Ako si doma pripraviť wellness procedúru? Užitočné tipy a recepty, ako na to

Ako si doma pripraviť wellness procedúru? Užitočné tipy a recepty, ako na to

Jeseň je pomerne nostalgickým ročným obdobím, pretože zimné večery sa zvyčajne vlečú... Chceli by ste si tento jesenný večer trochu spríjemniť? Vytvorte si doma wellness. Nielenže je v súlade s jesenným a zimným čarom a navodzuje pocit uvoľnenia, ale aj naštartuje vaše biologické hodiny, dodá energiu a má úžasný ošetrujúci účinok na pokožku. Wellness procedúry sa nemusia vykonávať v kúpeľoch. Môžete z nich čerpať výhody v súkromí svojho domova. Chystáme sa podeliť o najlepšie tipy na vytvorenie domáceho wellnessu.

Čo je vlastne SPA?

Skratka SPA znamená latinské sanus per aquam, teda "zdravie prostredníctvom vody". Výlety k liečivým vodám boli vecou už pred dávnymi vekmi. Spa - belgické mesto - je preslávené horúcou vodou a je akýmsi útočiskom liečebných procedúr. Mesto pomohlo vytvoriť tento názov. V súčasnosti názov spa zahŕňa množstvo relaxačných a skrášľujúcich aktivít v kúpeľoch.

Niekdajšie zvyky využívania zdraviu prospešnej a liečivej sily vody sú stále obľúbené a cenené. Zdravotné a relaxačné kúpele, masáže voňavými olejmi, peelingy a iné telové procedúry sú príkladom kúpeľných terapií. Ich cieľom je obnoviť vitalitu, zdravie a krásu. Profesionálne wellness zahŕňa platenie vysokých finančných čiastok a lovenie voľných termínov v kúpeľných strediskách. Napriek tomu vám procedúry, ktoré vykonávate doma, poskytnú rovnaký relax ako tie, za ktoré musíte zaplatiť.

Účel SPA: kúpeľ tela, teplota vody

Ruku na srdce, najpríjemnejším momentom celého kúpeľného rituálu je, keď sa ponoríte do vane naplnenej voňavou, teplou vodou. Počkať, čo voda? Teplá alebo horúca? Aká je vhodná teplota vody, ktorá bude rozmaznávať vašu pokožku? Samozrejme, závisí to od vašich očakávaní a času, ktorý chcete stráviť ležaním a leňošením:

  • Teplý kúpeľ (37 °C - 39 °C) je ideálnou a zároveň rýchlou formou relaxácie pre aktívnych ľudí: zahreje a uvoľní boľavé svaly; 15 - 30 minút je optimálny čas, ktorý by ste mali stráviť vo vani.
  • vlažná voda (31 °C - 36 °C) je tiež veľmi uvoľňujúca, zmierňuje únavu, trochu vás uspáva. 15 minút v tomto kúpeli úplne postačí.
  • chladný kúpeľ (25 °C - 30 °C) je akýmsi osviežením, ktoré často potrebujeme. Chladný kúpeľ stimuluje, zvyšuje prietok krvi a metabolizmus. Zostaňte vo vani maximálne 5 minút.

Ako pôsobí teplo na telo? Má kúpeľ v horúcej vode blahodarné účinky na zdravie? Vieme, že teplo je príjemné a horúci kúpeľ je ako raj. Škoda, že to nie je to najzdravšie, čo si môžete dopriať. Nikdy nedovoľte, aby teplota vody prekročila 40 °C. Príliš teplá voda spôsobuje vysušovanie pokožky a spúšťa jej predčasné starnutie. Pokožka sa môže začať olupovať a svrbieť.

Recept na najlepšie domáce SPA alebo osem krokov k bezchybnej pleti

1. Vyberte si čas dňa

Ukazuje sa, že na čase, kedy vykonávate svoje SPA rituály, naozaj záleží. Ideálne je robiť ich večer, keď vám nič a nikto neprekáža a nekazí vám chvíľu relaxu. Upozornite svojich spolubývajúcich a priateľov, že ste nedosiahnuteľní, vypnite telefón a nechajte sa viesť len svojimi pocitmi a zmyslami.

2. Vytvorte si atmosféru

Nálada je tajomstvom úspešných wellness rituálov. Pokúste sa vytvoriť romantickú atmosféru a zaobstarajte si všetko, čo dokáže upokojiť vaše zmysly: voňavé sviečky, kvety, oleje, pustite si hudbu na náladu alebo relaxáciu či zvuky prírody (dážď, morské vlny, les). Kúpeľňu ozdobte blikajúcimi lampami alebo vatovými guľôčkami. Možno máte radi poéziu z audioknihy? Môžete si vziať aj pohár vína, knihu, kakao, zelený čaj alebo jahody. Inými slovami, vezmite si čokoľvek, čo vám spríjemní relaxáciu a starostlivosť o krásu.

3. Starajte sa o svoje telo metódou SPA. Čo a ako používať?

Čím bližšie k prírode, tým lepšie. Preto domáca kozmetika dopĺňa celý rituál a ohromí účinkom aj zložením, textúrou, farbou a vôňou uvoľňujúcou zmysly. Počas vášho wellness sedenia môžete použiť mnohé produkty, ktoré máte doma: oleje, maslo, soľ, mlieko, med, bylinky, hydrosoly, kávovú usadeninu, esenciálne oleje alebo kozmetické íly.

4. Pripravte si aromatický kúpeľ

Možnosti sú neobmedzené a každé vaše SPA sedenie môže vyzerať a voňať inak. Kúpeľ môžete obohatiť prírodnými alebo aromatickými olejmi, nasypať doň soľ alebo šumivé bomby do kúpeľa, pridať trochu mlieka alebo do vane vložiť tesne uzavreté ľanové vrecko naplnené aromaterapeutickými a ošetrujúcimi bylinkami. Nezabudnite, aby voda nebola príliš horúca. Ak chcete zostať vo vani dlhšie, vyhnite sa aj príliš studenej vode. Optimálna teplota je 36-39 °C.

5. Vyrobte si dokonalý telový peeling

Domáci kávový alebo cukrový peeling nemá konkurenciu, keď ho obohatíte o kvalitný prírodný olej a spestríte správnym esenciálnym olejom. Telové peelingy, ktoré si urobíte sami, sú často účinnejšie ako hotové peelingy. Nezabudnite ho používať pravidelne, aby ste sa mohli čoskoro pochváliť pevným hladkým telom bez celulitídy.

6. Nevynechávajte oblasť tváre: vyrobte si prírodnú masku

Kúpeľ v domácom wellness je ideálnou príležitosťou na výrobu domácej masky na tvár, pretože pokožka je vďaka teplu savejšia a jemnejšia, a tak lepšie absorbuje živiny; otvorené póry a jemná pokožka umožňujú hĺbkové čistenie.

Pri ležaní vo vani nezabudnite na dobrú masku; ideálne je, ak si ju urobíte sami! Takú, ktorá pleť vyživuje, ošetruje a zároveň čistí. Ružový alebo biely kozmetický íl je ideálnou ingredienciou. Kombinujte ho s vybranou kvetinovou vodou, šťavou z aloe, olejmi, bylinkovými nálevmi - to všetko, aby ste získali dokonalú kozmetiku pre potreby vášho typu pleti.

7. Starostlivosť o vlasy s najlepším olejom

Olejová starostlivosť o vlasy - podobne ako SPA - vznikla už dávno a skvele dopĺňa myšlienku wellness. Spočíva v hĺbkovej výžive vlasov a (čo je dôležité) folikulov prírodným olejom alebo dobre zloženou zmesou olejov. Olej nanesiete na vlhké vlasy vrátane pokožky hlavy. Po SPA rituáli olej dobre opláchnite a vlasy umyte šampónom.

8. Ošetrujte pokožku prírodným domácim krémom

Prírodné oleje sú vašimi najväčšími pomocníkmi, preto po nich siahnite vždy, keď môžete. Prírodné telové mlieko na báze bambuckého masla a makadamiového oleja prináša výrazné účinky, ktoré majú podobu dokonale hydratovanej, pružnej a hladkej pokožky. Tento druh balzamu je vhodný aj na ruky a nohy, takže ho môžete mať pri sebe v malej nádobke a rozotrieť si ho na pokožku kedykoľvek budete mať chuť. Vlastná vonná kompozícia vám zaručene prinesie dobrú náladu (spomienky na domáce wellness procedúry).

Jednoduchá a účinná domáca kozmetika pre SPA

Aromatický olej do kúpeľa

Zmiešajte 25 ml jojobového oleja, 25 ml avokádového oleja s približne 10 kvapkami levanduľového esenciálneho oleja (môžete si vybrať aj iný relaxačný esenciálny olej, ktorého vôňa sa vám páči, alebo skombinovať niekoľko olejov). Len sa uistite, že olej je bezpečný, nespôsobuje alergické reakcie ani nedráždi pokožku.

Domáce SPA: Vyrobte si sami relaxačnú soľ do kúpeľa s obsahom živín

Zmiešajte po šálke morskej soli (jemnozrnnej alebo hrubozrnnej), ružovej himalájskej soli a horkej soli (známej aj ako epsomská). Ak chcete, môžete kombinovať rôzne druhy zrniek, aby váš voňavý zlepšovák do kúpeľa vyzeral krajšie. Len nezabudnite, že hrubé zrná sa rozpúšťajú dlhšie.

Soľ, najmä síran horečnatý (Epsomská), je bohatým zdrojom minerálov a je známa svojimi detoxikačnými, relaxačnými a regeneračnými účinkami na pokožku. Predstavuje raj pre mastnú a aknóznu pleť, zbavuje ju všetkých škvŕn a zanecháva ju hladkú a vyživenú. Soľ absorbovaná v kúpeli zostáva v pokožke 4 až 9 hodín.

Ak nemáte radi zrniečka soli na dne vane, vložte soľ do malého (organzového alebo ľanového) vrecúška a namočte ho do vody. Takto sa soľ rozpustí a uvoľní všetky ošetrujúce látky.

Domáce SPA: Vrecúška do kúpeľa s bylinkami

Okrem soli do kúpeľa môžete do vrecúška vložiť aj iné úžasné prísady. Za zmienku stoja bylinky a ovsené otruby. Môžete ich zmiešať s niekoľkými kvapkami obľúbeného esenciálneho oleja (majú tiež silný ošetrujúci a relaxačný účinok) a pridať citrusové šupky, sušené kvety (lipa, nechtík, tymián), škoricové tyčinky alebo vanilkové zrnká.

Domáce SPA: Domáci kávový peeling

Zmiešajte pol šálky kávovej usadeniny s avokádovým olejom (aby ste získali hladkú kašu). Vzniknutú zmes obohaťte o čajovú lyžičku škorice a pridajte 5 kvapiek esenciálneho oleja (ideálne grapefruitového alebo pomarančového, aby vznikol anticelulitídny peeling).

Zmes nalejte do peknej nádoby. Peeling niekoľko minút vtierajte do pokožky a dobre opláchnite. Namiesto kávy vyskúšajte mleté ovsené otruby alebo zrnká cukru (pokožku masírujete, kým sa cukor nerozpustí).

Domáce SPA: Soľný peeling

Pri výrobe tohto peelingu používajte jemnozrnnú soľ, aby ste predišli podráždeniu pokožky. Zmiešajte ju s prírodným olejom (ideálne je použiť zmes ricínového oleja a avokádového oleja). Potom pomaly pridávajte esenciálne oleje: maximálne 10 kvapiek, aby ste nevyvolali podráždenie pokožky. Všetky zložky dobre premiešajte jemnými pohybmi. Výsledný peeling vložte do ozdobnej nádoby alebo inej nádoby, ktorú môžete pevne uzavrieť, aby sa vôňa udržala vo vnútri.

Domáce SPA: masážny olej na telo

Masáž je nevyhnutnou súčasťou SPA rituálu. Je to najúčinnejší spôsob uvoľnenia svalov a upokojenia nervov. Telo si môžete masírovať sami, najmä ak chcete masážou upraviť pokožku. Na tento účel využite prírodné oleje: vyhnite sa syntetickým olejom z drogérie (často sú vyrobené z parabénov a alkoholov, čo nie je dobré pre zohriatu pokožku po kúpeli). Zmiešajte vybraný prírodný olej s niekoľkými kvapkami esenciálneho oleja: mnohé z nich majú ošetrujúci účinok, stimulujú prietok krvi, detoxikujú a upokojujú.

Masírujte pokožku jemným stláčaním. Ak chcete, môžete si zaobstarať špeciálny masážny nástroj. Takéto ošetrenie čistí bunky od toxínov, stimuluje lymfatický tok a má spevňujúci a anticelulitídny účinok.

Domáce SPA: nadýchané telové mlieko obohatené o makadamiový olej

Do hrnca vložte približne 200 g bambuckého masla a 15 g včelieho vosku a mierne ho zohrejte na sporáku, aby sa ingrediencie roztopili (nenechajte ich zovrieť). Odstavte hrniec zo sporáka a nechajte ho trochu vychladnúť (ale nenechajte ho stuhnúť).

Pridajte približne 50 g makadamiového oleja a 20 g jojobového oleja. Aby krém úžasne voňal, do zmesi pridajte svoj obľúbený esenciálny olej.

Ďalší krok zahŕňa zmiešanie zložiek. Uistite sa, že zmes vychladla, ale je dostatočne mäkká. Použite mixér a mixujte hmotu, kým nebude nadýchaná.

Balzam dajte do nádoby a používajte ho po každom kúpeli. Nebojte sa ho vmasírovať aj do pokožky rúk a nôh.

Domáce SPA: Kozmetická maska na tvár z ílu a oleja

Kozmetický íl je koncentrácia cenných minerálov, ktoré majú úžasný čistiaci účinok. Biely íl je najjemnejší, ale vyberte si taký, ktorý najlepšie vyhovuje vášmu typu pleti. Je práškový, preto je najlepšie, ak ho zmiešate s jojobovým, [arganovým] alebo avokádovým olejom, aby získal ďalšie vlastnosti, napr. spevňuje, regeneruje, zlepšuje vzhľad a ošetruje pleť alebo pôsobí proti vráskam. Masku môžete nechať pôsobiť tak dlho, kým sa vykúpete, a potom ju opláchnuť. Ak máte kvetinovú vodu, po opláchnutí masky ju nastriekajte na tvár. Hydrosoly vyživujú pokožku, vyrovnávajú jej pH a pôsobia ako tonikum.

Domáce SPA: ideálna olejová maska na vlasy

Ak vaše vlasy potrebujú regeneráciu, zatiaľ čo pokožka hlavy volá po výživných látkach a čistení, nič nefunguje lepšie ako prírodný olej. Vyberte si správny olej podľa typu pórovitosti vašich vlasov alebo si vyberte taký, ktorý je vhodný pre všetky typy vlasov (arganový olej, makadamiový olej, ricínový olej).

Ak snívate o špičkovej starostlivosti o vlasy, používajte profesionálne zmesi olejov na vlasy. Nanoil je rad pokročilých, dokonale zložených olejov na rast a výživu vlasov. Zabraňujú vypadávaniu vlasov, posilňujú, ošetrujú vlasy aj pokožku hlavy. Urobte si test pórovitosti vlasov a vyberte si taký Nanoil, ktorý sa o váš účes postará profesionálne.

Esenciálne oleje do SPA: prehľadný návod

Esenciálne SPA a vaše afrodiziaká do kúpeľa

  • ružový olej: stimuluje zmysly a zvyšuje libido
  • pačuliový olej: spúšťa vylučovanie hormónov a zvyšuje sexuálny apetít

Esenciálne SPA a relaxačný kúpeľ

  • santalový olej: ideálny na liečbu nespavosti, úzkostných porúch a nervového napätia
  • levanduľový olej: zlepšuje liečbu bolesti hlavy, úzkosti, depresie a symptómov stresu
  • gerániový olej: používa sa na liečbu depresie a výkyvov nálad

Esenciálne oleje do kúpeľa SPA & vitalita

  • eukalyptový olej: lepšia koncentrácia a nálada
  • bazalkový olej: jeho svieža vôňa dodáva energiu a zlepšuje koncentráciu
  • rozmarínový olej: rozjasňuje myseľ a zvyšuje hladinu energie

Lúky a lesy pre váš kúpeľ. Ktoré bylinky sú ako stvorené pre SPA?

Máme z čoho vyberať a určite by sme mali venovať nejaký čas získavaniu ďalších informácií o kozmetických účinkoch byliniek. Predstavujeme najobľúbenejšie zmesi, ktoré si môžete pripraviť pre svoje domáce SPA.

KÚPEĽ Z ĽUBOVNÍKA, MÄTY A MEDOVKY

Tento kúpeľ uvoľňuje svaly a menštruačné bolesti. Môže vám dokonca pomôcť uvoľniť unavené svaly po tréningu. Ľubovník má protiplesňové účinky, zatiaľ čo medovka upokojuje a zmierňuje.

KÚPEĽ SO ŠALVIOU, DUBOM A YZOPOM

Kúpeľ upokojuje nervy, uvoľňuje bolestivé svaly a kĺby. Šalvia pôsobí na nervovú sústavu, zlepšuje náladu a odbúrava stres, zatiaľ čo dubová kôra má sťahujúci, antibakteriálny, protiplesňový, antivírusový, protizápalový a pokožku posilňujúci účinok. Izop je bohatým zdrojom mnohých bioaktívnych látok, má úžasný ošetrujúci a hojivý účinok na pokožku, povzbudzuje vôňou a upokojuje zmysly.

KÚPEĽ S LEVANDUĽOU

Je to klasika medzi všetkými druhmi SPA kúpeľov. Levanduľa má charakteristickú vôňu, ktorú mnohí z nás zbožňujú. Upokojuje telo aj myseľ, obnovuje rovnováhu a odbúrava stres. Levanduľová vôňa je uvoľňujúca, zatiaľ čo levanduľový nálev pôsobí na svaly po celom tele a je spásou po náročnom tréningu. Levanduľový kúpeľ je ideálny pre ľudí trpiacich neurózou a nervovými poruchami, chronickými bolesťami hlavy a migrénou.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov