Baňkovanie: Ako si doma urobiť anticelulitídnu masáž?

Baňkovanie: Ako si doma urobiť anticelulitídnu masáž?

Ako sa rýchlo zbaviť celulitídy? Odpoveďou je bankovanie - procedúra, ktorá sa ešte prednedávnom spájala najmä s jej využitím v medicíne, no dnes jednoznačne dobýva kozmetické salóny a wellness centrá. Čo sú to banky? Ako fungujú podtlakové poháre? Dokážu skutočne formovať naše telo? Objavte tajomstvá bankovej terapie a vylepšite si svoj vzhľad v pohodlí domova.

Zdravotné výhody pravidelnej masáže celého tela sú už dávno všetkým známe. Po mnoho rokov sa masáže používali nielen na liečenie tela, ale aj na upokojenie duše. V súčasnosti sa radi obraciame na rôzne formy tejto liečby, keď napríklad dobrovoľne vystavujeme svoje telo olejovej masáži celého tela alebo samotnej bankovej masáži, aby sme si zlepšili svoj fyzický vzhľad. A nie je na tom nič zlé, pretože jedným z hlavných účelov masáží je predsa to, aby sme sa cítili ako v nebi!

Prísavky: Čo sú zač?

Začnime od začiatku, dobre? Prísavky alias podtlakové poháre. Ich popularita z roka na rok neustále rastie, veľa sa hovorí o ich využití v medicíne, no len málokto dokáže definovať, čo vlastne sú. Čo sú to prísavky? Sú to malé poháriky, ktoré - ako už názov hovorí sám za seba - vytvárajú na pokožke podtlak, aby sa zlepšilo prekrvenie tkanív.

Vo väčšine prípadov sú šálky používané na terapiu bankovaním zvyčajne vyrobené z plastového materiálu. Gumová prísavka sa používa jednoduchšie ako jej sklenená alebo bambusová alternatíva. Napriek tomu, bez ohľadu na typ použitých prísaviek, všetky prinášajú rovnaké účinky. Musia sa priložiť na vybrané časti tela a nasávaním pokožky by sa mali pomaly posúvať po tele.

Banková terapia: Viac ako len zdravotné výhody!

Ako vyzerá bankovanie a aké výhody nám vlastne prináša? Ide o spôsob zlepšenia prietoku krvi a lymfy, ktorý je ľuďom známy už stáročia. Tento typ masáže sa používal už v tradičnej čínskej medicíne - na začiatku sa k nemu obracali s cieľom vyliečiť prechladnutie, posilniť imunitný systém, ale časom sa aplikácia prísaviek rozšírila aj na riešenie bolesti svalov a dokonca aj bolesti chrbta. Práve to inšpirovalo ľudí, aby začali používať prísavky na masáž tela.

Dnes využívame podtlakové poháre na anticelulitídnu masáž. Zistili sme, že okrem stimulácie prietoku krvi zanechávajú prísavky pokožku pružnejšiu a vláčnejšiu. Nedá sa poprieť, že aplikácia podtlakových pohárov pri anticelulitídnej masáži je čoraz populárnejšia - v profesionálnom kozmetickom salóne/SPA aj doma. Nepochybne ide o prirodzený spôsob formovania postavy, vyživovania pokožky a stimulácie obnovy buniek.

Aké sú výhody bankovania? Každý prípad je iný, pretože prípadné účinky, ktoré môžete pomocou podtlakových pohárov dosiahnuť, úzko súvisia s problémom, ktorý chcete riešiť. Napriek tomu je jedno isté, prísavky sa vždy zameriavajú na zlepšenie vzhľadu pokožky. To znamená, že ak chcete znížiť celulitídu, terapia bankovaním vám určite pomôže bojovať proti nej, ale to nie je všetko, pretože prísavky vám môžu pomôcť aj pri redukcii tukového tkaniva.

Výhody bankovania

  • Zvyšuje prietok krvi a lymfy.
  • Zlepšuje pružnosť pokožky brucha, stehien a zadku.
  • Urýchľuje proces spaľovania tukového tkaniva (lipolýzu).
  • Robí telo štíhlejšie a pružnejšie.
  • Znižuje celulitídu a rozjasňuje strie.
  • Pomáha odstraňovať toxíny z organizmu.
  • Vyhladzuje pokožku a zlepšuje jej pružnosť.
  • Vyživuje pokožku a zanecháva ju sviežu.

Banková masáž krok za krokom

Vákuová masáž vykonávaná pomocou prísaviek poskytujúcich relaxačný a liečivý účinok pochádza z ľudovej medicíny a neskôr si ju osvojili profesionálne kozmetické salóny, ale samozrejme sa dá vykonávať aj doma. Predtým však musíte vedieť, ako vákuové poháre správne používať. Nižšie nájdete návod na vákuovú masáž krok za krokom - užitočný najmä pre tých, ktorí sú v tejto forme masáže nováčikmi a chceli by sa naučiť správny spôsob používania prísaviek.

Ako začať s baňkovou masážou?

Skôr než siahnete po prísavkách a prejdete k masáži, musíte sa uistiť, že je vaša pokožka na túto procedúru pripravená. Odporúča sa osprchovať, aby sa telo dôkladne očistilo. Potom treba časti tela, ktoré sa budú ošetrovať prísavkami, natrieť olivovým alebo masážnym olejom, čo v podstate môže byť zmes olejov s obsahom anticelulitídnych látok, ako sú kofeín, morské riasy, baza, mentol, biely čaj alebo kapsaicín.

Aké prísavky by ste si mali vybrať na masáž?

Veľkosť prísavky by mala zodpovedať časti tela, na ktorú sa má použiť, aj potrebám pokožky. Ak chcete napríklad robiť masáž tváre pomocou prísaviek, mali by ste si vybrať najmenšiu prísavku. Podobný prípad je, keď ste tento typ masáže ešte nepoužívali. Vo všeobecnosti platí, že čím závažnejší je problém alebo čím väčší povrch tela chcete prísavke vystaviť, tým väčšiu prísavku môžete použiť. Je potrebné si uvedomiť, že najlepšia prísavka je tá, ktorá sa pohodlne uloží a prispôsobí svoj tvar vašej ruke. Takto sa uistíte, že jej veľkosť je optimálna a zabráni sa jej skĺznutiu z ruky počas intenzívneho masírovania.

Ako vykonávať masáž s prísavkami?

KROK 1. Prísavku zahrejte na teplotu približne 40 °C tak, že ju ponoríte do horúcej vody a necháte ju tam niekoľko minút. Pred použitím ju osušte uterákom.

KROK 2. Je čas pritlačiť prísavku na pokožku. Aby ste to urobili správne, musíte stlačiť hornú časť prísavky prstami, priložiť ju na zvolenú časť tela a uvoľniť uchopenie neustálym pritláčaním prísavky na pokožku. Týmto spôsobom vytvoríte podtlak, vďaka ktorému sa pohár prisaje k pokožke a priľne k nej.

KROK 3. Masáž spočíva v posúvaní prísavky po vybranej časti tela bez toho, aby sa oddelila od pokožky. Tlak, ktorý pôsobí na pokožku vďaka saniu a kĺzaniu pohára, zlepšuje prietok krvi a rozkladá tukové tkanivo. Kĺzanie by sa malo vykonávať v niekoľkých smeroch:

  • Po prvé, pohybujte pohárom lineárne, od spodnej časti tela smerom nahor.
  • Potom použite krúživé pohyby do strán.
  • Nakoniec sa pokúste na masírovanej pokožke nakresliť neviditeľnú osmičku.

KROK 4. Ak chcete masáž ukončiť, musíte prísavku vybrať tak, že prstami nadvihnete jej okraj (ústie) a necháte vzduch vniknúť dovnútra. Odporúča sa tiež pomôcť pokožke uvoľniť sa tým, že ukončíte baňkovanie vykonávaním bežnej masáže - jemnými krúživými pohybmi rukami.

Ako dlho trvá baňková masáž?

Domáca baňková masáž by sa mala vykonávať pravidelne. Môžete očakávať, že požadované účinky sa objavia najskôr po treťom sedení. Aby ste však dosiahli najlepšie účinky, mali by ste telo vystaviť sérii 10 masáží. Každá časť tela (napr. brucho, panvové nohavice, zadok) by sa mala masírovať prísavkou od 15 aj do 30 minút. Medzi jednotlivými sedeniami sa odporúča urobiť aspoň 3-dňovú prestávku.

Oleje na baňkovú masáž

Aby bola masáž podtlakovým pohárom ľahšia a účinnejšia, odporúča sa spájať ju s prírodným olejom. Môže to byť napríklad masážny olej, ktorý je často obohatený o niektoré ďalšie látky zodpovedné za urýchlenie procesu spaľovania tukového tkaniva a zlepšenie pružnosti pokožky. Napriek tomu sa odporúča vyskúšať úplne prírodné, za studena lisované rastlinné oleje. Ktoré prírodné oleje by sa mali používať na vákuovú masáž? Určite tie ľahké (rovnako ako ricínový olej) a tie, ktoré neprenikajú rýchlo do pokožky (napr. makadamiový olej). V opačnom prípade nemusí olej dobre plniť svoj účel. V skutočnosti existujú dva prírodné oleje odporúčané na baňkovú masáž.

  • Arganový olej - je ideálny pre všetky typy pokožky, zabezpečuje ľahký sklz prísavky, chráni pokožku pred podráždením, udržiava v pokožke dostatočnú hladinu výživy a vlhkosti a navyše omladzuje pokožku a regeneruje kožné bunky.
  • Olej zo sladkých mandlí - keďže je nielen silným antioxidantom, ale má aj anti-aging vlastnosti a podporuje proces obnovy buniek, tento olej sa odporúča najmä ženám, ktoré bojujú so striami po tehotenstve, ako aj s pretrvávajúcou celulitídou.

Bolí baňková masáž?

Jednou z často kladených otázok týkajúcich sa podtlakovej masáže je prípadná bolesť, s ktorou je táto procedúra spojená. Je zrejmé, že to, či bude baňková masáž bolestivá alebo nie, závisí od nášho prahu bolesti. Počas procedúry skutočne môžeme pociťovať mierny diskomfort; ten sa môže objaviť, keď sa pohárik začne prisávať na pokožku. Treba si tiež uvedomiť, že tento pocit môže byť silnejší u tých, ktorí svoje telo nikdy predtým nevystavili baňkovej masáži, najmä v porovnaní s tými, ktorí už dosiahli pružnejšiu a odolnejšiu pokožku.

Na zníženie nepríjemných pocitov počas baňkovej masáže sa odporúča začať s menšími prísavkami a potom ich časom nahradiť väčšími - takto si môžete na túto formu masáže zvyknúť. Ďalším spôsobom zmiernenia nepríjemných pocitov po vákuovej masáži je horúca sprcha. Pomáha to uvoľniť telo a znížiť riziko možných modrín, ktoré sa môžu po ošetrení objaviť.

Indikácie na baňkovú masáž

Baňková masáž proti celulitíde. Kto môže mať z tohto ošetrenia prospech? Keďže názov hovorí sám za seba, mali by ste sa k nej uchýliť, keď chcete zredukovať pomarančovú kožu a zlepšiť pružnosť pokožky. To však nie sú jediné indikácie na použitie podtlakových pohárov. Kto by mal zvážiť vystavenie svojho tela vákuovým prísavkám?

Medzi bežné indikácie na použitie prísaviek patria:

  • napäté svaly a bolesť, ktorá je s tým úzko spojená
  • chronické bolesti chrbta alebo kĺbov
  • celulitída, teda nerovnomerné rozloženie tukového tkaniva
  • škvrnité strie
  • telo, ktoré je potrebné zoštíhliť a vytvarovať
  • nízky metabolizmus
  • vôľa zbaviť telo toxínov

Kontraindikácie pre baňkovú masáž

Môže sa zdať, že baňková masáž je ideálnym riešením pre každého. Existuje však niekoľko situácií, keď vystavenie tela baňkovej masáži nie je najlepší nápad. Ako je to pri všetkých procedúrach, aj pri baňkovej masáži existuje niekoľko kontraindikácií.

Medzi najčastejšie kontraindikácie používania prísaviek patria:

  • menštruácia, tehotenstvo a dojčenie
  • problémy s krehkými cievami
  • kŕčové žily a poruchy kardiovaskulárneho systému
  • všetky druhy rakoviny
  • infekčné ochorenia
  • horúčka neznámeho pôvodu
  • vysoký vek (nad 80 rokov)

Ak si nie ste istí, či je pre vás baňková masáž bezpečná, môžete sa o tom poradiť so svojím lekárom. Všeobecný lekár vám poradí, či ochorenia a nepríjemné príznaky, ktoré v súčasnosti pozorujete, možno považovať za kontraindikácie pre baňkovú masáž.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov