Masky na vlasy: Typy, účinky, názory, zložky. Aká maska na vlasy je tá najlepšia?

Masky na vlasy: Typy, účinky, názory, zložky. Aká maska na vlasy je tá najlepšia?

Starostlivosť o vlasy nie je len umývanie, česanie a tepelná úprava. Starostlivosť o vlasy znamená cielenú činnosť zameranú na výživu, regeneráciu a posilnenie. Ak snívate o rozprávkovom účese plnom vitality a života - doprajte mu kvalitnú ošetrujúcu masku. Ako si ju vybrať? Po prečítaní tohto príspevku to bude hračka. Zvoľte špičkovú vlasovú starostlivosť a doprajte svojim vlasom to najlepšie.

Maska na vlasy - čo to je & čím sa líši od kondicionéra na vlasy?

Maska na vlasy je výrobok, ktorý regeneruje, vyživuje a posilňuje. Je to ošetrenie, ktoré zasahuje o niečo hlbšie vlasové štruktúry, nepôsobí len na povrchu vlasov. Dobrá maska na vlasy poskytuje výhody aj pokožke hlavy. Má bohatú konzistenciu a je plná vhodných účinných látok. Aby pôsobila - masku musíte nechať vo vlasoch dlhšie ako kondicionér. Často funguje ako kúra pred umývaním, čím prináša lepšie výsledky.

Maska zabezpečuje prenos živín do vlasov, čo je jej hlavnou úlohou. Existujú aj masky, ktoré sú bohaté na zložky posilňujúce vlasy, definujúce farbu, zvyšujúce lesk a zjemňujúce vlasy. V prípade masiek na vlasy hovoríme o intenzívnej, serióznej starostlivosti a regenerácii vlasov.

Na druhej strane máme kondicionér na vlasy. Má pôsobiť výlučne na vonkajšiu časť vlasov. Výborne hydratuje, vyhladzuje a skrášľuje, ale ide o povrchový účinok, ktorý netrvá dlho - živiny sa z vlasov vyplavia a po ďalšom umytí zmiznú.

Kondicionér je zameraný najmä na úpravu vlasov, ale má aj jednu kľúčovú vlastnosť: vďaka okluzívnej vrstve môžu živiny z masky zostať v hlbších štruktúrach vlasov. Ak použijeme metaforu, kondicionér funguje ako prikrývka, ktorú si dáte na vlasy a ktorá udrží zložky masky vo vnútri. Preto by ste ho mali použiť po opláchnutí masky (a v dňoch, keď masku nepoužívate).

S kondicionérmi sa väčšinou zaobchádza ako s prostriedkami na uzatváranie kutikuly, uhladzovanie a úpravu lesku, ktoré pomáhajú vlasy rozčesávať a upravovať, ako aj chrániť pred poškodením, toxínmi a znečistením. Väčšina kondicionérov je na báze silikónov a ich konzistencia je pomerne tekutá. Kondicionér necháte pôsobiť len niekoľko minút.

Celkovo existujú štyri veci, ktoré odlišujú masky a kondicionéry:

  •  AKO FUNGUJÚ
  •  EFEKTÍVNOSŤ
  •  POUŽITIE
  •  CHEMICKÉ ZLOŽENIE

Masky na vlasy určené pre rôzne potreby vlasov

Neexistuje jedna ideálna maska pre všetky typy vlasov. Musíte si vždy vybrať tú správnu pre svoj typ vlasov a ich potreby. Napríklad: farbené tmavé vlasy potrebujú inú masku ako blond odtiene. Kučery, jemné, husté, mastné alebo matné - každý typ potrebuje inú masku zameranú na splnenie konkrétnych požiadaviek. Ako rozdeľujeme masky?

  • masky na farbené vlasy

Určené pre vlasy, ktoré boli podrobené intenzívnej chemickej úprave. Z dlhodobého hľadiska každá procedúra farbenia vlasov poškodzuje vlasy - strácajú hydratáciu, získavajú matný vzhľad, farba bledne (pigment sa postupne vymýva). Tento typ potrebuje posilnenie, zvýšenie hydratácie, silnú ochranu a regeneráciu. Masky na farbené vlasy často obsahujú veľa účinných látok, ktoré udržiavajú farbu a uzatvárajú kutikulu a zanechávajú okluzívnu vrstvu, ktorá zabraňuje rýchlemu vyblednutiu farby.

  • masky na tmavé, ryšavé a blond vlasy

Samostatná kategória, ktorá sa - vďaka zložkám a účinkom - môže úspešne venovať farbeným aj prírodným vlasom, ktoré potrebujú zvýraznenie a zjednotenie. Masky na vlasy rôznych odtieňov (tmavohnedé, červené alebo blond) sú plné ošetrujúcich zložiek, ako aj rastlinných výťažkov, ktoré zvýrazňujú konkrétnu farbu. Rastlinná henna je bežnou zložkou takýchto masiek - predlžuje trvanlivosť farby a vylepšuje ju. Medzi ďalšie látky posilňujúce farbu vlasov patrí harmanček, výťažok z lieskových orieškov, ricínový olej, škoricové tyčinky, koreň rebarbory.

  • masky na poškodené vlasy

Nadmerne namáhané a zničené vlasy potrebujú intenzívnu terapiu. Majú vysokú pórovitosť, čo znamená otvorené kutikuly a zlý stav. Tento typ vlasov je zvyčajne extrémne suchý, má rozštiepené končeky a poškodenú štruktúru. Dobrá maska na vlasy je v tomto prípade nevyhnutnosťou. Mala by obsahovať celý rad účinných látok, ktoré dokážu vlasy obnoviť, napr. keratín, esenciálne mastné kyseliny, veľa vitamínov, zmäkčovadlá a hydratačné látky, ktoré zabezpečujú správnu hydratáciu. Masky na poškodené vlasy majú vlasy posilniť; často sú bohaté na výťažky z klíčkov a hydrolyzované proteíny.

  • masky na kučery

Rad výrobkov obsahujúcich látky definujúce kučery, ako aj zložky, ktoré vlasy skrotia a potlačia ich krepovatenie, ktoré je častým problémom kučier (najmä ak sú pravidelne ošetrované chemickými procedúrami, tepelným stylingom alebo nesprávnou starostlivosťou o vlasy). Masky na kučery sú pomerne ľahké, pripravujú kučery na úpravu bez toho, aby ich zaťažovali. Sú tiež dobrou voľbou, ak sú vaše vlasy rovné, ale občas máte chuť vytvoriť si kučery alebo jemné vlny. Maska na definovanie kučier pred bežným stylingom určite predĺži trvanlivosť účesu.

  • masky na slabé a rednúce vlasy

Skupina masiek, ktoré vyživujú vlasy aj pokožku hlavy - jediný spôsob, ako brzdiť rednutie. Masky na vlasy, ktoré sú v horšom stave (napr. v dôsledku sezónnych zmien alebo vypadávania vlasov), sú založené na prírodných bezpečných zložkách. Sú zamerané na výživu a posilnenie vlasov a cibuliek. Väčšinou obsahujú esenciálne mastné kyseliny, vitamíny a aminokyseliny, zefektívňujú procesy prebiehajúce vo vlasových cibuľkách a zanechávajú vlasy pevne zakorenené vo folikuloch. Dlhodobejšie používanie blokuje vypadávanie vlasov (za predpokladu, že nejde o hormonálny problém alebo iný problém, ktorý si vyžaduje odbornú pomoc a konzultáciu s trichológom).

  • masky na rast vlasov

Stimulujú činnosť vlasových cibuliek, zatiaľ čo ich účinné látky sa zameriavajú na urýchlenie bunkového delenia vo vlasovej štruktúre. Tento typ masiek funguje ideálne na vlasy, ktoré sú oslabené v dôsledku zmeny ročných období, vonkajších agresorov alebo liekov (antibiotická liečba). Medzi zložkami nájdete prírodné látky známe svojou rast stimulujúcou silou, napr. kvasnice, brezovú šťavu, prírodné oleje podporujúce rast, ako je ricínový olej, olej z cédrových orechov alebo borovicový olej.

  • masky na jemné a krehké vlasy

Ľahké masky, ktoré šetrne pokrývajú jemné a krehké vlasy a vytvárajú na nich ochrannú vrstvu, zlepšujú štruktúru vlasov a zároveň zlepšujú ich hrúbku. Účinok nie je dlhotrvajúci - produkt sa na vlasoch hromadí a po určitom čase ho zmyjete. Faktom však zostáva, že účinná maska na jemné vlasy zlepšuje ich vzhľad, pričom pramene nezaťažuje.

  • masky na matné vlasy bez života

Tieto masky vlasy silne vyživujú, dodávajú im lesk a nezaťažujú ich. Pôsobia na vnútorné štruktúry aj na vonkajšiu vrstvu. Masky určené na matné vlasy oplývajú látkami na zvýšenie lesku, uhladenia a uzavretia kutikuly. Medzi najobľúbenejšiu skupinu takto pôsobiacich látok patria prírodné oleje, výťažok z ľanových semienok a prírodné zložky dodávajúce lesk, ako je chmeľ, jablčný a malinový ocot.

  • masky na mastné, ľahko sa zaťažujúce vlasy

Špeciálna skupina masiek na vlasy, ktorá by mala robiť niečo viac než len podporovať vlasový kmeň - mala by vyrovnávať vylučovanie kožného mazu a účinne čistiť pokožku hlavy, aby dodala vlasom objem a tie sa nemastili. Masky na husté, ťažké vlasy sa väčšinou aplikujú na pokožku hlavy, aby sa dôkladne prečistili korienky vlasov. Medzi zložkami prevládajú prírodné íly, napr. zelený alebo biely, výťažky zo žihľavy, lopúcha alebo šalvie. Absorbujú prebytočný maz a obsahujú celý rad minerálov, ktoré vyživujú pokožku a pozdvihujú korienky pre dlhšie trvajúci objem a sviežosť.

Masky na vlasy - vlastnosti účinných látok

Ide o najjednoduchšie a zároveň najdôležitejšie rozdelenie rôznych masiek, šampónov a kondicionérov. Aby ste si vybrali skvelú masku na vlasy, vždy skontrolujte, do ktorej vyššie uvedenej skupiny patríte. Prečo? Ukazuje sa, že vaše vlasy môžu byť ľahko zaťažené prípravkom, aj keď si vyberiete ten správny. Proteíny sú najviac problematické, pretože pri nadmernom používaní spôsobujú extrémne vysušenie - namiesto hebkosti a pružnosti získate tuhé matné vlasy bez života.

Zjemňujúce masky majú vyživujúci účinok, pomáhajú udržať hydratáciu, dodávajú vlasom úžasný lesk, zanechávajú ich hodvábne hladké a chránia ich pred stratou hydratácie a poškodením. Zmäkčovadlá sú mastné a hodia sa na všetky typy vlasov. Ich najbohatším zdrojom sú prírodné oleje.

Hydratačné masky sú typické hydratačné prípravky, ktoré pôsobia na suché, dehydrované vlasy, avšak pri použití vo vlhkom prostredí môžu vyvolať krepatenie vlasov.

Proteínové masky regenerujú a obnovujú štruktúru vlasov, dopĺňajú keratín, zachraňujú lámavé poškodené vlasy. Musíte ich používať s rozumom, pretože ich prebytok sa hromadí na štruktúre vlasov, čo spôsobuje, že pramene sú tuhé.

Ak chcete dosiahnuť skvelé výsledky v starostlivosti o vlasy - používajte masky, ktoré kombinujú všetky tri skupiny zložiek, takže obsahujú oleje, hydratačné a regeneračné látky. Môžete tiež striedavo používať zjemňujúce, hydratačné a proteínové látky - počas týždňa venujte určitý čas vykonávaniu domácej olejovej vlasovej kúry a aplikácii vybranej masky.

Najlepšie zložky rastlinného pôvodu v maskách na vlasy:

  • ALOE VERA - hydratuje, upokojuje, zabraňuje zápalom
  • AVOKÁDO - dodáva vitamíny a minerály, zlepšuje stav vlasov
  • VÝŤAŽOK Z PŠENIČNÝCH KLÍČKOV - stimuluje rast vlasov, zabraňuje ich vypadávaniu
  • VÝŤAŽOK ZO SÓJOVÝCH KLÍČKOV - urýchľuje rast vlasov, regeneruje a vyživuje
  • VÝŤAŽOK Z BAMBUSU - zdroj minerálov a vitamínov, chráni a posilňuje vlasový kmeň
  • OVESNÝ PROTEÍN - dostáva sa ku korienkom vlasov, účinne viaže vodu, posilňuje a ošetruje vlasy
  • VÝŤAŽOK ZO ŽIHĽAVY - reguluje vylučovanie kožného mazu, posilňuje a zvyšuje lesk vlasov
  • VÝŤAŽOK Z PRASLIČKY - zdroj kremíka, draslíka a vápnika, posilňuje vlasy a stimuluje ich rast
  • ĽANOVÉ SEMIENKA (ľanový olej) - zdroj vitamínov a proteínov podporujúcich rast vlasov, hydratuje, posilňuje a obnovuje vlasy
  • RIASY - posilňujú vlasové cibuľky a hydratujú vlasy po celej dĺžke, zabraňujú lámavosti a štiepeniu vlasov
  • KAMILKY - upokojujú podráždenie, dodávajú hebkosť, zmierňujú a dezinfikujú pokožku hlavy
  • IBIŠTEK - dodáva glykozaminoglykány do vlasových folikulov, stimuluje ich a vlasovú štruktúru
  • ŽENŠEN - antioxidant, ktorý posilňuje vlasovú štruktúru a zvyšuje prietok krvi pokožkou hlavy

Prírodné oleje v maskách na vlasy

Oleje tvoria samostatnú a mimoriadne dôležitú skupinu, ktorá má ošetrujúci účinok. Ich prítomnosť v maske výrazne zvyšuje účinnosť výrobku. Prečo? Ukazuje sa, že prírodné oleje obsahujú celý rad najdôležitejších zložiek pre vaše vlasy a pokožku hlavy: sú zdrojom cenných vitamínov, minerálov, flavonoidov a rastlinných sterolov a niektoré z nich oplývajú aj karoténmi a skvalánom. Jeden olej dokáže vlasom poskytnúť toľko výhod ako približne pätnásť samostatných rastlinných zložiek.

Olejová kúra na vlasy - môžu oleje nahradiť masky na vlasy?

Prírodné rastlinné oleje zohrávajú kľúčovú rolu v rutinnej starostlivosti o vlasy. Ak vám v maske na vlasy chýbajú oleje, použite ich samostatne a naneste ich na vlasy a pokožku hlavy vo forme hĺbkovo vyživujúcej a regeneračnej olejovej masky. Takáto olejová kúra (vykonávaná aspoň raz týždenne) rýchlo a účinne obnovuje vlasy, zamedzuje ich vypadávaniu, urýchľuje rast, zlepšuje vzhľad a dodáva vlasom objem. Najlepšie je používať špeciálne zostavenú zmes olejov, ktorá vyhovuje pórovitosti vašich vlasov. Existuje príklad účinnej a dokonale zloženej kúry - vlasový olej Nanoil, ktorý bol uvedený na trh v troch verziách, zodpovedajúcich trom najbežnejším typom vlasov.

Ako dosiahnuť, aby maska na vlasy pôsobila intenzívnejšie?

Účinok, ktorý poskytuje každá maska na vlasy, môžete zvýšiť - bez ohľadu na to, či ide o výrobok z drogérie alebo výrobok "urob si sám". Môžete tak urobiť pridaním niekoľkých kvapiek prírodného oleja na vlasy. Oleje sú prírodné zmäkčovadlá, takže zabraňujú nadmernému namáhaniu vlasov, posilňujú vnútorné štruktúry, zabraňujú krepateniu vlasov, chránia pred poškodením a celkovo zlepšujú vzhľad vlasov, dodávajú im lesk a hebkosť. Prírodné oleje zanechávajú vlasy hodvábne hladké a zvyšujú ich lesk. Ak si masku nanesiete na pokožku hlavy - prítomnosť olejov vám umožní ju prečistiť, odstrániť nečistoty a nánosy produktov, posilniť vlasové cibuľky a stimulovať ich k činnosti. Okrem toho oleje zabraňujú vypadávaniu vlasov a majú protistarnúci účinok.

Ako používať masky na vlasy pre dosiahnutie čo najlepších účinkov?

Kľúčom k úspechu je správna aplikácia. Masku aplikujete po umytí vlasov vlažnou vodou. Vlhké vlasy sú absorpčnejšie, takže umožnia živinám preniknúť dovnútra. Uterákom vysušte pramene a masku rovnomerne rozotrite po vlasoch. Nechajte ju pôsobiť približne 20 minút (ak výrobca neuvádza inak). Masky obsahujúce prírodné zložky sú bezpečné, takže čas si pokojne predĺžte: všetko závisí od individuálnych potrieb vašich vlasov. Ak sú vaše vlasy extrémne zničené a poškodené, môžete ju nechať pôsobiť celú noc - obohaťte ju niekoľkými kvapkami prírodného oleja. Ráno si vlasy umyte a upravte ako zvyčajne. Ak chcete dosiahnuť požadované výsledky, používajte masku raz alebo dvakrát týždenne.

Najlepšie masky na vlasy - názory odborníkov a fanúšikov starostlivosti o vlasy

Najlepšia maska pre vaše vlasy? Samozrejme - bez ohľadu na to, či používate profesionálny výrobok zo salónu alebo domácu masku, musí sa zhodovať s typom vašich vlasov, ich stavom, vzhľadom a potrebami. Mnoho ľudí vyjadrujúcich svoj názor na najlepšiu masku sa domnieva, že výrobok musí byť zložený z prírodných olejov. Milovníci a zástancovia olejových kúr na vlasy tvrdia, že najlepším spôsobom posilnenia vlasov je vzdať sa masiek a vymeniť ich za kvalitný olej alebo zmes olejov.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov