Rozmaznávanie pokožky počas kúpeľa. Kúpanie ako cesta k úžasnému telu

Rozmaznávanie pokožky počas kúpeľa. Kúpanie ako cesta k úžasnému telu

Hoci to môže znieť prekvapivo, kúpanie je jednou z najlepších metód, ako dosiahnuť, aby bola pokožka vášho tela pružná a krásna. Viete, ako sa starať o svoje telo počas kúpania a tesne po ňom? Poznáte výhody pravidelného kúpania? Cíťte sa ako Kleopatra a ponorte svoje telo do výživného kúpeľa s mliekom a medom alebo využite iné tipy na neuveriteľne relaxačný kúpeľ.

Keď sa náročný deň konečne skončí, určite si zaslúžite chvíľku relaxu a uvoľnenia. A to vám neumožní nič iné ako kúpeľ - a nemusí to byť jedna z tých luxusných wellness procedúr, ale len obyčajný kúpeľ, ktorý si doprajete doma. Tajomstvo však spočíva vo výbere správnych prísad do kúpeľa (napr. [prírodné kozmetické oleje]). Až potom kúpeľ prinesie želané výsledky v podobe upokojenia tela a duše. Napokon, naše telo kúpeľ zbožňuje, tak prečo by ste z neho nemohli vyťažiť maximum!

Kúpanie z pohľadu kultúry. Zaujímavý fakt!

Staré japonské príslovie hovorí: "Kúpte sa, pretože sa pri tom cítite takmer ako v nebi." Japonci dávajú kúpeľom veľmi metaforický význam. Napríklad na Nový rok si umývajú telo studenou vodou, aby zvýšili svoju šancu na dosiahnutie prosperity. V ich kultúre voda nesymbolizuje len očistu tela, ale aj očistu duchovnú.

V Azerbajdžane existujú aj iné druhy rituálov spojených s kúpaním. Azerbajdžanci sa kúpu v... surovom oleji, ktorý sa v skutočnosti považuje za všeliek na všetky kožné problémy. Pre Maďarov sú kúpele v termálnych bazénoch spôsobom celodenného relaxu, podobne ako pre Dánov, ktorí si kúpele spájajú s hygge.

Napriek tomu najserióznejší prístup ku kúpeľom majú Turci, pre ktorých je tradícia očisty Hammam akýmsi metafyzickým zážitkom - kúpeľ v tureckých kúpeľoch trvá niekoľko hodín a je rozdelený do niekoľkých fáz, z ktorých každá nesie osobitný význam.

Už ľudia žijúci v staroveku si uvedomovali silu kúpeľov. Najznámejším rituálom starostlivosti o telo boli kúpele v osľom mlieku a mede. Predpokladá sa, že jednou z takýchto priaznivkýň mliečnych kúpeľov bola Kleopatra, ktorá ich v skutočnosti absolvovala pravidelne. Tento rituál jej mal zachovať mladosť a krásu. Zaujímavé je, že ľudia, ktorí pripravovali kúpele pre Kleopatru, potrebovali na naplnenie vane mlieko získané od 700 kobýl! Pokiaľ ide o európske cisárovné, Katarína Veľká sa údajne kúpala vo vaječnom žĺtku, mandľovom oleji, ružovej vode a... vodke!

Výhody kúpeľov. Čo z nich máme?

Dnes, keď sme si začali uvedomovať viacúčelovosť a potenciál tejto procedúry, čoraz viac ľudí hovorí o tom, že si namiesto rýchlej sprchy doprajú dlhý kúpeľ. Ak máme aspoň trochu času, skočíme do vane, aby sme si dopriali tento oddych, ktorý je úzko spojený s teplou vodou a aromatickými olejmi. Ide však o dobrú vec?

Ponorenie tela do vane je vo všeobecnosti spôsob, ako sa uvoľniť a zrelaxovať po dlhom a vyčerpávajúcom dni. Táto jednoduchá procedúra môže výrazne znížiť riziko depresie, pretože prináša úľavu, pomáha nám upokojiť sa a odstraňuje následky dlhodobého stresu.

Okrem toho by sa kúpanie nemalo spájať len so samotným pôžitkom, pretože je to aj liečebná procedúra. Ponorenie tela do vody, ktorá má určitú teplotu, pomáha uvoľniť svalové napätie, poradí si so svalovými kŕčmi, ako aj znižuje napríklad bolesti kĺbov a hlavy. Niektorí ľudia porovnávajú účinky, ktoré prináša relaxačný kúpeľ, s výsledkami dosiahnutými vďaka [masáži celého tela].

K výhodám kúpeľa patrí aj detoxikácia tela a zásobovanie tela dôležitými výživnými látkami. Okrem toho táto procedúra zvyšuje prietok krvi, čo je spojené s bojom proti celulitíde a dokonca aj so zoštíhlením tela.

Ak sa chcete vyhnúť prechladnutiu, kúpanie vám pomôže posilniť imunitný systém. Pokiaľ ide o poruchy spánku, hovorí sa, že teplý kúpeľ bojuje proti nespavosti tým, že uľahčuje zaspávanie.

V neposlednom rade je jednou z najväčších výhod kúpania pôsobenie proti starnutiu, ktoré táto procedúra má. Antioxidanty v kombinácii s relaxáciou vo vani stačia na oddialenie procesov starnutia, pokožku robia pružnejšou, rovnako ako redukujú sfarbenie, vrásky a iné stopy, ktoré na našom tele zanecháva ubiehajúci čas.

Ako si pripraviť kúpeľ doma?

Dobrou správou je, že nemusíte navštevovať wellness centrum, aby ste využili maximum z toho, čo vám kúpeľ môže ponúknuť. Takýto relaxačný, omladzujúci a energizujúci kúpeľ si môžete ľahko pripraviť doma.

Je samozrejmé, že potrebujete vaňu, ale na tento rituál krásy je potrebných viac vecí. Čo ďalšie sa oplatí pripraviť?

Voda do kúpeľa

Bez vody si kúpeľ nepripravíte - o tom niet pochýb, však? V podstate by bolo najlepšie, keby voda nebola príliš tvrdá, pretože by to mohlo prispieť k zhoršeniu stavu vášho tela. Môžete sa pokúsiť vodu filtrovať, ale to, našťastie, nebude potrebné. Najdôležitejšia je teplota:

  • 21-27 ºC - vlažný kúpeľ má upokojujúci účinok
  • 34-37ºC - teplý kúpeľ uvoľňuje a relaxuje
  • 38-42 °C - horúci kúpeľ stimuluje krvný obeh

Kozmetika do kúpeľa

Rozmanitosť prísad do kúpeľa nás môže prekvapiť. Výrobky si môžete vyberať podľa potrieb/typu vašej pokožky alebo sa zamerať na riešenie konkrétnych kožných problémov. Treba si však uvedomiť, že žiadna pena do kúpeľa, soli, mlieka, guľôčky a iné podobné výrobky sa nevyrovnajú prírodným bylinkám a olejom - tým jediným, bez obsahu konzervačných a syntetických látok.

Domáce kúpele. Čo by ste mali pridať do kúpeľa?

Nepochybne najjednoduchším spôsobom je naliať si do vody penu do kúpeľa. Občas sa však oplatí skúsiť niečo iné, a preto sa príprava kúpeľa s prírodnými prísadami môže ukázať ako neuveriteľne prospešná. Tento postup vám vlastne dáva viac možností - to, čo pridáte do vody do kúpeľa, ovplyvňuje vlastnosti a účinky vášho domáceho kúpania. Je zrejmé, že prísady môžete kombinovať a miešať tak, aby ste si vytvorili kúpeľ na mieru.

Čo sa oplatí pridať do kúpeľa, aby ste dosiahli zlepšenie pokožky?

Oleje do kúpeľa

Najlepšie spomedzi prírodných prísad do kúpeľa sú oleje, ktoré posilňujú prirodzenú hydrolipidovú bariéru pokožky, udržiavajú primeranú úroveň hydratácie, vyživujú, dodávajú jemnosť, hebkosť a pružnosť. Samozrejme, každý olej do kúpeľa môže vykazovať rôzne vlastnosti, ktoré úzko súvisia s olejom, ktorý si na tento domáci kozmetický rituál vyberieme:

  • [mandľový olej] - poradí si so striami a celulitídou
  • kokosový olej - stará sa o hydratáciu pokožky, chráni ju
  • [arganový olej] - vyživuje, regeneruje a zmierňuje podráždenie
  • ľanový olej - pôsobí protizápalovo a regeneruje
  • [jojobový olej] - dodáva vláčnosť, zmierňuje príznaky napríklad ekzémov
  • bambucké maslo - upokojuje a regeneruje pokožku spálenú od slnka

Esenciálne oleje do kúpeľa

Ak chcete svojmu kúpeľu dodať aromaterapeutické vlastnosti, mali by ste siahnuť po esenciálnych olejoch. Nielenže vás dokážu dobre naladiť, uvoľniť alebo povzbudiť (podľa toho, ktorý si vyberiete), ale sú aj antiseptické a majú ošetrujúce účinky na pokožku. Nižšie uvádzame zoznam najobľúbenejších esenciálnych olejov, ktoré môžete použiť:

  • bergamotový esenciálny olej - znižuje potenie, zmierňuje prejavy akné a oparu, znižuje nervové napätie
  • citrónový esenciálny olej - dobre slúži pri reume, pomáha pri liečbe ekzémov a zvýrazňuje prirodzenú farbu
  • levanduľový esenciálny olej - upokojuje, pomáha zaspávať, uvoľňuje a navyše redukuje zápaly kože a strie
  • pomarančový esenciálny olej - zlepšuje náladu, dodáva energiu, zmierňuje svalové kŕče a zanecháva pokožku pružnejšiu
  • ružový esenciálny olej - vykazuje silné omladzujúce vlastnosti, redukuje strie, zabraňuje vzniku popraskaných kapilár, výborne sa hodí na ošetrenie suchej pokožky
  • éterický olej ylang ylang - stimuluje mikrocirkuláciu, znižuje nadmernú tvorbu kožného mazu a pomáha pri stavoch úzkosti
  • éterický olej z mäty piepornej - znižuje podráždenie pokožky spôsobené holením alebo uhryznutím hmyzom, zmierňuje bolesť
  • esenciálny olej z čajovníka - výborný na liečbu pásového oparu kože a nechtov, pomáha pri hojení popálenín

Bylinné kúpele

Pridanie čerstvých a sušených byliniek (prípadne bylinkového nálevu) do teplej vody je dokonalou metódou obohatenia bežných kúpeľov o ďalšie vlastnosti. Spôsob, akým bude takýto kúpeľ pôsobiť na naše telo, závisí od zvolených bylín:

  • harmanček - je antibakteriálny, znižuje akné, pomáha pri spánku
  • lipový kvet - prináša úľavu, upokojuje, zmierňuje svrbenie a podráždenie
  • žihľava - odstraňuje toxíny, zmierňuje bolesť a znižuje opuchy
  • chmeľ - zmierňuje podráždenie, pomáha pri upokojení a odstraňuje problémy s nespavosťou
  • levanduľa - uvoľňuje, obnovuje rovnováhu, znižuje stres a bolesti hlavy
  • rozmarín - zmierňuje podráždenie, upokojuje nervy a zanecháva pokožku hladkú
  • mäta - pôsobí antisepticky, znižuje príznaky reumatizmu, upokojuje nervy

Ďalšie prísady do kúpeľa

Okrem olejov a byliniek môžete do kúpeľa pridať aj ďalšie látky, ktoré pozitívne ovplyvňujú pokožku. Dobrou správou je, že mnohé z nich máme po ruke, ale často si ani neuvedomujeme, aké obrovské výhody ponúkajú:

  • mlieko (najlepšie kozie) - mliečny kúpeľ je priam kráľovským spôsobom, ako získať hladkú, dobre hydratovanú a vyživenú, mladú pokožku
  • med - prírodný med je zvlhčujúci prostriedok, preto sa ho oplatí pridať do kúpeľa, ak nám záleží na hydratácii
  • sulfid mangánu (známy aj ako epsomská soľ) - jeden z najlepších druhov soli vykazujúci relaxačné a detoxikačné vlastnosti
  • ľanové semienko - nálev z ľanového semienka dobre zmierňuje podráždenia (vrátane AZS) a zanecháva pokožku hydratovanú
  • kvasnice - vďaka bohatému obsahu vitamínov skupiny B liečia akné, psoriázu a iné dermatologické ochorenia
  • jedlá sóda - je uznávaná ako silný čistiaci prostriedok, ktorý zbavuje pokožku toxínov a iných nečistôt

Najlepšie recepty na kúpeľ

Ak neviete, ako vylepšiť svoj bežný kúpeľový rituál, aby ste dosiahli konkrétne účinky, môžete využiť nasledujúce recepty. Tu sú najlepšie domáce kúpele, ktoré si môžete pripraviť úplne sami!

  1. Výživný kúpeľ - 50 g sušeného nechtíka lekárskeho zalejte 1/2 litrom vriacej vody, prikryte pokrievkou a nechajte 20 minút vylúhovať. Nálev sceďte, pridajte 125 ml medu, premiešajte a nalejte do vody na kúpeľ. Obohaťte niekoľkými kvapkami kyseliny hyalurónovej.
  2. Omladzujúci kúpeľ - zmiešajte 125 ml medu s 2 litrami plnotučného mlieka (najlepšie ak je kozie). Pridajte do vody vo vani a obohaťte 8 kvapkami ružového oleja. Prípadne môžete vhodiť čerstvé okvetné lístky ruží (vyzerajú úžasne!).
  3. Upokojujúci kúpeľ - zmiešajte 100 g sušeného harmančeka, 50 kvetov lipy, hlohu a levandule. Sušené bylinky vložte do ľanového vrecka, zaviažte ho a ponorte do horúcej vody. Počas kúpeľa ho niekoľkokrát stlačte, aby sa z byliniek uvoľnili živiny.
  4. Kúpeľ proti akné - do vrecka vložte 1000 g pšeničných otrúb, zalejte vodou a nechajte 30 minút variť. Vyžmýkajte a nálev pridajte do vody na kúpeľ spolu s 30 g čerstvých kvasníc a 10 kvapkami bergamotového esenciálneho oleja.
  5. Vyhladzujúci kúpeľ - pripravte si 250 ml cmaru, 2 PL medu a 125 ml olivového alebo mandľového oleja. Prísady pridajte do teplej vody a premiešajte. Môžete pridať viac ako len jeden olej.
  6. Čistiaci kúpeľ - pripravte si 200 g sulfidu mangánu a 3 PL sódy bikarbóny a potom obe zložky pridajte do teplej vody. Kúpeľ obohaťte žihľavovým nálevom a niekoľkými kvapkami čajovníkového oleja.

Ako pomôcť kúpeňu zvýšiť jeho skrášľovací potenciál?

Kúpeľ nie je len spôsob, ako upokojiť telo a dušu, ale upokojuje aj pokožku. Obmedzuje sa táto kúra len na tieto tri aspekty? Uplatnením niekoľkých jednoduchých trikov môžete premeniť bežný kúpeľ na domáce wellness a poskytnúť starostlivosť celému telu.

Na začiatok sa zamerajme na starostlivosť o vlasy, ktorú možno dodať počas kúpeľa. Stačí, ak si - predtým, ako sa ponoríte do kúpeľa naplneného aromatickými olejmi - nanesiete buď masku na vlasy, alebo olej. Vďaka vlhkosti a vyššej teplote bude vaša [olejová kúra na vlasy] účinnejšia a prinesie účinky [parná kúra na vlasy]. Zatiaľ čo si užívate výhody kúpeľa, do vlasov prenikajú vyživujúce látky, ktoré ich regenerujú a ošetrujú zvnútra.

Podobným spôsobom sa môžeme starať aj o pleť. Stačí si naniesť pleťovú masku (buď kúpenú v drogérii, alebo doma vyrobenú) a dopriať si chvíľu relaxu, zatiaľ čo sa výživné látky z masky starajú o vašu pleť. Samozrejme, že [aplikované] pleťové masky by mali zodpovedať aktuálnym potrebám vašej pleti.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov