Vlasy sveta. Časť 5: Starostlivosť o vlasy v severoamerickom štýle

Vlasy sveta. Časť 5: Starostlivosť o vlasy v severoamerickom štýle

Antropologická cesta za krásou a originálnymi spôsobmi starostlivosti o vlasy nás zaviedla do Severnej Ameriky - tam majú vlasy... naozaj svoj hlas! Charakteristický kontinent plný rozmanitosti a nádherných, nevídaných rastlín. Prastaré recepty kraľujú vedľa moderných produktov, zatiaľ čo kaderník si vyberá podľa druhu vlasov a... etnických koreňov.

Mnohí ľudia tvrdia, že Severná Amerika je... celý svet uzavretý v kocke. Rozmanitosť kultúr, starovekých civilizácií, národov a súborov viery sa prejavuje nevyčerpateľnou kreativitou v oblasti starostlivosti o krásu. Od utlmených, harmóniou naplnených oblastí Kanady, cez slávnu nádheru a rozmanitosť Spojených štátov amerických, až po pestré, tajomnými zmesami oplývajúce Mexiko a celú noc tancujúcu horúcu Kubu - v Severnej Amerike majú vlasy neuveriteľné možnosti potešiť svojou krásou.

STAROSTLIVOSŤ O VLASY V RÔZNYCH KÚTOCH SVETA ČASŤ 5 - SEVERNÁ AMERIKA

Čo sa môžeme naučiť od žien v Mexiku, Kanade a USA?

 

Kuba je krajina preslávená tancom a spevom, krajina, v ktorej sa prejavuje vášnivá láska nielen k hudbe. Ohromujúce vlasy kubánskych žien sú zásluhou špeciálnej starostlivosti, pri ktorej sa používajú výťažky zo stromov a kríkov endemickej prírody (to znamená, že sa nenachádzajú nikde mimo Kuby). Ukazuje sa, že tento ostrov je domovom korkovej palmy a jaguey - stromu z čeľade vavrínovitých, ktorý má pôsobivé, vzdušné korene a množstvo skrášľujúcich a ošetrujúcich vlastností. Za zmienku stojí aj fikus z čeľade Moraceae - produkuje mliečnu šťavu, ktorá sa používa pri výrobe liečivých a kozmetických prípravkov - najmä tých, ktoré sú určené na starostlivosť o vlasy a ich úpravu. Obsahuje veľké množstvo trieslovín, živice, voskov, bielkovín a prchavých olejov, takže sa výborne stará o vlasy v horúcom, vlasom nepriaznivom podnebí.

Kubánci zbožňujú olejovú starostlivosť o vlasy - často používajú svoj "domáci" olej získaný z palmy Roystonea regia, všeobecne známej ako kubánska kráľovská palma. Olej sa považuje za silnú zbraň proti nepriaznivým poveternostným podmienkam, pretože chráni vlasy a pokožku hlavy pred páliacim slnkom a UV žiarením. Olejovanie vlasov sa vykonáva oveľa častejšie ako v Európe, pretože vysoké teploty zvyšujú potrebu intenzívnejšej starostlivosti o vlasy.

  • výťažok z koralov (výťažok z morského biča) je v starostlivosti o krásu neoceniteľný - Kuba sa ako jedna z mála oblastí sveta môže pochváliť tým, že obsahuje také veľké množstvo koralov. Jeho výťažky sú cenné v kozmetike a často sa stávajú súčasťou krémov proti starnutiu, ako aj masiek a šampónov určených na starostlivosť o zrelé vlasy. Koral je zdrojom pseudopterozínu - jednej z najúčinnejších zložiek zodpovedných za hydratáciu a omladenie pokožky aj vlasov. Výťažok z koralov má aj silné protizápalové vlastnosti, preto je ideálny na starostlivosť o pokožku hlavy.
  • pouteria sapota (mamey zapote) - ide o veľké oválne plody ručne zbierané zo stále zeleného stromu s oranžovou dužinou a veľkou čiernou kôstkou. Kubánci ju radi jedia na raňajky, pretože je rovnako výživná ako banán. Chutí ako avokádo, banán a tekvica a je obľúbené v celej Strednej Amerike.
    Ženy na Kube si zamilovali jej úžasné účinky, a tak si ju ochotne aplikujú na vlasy (vo forme masky, kondicionéru alebo dokonca šampónu). Pouteria oplýva antioxidantmi vrátane betakaroténu a dodáva množstvo vitamínov: C, A a B, ako aj minerály: meď, draslík, vápnik, horčík a železo.

 

Kanada je známa svojou krásnou, nedotknutou, panenskou, bezchybnou a rozmanitou prírodou. Vlajku nie nadarmo zdobí javorový list - javorový sirup je kanadskou pýchou. Je to krajina s druhou najväčšou geografickou rozlohou. Lesmi pokryté územia Kanady sa rozprestierajú na ploche až 310 miliónov ha. Môže tento výsledok vypovedať o láske Kanady k prírode a starostlivosti o prírodu? Čo používajú na správnu starostlivosť o svoju krásu, vlasy a pokožku hlavy? Ukazuje sa, že sa majú čím pochváliť.

  • arónia (Aronia) - rastlina je dnes už známa po celom svete, ale jej najpozoruhodnejšie odrody rastú v panenských oblastiach Kanady - odkiaľ sa dostala do Európy. Ukázalo sa, že je to rastlina s veľkou silou. Plody arónie a získaná šťava sa považujú za najsilnejší zdroj antioxidantov. Ide o jednu z najviac omladzujúcich látok - má protivráskové, spevňujúce a regeneračné vlastnosti. Arónia je často súčasťou krémov na tvár a špecializovanej kozmetiky určenej na starostlivosť o vlasy. Obsahuje silu rôznych minerálov a mikroživín, pričom vysoká koncentrácia antioxidantov sa odporúča nielen v kozmetike, ale aj v protinádorovej prevencii. Veľké množstvo vitamínu P (bialflonoidy) chráni pokožku hlavy pred baktériami, plesňami a kvasinkami a chráni vlasy pred toxínmi pochádzajúcimi z prostredia. Tým sa bohatstvo cenných látok obsiahnutých v arónii nekončí. Je cenená aj vďaka vysokým koncentráciám všetkých vitamínov skupiny B, ako aj vitamínu K, C a E. Vyrovnávajú procesy v telesných bunkách, zlepšujú vzhľad a kondíciu prameňov. Arónia sa môže pochváliť aj neuveriteľným množstvom minerálov: železa, vápnika, medi, bóru, mangánu a jódu, fosforu, draslíka a zinku. Arónia je skutočnou multivitamínovou posilou pre vlasy aj pokožku hlavy.
  • repkový olej - je ďalšou pýchou Kanady. Repkový olej patrí do rodiny, ktorá zahŕňa rafinované oleje výborné v kuchyni, ako aj za studena lisované prírodné oleje so skrášľujúcimi a zdraviu prospešnými vlastnosťami. Repkový olej je ideálny pre vlasy, ktoré sa označujú ako stredne a vysoko pórovité - hydratuje a regeneruje vlasy, dodáva im pružnosť, bojuje proti nadmernému vysušovaniu pokožky hlavy. Okrem toho je vhodný aj na aplikáciu na tvár - dobre sa vstrebáva a nerobí problémy pri umývaní. Vyhladzuje vlasovú pokožku a (čo je pre Kanaďanov veľmi dôležité) chráni pred nepriaznivým vplyvom vonkajších faktorov, ako aj vysokých a nízkych teplôt.
  • koniklec kanadský (erigeron canadensis) - je to jednoročná rastlina, ktorá rastie aj v Európe, ale nezbiera sa ani nepestuje, pretože podľa väčšiny je to ... burina. Pritom výťažok získaný z drobnej rastliny s mimoriadne jemnými kvetmi je ideálnou zložkou šampónov a kondicionérov na mastnú pokožku hlavy. Má protizápalové vlastnosti, potláča seboreu, hojí rany a má tonizujúci účinok na pokožku.

 

Mexické ženy sa považujú za šťastné - Aztékovia a Mayovia im odovzdali vedomosti o prastarých bylinách, rastlinách a ovocí, od ktorých majú mimoriadne silné liečivé a skrášľujúce účinky. Táto prastará tradícia je stále prítomná v súčasnom živote Mexičanov. Ženy majú z čoho vyberať - mnohé rastliny a bylinky s veľkou silou podporujú ich každodennú starostlivosť o vlasy. Tu sú tie najcennejšie:

  • kaktus - v Mexiku nie je oň núdza, to je isté. Obrovské rastliny s nebezpečným vzhľadom ponúkajú skrášľujúce, ozdravujúce a regeneračné vlastnosti. Kaktus stimuluje rast vlasov a brzdí ich vypadávanie, dokonale vyživuje a revitalizuje, regeneruje pokožku hlavy a udržiava primeranú úroveň hydratácie vlasov, čím zvyšuje ich pružnosť. Mexičania si radi rozmaznávajú vlasy kaktusovou šťavou, pretože vylepšuje ich vzhľad tým, že dokonale čistí pokožku hlavy, dvíha vlasy od korienkov, posilňuje štruktúru a zvyšuje žiarivosť.
  • avokádo - nie nadarmo sa považuje za superpotravinu - avokádo je bohaté na vitamíny a cenné mastné kyseliny. Je to jedna z najdôležitejších potravín Mexika. V kuchyni sa hojne využíva na kulinárske účely, ale obyvatelia Strednej Ameriky si ho cenia nielen vo forme guacamole. Esenciálny olej získaný zo zeleného avokáda je dokonalým prostriedkom na poškodené vlasy, ktoré potrebujú regeneráciu a obnovu. Avokádový olej je ľahký, dobre vstrebateľný olej, ktorý je pre vlasy skutočnou vitamínovou bombou (obsahuje až sedem vitamínov potrebných pre správnu starostlivosť o vlasy a pokožku). Možno ho použiť na vlasy so strednou aj vysokou pórovitosťou, pretože má silné regeneračné a antioxidačné vlastnosti.
  • kandelilový vosk - (euphorbia cerifera) - je jedným z najhustejších olejov bežne používaných v kozmetike. Mexičania ho používajú ako masť na vysušené a popraskané časti tela a ako prípravok na končeky vlasov - takto získajú maximálnu ochranu pred poškodením. Kandelilový vosk dokonale vyživuje vlasy a je veľmi účinným zmäkčovadlom, obsahuje množstvo uhľovodíkov, živice, mastné kyseliny a estery. Po nanesení na vlasy okamžite uhladí vlasy a skrotí nepoddajné pramene. Mal by sa však používať s mierou, pretože kandelilový vosk sa veľmi ťažko vymýva.
  • pitaya - známa aj ako dračie ovocie má nepravidelný tvar a celkom nezvyčajné zloženie. Pre obyvateľov Mexika je to sladká a chutná pochúťka so zdraviu prospešnými a posilňujúcimi vlastnosťami. Už dlho sa používa aj v kozmetike - má silné antioxidačné vlastnosti, čo znamená, že spomaľuje proces starnutia a chráni pred oxidačným stresom. Za svoje neoceniteľné, silne omladzujúce vlastnosti vďačí pitaya betalaínom - mikroskopickým zlúčeninám, ktoré okrem kozmetických vlastností pôsobia aj ako podpora v boji proti cukrovke a rakovine. Pitaja, teda dračie ovocie, oplýva aj vitamínmi vrátane vitamínu C, riboflavínu, vitamínu B (potrebného na správny rast vlasov), niacínu a tiamínu. Obsahuje aj množstvo minerálnych látok (vápnik, železo, fosfor). Jeho prítomnosť v prípravkoch na starostlivosť o vlasy zvyšuje ich prestíž a zabezpečuje intenzívnejšiu regeneráciu.
  • papája - v Mexiku je známa už stáročia, teda od čias Mayov. Široko sa používala pri liečbe rán a vredov, pretože dokonale regeneruje pokožku. Dnes sa používa nielen ako farmaceutický, ale aj ako spoľahlivý kozmetický prostriedok. Papája dokonale čistí pokožku, je zložkou enzýmových peelingov (vrátane tých na pokožku hlavy) a zložkou šampónov a kondicionérov na vlasy. Papája posilňuje a hydratuje vlasy, obnovuje a ukladá kolagén, a tým pozitívne ovplyvňuje štruktúru vlasov a pokožky. Mexičania oceňujú papájovú dužinu pre jej silné omladzujúce a regeneračné vlastnosti: obsahuje veľa vitamínov: C, A, K, E a množstvo vitamínov skupiny B, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri správnom raste a vzhľade vlasov. Okrem toho železo, fosfor, draslík, sodík, zinok, vápnik a horčík sú celým súborom minerálov, ktoré sú dôležité pre vlasy a pokožku a ktoré sa nachádzajú v papáji.
  • opuncia (Opuntia ficus-indica) - je nezvyčajná odroda kaktusu so sploštenými listami a exotickými oranžovými kvetmi. Šťava získaná z opuncie obsahuje bohaté zloženie, ktoré oplýva vitamínmi a minerálmi, flavonoidmi, organickými kyselinami a betalaínmi. Mexičania ju radi používajú ako prísadu do masiek na vlasy. Opuncia je vítaná aj v šampónoch a konzumuje sa vo forme výživových doplnkov, pretože sa preukázali jej ... vlastnosti pri chudnutí.
    Opuncia nie je len dužina a šťava - z jej listov sa získava sliz, ktorý je účinnou zložkou vlasových a pleťových masiek (Mexičania často používajú ten istý, čerstvo nazbieraný sliz z opuncie a nanášajú ho na vlasy a pleť). Ďalším skvelým produktom získavaným z tohto neobvyklého kaktusu je olej, ktorý má silné bioaktívne omladzujúce a regeneračné vlastnosti. Často sa používa vo forme séra na tvár a ako olej na olejovanie vlasov.
  • čili paprička - základná zložka mexickej kuchyne má nekonečné množstvo neoceniteľných kozmetických vlastností. Ukázalo sa, že čili poznali už Aztékovia a Mayovia - v kombinácii s kakaom ho označovali za "nápoj bohov", ktorý spomaľoval starnutie, dodával vitalitu, zlepšoval krvný obeh, zlepšoval náladu a myšlienkové pochody a pôsobil ako detoxikačný prostriedok. Pre Mexičanov je čili paprička tajnou zložkou, ktorá urýchľuje rast vlasov a stimuluje činnosť vlasových cibuliek. Čili v kombinácii s olejmi a vtierané do pokožky hlavy zlepšuje mikrocirkuláciu, okysličuje pokožku a posilňuje bunkový metabolizmus. Vďaka tejto vlastnosti sa vlasy stávajú silnejšími, prestávajú vypadávať a rastú rýchlejšie.
  • guava - kyslá ako jahoda, krémová ako banán, šťavnatá ako jablko s mierne sladkou príchuťou pripomínajúcou datle - v Mexiku ju považujú za chutný a silný antioxidant s regeneračnými vlastnosťami. Teenageri používajú šťavu z guavy na zmiernenie príznakov akné, dokonale vyživuje aj mastné vlasy a prináša úľavu pri podráždení pokožky hlavy. Guava nielen reguluje hladinu kožného mazu, ale zabezpečuje aj primeraný stupeň hydratácie vlasov a pokožky hlavy a bráni ich starnutiu a zároveň zabraňuje strate vitality.

 

Spojené štáty americké - krajina, kde si ľudia plnia svoje sny o rovnosti, slobode, bohatstve a sláve. Znamená to, že sny o úžasných vlasoch majú šancu na splnenie? Ukazuje sa, že etnicky bohatá krajina pristupuje k starostlivosti o vlasy mimoriadne profesionálne: Husté, málo pórovité vlasy obyvateľov Ázie dostávajú tiež špeciálnu starostlivosť, zatiaľ čo afro vlasy majú svojich špecialistov a správne orientované kadernícke salóny. Presnejšie povedané: každý vlas si tu nájde svoje miesto.

Slabé miesto majú aj Američania: je to európska starostlivosť o vlasy - existujú špeciálne salóny, ktoré ponúkajú len ošetrenia s využitím obľúbených prvkov starého kontinentu.

Obyvateľky USA tiež ochotne siahajú po tradičných receptoch, ktoré poznajú a dodnes používajú pôvodní obyvatelia Ameriky. Nasledujúci zoznam predstavuje najobľúbenejšie, prírodné látky so žiarivými účinkami v starostlivosti o vlasy.

  • bavlna (bavlníkový olej) - známa a pestovaná v Spojených štátoch už desaťročia, cenená aj pre svoje kozmetické vlastnosti. Najsilnejšou látkou podporujúcou vlasy je bavlníkový olej (ako napovedá názov) získavaný z jeho semien. Je ideálny na starostlivosť o suché a poškodené vlasy, ktorým chýba pružnosť a vitalita. Regeneruje lámavé vlasy a dokonale chráni končeky. Olej zo semien bavlníka je známy svojimi zjemňujúcimi vlastnosťami a vyrovnávaním hydrolipidovej bariéry pokožky hlavy, čím zabraňuje nadmernému vysušovaniu a podráždeniu pokožky hlavy.
  • kukurica - ďalším vzácnym kozmetickým olejom je ten, ktorý sa získava z kukuričných klíčkov. Spojené štáty sú popredným dodávateľom kukurice a výrobkov z nej získaných. Kukuričný olej je bohatstvom vitamínov (C, A, K, D, E a vitamínov skupiny B), ako aj minerálov (draslík, sodík, vápnik, železo, horčík a zinok) a cenných mastných kyselín (olejová a linolová). Keďže koncentrácia vitamínu E v bludičkovom oleji je dvakrát vyššia ako v olivovom oleji, je to najlepší prostriedok na zlepšenie vzhľadu vlasov.
  • sója - jedna z hlavných plodín pestovaných v USA. Sója sa široko používa v potravinárskom priemysle a olej z nej získaný bol považovaný za jeden z najlepších. Výborne sa osvedčuje v kuchyni, zatiaľ čo za studena lisovaný a nerafinovaný sa cení v kozmetike. Sójový olej je kľúčovou zložkou v profylaxii proti starnutiu; obsahuje veľa vitamínov a mikroprvkov a oplýva aj bielkovinami - nevyhnutnými v procese regenerácie vlasov. Sójový olej zabraňuje strate vlhkosti, chráni vlasy pred vysokými teplotami (silné slnko, teplo vyžarované fénom). Občania USA často nachádzajú výťažky zo sójových klíčkov v prípravkoch na starostlivosť o vlasy a riasy - výrazne posilňuje cibuľky a zlepšuje proces rastu vlasov.
  • lúčny drieň (Limnanthes alba) má ešte jeden krásny názov: prérijná perla. Olej z nej sa získava z jednoročnej rastliny a je mimoriadne silným antioxidantom. Obyvatelia Ameriky ho oceňujú ako zložku kozmetiky určenej na starostlivosť o vlasy a tvár. Lúčna perla potešila kozmetológov takými vlastnosťami, že jej kvety boli prirovnávané k morskej pene. Prérijná perla obsahuje množstvo mastných kyselín s dlhým reťazcom a vysokú koncentráciu triglyceridov. Preto dokonale hydratuje pokožku a vlasy, regeneruje a vyživuje, redukuje vrásky, dobre sa vstrebáva a nezaťažuje vlasy.
  • hamamel (hammer virginiana) je látka chválená pre svoje sťahujúce, antiseptické a protizápalové vlastnosti. Prirodzeným výskytom hamamelu je Severná Amerika. Extrakt získaný z jej kôry má množstvo ošetrujúcich vlastností. Medzi tie najdôležitejšie patria dezinfekčné, sťahujúce, antioxidačné. Hamamel sa široko používa pri starostlivosti o mastnú alebo aknóznu pleť a ako hydrolát vmasírovaný do pokožky hlavy a vlasov na vyrovnanie hladiny sekrécie kožného mazu a potlačenie seborey. Hamamel výborne lieči akékoľvek zápaly, podráždenia a vredy. Je tiež bežnou zložkou antiperspirantov, pretože potenie pokožky potláča
  • výťažok z vŕby čiernej (salix nigra) je najlepším prostriedkom na mastné vlasy, lupiny alebo nadmernú seboreu. Vŕba čierna je charakteristickým prvkom krajiny vo východných oblastiach Severnej Ameriky. Pôsobí antibakteriálne a podporuje obnovu kožných buniek. Často sa používa v pleťových, pleťových a telových peelingoch. Jej účinok sa často prirovnáva ku kyseline salicylovej, ale vŕba čierna je účinnejšia a jemnejšia: napriek prítomnosti salicylátov nedráždi pokožku.
  • serenoa repens, všeobecne známa ako saw palmetto - táto rastlina je známa už pôvodným obyvateľom Ameriky. Ženy si ju cenili najmä preto, že potláča šedivenie vlasov a zabraňuje ich predčasnému vypadávaniu. Ideálne sa hodí na starostlivosť o zrelé, poškodené, unavené a citlivé vlasy. Saw palmetto obsahuje bohatstvo mastných kyselín (kaprinovú, kaprónovú a kaprylovú, laurovú, myristovú, olejovú a palmitovú) a fytosterolov, ktoré zabezpečujú správnu úroveň hydratácie pokožky a vlasov a majú schopnosť stimulovať syntézu kolagénu, takže výrazne podporujú regeneráciu tkanív. Karnitín a kyselina lipoová prítomné v saw palmetto potláčajú zápal pokožky hlavy a pôsobia proti plešateniu.
  • jojobový olej - jojobové kríky sú charakteristickým znakom Arizony, Kalifornie a niekoľkých oblastí Mexika. Jojobový olej je v skutočnosti tekutý vosk, ktorý obsahuje jednu z najcennejších zložiek v starostlivosti o vlasy a pokožku - skvalén. Táto látka je prítomná aj v ľudskom kožnom tuku - zodpovedá za správnu úroveň hydratácie pokožky, potláča seboreu a upokojuje nadmerne suchú pokožku.
    Jojobový olej je jednou z najoceňovanejších kozmetických látok - jeho prítomnosť v prípravkoch na starostlivosť o vlasy zvyšuje prestíž daného kozmetického prípravku - jojoba je jedným z najdokonalejších zmäkčovadiel a jej estery sú najšetrnejšie k pokožke. Jojobový olej sa ľahko vstrebáva, zvyšuje lesk vlasov a dokonale zlepšuje ich stav. Navyše vlasy nezaťažuje.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov