Vlasy vo svete. 1. časť: Ázijská starostlivosť o vlasy

Vlasy vo svete. 1. časť: Ázijská starostlivosť o vlasy

Krásne vlasy sú slabinou každej ženy na svete - bez ohľadu na zemepisnú dĺžku alebo šírku kde žije. Pre väčšinu žien je starostlivosť o vlasy radosť a spôsob, ako sa vyjadriť. Pre iné to môže byť rituál, ktorý pomáha určiť ich (kmeňovú) identitu. Niektoré techniky úpravy vlasov sú dané aj charakteristickými náboženskými požiadavkami. Bez ohľadu na dôvod - vlasy sú vždy v centre pozornosti: ich vzhľad a zdravie. Je naozaj úžasné, koľko sa o tejto téme môžeme dozvedieť od žien, ktoré žijú v rôznych regiónoch sveta. Chcete sa dozvedieť, aké sú rituály starostlivosti o vlasy na rôznych kontinentoch? Čítajte ďalej. Určite to bude pre vás inšpirujúce.

Vlasy v rôznych kútoch sveta - 1. časť - Ázia

Čo sa môžeme naučiť od hinduistických, japonských alebo ruských žien?

Starostlivosť o vlasy v ázijskom štýle - Čína

Ako sa čínske ženy starajú o svoje vlasy - Jin Jang, krásne voňavé zimolezy a účinný ženšen

Číňanky sú známe tým, že majú úžasné vlasy. Starostlivosť o vlasy je pre ne veľmi dôležitá. Tajomstvo krásnych vlasov sa skrýva v použití obrovského množstva bylín a v tom, že starostlivosť o vlasy je inšpirovaná dvomi protichodnými silami: jin a jang. Podľa prvej z nich, potrebujú naše vlasy oporu, ktorú im musíme dodať z vonku. Stručne povedané, vlasy a cibuľky, z ktorých vyrastajú, treba vyživovať. Druhá, opačná sila, dokáže vyriešiť problém „toxického tepla“, ktoré sa šíri po celom tele. Teplo samo o sebe znamená zápal, ktorý môže byť spôsobený napríklad nevyváženou stravou. Ak je niektorá sila narušená: jin alebo jang, treba primeranú a okamžitú starostlivosť. Najlepšie je, ak sa použijú už vyskúšané prostriedky.

  • Hijiki - druh hnedej riasy (najčastejšie ju nájdete vo forme prášku, ktorý sa musí zmiešať buď s vodou, alebo bylinkovým čajom. Riasa sa často pridáva ako prírodná zložka do kozmetiky). Hijiki je bohatá na vlákninu, železo, horčík a vápnik. Suché riasy nechajte postáť vo vode, vodu vylejte a zmixujte riasu ručným mixérom. Získate hmotu s konzistenciou pasty, ktorú si potom nanesiete na vlasy (podobne ako vlasovú masku).
  • Pšeničná tráva - obsahuje neuveriteľné množstvo vitamínov a minerálov. Číňania oceňujú pšeničnú trávu nielen na skrášľovanie, ale aj ako doplnok vyváženej stravy. Napríklad, pšeničná tráva obsahuje 30 krát viac vitamínu B1 a vápnika ako mlieko a niekoľkokrát viac vitamínu C a karoténu ako špenát. Všeobecne, čínske ženy používajú pšeničnú trávu ako kozmetiku ale aj ako prísadu do vitamínových koktailov. Navyše, šťava z pšeničnej trávy sa môže používať na umývanie vlasov alebo ako kondicionér na pokožku hlavy. Často sa zmiešava s inými vzácnymi rastlinnými látkami, napr. používa sa v kombinácii s riasami hijiki v prášku. V neposlednom rade, pšeničná tráva sa často používa na detoxikáciu vlasov a pokožky hlavy.
  • Zob vtáčí - je to olejovitá rastlina; výťažok z nej podporuje rast vlasov. Táto látka tiež stimuluje jin tak, že dodáva energiu, posilňuje vlasové cibuľky a stimuluje krvný obeh pokožky hlavy.
  • Zimolez – táto voňavá, kvitnúca popínavá rastlina je v Číne veľmi populárna. Môžete ho nájsť v kondicionéroch a oplachoch na vlasy. Táto látka sa často pridáva do prírodných produktov na starostlivosť o vlasy, pretože zimolez dokáže viac ako vlasy len nádherne navoňať. Vďaka tejto rastline budú vaše vlasy ľahké, hladké a lesklé.
  • Ženšen - koreň ženšenu je hitom nielen v kozmetike, ale celkovo v oblasti zdravia a blahobytu. Číňania túto rastlinu rešpektujú, pretože je to jedna z látok, ktorá má silné omladzujúce vlastnosti a bojuje proti rakovinovým bunkám. Navyše, extrakt zo ženšenu podporuje syntézu bielkovín, ktorá je nevyhnutná aj na regeneráciu vlasov (stimuluje krvný obeh v pokožke hlavy, posilňuje vlasovú matricu). Patrí tiež do skupiny najsilnejších antioxidantov. Stojí za zmienku, že ženšen obsahuje saponíny (známe aj ako ginsenosidy), glykozidy, vitamíny (B1, B2, C), proteoglykány - panaxány a aminokyseliny. V neposlednom rade, priamo prispieva k obnove vlasov a spomaľuje starnutie pokožky hlavy, ktorá stratila pružnosť.
  • Koreň horčiaka - v Číne je táto rastlina známa ako Fo Ti (He Shou Wu). Čínska medicína zaraďuje koreň horčiaka k látkam, ktoré majú silné tonizujúce a omladzujúce vlastnosti. Navyše, ak sa použije na vlasy, koreň horčiaka zlepšuje vitalitu vlasových cibuliek a udržuje pH pokožky hlavy (vyvažuje tvorbu mazu a znižuje seboreu). Táto rastlina je tiež dobrá na čistenie pokožky hlavy a posilňovanie prirodzenej hydro-lipidovej bariéry.

Starostlivosť o vlasy v ázijskom štýle - India

Ako sa hinduistické ženy starajú o svoje vlasy - Olejovanie, Henna a ajurvédske tajomstvá

Hinduistické ženy sa o seba a svoje vlasy starajú podľa tradícii starovekej medicíny nazývanej ajurvéda. Tajomstvá tohto lekárstva sú napísané v Svätej knihe , ktorá obsahuje prastaré tipy a recepty na lekárske aj kozmetické účely. Hinduistické ženy najviac vychádzajú práve z tejto knihy - považujú ajurvédu za druh orákula krásy. Všetky postupy, ktoré odporúča, úžasne fungujú - len si spomeňte, aké krásne a lesklé majú ženy v Indii vlasy.

  • Kokosový olej - V Indii je tento olej považovaný za základ správnej starostlivosti o vlasy. Kokosový olej sa považuje za základnú látku a len zriedka sa používa samostatne. Hinduistické ženy veria, že kokosový olej lepšie funguje, keď sa skombinuje s bylinnými alebo kvetinovými extraktmi, ktoré sú schopné umocniť účinky oleja. Navyše, kokosový olej po zmiešaní s rastlinnými výťažkami vytvára akúsi nedobytnú zmes, ktorá vlasy nielen skrášľuje, posilňuje a ochráni, ale aj urýchľuje ich rast a opravuje vnútornú štruktúru vlasov (dostane sa až do vlasovej matrice). Preto sa kokosový olej často používa ako macerát s inými vzácnymi rastlinnými výťažkami. Takto sa v kokosovom oleji udržia všetky cenné látky.
  • Amla - tiež známa ako indický egreš. Stromy amla sú vysoké a ich plody sú o niečo väčšie ako európsky egreš, ale farbou a štruktúrou oboch rastlín sú si veľmi podobné. Majú však odlišné vlastnosti. Napríklad, amla je považovaná za úžasný liek na slabé vlasy, ktoré nerastú alebo vypadávajú. Okrem toho, amla posilňuje vlasové cibuľky a zlepšuje krvný obeh v pokožke hlavy. Za zmienku tiež stojí, že amla zahrieva, zvyšuje energiu a má účinok na bunky pokožky hlavy. Preto stimuluje aj vlasové cibuľky tak, že začnú lepšie a efektívnejšie fungovať. To má za následok zrýchlený rast vlasov.
  • Bakopa - ďalšia pozoruhodná, skrášľujúca a liečivá bylina, ktorá sa používa v ajurvéde. Hinduistické ženy používajú bakopu s prírodnými olejmi. Nanáša sa priamo na vlasy a hlavne na pokožku hlavy. Táto bylina je skvelá na tmavé vlasy, pretože zosilňuje ich prirodzenú farbu. Bakopa navyše zabraňuje vypadávaniu vlasov, podporuje procesy obnovy vlasových buniek, bojuje proti lupinám a chráni vlasy pred poškodením.
  • Eklipta biela - mleté listy z Eclipta Alba sa pridávajú nielen do olejov, ale aj do všetkých druhov oplachov, kondicionérov, šampónov a balzamov. Eklipta je na vlasy výborná, keď sa použije na ošetrenie vlasov olejom. Keď sa eklipta takto používa, posilňuje pokožku hlavy, stimuluje vlasové cibuľky, pomáha im lepšie sa zakoreniť v pokožke hlavy a zabraňuje nadmernému vypadávaniu vlasov.
  • Listy henny - je to dar z prírody, ktorý milujú mnohé ženy z celého sveta. Henna je alternatívou k farbám a iným chemickým výrobkom na farbenie vlasov. Prírodná a bezpečná - nepoškodzuje vlasy. Hinduistické ženy tvrdia, že henna nielen zintenzívňuje farbu vlasov, ale tiež zlepšuje ich stav. Preto hennu používajú aj tí, ktorí si síce nechcú farbiť vlasy, ale chcú, aby sa ich vlasy leskli, boli hladké a aby boli v skvelom stave. Keď zoberieme všetko do úvahy, henna môže vlasy nafarbiť, postará sa o ne a zlepší ich stav.
  • Zederach indický (Neem) - ajurvéda označuje tento strom za naozaj úžasný. Hinduistické ženy ho považujú za takmer posvätný strom. Olej z tejto rastliny, ako aj hrebene vyrobené z jeho dreva urýchľujú rast vlasov, posilnia ich a spomaľujú nadmerné vypadávanie vlasov. Radi by sme zdôraznili, že sila oleja z neemu je taká intenzívna, že sa musí zriediť s inými olejmi, ako je kokosový olej alebo mandľový olej, aby sa zabránilo podráždeniu. Navyše, tento olej je dobrý na dezinfekciu pokožky hlavy a v boji proti lupinám. Tiež zvyšuje krvný obeh a vyvažuje hladinu pH pokožky. Olej je schopný posilniť vlasy od cibuliek a podporiť ich rast. Pokiaľ ide o hrebeň vyrobený z dreva stromu neem, je považovaný za nenahraditeľnú pomôcku na vlasy, pretože pri používaní masíruje pokožku hlavy. V neposlednom rade, hinduistické ženy veria, že tento hrebeň urýchľuje rast vlasov a posilňuje ich.

Starostlivosť o vlasy v ázijskom štýle - Japonsko

Ako sa japonské ženy starajú o svoje vlasy - olej z čajovníka, Tsubaki olej a výťažok z bambusu

Pre japonské ženy je základom správnej starostlivosti o vlasy čistá pokožka hlavy. Považujú za nemožné mať zdravé vlasy bez toho, aby bola pokožka hlavy poriadne vyčistená. Nečudujeme sa preto, že japonský kozmetický trh je plný peelingov, čistiacich masiek a prírodných olejov na pokožku hlavy, ktoré nielen posilňujú vlasové cibuľky, ale tiež sa starajú o pokožku hlavy. Vďaka tomu nie je narušený krvný obeh v pokožke hlavy a bunky majú neustály príjem kyslíku. Preto sú vlasy dobre zakorenené a lepšie absorbujú všetky aktívne a výživné látky. Vyčistiť pokožku hlavy si môžete buď pomocou rôznych špecializovaných šampónov, zložených z prírodných látok, alebo môžete použiť špeciálny peeling na pokožku hlavy. Hlavnou čistiacou zložkou mnohých japonských vlasových produktov je prášok zo sopečnej lávy. Navyše, japonské ženy si radi nanášajú na vlasy oleje. Najobľúbenejšie prípravky používané na ošetrenie vlasov olejom sú olej z čajovníka a tsubaki olej. Keď hovoríme o japonskej starostlivosti o krásu, treba spomenúť, že ženy sa vyhýbajú slnku. Prečo? Veria, že vlasy by sme nemali vystavovať škodlivému UV žiareniu, taktiež veria, že na bledej, takmer bielej tvári ťažšie vidno známky starnutia. Japonské ženy taktiež milujú všetky možné bylinné a kvetinové peelingy na vlasy / toniká, ktoré posilňujú vlasy a zabraňujú dehydratácii. Spomenieme tiež, že japonské ženy nepovažujú alkohol v kozmetike za dráždivú zložku. Naopak veria, že alkohol zahrieva pokožku hlavy a zvyšuje tak jej schopnosť vstrebávania (koža rýchlejšie prenáša výživné látky do vnútorných štruktúr vlasov). Okrem toho, Japonsko je lídrom vo vlasových trendoch - účes dúhového jednorožca, vlasy morskej panny a rôzne vlasové dekorácie vrátane sponiek Kanzashii (starostlivo vytvorené ozdoby vložené do vrkočov a akýchkoľvek iných druhov účesov). Najobľúbenejšie prípravky na skrášľovanie vlasov sú:

  • Tsubaki olej - vyrába sa z rastliny, ktorá má skutočne nádherné kvety. Hovorí sa, že nikto nevie, kedy kvety kvitnú a kedy umierajú. Olej z tejto rastliny sa považuje za vzácny. Tsubaki sa rýchlo absorbuje do vlasov a je schopný sa dostať až do vnútornej štruktúry vlasov. V zásade je tento olej ideálny na úpravu ťažkých a hustých vlasov s nízkou pórovitosťou. Dodáva vlasom ľahkosť, jemnosť a lesk. Je tiež schopný vyvážiť produkciu mazu.
  • Olej z čajovníka - je to ďalší obdivuhodný olej, ktorý japonské ženy milujú. Obsahuje veľa vitamínov (A, B, E), ktoré posilňujú vlasy a zabraňujú nadmernému vypadávaniu vlasov. Okrem toho, olej z čajovníka obsahuje veľmi charakteristickú látku, ktorú obsahuje iba táto rastlina. Jeho pôsobenie možno charakterizovať ako zabraňujúce starnutiu. Je to silný antioxidant, ktorý spomaľuje šedivenie vlasov a zabraňuje ich vypadávaniu.
  • Výťažok z Isodon Trichocarpus - nazývaný v Japonsku kuro-bana hikiokoshi. Táto drobná rastlina má listy podobné žihľave a jemné, fialové kvety, ktoré pripomínajú zvončeky. Výťažok z tejto rastliny dokáže urýchliť rast vlasov, stimuluje vlasové cibuľky a procesy samoobnovy buniek.
  • Sophora Angustifolia - výťažok z tejto rastliny je hustý ako med. Dokonale ošetruje vlasy. Navyše, skvele sa hodí na vlasy po zmiešaní s prírodnými olejmi alebo ako vlasová maska (výsledok je podobný laminácii). Sofora tiež podporuje krvný obeh v pokožke hlavy a stará sa o ňu.
  • Výťažok z bambusu - Japonská starostlivosť o vlasy sa zakladá na výťažkoch z výhonkov a stoniek bambusu. Úžasná vôňa a ešte úžasnejšie omladzujúce vlastnosti z neho robia nenahraditeľnú zložku v šampónoch, kondicionéroch, krémoch, olejoch, sprejoch na vlasy, maskách, telových maslách... bambusový extrakt sa pridáva do takmer všetkých druhov kozmetických výrobkov. Bambusový extrakt vyživuje vlasy, posilňuje ich štruktúru, pomáha, aby boli vlasy dlhšie svieže a tiež bojuje proti vysúšaniu a drsnosti vlasov.

Starostlivosť o vlasy v ázijskom štýle - Kórea

Ako sa kórejské ženy starajú o svoje vlasy - peeling na vlasy, aloe a dokonale čistá pokožka hlavy

Japonská starostlivosť o vlasy sa začína dokonale čistou pokožkou hlavy. Avšak, kórejské ženy sú takmer posadnuté touto metódou starostlivosti o vlasy. Čistenie pokožky hlavy je metóda, ktorú si možno robiť doma alebo u kaderníka. Kórejské ženy používajú všetky možné dostupné peelingy na vlasy. Treba, aby bola pokožka hlavy poriadne vyčistená (zvyšuje to účinnosť peelingov). Okrem toho, počasie v Kórei je teplé a býva dosť vlhko a dusno, preto sa takéto čistenie pokožky hlavy považuje za dobrý spôsob ošetrenia vlasov. Preto si kórejské ženy často umývajú vlasy. Veria, že vlasy sa musia umývať tak často, ako treba, a najlepšie je, zamerať sa najmä na pokožku hlavy. Preto majú kórejské ženy vo zvyku si čistiť pokožku hlavy naozaj často a dôsledne si ju masírujú. Zaujímavé je, že veria, že šampón by sa mal nanášať najviac po úroveň ucha a nikdy nie nižšie. Ďalšia kozmetika, ktorú táto skupina žien uprednostňuje, je vlasové sérum. Vlasové séra sa v Kórei používajú už po stáročia a sú veľmi populárne. Teraz ich postupne začínajú uznávať aj v iných častiach sveta. Tento produkt sa používa na končeky vlasov alebo na mimoriadne poškodené časti vlasov. Pokožka hlavy, vlasové cibuľky a korienky by sa mali ošetrovať bylinným peelingom na vlasy. V Kórei sa sérum na vlasy nazýva "základ" a séra sa mimoriadne často používajú nielen v starostlivosti o vlasy, ale aj v starostlivosti o tvár, ruky a nohy.

Aloe - je to skutočná pýcha kórejských žien. Najlepšie je používať aloe vo forme gélu, ktorý sa veľmi dobre vstrebáva. Získava sa z rastlín, ktoré rastú na ostrove Jeju - na najčistejšom, najmenej znečistenom mieste v Kórei. Ostrov Jeju sa tiež nazýva Ostrov lásky, pretože je to krásny, romantický a čistý ostrov, kde nie je smog ani toxíny. Ostrov nie je znečistený, nie sú tam továrne, ani hluk z dopravy. Aloe, ktoré tu rastie si uchováva všetky svoje ošetrujúce vlastnosti. Kórejské ženy radi používajú aloe vo forme séra na tvár a vlasy. Pridávajú ho do peelingov na vlasy a do kokosového oleja na ošetrenie vlasov olejom. Ako sme už spomenuli vyššie, najlepšie je aloe v gélovej forme: nesteká po tvári, je všestranné a účinné. Ako aloe pôsobí na vlasy? V prvom rade, aloe obsahuje množstvo vzácnych vitamínov (A,C, E a B), ako aj kyselinu listovú, aminokyseliny a minerály, ako je vápnik, sodík, draslík, železo, horčík, chróm, zinok, mangán, meď a mastné kyseliny. Po druhé, hydratuje vlasy a pokožku hlavy, zmäkčuje, upokojuje pokožku hlavy, zmierňuje všetky možné podráždenia, podporuje krvný obeh, vyhladzuje vlasy a posilňuje vlasové cibuľky.

Kórejské ženy sú mimoriadne hrdé na svoje husté a upravené vlasy. Najžiadanejšie účesy v Kórei sú tie, ktoré vyzdvihnú krásu žiarivých a silných vlasov. Preto niet divu, že ani takzvaný kontrolovaný chaos, ani vlasy v štýle "boho" nie sú v tejto ázijskej krajine populárne. Naopak, kórejské ženy nosia hladké a elegantné účesy, ktoré ohromia ostatných leskom a dokonalým tvarom.

Starostlivosť o vlasy v ázijskom štýle - Rusko

Ako sa ruské ženy starajú o svoje vlasy - propolis, céder a sibírska borovica

Rusko je obrovská, rozsiahla krajina, takže je normálne, že ruské ženy pristupujú k starostlivosti o vlasy rôznymi spôsobmi. Prirodzene, starostlivosť o vlasy je ovplyvnená regiónom krajiny, v ktorej žijú. Na druhej strane je prekvapujúce, že takmer všetky kozmetické prípravky na starostlivosť o vlasy obsahujú rovnaké zložky. Sú to:

  • Cédrový olej - ideálny na ošetrenie oslabených a rednúcich vlasov. Stimuluje krvný obeh, povzbudzuje vlasové cibuľky, aby dobre fungovali a urýchľuje rast vlasov. Tento olej je tiež vzácnym zdrojom bielkovín, ktoré sú jedným z najdôležitejších stavebných blokov vlasov. Navyše, cédrový olej sa môže používať na ošetrenie vlasov olejom, lieči suché a poškodené vlasy. Ruské ženy často miešajú cédrový olej buď s inými prírodnými olejmi alebo so žĺtkom a potom si ho nanášajú na vlasy. Chceme zdôrazniť, že cédrový olej môže mať príliš silný účinok na pokožku hlavy, ak nie je zmiešaný s inými prírodnými látkami.
  • Olej zo sibírskej borovice - je to veľmi vzácny olej, ktorý v Rusku považujú za ikonický. Získava sa zo semien borovice sibírskej. Olej je hustý a vyznačuje sa obrovskou koncentráciou bielkovín. Okrem toho, olej zo sibírskej borovice obsahuje rad vitamínov skupiny B, ktoré prispievajú k posilneniu vlasov. Vďaka nim sa vo vlasovej matrici zhromažďuje síra. Tento olej tiež podporuje rast vlasov.
  • Kvasinky - používajú sa v Rusku na ošetrenie vlasov už po stáročia. Obsahujú množstvo vitamínov skupiny B, minerálov (draslík, selén, meď, horčík, zinok, železo a fosfor), ako aj tyrozín, arginín a cysteín. Sú to aminokyseliny dôležité pre celý organizmus. Vo všeobecnosti, majú skvelý posilňujúci účinok a prispievajú k zlepšeniu stavu pokožky, vlasov a nechtov. Masky z kvasiniek na tvár a vlasy sú v Rusku najpopulárnejšie.
  • Propolis - tiež známy ako včelie lepidlo. Propolis obsahuje asi 40% vosku, ktorý na vlasoch tvorí vrstvu prírodného ochranného filtra. Kvetinový propolis je ideálny na starostlivosť o vlasy v zime, pretože chráni pred nízkymi teplotami. Urýchľuje proces hojenia, regeneruje tkanivá a upokojuje podráždenie pokožky hlavy. Propolis sa považuje za vynikajúcu ochranu proti toxínom a znečisťujúcim látkam z ovzdušia. Chráni pokožku pred plesňami, blastomycetami a vážnymi formami lupín.
  • Rakytník rešetliakový - často ho nazývajú aj "olivový ruský ananás". Tento rozvetvený ker, ktorý môže dosiahnuť výšku až 6 metrov, tvorí oranžové ovocie s kôstkou. Z plodov sa robí rakytníkový olej, ktorý ruské ženy s radosťou používajú na ošetrenie vlasov. Táto rastlina je drahocenným zdrojom vitamínu C, K, P, E, kyseliny listovej a nasýtených mastných kyselín. Okrem toho, olej z rakytníka obsahuje makro ak mikro-elementy (najdôležitejšie sú mangán, železo a bór). Posilňuje vlasy, má protizápalový účinok, vyhladzuje vlasy a uzatvára vlasové kutikuly. Navyše, pôsobí upokojujúco a dezinfekčne, takže je to perfektná látka na ošetrenie mastnej pokožky hlavy. Olej z rakytníka sa považuje za jednu z najpopulárnejších prírodných látok do vlasovej kozmetiky.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov