Vlasy vo svete. 3. časť: Starostlivosť o vlasy v africkom štýle

Vlasy vo svete. 3. časť: Starostlivosť o vlasy v africkom štýle

Čo sa môžeme naučiť od žien žijúcich v Maroku, Egypte alebo Keni?

Afrika je neobyčajný kontinent. Kvôli charakteristickej klíme sa treba o krásu intenzívne starať. V drsnom africkom podnebí to vlasy nemajú ľahké. Denné tropické sucho sa strieda s krutou zimou. Horúce, suché leto vystrieda daždivá zima. V inej časti kontinentu, celoročné dažde spôsobujú, že vlasy sa búria vo vlhkom, tropickom podnebí. Ako sa starať o vlasy v takých nepriaznivých podmienkach? Starostlivosť o vzhľad je nevyhnutná. Starostlivosť o krásu má dokonca črty rituálu. Afrika je ako pokladnica jedinečných, prírodných, svetoznámych rastlín, ktoré sú skvelou zbraňou proti tomuto podnebiu, ktoré je nepriaznivé na vlasy. Ako sa ženy v Afrike starajú o svoje vlasy?

VLASY V RÔZNYCH KÚTOCH SVETA - 3. ČASŤ - AFRIKA

Starostlivosť o vlasy – Egypt

● Egyptské ženy boli vždy známe tým, že sa starali o svoj vzhľad. Z Egyptu pochádza veľa spoľahlivých receptov a prípravkov na starostlivosť o pleť (mlieko, med), ako aj prvý make-up a telové výrobky (Kohl, egyptská hlinka).

Extrakt z egyptského stromu patrí medzi najobľúbenejšie produkty v starostlivosti o vlasy. Jeho ošetrujúce vlastnosti a "schopnosť" prežiť v drsnom, horúcom podnebí sú pôsobivé. Egyptský strom je schopný uchovávať vodu a ďalšie živiny v obrovskom koreňovom systéme, ktorý mu umožňuje prežiť bez dažďa až dva roky!

Egyptské ženy sa zamilovali do extraktu zo semien egyptského stromu, pretože má úžasné regeneračné vlastnosti a skvele hydratuje extrémne poškodené vlasy.

Extrakt z egyptského stromu je bohatý na všetky látky, ktoré sú nevyhnutné na regeneráciu a rekonštrukciu vlasov. Posilňuje slabé vlasy, zabraňuje lámaniu a regeneruje od korienkov až po končeky. Vďaka tomuto extraktu sa môžu egyptské ženy pochváliť zdravými a dobre udržiavanými, žiarivými vlasmi. Všetky produkty na vlasy obsahujú tento výťažok – šampóny, oleje, masky, kondicionéry a balzamy. Tento regeneračný rastlinný komplex preniká do vlasového stvolu, dopĺňa keratín a uzatvára kutikuly: preto sú vlasy zdravšie a krajšie.

● Ibištek je v Egypte ďalšou vysoko cenenou rastlinou na skrášlenie vlasov. Patrí do čeľade malvaceóznych rastlín, ktoré majú skrášľujúce, ozdravujúce a regeneračné vlastnosti. Ibištek obsahuje veľké množstvo polyfenolov, antokyánov, flavonoidov a vitamínu C vo vysokej koncentrácii. Egyptské ženy si cenia výťažok z celej rastliny. Kvety aj listy sú bohaté na karotény, zatiaľ čo semená sú plné nenasýtených mastných kyselín. Ibištek sa stal známy pred stovkami rokov vďaka faraónom, ktorí oceňovali jeho antibakteriálnu a ozdravujúcu silu a pili z neho čaj známy ako Karkade.

Čaje a výťažky z ibišteka sú uznávané v starostlivosti o vlasy, udržujú vlasy zdravé, posilňujú cibuľky a zlepšujú vzhľad vlasov. Prepravujú celú sadu regeneračných zložiek do vnútorných štruktúr vlasov. Olej zo semien ibišteka, je tiež vysoko oceňovaný. Je bohatým zdrojom antioxidantov, polyfenolov, prírodných alfa-hydroxykyselín a flavonoidov.

Starostlivosť o vlasy – Ghana

Ženy v Ghane sa môžu pochváliť ručne robeným čiernym mydlom, ktoré je známe ako mydlo Dudu Osun. Africké čierne mydlo pôsobí ako peeling a dokonale vyčistí telo a pokožku hlavy. Obsahuje nerafinované oleje (väčšinou palmový a kokosový olej) a kakaové struky.

Používa sa na starostlivosť o mastnú pleť. Mydlo bojuje proti problémom s lupinami a psoriázou, vyvažuje pôsobenie mazových žliaz (vhodné na mastné vlasy, ktoré sa rýchlo preťažia). Čierne africké mydlo funguje ako vynikajúci peeling na celé telo a pokožku hlavy. Pretože má silné odmasťovacie vlastnosti, po jeho použití sa odporúča umyť vlasy jemným šampónom, aby neboli vlasy matné a drsné.

Starostlivosť o vlasy – Keňa

Keňa je svetoznáma, pretože odtiaľ pochádza intenzívne omladzujúci, vlasový a kožný elixír. Plody z bambuckého stromu (maslovník africký) sa oberajú ručne a používajú sa na výrobu bambuckého masla, ktoré je jedným z najlepších prípravkov na ošetrenie vlasov. Je to tuhý olej, ktorý sa mení na tekutinu pri teplote okolo 40 stupňov.

Ženy v Keni používajú bambucké maslo na pokožku a vlasy, ale aj na jemnú pokožku bábätiek. Maslo je známe ako jeden z najsilnejších antioxidantov. Keď sa používa pravidelne, vyhladzuje jemné vrásky, zabraňuje rednutiu a šediveniu vlasov. Stromy nazývané aj karité sa pestujú v mnohých oblastiach Afriky, ale bambucké maslo z Kene je určite najkvalitnejšie.

Vďaka bambuckému maslu sú vlasy lesklé, vitálne a mladistvé. Vyživuje, chráni a regeneruje vlasy vďaka obsahu rôznych fytosterolov, antioxidantov (bambucké maslo obsahuje až 9 antioxidačných zlúčenín), alantoínu a vitamínov A, E, F (esenciálne mastné kyseliny). Bambucké maslo dokonale reguluje úroveň hydratácie vlasov a pokožky, dodáva vlasom pružnosť, vyhladzuje vlasy, posilňuje cibuľky a zároveň zabraňuje vypadávaniu vlasov.

Starostlivosť o vlasy – Madagaskar

Madagaskar je tropický ostrov, ktorý je známy najväčším počtom baobabov. Ženy, ktoré žijú na tomto exotickom ostrove, si ich väčšinou spájajú s olejom na pokožku a vlasy zo semien najväčšieho stromu na svete.

Baobabový olej je všestranná látka, vyrobená z dlhovekého stromu. Obsahuje nenasýtené omega-6 a omega-9 mastné kyseliny spolu s vitamínmi A, E a D. Tento olej regeneruje, chráni a zlepšuje štruktúru vlasov. Olej zo semien baobabu je ako stvorený na starostlivosť o suché, krehké a poškodené vlasy: vráti im pružnosť a lesk, ochráni ich pred silným slnečným žiarením a vetrom.

Starostlivosť o vlasy – Maroko

● Tekuté zlato Maroka – arganový olej

Marocké ženy poznajú arganový olej už tisíce rokov. Nikto však nečakal, že sa stane taký populárny. Dnes sa arganové stromy pestujú v celosvetovom meradle. Arganový olej, známy tiež ako tekuté zlato Maroka, patrí medzi najpredávanejšie produkty na starostlivosť o pleť a vlasy.

Arganový olej sa používa na ošetrenie vlasov olejom a na zvýšenie lesku vlasov. Umožňuje ženám sa zbaviť slabých, suchých, drsných vlasov, chráni pred nemilosrdným africkým slnkom a zabraňuje poškodeniu vlasov. Obsahuje množstvo vitamínov E, omega-6 a omega-9 esenciálnych mastných kyselín, flavonoidov a karotenoidov. [Arganový olej] intenzívne posilňuje vlasové cibuľky a zabraňuje vypadávaniu vlasov, regeneruje vlasové folikuly.

● Rhassoul (alebo ghassoul) – marocký íl

Maroko nie je známe len masovou produkciou arganového oleja. V pohorí Atlas sa ťaží jeden z najcennejších kozmetických ílov – marocké ženy ho milujú.

Marocký íl je známy ako ghassoul alebo rassoul (druhý názov pochádza zo slovesa "rassala" - "umyť"). Íl pôsobí nielen ako skvelá maska na vlasy, ale je vhodný aj na umývanie vlasov a tela, pretože jemne pení. Je vhodný na odmasťovanie a osvieženie vlasov a pokožky hlavy. Vďaka rassoulu sú vlasy lesklé, hebké a objemné. Je určený na všetky typy vlasov, ale funguje najlepšie na ťažké, mastné (bežné v tropickej africkej klíme) vlasy tak, že vstrebáva mastnotu.

Marocká ílová maska odstraňuje prebytok keratínu, ktorý sa hromadí na vlasoch, ak ho používate príliš veľa. Pravidelné používanie ílu ghassoul zabraňuje lámaniu vlasov a udržuje ich čisté, preto potom zdravo rastú.

Starostlivosť o vlasy – ženy z kmeňa Himba, Namíbia

Ženy z kmeňa Himba sa môžu pochváliť nezvyčajnou, jedinečnou starostlivosťou o telo a vlasy. Táto etnická skupina žije v Namíbii. Ženy z kmeňa Himba sú známe svojou ohromujúcou krásou. Nádherné, štíhle ženy s dlhými nohami sú známe pre to, ako sa nekonvenčne starajú o svoju pleť a vlasy. Sú vždy svieže a chránia svoje telo pred tropickým podnebím bez použitia vody. Ženy z kmeňa Himba venujú veľa času na kozmetické ošetrenia. Na kožu a vlasy si nanášajú zmes masla, popola, rastlín a okry (pigment, ktorý dáva tejto zmesi tehlovo-červený odtieň). Zmes je známa ako otjize – pokožka je hladká a krásna. Tiež ich chráni pred hmyzom, baktériami a škodlivými slnečnými lúčmi. Okrem toho, má otjize silnú bylinnú arómu podobnú vonnej tyčinke, ktorá na pokožke dlho vydrží. Ako si ženy z kmeňa Himba umývajú vlasy? Voda je príliš vzácna, takže ju nepoužívajú. Už spomínaná červená zmes má čistiace a dezinfekčné vlastnosti. Navyše, robia si aj dymový kúpeľ: do uhlíkov sa pridávajú bylinky a gáfor: dezinfikuje to pokožku aj vlasy.

Starostlivosť o vlasy – Nigéria

● Nigérijské ženy tiež používajú niektoré tajné prípravky a látky, ktoré si už získali svetovú slávu. Mangové maslo – krásne voňavé, zo semien manga – je jedným z najpopulárnejších. Mangové maslo si vážia pre jeho výživné zložky. Používa sa na pokožku ale aj na vlasy. Je to látka, ktorá v silnom africkom slnečnom svetle dokonale ochráni vlasy a pokožku pred vysušením a UV žiarením.

Úžasne zmäkčuje vlasy, dodáva im lesk a poskytuje ochranný štít pred nadmerným vystavením slnku. Mangové maslo je jemné a nezaťažuje vlasy. Na povrchu zanecháva mikroskopický povlak, ktorý chráni vlasy pred poškodením. Nanáša sa na pokožku hlavy. Maslo funguje ako antiseptikum: rany a podráždenia sa rýchlejšie hoja a vyrovnáva sekréciu mazu na pokožke hlavy.

● Čierne mydlo, známe ako dudu osun alebo africké červené drevo, je pýchou nigérijských žien. Červené santalové drevo je jeho hlavnou zložkou – používa sa na starostlivosť o pokožku a vlasy. Nigérijské, tmavo hnedé mydlo hĺbkovo očistí, zabraňuje mastnote na pokožke hlavy a vlasov a zároveň nenarušuje hydro-lipidovú rovnováhu. Dudu osun obsahuje množstvo prírodných výťažkov, ktoré v jednom mydle kombinujú svoju silu: Aloe, med, bambucké maslo, palmové semienka a popol z kakaových strukov: očistia a detoxikujú pokožku. Mydlo dudu účinne zmýva oleje z vlasov po ošetrení vlasov olejom. Toto čierne mydlo je na celom svete čím ďalej populárnejšie, pretože očistí aj vodeodolný make-up a zároveň ošetrí pokožku.

Starostlivosť o vlasy – JAR

Na spodku horúceho kontinentu, v Juhoafrickej republike, rastú stromy, ktoré majú žlté ovocie podobné slivke. Ich sladká vôňa priťahuje slony, ako kocúrnik priťahuje mačky. Marulový olej zo semien tohto ovocia, je považovaný za mocný elixír mladosti.

Marulový olej sa vyznačuje vysokou koncentráciou vitamínov C a E – vzácne antioxidanty, ktoré uľahčujú obnovu buniek. Skvele regeneruje vlasy a zabraňuje ich poškodeniu a predčasnému starnutiu, pretože odstraňuje voľné radikály.

Marulový olej je intenzívne regeneračný olej. Chráni vlasy pred škodlivými slnečnými lúčmi, čo je v tropickom podnebí určite dôležité. Nanáša sa na pokožku hlavy. [Marulový olej] posilňuje vlasové cibuľky a umožňuje im "zakoreniť sa" pevne vo folikuloch. Vlasy sú potom silné, ošetrené, dobre rastú a nevypadávajú. Olej tiež uznávajú, pretože pridáva lesk a ošetruje.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov