Parabény, silikóny, SLS a všetko ostatné. Ako poškodzujú vlasy a ako sa im vyhnúť

Parabény, silikóny, SLS a všetko ostatné. Ako poškodzujú vlasy a ako sa im vyhnúť

Konzervanty a uzatváracie látky sa pri výrobe kozmetiky používajú už desiatky rokov. Výrazne vysoká koncentrácia týchto látok bola zaznamenaná najmä v šampónoch a kondicionéroch na vlasy. Doteraz sa toho veľa nepovedalo o nepriaznivých účinkoch, ktoré spôsobujú. V súčasnosti väčšina kozmetických značiek rezignuje na používanie práve týchto látok vo svojich výrobkoch a snaží sa všetky škodlivé látky nahradiť ich prírodnými ekvivalentmi. Prečo parabény, silikóny a ďalšie kontroverzné látky pomaly, ale isto postupne a systematicky miznú z výrobkov na starostlivosť o vlasy? Môžu skutočne spôsobiť poškodenie vlasov, a ak áno, ako to robia?

Škodlivé chemické látky vo vlasovej kozmetike

1. Parabény

Čo sú parabény?

Ide o konzervačné látky pridávané do kozmetiky s cieľom zachovať sviežosť atribútov a výživovú kvalitu šampónov a kondicionérov. Parabény sa v kozmetike často používajú, pretože neovplyvňujú ani nemenia účinok, ktorý poskytujú konkrétne kozmetické výrobky, takže inými slovami nemajú žiadny vplyv na účinnosť výrobku. Okrem toho konzervanty dosiahli svoju popularitu vďaka svojej schopnosti oddialiť množenie mikroorganizmov, ktoré sa zhromažďujú na našej pokožke. Aj tieto spomínané látky chránia kozmetiku pred všetkými možnými mikróbmi.

Sú parabény škodlivé?

Treba pamätať na to, že parabény nespôsobujú alergické reakcie a pokožka ich dobre znáša. Napriek tomu však vo veľkých množstvách môžu byť, žiaľ, veľmi škodlivé; považujú sa totiž za karcinogénne látky, ktoré narúšajú hormonálnu rovnováhu (t. j. podporujú tvorbu estrogénu). Najobľúbenejšie a najčastejšie používané parabény v šampónoch sú okrem iných fenoxyetanol, metylparabén, etylparabén, propylparabén, butylparabén, izobutylparabén - každý z nich má iný "prah poškodenia" a nevykazuje účinky potenciálne škodlivé pre ľudské zdravie za predpokladu, že jeho koncentrácia v konkrétnom kozmetickom výrobku je primerane nízka. Je však potrebné si uvedomiť, že často používame viac ako len jeden výrobok s obsahom parabénov - dávky samotných látok dodávaných do organizmu sa zvyšujú, a tým sa zvyšuje aj ich toxické pôsobenie, čím sa tento účinok stupňuje. Z tohto dôvodu sa pri výbere kozmetického prípravku na ošetrenie nášho tela oplatí, ak je to možné, obmedziť množstvo s ním dodávaných parabénov. To sa týka najmä kozmetiky, ktorá sa priamo nanáša na pokožku hlavy. Z tohto dôvodu by v šampónoch a olejoch mali parabény úplne absentovať. Najškodlivejšie zlúčeniny, ktoré by sa mali z výrobkov na starostlivosť o vlasy stiahnuť, sú formaldehyd a polyakrylamid. Ich pôsobenie sa považuje za toxické a tieto látky sú vo všeobecnosti rakovinotvorné, preto by sme sa im mali zámerne vyhýbať.

Ako sa vyhnúť parabénom?

Smutnou pravdou je, že nie je možné úplne eliminovať parabény z prípravkov na starostlivosť o vlasy a telo. Je však vhodné používať ich v obmedzenom množstve alebo siahnuť po výrobkoch, ktoré obsahujú ten najmenej škodlivý typ parabénu, ktorým je metylparabén. Namiesto používania syntetických masiek na vlasy je lepšie zvoliť oleje; dobré riešenie tu ponúkajú precízne vyvinuté zmesi olejov obsahujúce prírodné a vysoko kvalitné zložky. Opäť je rozumné siahnuť po šampónoch bez parabénov, napriek tomu sa týmto pravidlom nemusíte riadiť pri výbere kondicionéra na vlasy, pretože táto kozmetika sa aplikuje len na pramene (do polovice dĺžky smerom nadol). Keďže tento výrobok nie je v kontakte s pokožkou, nie je potrebné byť pri jeho výbere taký prísny. Ďalším bodom, na ktorý sa často zabúda, je, že existujú aj iné látky uznávané ako alternatívy parabénov (látky umožňujúce kozmetickému prípravku zachovať si dlhšie svoje vlastnosti) a sú to najmä: vitamín C, vitamín E, esenciálne oleje a kokosový olej. Tieto látky sú v zložení kozmetiky samozrejme vždy vítané.

2. Silikóny

Čo sú silikóny?

Ide o najobľúbenejšiu skupinu látok, ktoré sa často pridávajú do šampónov a kondicionérov na vlasy. Silikóny sa často objavujú v pleťových vodách, bezoplachových kondicionéroch, sprejoch na ochranu pred teplom, miešajú sa s olejmi, kondicionérmi a maskami. Okrem toho sa tieto látky často nazývajú "silikónové oleje" pre ich mastnú a mierne lepkavú konzistenciu. Vznikajú kombináciou oxidu kremičitého a kyslíka, určujú konzistenciu výrobku a ovplyvňujú spôsob, akým sa konkrétny výrobok rozmiestňuje buď na pokožke, alebo na vlasoch. Silikóny v skutočnosti ľahko nájdete v mnohých výrobkoch vlasovej kozmetiky, pretože ich aplikácia podporuje okamžité zlepšenie stavu vlasov; vlasy sa stávajú hladkými a lesklými.

Sú silikóny škodlivé?

Silikóny môžu dráždiť pokožku hlavy, najmä ak sa používajú ako súčasť vlasových masiek alebo sprejov. Akonáhle sú súčasťou zloženia tohto typu výrobkov, existuje vysoké riziko, že silikón sa dostane do kontaktu s pokožkou a prenikne cez bunky. Za výrazne lepšie sa považuje, keď vlasové výrobky obsahujú silikóny v ich prchavej forme. Ich značné množstvo sa uvoľňuje do vzduchu v okamihu aplikácie, takže nezostávajú na pokožke. Treba si uvedomiť, že ťažké aj neprchavé silikóny sa do kozmetiky pridávajú rovnako často ako jemné silikóny. Ďalším dôležitým faktom je, že silikóny nepodliehajú biologickému rozkladu, takže sa kumulujú v tkanivách a bunkách organizmu. Je potrebné si uvedomiť, že mnohé silikónové oleje dráždia pokožku a sú komedogénne. Do skupiny silikónov najmenej šetrných k zdraviu patria ťažké silikóny. Stručne povedané, neodparujú sa z povrchov a zostávajú na vlasoch, čím vytvárajú bariéru, cez ktorú nemôžu prejsť dobré (pre vlasy potrebné) ani zlé látky.

Ako sa vyhnúť silikónom?

Najlepším riešením je rezignovať na používanie tých najškodlivejších, ktoré majú tendenciu dráždiť pokožku hlavy spolu s jemnou pokožkou uší. Táto skupina silikónov sa nazýva ťažké silikóny a patrí sem: Simethicone, Trimethicone, Trimethylsiloxysilicate, Trimethylsilylamodimethicone.

3. SLS, SLES

Čo sú SLS, SLES?

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) - ide o agresívne pôsobiaci detergent používaný v rôznych výrobkoch, ktoré nie vždy súvisia so starostlivosťou o vlasy.

SLES (Sodium Laureth Sulfate) - podobný vyššie uvedenej látke, ktorý vzniká z etylénoxidu. Je to ropný derivát a má silné penivé vlastnosti, preto sa často pridáva do šampónov a čistiacich prostriedkov (vrátane čistiacich prostriedkov určených pre domácnosť).

Sú SLS, SLES škodlivé?

Sú to syntetické detergenty, ktoré majú nepriaznivý, veľmi dráždivý vplyv na pokožku. Pre vysvetlenie, môžu spôsobiť svrbenie, akné, škvrny, ekzémy a dehydratáciu. Stáva sa tiež, že sú kombinované s dioxánom, ktorý je známy svojimi rakovinotvornými vlastnosťami. Tieto detergenty sú považované za komedogénne a ich častice prenikajú cez pokožku a dostávajú sa do organizmu.

Ako sa vyhnúť SLS, SLES?

Pred kúpou konkrétneho výrobku sa odporúča skontrolovať zoznam jeho zložiek. Vo väčšine prípadov nájdete tieto látky pod názvom Sodium Lauryl Sulfate a Sodium Laureth Sulfate (INCI).

4. Minerálne oleje

Čo sú minerálne oleje?

Nejde o všeobecne známe prírodné rastlinné oleje, preto by sa v žiadnom prípade nemali navzájom spájať. Minerálne oleje sú všetky možné deriváty ropných olejov vrátane napríklad parafínu. Vyrábajú sa pri procese destilácie surovej ropy. V kozmetike sa objavujú najmä vďaka svojej funkcii doplňovania lipidov, takže inými slovami, na pokožku a vlasy pôsobia ako zmäkčovadlá. Stručne povedané, nielenže stabilizujú látky, ale aj chránia pokožku a vlasy pred stratou vody. Navyše sú relatívne lacné, vďaka čomu ich mnohí výrobcovia kozmetiky tak veľmi oceňujú.

Sú minerálne oleje škodlivé?

Nepochybne sú komedogénne, takže zjednodušene povedané, upchávajú póry pokožky. Okrem toho sa môžu usadzovať na povrchu pokožky a vytvárať akýsi nepriepustný povlak, okluzívnu vrstvu, ktorá bráni výmene kožných buniek v tvorbe plynov. Tento povlak blokuje kyslík a "dusí" kožné bunky, čím znižuje účinnosť a zhoršuje ich činnosť. Takisto sa ešte nenašiel nikto, kto by vyvrátil mýtus, že minerálne oleje sa hromadia v obličkách a pečeni.

Ako sa vyhnúť minerálnym olejom?

Minerálne oleje, hlavne parafín a vazelína, by sa mali úplne eliminovať, napriek tomu by pri používaní v malom, primeranom množstve nemali veľmi škodiť. Aby ste sa vyhli minerálnym olejom v kozmetike, odporúča sa siahnuť po kozmetických výrobkoch, ktoré obsahujú iné, prírodné a bezpečné zmäkčovadlá, a medzi ne patria prírodné oleje a rastlinné maslá. Je vhodné si uvedomiť, že parafín obsiahnutý v kozmetike možno nájsť pod názvami Paraffin (oil), Synthetic Wax, Isoparaffin, Parrafinum Liquidum. Ďalšie minerálne oleje, ku ktorým možno pristupovať pri čítaní etikiet výrobkov na vlasy, sú: Petrolatum (vazelína), Ceresin, Isobutan, Isopropan.

5. Hliníkové soli

Čo sú hliníkové soli?

Hliník, známy aj ako alumínium, je najčastejšie používanou zložkou obsiahnutou v kozmetike zameranej na vyrovnávanie ( či presnejšie povedané blokovanie) sekrécie kožného mazu a potu.

Sú hliníkové soli škodlivé?

Hliníkové soli nájdete najmä v dezodorantoch, lakoch na vlasy a niektorých suchých šampónoch. Upchávajú póry pokožky, čo bráni poteniu a tvorbe kožného mazu. Tieto látky sa však hromadia v tkanivách a zároveň dráždia imunitný systém; hliníkové soli sú schopné preniknúť a poškodiť aj iné systémy. Je dôležité si uvedomiť, že existujú dôkazy spájajúce používanie antiperspirantov so vznikom zhubných nádorov prsníka.

Ako sa vyhnúť hliníkovým soliam?

Najbežnejšia forma hliníkových solí pridávaných do kozmetiky je označená ako chlórhydrát hliníka. Ďalšími patogénnymi látkami sú chlórhydrát hliníka (ACH) a hliník-cirkonium (hliník-cirkonium tetrachlórhydrex GLY). Inými slovami, najjednoduchším spôsobom, ako sa vyhnúť hliníkovým soliam, je byť opatrný a venovať pozornosť slovu "hliník", ktoré sa často objavuje na začiatku konkrétnej zlúčeniny, ktorú obsahuje zoznam zložiek.

6. PEG, PPG

Čo sú to PEG, PPG?

Zjednodušene povedané, ide o polyetylénglykoly. V kozmetických výrobkoch sa používajú v úlohe emulgátorov, rozpúšťadiel a všetkých možných druhov látok zodpovedných za zlepšenie odolnosti kozmetiky. Stojí za zmienku, že pri výrobe PEG a PPG sa používa etylénoxid a rakovinotvorné dioxány.

Sú PEG, PPG škodlivé?

Môžu byť škodlivé, ak sa používajú vo veľkom množstve. V podstate sú známe tým, že sa v priebehu rokov postupne kumulujú v organizme a usadzujú sa v bunkách a orgánoch. Nie je ťažké si domyslieť, že čím menej ich v kozmetike je, tým lepšie. Pravdou je, že ich škodlivosť je daná toxickými látkami, ktoré je potrebné použiť v procese výroby glykolu.

Ako sa vyhnúť PEG, PPG?

Najčastejšie používané glykoly typu PEG a PPG sa našťastie dajú veľmi ľahko rozpoznať. Vo všeobecnosti majú predponu "PEG/PPG", ako napríklad PEG-40 sorbitan disostearát, PPG-15 stearát, alebo príponu "-eth", ako napríklad laureth-8-fosfát.

7. Alkoholy

Čo sú to alkoholy?

Alkoholy tvoria veľmi veľkú skupinu, čo sa týka látok používaných vo vlasovej a telovej kozmetike. Dobrou správou je, že môžeme nájsť desiatky alkoholov, ktoré poskytujú pozitívne pôsobenie na vlasy a pokožku hlavy. Na objasnenie, sú známe tým, že dokážu zvlhčovať a upravovať vlasy a zároveň sú dôležitým činidlom spájajúcim emulziu. Práve tento typ alkoholov sú tie, ktoré patria do skupín polyhydroxy, dihydroxy a alkoholy s dlhým reťazcom. Vytvárajú ochrannú vrstvu na povrchu vlasov a darujú vlasom jemnosť. Najobľúbenejším "dobrým" alkoholom je glycerín.

Sú alkoholy škodlivé?

Bohužiaľ, existuje skupina "zlých" alkoholov, ktoré pôsobia vysoko dehydratačne. Nielenže poškodzujú vlasy, ale môžu spôsobiť aj alergické reakcie pokožky hlavy. Všetky tieto alkoholy sú monohydroxy skupiny. Stručne povedané, pôsobia na vlasy veľmi negatívne, pretože tieto alkoholy výrazne oslabujú vlasy, zbavujú ich lesku a pružnosti.

Ako sa vyhnúť alkoholom?

Určite sa nemusíte vyhýbať tým "dobrým" alkoholom. Naopak, naučte sa, ako nájsť škodlivé alkoholy, ktoré prispievajú k zhoršeniu stavu vlasov. Sú to napríklad tieto: Alkohol denat/SD, benzylalkohol, etanol, obilný alkohol, izopropanol, izopropylalkohol (IPA) a propanol, aby sme vymenovali aspoň niektoré.

Kde nájdem kozmetiku bez parabénov a bez silikónu?

Existuje zoznam kozmetiky, ktorá je vzhľadom na svoj charakter a účel zbavená škodlivých, komedogénnych a dráždivých látok. Ide napríklad o tieto výrobky:

  • prírodné oleje určené na ošetrenie vlasov a (najmä) pokožky hlavy,
  • bylinné destiláty, ktoré sa môžu aplikovať na pokožku hlavy a vlasy,
  • kozmetické íly - po zmiešaní s olejmi a/alebo bylinnými destilátmi vytvárajú vyživujúce a čistiace masky,
  • mydlá na vlasy - prírodné, vytvorené podľa starých receptúr, sú vhodné nielen na starostlivosť o telo, ale aj o vlasy,
  • šampóny bez SLS a parabénov, ktoré sú prírodné a úplne bezpečné pre pokožku (vo väčšine prípadov ide o ekologické výrobky, certifikované, často plne ekologické).

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov