Ako sa starať o ruky? Domáca olejová manikúra, prírodné procedúry a kúpele

Ako sa starať o ruky? Domáca olejová manikúra, prírodné procedúry a kúpele

Vaše ruky sú vizitkou vášho vzhľadu. Vaše vystupovanie a dojem, ktorý robíte, závisí od toho, ako vyzerajú vaše ruky. Venujte im trochu viac pozornosti a vyskúšajte najlepšie spôsoby, ako ich zdokonaliť. Udržujte ich zdravé pomocou prírodnej olejovej manikúry, pripravte si kúpele na ruky alebo si urobte masku!

Starostlivosti o pleť určite venujete každý deň veľa času. Trpezlivo dodávate svojej tvári jemnosť, hladkosť a žiarivosť pomocou rôznych večerných kozmetických rituálov. A teraz sa zamyslite, či sa takto staráte aj o svoje ruky?

Väčšina ľudí nevenuje svojim rukám toľko pozornosti ako účesu alebo pleti. Je to chyba. Veď schopnosť úchopu sa u nás vyvíja už počas obdobia plodu a odvtedy naše ruky intenzívne pracujú. Preto sú neustále vystavené intenzívnemu pôsobeniu mnohých faktorov a škodlivých látok. Vynechanie starostlivosti o pokožku rúk spôsobuje, že ruky sú drsné, popraskané a suché.

Všetko, čo poškodzuje pokožku rúk

Existuje veľa vecí, ktoré poškodzujú pokožku rúk a spôsobujú jej extrémne vysušenie - nielen čistiace prostriedky. Na vine je aj slnečné žiarenie a naša nedbalosť. Nedostatočná starostlivosť o ruky je najčastejšou príčinou zhoršeného stavu pokožky. Málokto si uvedomuje, že pokožka rúk má úplne iné potreby ako ostatné časti tela.

Poznámka!

Vzhľadom na malé množstvo tkaniva a mazových žliaz je prirodzená hydrolipidová vrstva príliš tenká na to, aby zabránila vysušovaniu pokožky rúk.

Práve preto je starostlivosť o ruky dôležitá. Je potrebné podporiť pokožku, ktorá je vystavená toľkým škodlivým vplyvom. Pozrite sa, čomu sa treba vyhnúť, aby boli vaše ruky chránené.

  • Nadmerné umývanie mydlom, ktoré zbavuje ruky vlhkosti a mení pH.
  • Umývanie rúk v horúcej vode, pri ktorej pokožka stráca vodu.
  • Vystavovanie rúk kontaktu so saponátmi (bez rukavíc).
  • Vystavenie mrazu v zime alebo intenzívnemu slnečnému žiareniu v lete.
  • Pravidelné používanie sušičov rúk, ktoré spôsobujú dehydratáciu pokožky.
  • Drsné sušenie uterákom.
  • Kontakt s chlórom vo vode, napr. v bazéne.
  • Zabúdanie na pravidelnú hydratáciu pokožky rúk.
  • Rôzne typy fyzického poškodenia.

Ako sa starať o ruky, aby neboli drsné a suché?

Keďže už vieme, čo môže rukám škodiť a čomu sa vyhnúť, aby boli krásne, hydratované a hladké, je čas prejsť ku kľúčovým pravidlám starostlivosti o ruky.

  • PRAVIDELNOSŤ. Najdôležitejšie a prvoradé pravidlo hovorí, že pokožku rúk musíte ošetrovať každý deň. Použitie krému na ruky raz za mesiac (alebo ešte menej...) na tom nič nezmení. Dlhodobý účinok prináša len systematická starostlivosť, preto venujte starostlivosti o ruky určitý čas napríklad každý večer pred spaním.
  • ÚPLNÁ STAROSTLIVOSŤ. Starostlivosť o ruky neznamená len nanášanie krému. O pokožku sa musíte starať komplexne, teda chrániť ju pred škodlivými vplyvmi (už bolo spomenuté), zabezpečiť jej dostatočnú hydratáciu, kondíciu, ako aj vyživovať ju zvnútra zdravou stravou. Iba ruky, ktorým venujete úplnú starostlivosť a pozornosť, majú šancu vyzerať zdravo a krásne.
  • PRÍRODNOSŤ. Pokožka rúk najviac trpí, keď je v častom kontakte s chemickými látkami. A to nielen kvôli čistiacim prostriedkom v umývacích prostriedkoch, ale aj chemikáliám ukrytým v mnohých kozmetických prípravkoch. Pokožka rúk vyzerá lepšie, keď jej doprajete prirodzenú starostlivosť, napr. nahradíte pleťové mlieko 100 % bio kozmetickým olejom.

Spôsoby, ako dosiahnuť krásne ruky. Ktoré z nich používať?

Chcete mať krásne a upravené ruky? To nie je problém. Pravidelne sa o ne starajte pomocou správnej kozmetiky. Vyberte si z troch možností: krém na ruky, profesionálne ošetrenie rúk v salóne alebo domáce terapie pomocou olejov a výživných produktov bohatých na vitamíny. Pri výbere myslite na svoje potreby a finančné možnosti.

Je dôležité, aby ste rukám poskytli čo najviac:

  • hĺbkovú hydratáciu a výživu
  • ochranu pred stratou vody
  • ochranu pred škodlivými faktormi
  • čistenie a exfoliáciu

TOP 5 domácich procedúr na ošetrenie pokožky rúk

Domáce procedúry na ruky sú lacnejšie a prírodnejšie, môžete ich prispôsobiť potrebám svojej pokožky a ľubovoľne upravovať. Ich nevýhodou je pomerne veľa času. Napriek tomu sa oplatí vyskúšať niekoľko spoľahlivých receptov, pretože ich účinky vám vynahradia všetku námahu, ktorú vynaložíte pri príprave domácej kúry rúk. Ako sa správne doma starať o ruky?

DOMÁCI PEELING NA RUKY

Najskôr si urobte peeling - exfoliácia pokožky patrí k najdôležitejším úkonom. Jemný peeling zbaví pokožku odumretých buniek a iných nečistôt a zanechá ruky hladké a jemné ako zamat. Zároveň stimuluje prietok krvi, takže ruky sú vyživené zvnútra. Preto by ste mali peeling používať pravidelne.

Ako na to? Kúpte si hotový peeling alebo vyskúšajte jednoduché recepty na peelingy, ktoré si môžete urobiť sami.

Cukrový peeling na ruky

Najjednoduchšie na výrobu. Zmiešajte jednu alebo dve polievkové lyžice jemného cukru s podobným množstvom prírodného oleja, napr. mandľového alebo arganového. Obohaťte ho o hydratačný med a citrónovú šťavu na vybielenie zafarbenej pokožky.

Ovsený peeling na ruky

Ovsené vločky tvoria bohatý zdroj živín, preto ich využite v peelingu - majú aj úžasnú exfoliačnú silu. Rozdrvte polievkovú lyžicu ovsených vločiek a zmiešajte ich so základným olejom, medom alebo gélom z aloe (alebo ich všetky skombinujte).

Kávový peeling na ruky

Kávové peelingy sú známe najmä pre svoj anticelulitídny účinok, ale pokojne ich použite aj na čistenie pokožky rúk. Uvarte si kávu a nechajte kávovú usadeninu vychladnúť. Pridajte olivový olej (alebo iný prírodný olej), trochu medu a škoricu.

Peeling si robte aspoň raz týždenne.

OLEJOVÁ MANIKÚRA

Po peelingu je čas na výživu. Keďže pokožka je po peelingu odhalená a stimulovaná, okamžite vstrebe živiny. Je to najlepší čas na olejovú kúru. Olejová manikúra poskytuje regeneráciu, hydratáciu, živiny a hladkosť.

Ktoré oleje sú na pokožku rúk najlepšie?

Pozrite si najlepšie oleje na suchú pokožku, po ktorých by ste mali siahnuť. Dôležité je, že ich môžete používať samostatne alebo ako základ pre domáci peeling, kúpele na ruky alebo masky.

  • Olivový olej pôsobí proti starnutiu a dodáva pokožke jemnosť, hladkosť a žiarivosť. Má silnejší ošetrujúci účinok ako mnohé krémy na ruky a chráni ruky pred stratou vody a slnečným žiarením.
  • Kokosový olej - jeho úžasná vôňa nie je to jediné, čo z neho robí dobrú voľbu. Používajte ho na olejovú manikúru, pretože posilňuje prirodzenú hydrolipidovú bariéru, takže pokožka zostáva hydratovaná.
  • Arganový olej je ideálny na olejovú manikúru, pretože plní mnoho úloh: chráni pred slnečným žiarením a teplom, posilňuje regeneráciu a obnovu buniek, hydratuje, vyživuje a má silné protistarnúce vlastnosti, a tak spomaľuje starnutie pokožky rúk.

VYŽIVUJÚCE KÚPELE NA RUKY

Existuje ďalšia možnosť vyživovania a ošetrovania pokožky rúk, ktorá je zároveň relaxačná. Ako si pripraviť domáce kúpele na ruky? Využite rôzne ingrediencie (napríklad oleje, bylinky, semienka) a prispôsobte si kúpeľ svojim potrebám.

Bylinné kúpele na ruky

Bylinky, ako napríklad nechtík lekársky, pomáhajú regenerovať pokožku, majú ochranný účinok a upokojujú podráždenie. 4 polievkové lyžice kvetov nechtíka lekárskeho zalejte vriacou vodou, povarte, ochlaďte a namočte ruky do nálevu na približne 10 minút.

Olejové kúpele na ruky

Hydratačné ponorenie rúk do olivového oleja je určite najobľúbenejšie. Olej je bohatý na esenciálne mastné kyseliny a vitamín E. Kúra sa pripravuje veľmi jednoducho: mierne zohrejte dve šálky olivového oleja, pridajte šťavu získanú z polovice citróna, po jednej polievkovej lyžici ricínového oleja a medu. Namáčanie rúk do tohto teplého odvaru vám umožní ich hĺbkovo hydratovať, vyživovať a... omladiť!

Máčanie rúk v ľanových semienkach

Ľanové semienka sú zásobárňou cenných ingrediencií a ich potenciál by ste mali využiť. Varte 2 polievkové lyžice semienok v čistej vode približne 5 minút. Potom nechajte zmes vychladnúť, ponorte do nej ruky a nechajte pôsobiť 15-20 minút, aby ste pokožke dodali jemnosť a uzamkli v nej vlhkosť.

DOMÁCE MASKY NA RUKY

Domáca maska je ďalším skvelým nápadom, ako si udržať ruky pekné a čisté. Použite čokoľvek, čo máte po ruke - takto dodáte zakaždým úplne inú porciu výživných látok. Tu sú najobľúbenejšie prípravky na ošetrenie pokožky rúk a masky.

Zemiaková maska na ruky

Je mimoriadne jednoduchá na použitie, bieli, vyživuje a vyhladzuje pokožku. Potrebujete uvariť 2 zemiaky, roztlačiť ich vidličkou, zmiešať s dvoma žĺtkami a dvoma lyžicami teplého mlieka. Hmotu naneste na ruky, zaistite fóliou alebo rukavicami, nechajte pôsobiť 15 minút a dobre opláchnite.

Ošetrenie horúcim parafínom

Keď už hovoríme o starostlivosti o pokožku rúk, veľa sa hovorí o parafínových maskách. Kúpte si v lekárni parafín, roztopte ho, naneste na ruky krém a ponorte ich do parafínu. Keď mierne stuhne, ruky vyberte. Takéto parafínové rukavice fungujú ako obklad, ktorý zintenzívňuje krémy na ruky, zvyšuje úroveň hydratácie, dodáva maximálnu hladkosť a výživu. Približne po 15 minútach odstráňte zvyšky parafínu.

Avokádová maska na ruky

Ak rozmýšľate, ako sa starať o ruky, využite veci, ktoré máte po ruke, napr. avokádo. Toto ovocie je neobmedzeným zdrojom esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a minerálov. Roztlačte jedno avokádo a dužinu naneste na ruky. Môžete si vybrať aj jeho náhradu, teda prírodný avokádový olej, a tešiť sa z krásnej a zdravej pokožky rúk.

DOMÁCA MASÁŽ RÚK

Masáž je posledným (ale nie zanedbateľným) spôsobom, ako si doma zlepšiť pokožku rúk. Neváhajte použiť aj prírodné kozmetické oleje. Okrem arganového oleja vyskúšajte mandľový, hroznový, olivový alebo olej z makadamových orechov. Niekoľkominútová masáž pokožky krúživými pohybmi ju zjemní, vyhladí a dodá jej pružnosť. Preto by ste to mali robiť počas olejovej manikúry alebo hneď po nej, pretože je to najlepší spôsob, ako zintenzívniť účinok ďalších domácich ošetrení rúk.

 

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov