10 zlatých pravidiel ako si udržať zdravú a mladú pleť

10 zlatých pravidiel ako si udržať zdravú a mladú pleť

Správna starostlivosť o pleť tváre je nutná: ak sa chcete pochváliť zdravou, žiarivou pokožkou a mladistvým vzhľadom, mali by ste dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Viete, ako sa správne starať o pleť?

Pravdepodobne neexistuje žiadna žena na svete, ktorá by nesnívala o tom, že bude mať nádhernú a žiarivú pleť. Niet divu, že venujeme toľko času starostlivosti o tvár. Ale bohužiaľ, pokožku na tvári si ľahko podráždime a tiež zvykne bývať nestála, čo nám spôsobuje veľa problémov. Niekedy dokonca aj zdanlivo banálna okolnosť zanechá našu pokožku podráždenú a začervenanú na strašne dlhú dobu.

Je niečo, čo by týmto problémom zabránilo?

Správna starostlivosť o pokožku na tvári

Zdravie a dobrý vzhľad pleti na tvári často závisí od toho, ako ju dennodenne ošetrujeme a staráme sa o ňu. Jediný spôsob, ako dosiahnuť bezchybnú pleť, je zaviesť správne metódy starostlivosti o pleť a osvojiť si správne kozmetické rutiny.

Iba ak pokožku neustále zásobujeme nevyhnutnými výživnými látkami môže sa výrazne zvýšiť jej vitalita. Keď ju chránime pred slnkom a inými škodlivými agresormi, je zdravá a nemá žiadne stopy zmeny sfarbenia. Ak udržujeme dostatočnú hydratáciu, je pokožka žiarivá, pružná a hladká. Každé opatrenie, ktoré vykonávame denne, má obrovský vplyv na stav pokožky.

Starostlivosť o rôzne typy pleti

Skôr ako siahnete po akomkoľvek kréme na tvár alebo micelárnom mlieku, skúste zodpovedať na túto otázku: „Čo potrebuje moja pleť?“ Iba zladenie správnej starostlivosti a typu pleti nám zaručí úspech a to znamená, že si musíme zostaviť vlastný plán na regeneráciu pokožky tváre.

Tu je niekoľko tipov, ako sa starať o pokožku tak, že sa zameriame na jej konkrétny typ.

NORMÁLNA PLEŤ - potrebuje prírodnú a šetrnú kozmetiku, ktorá nezhorší jej optimálny stav, ale zachová adekvátnu úroveň hydratácie, vyživí ju a ochráni pred slnkom.

SUCHÁ POKOŽKA - vyžaduje vysoko hydratačné produkty, ktoré budú spĺňať dve funkcie: dopĺňať vodu a uzamknúť ju vo vnútri pokožky, aby sa zabránilo odparovaniu. Poslúži vám kozmetika, ktorá obsahuje kyselinu hyalurónovú, ureu, ceramidy a oleje.

MASTNÁ PLEŤ - navzdory všetkému, tento typ pleti nesmieme vysušiť, pretože silne čistiace produkty paradoxne môžu mastnú pleť podporovať vo vylučovaní kožného mazu. Dôležité je pravidelné a šetrné čistenie za pomoci ílov v kombinácii s vhodnou hydratáciou. Okrem toho je veľmi dôležité obnoviť prirodzené pH pokožky a pomôcť, aby mazové žľazy správne fungovali.

ZMIEŠANÁ PLEŤ - je najnáročnejšia, čo sa týka jej ošetrovania, pretože si vyžaduje kombináciu kozmetických rituálov, ktoré vyhovujú dvom rôznym typom pleti: suchej a mastnej. Tam, kde je pokožka mastná, musíte ovládnuť fungovanie mazových žliaz a neutralizovať nezdravý lesk, zatiaľ čo suché časti pokožky musíte intenzívne hydratovať.

Okrem týchto štyroch základných typov pleti existuje aj citlivá, aknózna a zrelá pleť. Každý ďalší kožný problém, ako je atopická dermatitída alebo jemné vrásky, si vyžaduje osobitnú pozornosť a zmenu ošetrenia na vyriešenie a odstránenie daného kožného problému.

10 základných pravidiel starostlivosti o pleť

Samozrejme, aj napriek rozdielom medzi nimi, všetky typy pokožky si vyžadujú isté nemenné kozmetické ošetrenia, ako je hydratácia, ochrana pred slnkom, odstraňovanie odumretých buniek z pokožky, atď. Na čo treba myslieť pri každodennej starostlivosti o pleť?

1. Odstránenie make-upu je základ

Najhoršie, čo môžeme urobiť pre našu tvár, je neodstrániť si make-up pred spaním. V noci sa naša pokožka regeneruje a pripravuje sa na nový deň. Farebná kozmetika a jej zvyšky môžu upchať póry a narušiť tak rovnováhu pokožky. Preto je nesmierne dôležité dôkladne sa odlíčiť a umožniť tak pokožke tváre, aby sa regenerovala.

Oleje na odstránenie make-upu
Účinnou a dobrou alternatívou micelárneho mlieka je prírodný arganový olej, ktorý sa postará aj o vodeodolný make-up a zároveň vyživuje jemnú pokožku okolo očí. Má rovnaký účinok aj na mihalnice a obočie.

2. Precízne čistenie tváre

Samotné odstránenie make-upu však nestačí. Okrem farebnej kozmetiky sa nám na tvári hromadí mnoho ďalších nečistôt - prach, toxíny, nadbytok kožného mazu, výfukové plyny a pod. Pred spaním si ich tiež musíte odstrániť, pretože ak zostanú na povrchu kože, vytvárajú dokonalé prostredie na vznik baktérií, čo nevyhnutne vedie k výskytu akné.

Oil Cleansing Method

Na čistenie tváre môžete použiť gél, penu alebo mydlo. Môžete sa však obrátiť aj na prírodnejšie a účinnejšie látky, ako je ricínový olej, ktorý má dezinfekčné vlastnosti. Tento olej je ideálny na čistenie tváre a napomáha, aby mazové žľazy opäť správne fungovali.

3. Tonifikácia tváre

Ďalšou zásadnou úlohou pri starostlivosti o tvár je venovať pozornosť úrovni pH – pH by nemalo byť ani príliš kyslé, ani zásadité. Bohužiaľ, väčšina kozmetických čistiacich prípravkov narúša prirodzenú rovnováhu pH pokožky, preto musíme urobiť všetko pre to, aby sme ju obnovili. Na to sú najlepšie pleťové tonery. Stačí pokožku tváre potrieť vatovým tampónom, ktorý ste navlhčili pleťovým tonerom. To je naozaj všetko. Hotovo!

4. Starostlivosť o pleť okolo očí

Mali by ste venovať osobitnú pozornosť citlivej oblasti pokožky okolo očí, o ktorú sa treba jemne postarať ešte predtým, ako sa správne postaráte o pokožku na tvári. Pokožka pod očami je naozaj jemná a rýchlejšie starne - vrásky okolo očí sa objavujú ako prvé a všetky chybičky krásy, ako sú ochabnuté viečka a tmavé kruhy pod očami, nás robia staršími. Preto treba pravidelne používať očné krémy. Naneste ich ale tak, že končekmi prstov budete po pokožke klepať, tak obmedzíte intenzívne trenie.

Olej na očné okolie

Ak vám záleží na prírodnej starostlivosti o pokožku, prestaňte používať bežný krém na očné okolie a nahraďte ho prírodnou alternatívou, ako je napríklad mandľový olej. Stačí oblasť očí poklepkať kvapkou oleja a to zanechá pokožku pružnú, žiarivú a hydratovanú.

5. Hydratácia na prvom mieste

V starostlivosti o pleť hrá voda prvé husle, o tom niet pochýb. Preto by sa správna starostlivosť o pokožku tváre mala zakladať najmä na hydratácii. Správna hydratácia má dve fázy. V prvom rade, krémy alebo masky so zvlhčujúcimi látkami dodajú pokožke vodu a potom treba zabrániť jej odparovaniu z pokožky tak, že ju ošetríme olejmi, ktoré sú dostatočne účinné na to, aby obnovili hydrolipidovú bariéru pokožky. Každý typ pleti treba neustále hydratovať - a to platí aj pre mastnú a podráždenú pokožku.

6. Intenzívna výživa

Okrem hydratácie si pokožka tváre vyžaduje aj prísun vhodných živín, vďaka ktorým bude aj naďalej pružná, žiarivá a krásna. Na obnovu buniek pokožka potrebuje vitamíny A a E, minerály (zinok a kremík), ako aj látky ako kolagén, koenzým Q10, kyselinu hyalurónovú a ceramidy. To všetko môžeme pokožke dodať každodenným používaním dobrého krému alebo séra na tvár.

Pleťové sérum

Iste, môžete používať pleťové krémy a masky, ale len sérum prináša skutočne intenzívny účinok. Môžete použiť buď prírodnú verziu séra - zmäkčovadlá, ktoré majú antiaging vlastnosti (kozmetické oleje, napr. jojobový olej, ktorý vyrovnáva pleť vďaka podobnej štruktúre ako ľudský kožný maz) - alebo profesionálne pleťové sérum od Nanoil, ktoré v sebe ukrýva tie najjemnejšie, vysoko koncentrované, silne vyživujúce zložky - tie zvýraznia krásu vašej pleti. Preto už nečakajte a zverte pleť do rúk profesionálnych prípravkov na zlepšenie stavu vašej pleti.

Urob si sám: Olejová maska na tvár

Olej, ako je makadamový olej, je dokonalý ako maska na tvár. Tento prírodný olej zmiešajte s ílom, jogurtom, medom alebo citrónovou šťavou a nechajte zmes pôsobiť na tvári aspoň 15 minút.

7. Ochrana pred slnkom

Tiež by ste nemali zanedbávať ochranu pred slnkom. Pokožka tváre je prirodzene jemná a nedostatočne ochránená pred škodlivými faktormi, ako je UV žiarenie. Ak pokožke neposkytneme správnu starostlivosť (napr. používanie opaľovacích krémov), určite bude starnúť rýchlejšie, môžu sa nám vytvoriť vrásky a škvrny. Často zabúdame na to, že pokožka nemá prirodzenú bariéru, ktorá by bola dostatočne silná na to, aby zabránila nepriaznivému pôsobeniu slnka (najmä v lete, keď je slnko naozaj silné).

Oleje: Prírodné UV filtre

Veľkú väčšinu olejov môžeme použiť ako prírodný UV filter, pretože majú SPF, ktorý sa pohybuje okolo 4-10. Najoceňovanejšie sú olej z malinových semien, ktorý má SPF 28-50 a mrkvový olej so SPF 38-40 (hodnota SPF závisí od pôvodu a extrakčných procesov).

8. Pravidelná exfoliácia odumretých kožných buniek

Čo ešte môžeme urobiť pre našu pokožku okrem toho, že ju hydratujeme, vyživujeme a chránime pred slnkom? Odumreté kožné bunky si môžete odstrániť enzymatickým peelingom alebo jemným mechanickým peelingom (vrátane domácich peelingov, ako sú tie na báze olejov a ovsených vločiek). Pleť, ktorú zbavíte odumretej epidermálnej vrstvy sa rýchlejšie regeneruje, je hladšia, jej tón je rovnomerný a oveľa lepšie vstrebáva výživné látky. V neposlednom rade, pleťový peeling stimuluje rýchlejší prietok krvi v pokožke.

9. Masáž a tvárová jóga

Na zvýšenie prietoku krvi v pokožke a zásobenie všetkých buniek kyslíkom si môžete pravidelne masírovať tvár a robiť tvárovú jogu. Toto domáce ošetrenie zahŕňa masáž rôznych častí tváre krúživými pohybmi prstami. Tvárová joga sa zase zameriava na stimuláciu prietoku krvi, pohyb svalov tváre a na to, aby bola pokožka pružnejšia vďaka konkrétnym pohybom a výrazom tváre. Masáž a tvárová joga môžu napríklad pomôcť zredukovať dvojitú bradu a ak ich budeme vykonávať pravidelne, zdvihnú pokožku, ktorej chýba pružnosť.

Masáž s olejmi

Na dosiahnutie lepších výsledkov by sme mali masáž doplniť olejmi. Napríklad, pri masáži pôsobí [avokádový olej] najintenzívnejšie a benefity tohto ošetrenia sú posilnené, pretože olej zároveň pokožku aj vyživí.

10. Drobnosti, ktoré sú rovnako podstatné

Ako posledné pravidlo správnej starostlivosti o pleť tváre stojí za to vymenovať posledné a zdanlivo nepodstatné detaily, ktoré majú ale prekvapivo veľký vplyv na stav pokožky tváre. Tu sú faktory, ktoré ovplyvňujú stav pleti.

  • Umývanie rúk pred použitím kozmetických prípravkov na tvár je naozaj dôležité; zabraňuje sa tak prenosu nežiaducich baktérií z rúk na tvár.Vyhýbajte sa škriabaniu a dotýkaniu sa raniek na koži, pretože to môže viesť k zápalom.
  • Uteráky na tvár a obliečky na vankúše by sa mali často vymieňať za čisté, aby sa zabránilo kontaktu s baktériami.
  • Je vhodné sa naučiť správny spôsob sušenia tváre uterákom. Uterák o tvár netrite, ale jemne pokožku osušte prikladaním uteráka.
  • Uvedomte si, že pri starostlivosti o tvár je mimoriadne dôležitá vyvážená strava. Koniec koncov, je to spôsob, akým sa staráme o našu pokožku zvnútra.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov