Stredne pórovité vlasy. Čo by ste mali vedieť

Stredne pórovité vlasy. Čo by ste mali vedieť

Definovať ich ako "normálne" je príliš optimistické. Aj vlasy so strednou pórovitosťou majú svoje nedostatky, ktoré zďaleka nie sú normálne, najmä ak sú vystavené nesprávnej a nevhodnej starostlivosti. Vtedy sa naraz objaví množstvo problémov, ktoré okamžite zhoršia stav vlasov a zmenia ich vzhľad na neatraktívny. Ide o vlasy, ktoré neustále balansujú medzi dokonalým vzhľadom a pochybným pôvabom. Zistite charakteristické vlastnosti stredne pórovitých vlasov a naučte sa, ako s nimi správne zaobchádzať.

Stredne pórovité vlasy: profil

Vlasy so strednou pórovitosťou možno opísať ako uviaznuté medzi ťažkými/hrubými vlasmi s nízkou pórovitosťou a silne poškodenými/dehydratovanými vlasmi. Ako takéto vlasy vyzerajú? Prvou charakteristikou, ktorú treba spomenúť, je vrstva kutikúl, ktoré sú mierne zdvihnuté. Po druhé, takéto vlasy nie sú problematické, pokiaľ ide o starostlivosť o ne, ľahko sa upravujú, ale zároveň sú veľmi nestále. Bohužiaľ, na zničenie stavu vlasov so strednou pórovitosťou nie je treba veľa.

Pre vlasy so strednou pórovitosťou je typické, že sú "v zlom stave", pretože aj ich cibuľky sa rýchlo oslabujú. V dôsledku toho môžu vlasy vypadávať a dokonca prestať rásť vôbec. Inak povedané, vlasy so strednou pórovitosťou sú krok od toho, aby boli v zlom stave. Takéto vlasy sú tenké, čo sa premieta do skutočne slabej vnútornej keratínovej štruktúry - stačí nevhodná starostlivosť v kombinácii s nedostatočnou ochranou, aby sa vlasy so strednou pórovitosťou úplne zničili.

Pri pohľade pod mikroskopom si možno všimnúť, že kutikuly stredne pórovitých vlasov sú vyvýšené. To otvára cestu všetkým vonkajším faktorom, aby prenikali do štruktúr vlasu a postupne zhoršovali jeho stav. To znamená, že takéto vlasy potrebujú okamžité posilnenie. Narušená acidobázická rovnováha v pokožke hlavy má navyše za následok mastné a rednúce vlasy, ktorým chýba objem a pevnosť. Tento stav môžu sprevádzať mokré lupiny.

Vlasy so strednou pórovitosťou sú skutočne pomerne problematické. Je naozaj ľahké zhoršiť ich stav, čo spôsobuje, že vlasy sú matné, drsné, krepaté, bez lesku, ťažko sa upravujú a bolestivo ťažko sa rozčesávajú. Treba si tiež uvedomiť, že k zhoršeniu stavu stredne pórovitých vlasov dodatočne prispievajú aj stylingové prípravky na vlasy. Rozhodne je potrebné tomuto typu vlasov venovať osobitnú pozornosť. Možno považovať za samozrejmé, že ďalší stav stredne pórovitých vlasov závisí od vás a od typu starostlivosti, ktorú im poskytujete dnes.

Starostlivosť o vlasy so strednou pórovitosťou

Vlasy so strednou pórovitosťou si vyžadujú posilnenie a hĺbkovú výživu v kombinácii s obnovou prípadného poškodenia. To sa týka najmä končekov a stredne dlhých vlasov. Odporúča sa siahnuť po šampóne, oleji alebo kondicionéri na pokožku hlavy, ktorý reguluje činnosť mazových žliaz, zabezpečuje regeneráciu vlasov a posilňuje prirodzenú ochrannú vrstvu vlasov.

Okrem toho sa na stredne pórovité vlasy musí používať ľahká kozmetika, ktorá pramene príliš nezaťažuje. Z tohto dôvodu ponúkajú dobré riešenie jemné hmly, bylinné destiláty a kondicionéry v spreji.

Navyše by sa takéto vlasy mali pravidelne ošetrovať kondicionérmi s obsahom proteínov, zmäkčujúcich látok a ľahkých prchavých silikónov (cyklohexasiloxán, cyklomethicone, cyclotetrasiloxane, dimethicone copolyol, lauryl methicone copolyol). Okrem toho môžete dobre využiť aj rôzne druhy hydratačných masiek obsahujúcich napríklad aloe, kyselinu hyalurónovú, ureu a iné zvlhčujúce látky.

Jednou z najlepších kozmetických procedúr pre stredne pórovité vlasy je olejovanie vlasov. Z tohto dôvodu sa odporúča aplikovať na vlasy prírodné oleje raz týždenne, najlepšie ak sa vykonávajú s olejmi obsahujúcimi omega-7 a omega-9 mastné kyseliny.

Keďže vlasy so strednou pórovitosťou sú často citlivé, je to práve ten typ vlasov, ktorý sa počas... spánku oslabuje. Je to preto, že pramene sa trú o obliečku vankúša a sú ťahané, kým na nich ležíme. Z tohto dôvodu je dobré vlasy pred spaním upraviť do voľného drdolu alebo vrkoča.

Vlasy so strednou pórovitosťou by sa mali rozčesávať prostredníctvom jemnej kefy z prírodných štetín alebo hrebeňa so širokými zubami. Pokiaľ ide o sušenie, najlepšie je použiť vlažný prúd vzduchu fénu. Vyhladí vlasové kutikuly a zanechá pramene lesklé. Nezabudnite si tiež pravidelne zastrihávať končeky vlasov, pretože ide o najkrehkejšiu časť stredne pórovitých vlasov.

Šampón na stredne pórovité vlasy

Pri výbere šampónu pre stredne pórovité vlasy by ste sa mali zamerať na typ svojich vlasov a prispôsobiť ho napríklad typu kučier alebo miere mastnoty vlasov. Okrem toho by takýto šampón nemal nadmerne zaťažovať. Preto by bolo lepšie, keby ste si vybrali bezfarebný šampón namiesto mliečneho a hustého, ktorý je určený pre vlasy s vysokou pórovitosťou.

Kondicionér pre stredne pórovité vlasy

Kondicionér na stredne pórovité vlasy musí byť predovšetkým ľahký, čo znamená, že nesmie vlasy nadmerne zaťažovať ani zanechávať na prameňoch mastný film. Tento typ vlasov má rád, keď sa mu dodáva voda a chráni sa pred mechanickým poškodením. Preto by bolo najlepšie zvoliť kondicionér obsahujúci hydratačné zvlhčujúce látky a pomerne veľa zmäkčujúcich látok. Ďalším podstatným prvkom starostlivosti o vlasy so strednou pórovitosťou je ochrana končekov vlasov. Z tohto dôvodu nevynechajte aplikáciu špeciálnych sér alebo kvalitného vlasového oleja.

Ak máte navyše tenké vlasy, vyberte si kondicionér v spreji alebo ľahkú bezoplachovú vlasovú hmlu. Takáto kozmetika vlasy chráni a uhladzuje bez toho, aby ich nadmerne zaťažovala.

Starostlivosť o vlasy raz týždenne zintenzívnite používaním masky, ktorá vlasy čistí, vyživuje a posilňuje, vďaka čomu vyzerajú lepšie. Vďaka Nanoil si môžete vybrať jednu z najkvalitnejších masiek na vlasy, ktoré sú založené na zložkách nevyhnutných pre stredne pórovité vlasy. Premeňte svoje vlasy s tekutou hodvábnou maskou alebo vyskúšajte účinnú masku na vlasy s arganovým olejom.

Oleje pre stredne pórovité vlasy

Ako bolo uvedené vyššie, stredne pórovitý vlasový stvol je pokrytý kutikulou, ktorá je mierne zdvihnutá. Vzhľadom na to by oleje používané na úpravu takýchto vlasov mali byť zložené zo stredne veľkých molekúl. Hľadajte také, v ktorých zložení prevládajú omega-7 a omega-9 mastné kyseliny. Najlepšou zmesou takýchto olejov je Nanoil pre stredne pórovité vlasy.

Oleje a kozmetické maslá odporúčané na stredne porézne vlasy

  • Olej zo semien baobabu - vytvára na vlasoch mikroskopický film, ktorý pôsobí proti úbytku vody. Tento olej bojuje proti vonkajším agresorom, uhladzuje vlasy a zanecháva ich lesklé.
  • Arganový olej - je silným antioxidantom, ktorý spomaľuje starnutie buniek. Poskytuje ochranu pred vysokou teplotou vznikajúcou počas horúceho stylingu. Hĺbkovo regeneruje keratínovú štruktúru oslabených vlasov.
  • Jojobový olej - v podstate ide o tekutý vosk lisovaný z orechov sivého kríka. Je považovaný za výnimočný vďaka neuveriteľne vysokému obsahu skvalénu. Zabraňuje masteniu vlasov tým, že spomaľuje tvorbu kožného mazu. Čistí pokožku a lieči lupiny. Olej zároveň dobre vyživuje, čo z neho robí spásu pre dehydrované vlasy a pokožku hlavy.
  • Makadamiový olej - v okamihu preniká do pokožky hlavy a vlasových folikulov. Makadamiový olej sa považuje za nenahraditeľný, pokiaľ ide o starostlivosť o vlasy so strednou pórovitosťou, pretože vlasy nezaťažuje, ale reguluje vylučovanie kožného mazu, upokojuje podráždenia, ošetruje, hydratuje, zjemňuje a zvyšuje pružnosť vlasov.
  • Avokádový olej - dopĺňa vlasom vodu a zosilňuje ich lesk. Popisuje sa ako olej 7 vitamínov, je to najlepší kondicionér a multivitamín na vlasy. Uhladzuje vlasové vlákna, zanecháva pramene lesklé, zabraňuje krepovateniu a lámavosti. Zvyšuje poddajnosť vlasov.
  • Sladký mandľový olej - chráni vlasy pred poškodením, je jemný a dobre sa vstrebáva. Je známy tým, že dodáva matným vlasom lesk a prináša úľavu podráždenej pokožke hlavy. Sladký mandľový olej sa skladá z 55 % z omega-9 mastných kyselín. Vitamín B, ktorý tento olej obsahuje, je zodpovedný za riadenie procesu správneho rastu vlasov.
  • Ryžový olej - obsahuje vápnik, horčík, draslík, fosfor, mangán, železo, vlákninu, ako aj vitamín E a K. Je vysoko oceňovaný vďaka vysokej koncentrácii fytosterolov, tokoferolov a γ-oryzanolu, čo sú látky, ktoré spomaľujú starnutie buniek a pokožky hlavy a zabraňujú vypadávaniu vlasov.
  • Olej z hroznových jadierok - vykazuje upokojujúce a regeneračné vlastnosti. Tento olej si poradí s lupinami, psoriázou, nadmernou tvorbou kožného mazu a mastnou pokožkou hlavy. Chráni vlasy a pokožku hlavy pred slnečným žiarením, chemickým a mechanickým poškodením, ako aj pred častými kaderníckymi úpravami (t. j. farbením, fénovaním a narovnávaním).
  • Rakytníkový olej - vyznačuje sa vysokou koncentráciou antioxidantov, kyseliny palmitolejovej (omega-7) a trieslovín, flavonoidov, bóru, mangánu a vitamínov A, C a K. Tento olej stimuluje syntézu kolagénu a posilňuje väzby vo vlasoch, ktoré následne získavajú pružnosť a ľahko sa upravujú. Rakytníkový olej urýchľuje rast vlasov, dopĺňa vlasom vodu, ošetruje ich a vyživuje.

Čo ďalšie majú stredne pórovité vlasy rady?

  • Keratín - ktorý je prirodzenou zložkou vlasov. Je dobré raz alebo dvakrát mesačne ošetriť vlasy keratínovou maskou. Vyplníte tak všetky medzery v štruktúre vlasov a napravíte mikropoškodenia.
  • Kyselina hyalurónová - nielen hydratuje, ale aj vyhladzuje vlasy a chráni ich pred poškodením. Kyselina hyalurónová tiež vlasy uhladí a dodá im lesk. Okrem toho pomáha opraviť všetky medzery vo vlasovej štruktúre, stará sa o pokožku hlavy tým, že ju chráni pred dehydratáciou a podráždením.
  • Fruktóza - je to jednoduchý cukor bežne používaný v potravinárskom priemysle. Fruktóza je ideálna na ošetrenie vlasov so strednou pórovitosťou, pretože hydratuje a zároveň posilňuje pramene a chráni ich pred poškodením. Stojí za to pripomenúť, že táto "sladká" látka je spojená s jednou zo zložiek vlasov - keratínom, takže dobre regeneruje a posilňuje. Vďaka fruktóze sa vlasy so strednou pórovitosťou stávajú silnejšími a ich povrchová vrstva sa výrazne obnovuje.
  • Hodvábne proteíny - vyživujú vlasy, hydratujú a ošetrujú končeky vlasov. Hodvábne proteíny sú zodpovedné za lesk a dobrý vzhľad vlasov. Okrem toho proteíny obaľujú vlasy mikroskopickým filmom, ktorý chráni najmä pred dehydratáciou a regeneruje pramene. Taktiež zabraňuje krepovateniu a statickej elektrine.
  • Malinový alebo jablčný ocot (vo forme oplachovania vlasov) - pomáha uzavrieť zdvihnuté vlasové kutikuly, uhladzuje vlasy a umožňuje prameňom získať späť stratený lesk. Keď príde na pokožku hlavy, vyčistí sa a vyrovná sa jej pH.
  • Opaľovacie krémy - ochrana pred UVA a UVB žiarením je základom starostlivosti o stredne pórovité vlasy. Slnečné žiarenie podporuje zdvíhanie vlasových kutikúl, čo vedie k poškodeniu kortexu (vnútornej štruktúry vlasu). V dôsledku toho môžu vlasy so strednou pórovitosťou zmeniť svoju pórovitosť na vysokú, stať sa suchými a krehkými, môžu začať strácať pružnosť, jemnosť a lesk. Okrem toho sa stávajú náchylnejšími na lámanie a končeky sa ľahko štiepia. Vlasové cibuľky sú slabšie, čo sa prejavuje v intenzívnejšom vypadávaní vlasov. Vlasy môžu úplne prestať rásť. Preto najmä v lete siahnite po prírodných olejoch, ktoré ponúkajú prírodné UV filtre. Cez deň ošetrujte svoje pramene ľahkou vlasovou hmlou s vysokým ochranným filtrom proti slnečnému žiareniu.
  • Vitamín A (retinol) - reguluje činnosť mazových žliaz, bojuje proti lupinám, posilňuje vlasy a chráni hydrolipidový obal pokožky hlavy.
  • Vitamín E - bežne nazývaný "vitamínom mladosti", je silný antioxidant, ktorý spomaľuje procesy starnutia. Urýchľuje delenie buniek vo vlasovej kôre, vďaka čomu vlasy správne rastú, zachovávajú si dobrý stav, regenerujú sa a stávajú sa odolnými voči poškodeniu.
  • Provitamín B₅ - zlepšuje vzhľad a stav vlasov, chráni a stimuluje rast vlasov, zabraňuje ich poškodeniu a stará sa o končeky vlasov.

Stredne pórovité vlasy - veci, ktorým sa treba vyhnúť

Citlivé vlasy, ktoré sa rýchlo zaťažujú, neznášajú ťažké a husté masky a krémové šampóny, ktoré sa hromadia pri korienkoch a ťažko sa z vlasov so strednou poréznosťou oplachujú. Rovnako dôležité je aj zloženie kozmetických prípravkov. Treba si uvedomiť, že vlasy so strednou pórovitosťou sa môžu dehydrovať a rozhodne rýchlejšie matnieť v dôsledku kontaktu so syntetickými látkami v šampónoch a kondicionéroch.

Zložky šampónov, s ktorými si vlasy so strednou pórovitosťou nerozumejú, sú: monohydroxyalkohol (vysušuje), silikóny (zdržujú sa na vlasoch), silné detergenty a konzervačné látky (dráždia).

Taktiež sa snažte vyhýbať ťažkým, komedogénnym a ťažko odstrániteľným silikónom, ako sú simetikón, trimetikón, trimetylsiloxysilikáty. Okrem toho si vždy overte, či je konkrétny olej, maska alebo kondicionér, ktorý chcete použiť, vhodný pre váš typ vlasov. V prípade stredne pórovitých vlasov platí, že čím menej, tým viac. Preto používajte len niekoľko kozmetických prípravkov, ktorých kvalita je vysoká a ktoré ladia so štruktúrou vašich vlasov.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov