Vlasy sveta. Časť 4: Starostlivosť o vlasy v juhoamerickom štýle

Vlasy sveta. Časť 4: Starostlivosť o vlasy v juhoamerickom štýle

Južná Amerika je kontinent, kde sa moderná kozmetika a estetická medicína stretávajú so stáročnou tradíciou a starovekými rastlinami veľkých mocností. Starí Inkovia objavili skrášľujúce a zdraviu prospešné vlastnosti bylín, výťažkov z plodov, semien, koreňov. Ženy v Brazílii zveľaďujú svoju krásu vďaka všetkým výdobytkom estetickej medicíny a pokročilej kozmetológie. Je to kontinent, kde má pôvod rozsiahly cit pre krásu - od starovekých olejov s veľkou silou až po keratínové procedúry na vyrovnávanie vlasov. Našťastie máme možnosť naučiť sa veľa o starostlivosti o vlasy vďaka temperamentu, vedomostiam a skúsenostiam obyvateľov tohto pestrého, horúceho, divokosťou prírody presiaknutého kúta sveta.

VLASY V RÔZNYCH KÚTOCH SVETA ČASŤ 4 - JUŽNÁ AMERIKA

Čo sa môžeme naučiť od žien v Brazílii, Čile alebo Argentíne?

Južná Amerika: Argentína - starostlivosť o vlasy

Argentínske ženy sú známe tým, že sa o svoje vlasy vzorne starajú, presnejšie povedané, že svoj vzhľad vylepšujú všetkými možnými prostriedkami estetickej medicíny a pokrokovej kozmetológie. Vzhľadom na horúce podnebie a vysoké teploty sú tak trochu viazané na intenzívnejšiu starostlivosť o svoje vlasy, pokožku hlavy a pleť. Jednou z obľúbených a cenených látok so silnými prozdravotnými a skrášľujúcimi vlastnosťami je kamaldulín, nazývaný tiež tepezcohuite alebo mimóza tenuiflora. Ide o extrakt z kôry mimózy - silný antioxidant, ktorý sa v Argentíne považuje za elixír mladosti.

Je známy najmä tým, že spomaľuje procesy starnutia pokožky a veľmi často sa používa v rôznych výrobkoch určených na starostlivosť o zrelú pleť a vlasy. V maskách a kondicionéroch na vlasy má dodatočnú hydratačnú funkciu, ktorá je mimoriadne dôležitá vzhľadom na také horúce a vlasom nepriaznivé podnebie. Extrakt z kôry mimózy posilňuje cievy a stimuluje cibuľky k intenzívnejšej práci. Camaldolese sa môže používať aj na citlivú pokožku hlavy, pretože prinesie úľavu pri všetkých podráždeniach, zápaloch a poskytne ochranu pred páliacim slnkom. Okrem toho má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, ako aj chráni pred infekciami, znižuje opuchy a začervenanie pokožky, stimuluje cibuľky a posilňuje vlasové folikuly. V dôsledku toho extrakt z kôry mimózy zabraňuje vypadávaniu vlasov a výrazne zlepšuje ich stav.

Celá Južná Amerika si kamaldulovník zamilovala. Kôra mimózy je cenená do takej miery, že si našla vznešené miesto v rade vlasovej kozmetiky, ktorú uviedla na trh Salma Hayek.

Ďalším vychvaľovaným a známym prírodným kozmetickým prípravkom je kakaové maslo. Rastie v celej Južnej Amerike, ale najlepšie odrody sa nachádzajú v južných oblastiach kontinentu. Kakaové maslo má hnedú farbu, pripomína čokoládovú hmotu a úžasne vonia. Argentínčanky ho používajú pri starostlivosti o tvár, telo a vlasy - obľúbené je najmä medzi majiteľkami suchých, kučeravých a nepoddajných vlasov, ktorým chýba lesk. Kakaové maslo sa dokonale stará o pokožku hlavy - upokojuje podráždenie, chráni pred silným tropickým slnkom a zlepšuje pružnosť vlasov. Možno ho nanášať aj na končeky vlasov, ktoré chráni pred poškodením.

Južná Amerika: Brazília - Starostlivosť o vlasy

Brazília sa spája najmä s divokými, neznečistenými oblasťami Amazónie. Práve odtiaľ pochádzajú všetky najcennejšie, medzinárodne známe látky so silnými skrášľujúcimi a ošetrujúcimi vlastnosťami. Amazónia oplýva prírodnými tropickými olejmi a maslom, ktoré brazílske ženy rady používajú na ošetrenie vlasov olejom, starostlivosť o tvár a telo, ako aj na ich kombináciu s bylinnými nálevmi určenými na liečbu drobných ochorení a kožných neduhov.

Čo používajú Brazílčania pri starostlivosti o vlasy?

  • Maslo cupuacu - lisuje sa zo semien konkrétnej odrody kakaovníka (strom cupuasu), príbuzného kakaovému maslu. Ako pôsobí na vlasy? Predovšetkým sa ľahko vstrebáva a nezaťažuje príliš vlasy. Maslo cupuacu je šetrné k pokožke hlavy, obnovuje hydrolipidickú vrstvu pokožky, čím zabezpečuje primeranú úroveň hydratácie vlasov a pokožky hlavy. Dokonale regeneruje, pretože obsahuje vysokú koncentráciu fytosterolov - tie majú zase schopnosť stimulovať syntézu kolagénu. Okrem toho fytosteroly znižujú rozpad elastínu a zároveň posilňujú vlasové korienky. Sú súčasťou medzibunkového tmelu našej pokožky. Aj maslo Cupuacu dodáva množstvo vitamínov: C, E a A - silné antioxidanty. Prítomnosť nenasýtených a nasýtených mastných kyselín zabezpečuje intenzívnu regeneráciu vlasov a umožňuje maslu Cupuacu prispôsobiť sa vlasom s nízkou aj strednou pórovitosťou.
  • Olej Babassu - získava sa z orechov zozbieraných z brazílskej palmy Cohune. Obsahuje až 90 % nasýtených mastných kyselín, ktoré dokonale vyživujú husté a ťažké vlasy Brazílčanov. Olej Babassu obsahuje veľa rastlinných sterolov a vitamínu E - jeho úlohou je zvýšiť ľahkosť vlasov, vyživovať pokožku hlavy a dôkladne ju čistiť, aby sa odstránili toxíny a maz. Olej navyše zlepšuje stav vlasov, dodáva im hebkosť a zväčšuje ich objem a zároveň vyhladzuje ich štruktúru. Vďaka oleju Babassu získajú vlasy ochranu pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami a navyše - podporu v boji proti lupinám (má aj antiseptické účinky).
  • Pequi olej - je ďalší exotický a trochu menej známy olej, ktorý sa lisuje zo semien Caryocar brasiliense. Je cenený najmä pri starostlivosti o vlasy, ktoré boli nadmerne upravované, oslabené horúcim stylingom, farbením alebo odfarbovaním. Pequi olej pomáha udržiavať vlhkosť a posilňuje štruktúru vlasov, vďaka čomu si udržiavajú dobrú kondíciu: sú silné, lesklé a zároveň nie sú suché ani krepovité. Olej Pequi sa postará aj o poškodené a dehydrované končeky vlasov.
  • Roucou olej - je drahý, ale cenný olej, ktorý si poradí s prvými príznakmi starnutia vlasov - za predpokladu, že sa používa pravidelne, brzdí šedivenie a vypadávanie vlasov. Okrem toho dodáva antibakteriálne a upokojujúce vlastnosti. Roucou olej pochádza zo semien stromu achiote (Bixa orellana) - kríka alebo malého stromu rastúceho v amazonskom pralese. Keď sa používa pri ošetrení vlasov olejom, pramene získajú lesk a hebkosť a prenáša celý rad regeneračných zložiek vrátane horčíka, vápnika, selénu alebo kyseliny salicylovej. Okrem toho je olej Roucou bohatý aj na tzv. vitamíny mladosti, teda vitamín A a E.
  • Olej z brazílskych orechov - ďalší olej, ktorý je cenený pre svoje silné omladzujúce účinky. Jeho zloženie sa vyznačuje rozmanitosťou mastných kyselín (viac ako 75 % kyseliny palmitoolejovej, olejovej a linolénovej). Vďaka ich vysokej koncentrácii je olej z brazílskych orechov zodpovedný za správne fungovanie kožných buniek a vlasovej pokožky. Okrem toho pomáha bojovať proti rôznym kožným problémom, ako aj vyživovať pokožku hlavy a predchádzať jej podráždeniu, čím podporuje rekonštrukciu a regeneráciu medzibunkového tkaniva. Okrem toho reguluje úroveň hydratácie vlasov a chráni pred škodlivými účinkami vonkajších faktorov. Olej z brazílskych orechov obsahuje vitamíny E a A a fytosteroly veľmi cenné pre vlasy (vrátane sistosterolu). Je tiež prospešným zdrojom horčíka, ktorý sa podieľa na tvorbe bielkovín - keratínu - kľúčového prírodného štrukturálneho materiálu tvoriaceho vlasy. Exotické oleje a maslo nie sú jediné kvality, ktorými sa Brazílčania môžu pochváliť. Napriek tomu stojí za to pripomenúť, že práve im vďačíme za svetoznámu keratínovú úpravu vlasov.
  • Keratínová úprava vlasov - známa aj ako brazílska keratínová úprava alebo brazílska fúkaná úprava - postup vykonávaný na vylepšenie vzhľadu vlasov. Väčšina žien sa rozhodne podstúpiť ošetrenie na narovnanie vlasov, avšak jeho hlavným prínosom je hĺbková výživa založená na doplnení deficitu keratínu vo vnútorných štruktúrach vlasov. Táto intenzívne regeneračná terapia obnovuje každý prameň, čím sa stáva silnejším, hydratovanejším a chráneným pred poškodením a dehydratáciou. V dôsledku toho sa vlasy stávajú žiarivými, zdravými a nádherne vyzerajúcimi. Keratínová vlasová kúra uzatvára vlasové vlákna, vďaka čomu je povrch vlasov vyhladený. Vďaka ošetreniu sa budete môcť pýšiť hustými, pružnými a vitálnymi vlasmi ako ženy v Južnej Amerike. Stojí za zmienku, že najlepší typ keratínu pochádza priamo z Brazílie, pretože práve z tejto oblasti čerpá svoje korene a tradíciu - môžete si byť istí, že keratín je vhodne spracovaný a doplnený o prvotriedne ošetrujúce zložky.

Južná Amerika: Čile - Starostlivosť o vlasy

Kvalitným prírodným olejom sa môžu pochváliť aj ženy v Čile. Jedným z najdôležitejších olejov je olej z plodov maqui berry (Aristotelia chilensis), lisovaný za studena zo semien plodov zozbieraných z rovnomenného kríka. Kríky maqui berry rastú divoko a plody ručne zbierajú indiáni Mapuche, ktorí rastliny pestujú a vytláčajú cenné oleje už celé veky, pričom si tradíciu odovzdávajú z generácie na generáciu. Ovládajú umenie používania nielen kôstok a plodov bobúľ maqui, ale aj ich listov, koreňov a stoniek.

Olej získaný z plodov podobných bobuliam je cenným zdrojom antioxidantov. Preto sa s ním zaobchádza s náležitou úctou a pietou a považuje sa za elixír mladosti. Obsahuje predovšetkým omega-6 a omega-9, ako aj mimoriadne vysokú koncentráciu vitamínu E a rastlinných sterolov, ktoré dokonale regenerujú a skrášľujú vlasy. Olej z bobúľ maqui zlepšuje pružnosť vlasov, pevne udržiava cibuľky vo vlasovom folikule (v dôsledku toho brzdí vypadávanie vlasov), stimuluje rast vlasov a regeneráciu pokožky. Posilňuje tiež hydrolipidovú bariéru epidermy, dopĺňa nedostatok tukov v pokožke a vlasoch a tiež zlepšuje prenikanie živín do pokožky a do vlasového vlákna.

Južná Amerika: Južná Amerika: Ekvádor - Starostlivosť o vlasy

Pravdepodobne najexotickejšie tropické ovocie - cukrové jablko - pochádza priamo z Ekvádoru. Ovocie pripomína veľkú zelenofialovú malinu, ktorá spod hrubej šupky odhaľuje sladkú a aromatickú dužinu. Oplýva radom minerálnych látok: (fosfor, vápnik železo) a dodáva súbor vitamínov: A, E, C, PP. Ako prospešná zložka rôznych kozmetických prípravkov na starostlivosť o vlasy sa cukrové jablko vyznačuje silne vyživujúcimi, regeneračnými a upokojujúcimi vlastnosťami. Urýchľuje tak hojenie podráždených oblastí pokožky hlavy. Poskytuje nielen vitamíny a minerály, ale aj dokonale odplavuje toxíny vďaka obsahu citrónových a jablčných kyselín, ktoré majú za úlohu exfoliovať, dezinfikovať a zároveň správne prekysliť pokožku hlavy normalizáciou kožného mazu ( kyseliny poskytujú aj vlastnosti zvyšujúce lesk). Ženy z ekvádorských regiónov zaobchádzajú s cukrovými jablkami s hrdosťou a ochotne ich používajú ako masku určenú na starostlivosť o vlasy, pokožku hlavy a tvár.

Južná Amerika: Južná Afrika: Kolumbia - Starostlivosť o vlasy

  • Minthostachys mollis (muña) - je liečivá rastlina, ktorá sa vyskytuje najmä v Kolumbii a Venezuele, ale možno ju nájsť aj na severe Brazílie, v Ekvádore a Peru. Hlavnou zložkou rastliny je mätový olej, ktorý obsahuje mentol, izomentón a početné terpény (vrátane geraniolu, pulegónu, linaloolu a izoamylalkoholu). Extrakt získaný z nadzemnej časti muñi sa používa pri výrobe rôznych kozmetických výrobkov. Má antiseptické vlastnosti: dezinfikuje, bojuje proti plesňovým a bakteriálnym infekciám kože a lieči ich, odrádza hmyz a chráni pred toxínmi. Muña pomáha zbaviť sa parazitov, bojuje proti svrabu, lupinám, podporuje boj proti atopickej dermatitíde, zlepšuje prekrvenie, a tak pri vtieraní do pokožky hlavy stimuluje cibuľky a následne urýchľuje rast vlasov. Vďaka muñi je pokožka lepšie zásobovaná živinami. Kolumbijčania pijú bylinný nálev a ženy používajú muña na pokožku a vlasy, aby vyživili, zregenerovali a prečistili pokožku hlavy. V Kolumbii je rozšírené presvedčenie, že bylina muña dokáže bojovať proti vírusu HIV a je hojne využívaná aj pri pokročilom štádiu AIDS.

Južná Amerika: Starostlivosť o vlasy

Pokiaľ ide o starostlivosť o telo, vlasy a tvár, Peruánci sa majú čím pochváliť. Veľkosť prírodných, dokonale fungujúcich produktov je predovšetkým zásluhou Inkov - ich starobylé recepty a objavené látky rastlinného pôvodu sú dodnes veľmi obľúbené - a to nielen medzi miestnym obyvateľstvom. Inkský čaj, inkský olej inchi alebo amarant sú svetoznáme produkty. Čo je ich úlohou, pokiaľ ide o starostlivosť o vlasy? Čo ešte používajú obyvatelia Peru na zlepšenie vzhľadu svojich vlasov?

  • Peruánske mydlo - je pýchou Peruáncov - je prírodné (obsahuje viac ako 92 % zložiek rastlinného pôvodu), jemné a výborné na umývanie, pretože má schopnosť reagovať s ľudskou pokožkou. Peruánske mydlo má krásnu smaragdovú farbu a je vhodné na umývanie tváre, tela a vlasov. Výrobok dokonale odstraňuje oleje po olejovej kúre, regeneruje suché vlasy, zabezpečuje správnu úroveň vlhkosti, vyživuje a čistí pokožku hlavy, obnovuje žiarivosť a vlasy sú vďaka nemu jemné a príjemné na dotyk.
  • Peruánske mydlo je polotekuté, pripomína azúrovú pastu s príjemnou vôňou. Dokonale odstraňuje make-up, napína pokožku a dobre sa zmýva, pričom nezanecháva mastné zvyšky. Ďalšou výhodou je, že peruánske mydlo je veľmi účinné: je to multifunkčný prírodný kozmetický prípravok s príjemnou konzistenciou a príjemným zložením, bohatý na prírodné živiny.
  • Maca označovaná aj ako peruánsky ženšen - jej zdraviu prospešné vlastnosti sú neoceniteľné. Maca sa používa predovšetkým ako liek a zložka obohacujúca zdravú stravu, pretože posilňuje kosti, dodáva energiu, poskytuje celý rad vitamínov, zlepšuje potenciu a plodnosť. Je tiež súčasťou kozmetických prípravkov vrátane tých na umývanie a výživu vlasov - jej prítomnosť v maskách na vlasy je plne opodstatnená: maca je skutočným vitamínovým posilňovačom vlasov aj pokožky. Maca tiež posilňuje pevnosť vlasov a chráni ich pred poškodením. Za zmienku stojí, že macu uctievali už Inkovia v minulosti a používali ju počas náboženských obradov. Takéto rituály mali poukázať na jej jedinečnosť a silné liečivé účinky.
  • Quinoa - jej použitie v prípravkoch na starostlivosť o pleť a vlasy sa v niektorých oblastiach sveta stále javí ako pomerne exotické. V Peru však quinoa ako kozmetický prípravok nikoho neprekvapí; často sa používa v sprievode iných prírodných olejov, napríklad bambuckého masla. Ako kozmetický prípravok quinoa dokonale vyživuje pokožku a vlasy, pretože im poskytuje množstvo omega-3 mastných kyselín, vitamínov (vrátane B2 známeho aj ako riboflavín, ktorý dodáva pokožke a vlasom vitalitu a pružnosť), proteínov a antioxidantov. Výrobok tiež podporuje tvorbu kolagénu a chráni pred stratou vlhkosti. Je zdrojom mnohých aminokyselín a zlepšuje obnovu poškodených tkanív. Peruánci ju radi používajú na regeneráciu a ochranu vlasov pred poškodením. Quinoa sa stará o správnu úroveň hydratácie vlasov a chráni ich pred vysúšaním - od korienkov až po končeky.
  • Physalis peruviana - Inkovia ju nazývali "zlatobyľ". Každá žena v Peru by jej určite dala zlatú medailu za obsah živín (vitamíny A, C, najdôležitejšie zo skupiny B: B1, B2, B3, ako aj fosfor, železo a vápnik). V starostlivosti o vlasy je egreš kapský cennou súčasťou masiek a kondicionérov, pretože dokonale regeneruje, zlepšuje metabolizmus buniek, leští, chráni a zabraňuje vypadávaniu vlasov. Physalis peruviana je tiež vynikajúca, mierne sladká pochúťka.
  • Olej zo semien Inca Inchi - pochádza z malého zeleného kríka s chutnými orieškami, ktoré sú ukryté v plodoch nezvyčajného tvaru. Dodnes najúčinnejšou metódou získavania tohto oleja (známeho aj ako Sacha inchi) je ručné lisovanie semien v špeciálnych lisoch. Týmto spôsobom olej nestráca svoje cenné vlastnosti - je lisovaný za studena a nerafinovaný. Olej Sacha inchi je nezvyčajný - pomer mastných kyselín v ňom naznačuje, že ho možno nazvať "inkským omega olejom". Prečo? Údajne obsahuje približne 48 % omega-3 mastných kyselín, 36 % omega-6 mastných kyselín, 8 % omega 9 mastných kyselín. Táto ideálna rovnováha mastných kyselín sa premieta do vynikajúcich prozdravotných a skrášľujúcich vlastností oleja. Olej zo semienok inca inchi má silné regeneračné vlastnosti, rýchlo a účinne preniká do pokožky a vlasov, posilňuje korienky a zabraňuje vypadávaniu vlasov. Navyše zlepšuje štruktúru vlasov, stimuluje činnosť buniek a podporuje ich obnovu. To však nie sú všetky jeho prednosti. Okrem toho spevňuje telo, redukuje jazvy a jemné vrásky, spomaľuje procesy starnutia vlasov (vrátane šedivenia). Inca inchi olej je tiež silný antioxidant s vysokým obsahom vitamínu A - ten je zodpovedný za správny rast vlasov, zabezpečuje ich dobrý stav, chráni pred nadmerným vysúšaním a ničením. Inca inchi je mimoriadne jemný olej, ktorý hojí škrabance a podráždenia pokožky, chráni aj atopickú pokožku.
  • Amarantový olej - inak známy ako amarantus cruentus. Amarantový olej je cenným zdrojom dobrých mastných kyselín (najmä linolovej), ako aj skvalénu a tokotrienolov. Amarant používaný v starostlivosti o vlasy regeneruje, chráni a skrášľuje prameň po prameni. Kyselina linolová je zodpovedná za správne fungovanie pokožky a vlasových cibuliek. Navyše je skvelým hydratačným prostriedkom a zložkou medzibunkového spojiva. Vďaka tomu je amarant zdrojom ceramidov typu 1 cenných pre vlasy a pokožku. Skvalán vyrovnáva hladinu kožného mazu a potláča seboreu. Pokiaľ ide o dehydrovanú pokožku a vlasy, jeho úlohou je priniesť úľavu a správnu dávku hydratácie. Amarantový olej je vhodný na olejovanie vlasov, pretože dokonale chráni pramene pred škodlivými vplyvmi poveternostných podmienok. Nielenže upokojuje všetky zápaly, ale tiež vyhladzuje štruktúru vlasov, krotí nepoddajné pramene a leští vlasy. Amarantový olej sa často pridáva do vlasových masiek a balzamov. Jemne ich premastí a pramene vďaka nemu získajú pružnosť a dobrý vzhľad.
  • Uncaria tomentosa - známa aj ako mačací pazúr a často označovaná ako Vilcacora (Uncaria tomentosa). Popínavá rastlina známa po celom svete. Najväčšie uznanie a najlepšie odrody sa vyskytujú v Peru. Mačací pazúr je ideálny na starostlivosť o oslabené a jemné vlasy so sklonom k vypadávaniu. Peruánci radi používajú šampón s jeho obsahom. Vilcacora robí vlasy krásne vyzerajúcimi, hladkými, jemnými, ako aj zvyšuje lesk a pôvab. Mačací pazúr zmierňuje podráždenie pokožky hlavy. V iných častiach sveta sa uvoľňuje najmä vo forme tabliet, ako doplnok podporujúci boj proti mnohým chorobám a neduhom. V Európe sa najčastejšie používa názov mačací pazúr.

Plný temperamentu, exotický, oplývajúci divokými, nedotknutými, neznečistenými oblasťami, kontinent je nevyčerpateľným bohatstvom dokonalých, prírodných kozmetických látok obrovskej sily. Stojí za to si ich zapamätať a implementovať do postupov starostlivosti o vlasy a pleť. Veď ženy žijúce v Južnej Amerike sú známe svojimi hustými, krásnymi, a zdravými vlasmi, ktoré rastú dlhé a silné a obmäkčujú srdce každého muchacha.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov