituálom na celom svete - tak veľký počet žien sa nemôže mýliť: prírodné oleje sú to najlepšie, čo môžete svojim vlasom dopriať!

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov