Nechajte hovoriť vaše vlasy, časť 7. Starostlivosť o kučeravé vlasy

Nechajte hovoriť vaše vlasy, časť 7. Starostlivosť o kučeravé vlasy

Tí, ktorí majú na hlave kučery, musia mať na pamäti, že tento typ vlasov si vyžaduje špeciálnu starostlivosť. Kučeravé vlasy majú nerovnomernú štruktúru, majú tendenciu strácať vlhkosť a stávajú sa matnými a sú náchylné na poškodenie. Ako postupovať pri starostlivosti o kučeravé vlasy, aby boli zdravé a odolné? Podľa všetkého sa nápoveda neskrýva nikde inde ako vo vašich vlasoch.

Mnohé ženy môžu o hustých a kučeravých vlasoch iba snívať. Tie z nás, ktoré majú rovné vlasy, považujú vlny a kučery za výhru v lotérii. V praxi sú však kučeravé vlasy omnoho náročnejšie! Vyžadujú si špeciálnu starostlivosť a prinášajú so sebou viac problémov, než by sa mohlo zdať. Aby sme mohli odpovedať na otázku, ako sa starať o kučeravé vlasy, je najlepšie venovať im viac pozornosti! Jednoducho si o nich zistite ďalšie informácie, a dbajte na to, aby ste ich starostlivo dodržiavali.

KUČERAVÉ VLASY - VLASTNOSTI

Na prvý pohľad vidíme vlasy plné kučier a veľkého objemu. Niektorým ľuďom sa môže zdať, že to je to jediné, čím sa tento typ vlasov odlišuje od ostatných. Najvýznamnejšie rozdiely sa však skrývajú trochu hlbšie. Ak sa na ne chcete pozrieť bližšie, odporúčame použiť mikroskop. Potom zistíte, že prierezový vzhľad je úplne odlišný od rovných vlasov. To, že vlasy začnú kučeravieť, je dané ich štruktúrou - zvlnené vlasy sú ľahko splošťované (elipsa), kučeravé vlasy sú ploché a natočené vlasy pripomínajú obličku.

Navyše, kučeravé vlasy sú oveľa jemnejšie a citlivejšie na účinky vonkajších faktorov. Odkiaľ pochádzajú? Prirodzené kučery sú v miestach kučeravenia tenšie, a preto sú krehké a lámavejšie. Okrem toho nemajú pevne zviazanú vrstvu kutikuly s prekrývajúcimi sa šupinkami, ktoré ležia na plocho, ako je to v prípade rovných vlasov. V miestach zatočenia sa malé keratínové šupinky mimovoľne dvíhajú. Preto sú kučeravé vlasy od prírody veľmi pórovité, ale samozrejme, aj v tomto prípade existujú výnimky.

Ďalším problémom, s ktorým musia majiteľky kučeravých vlasov bojovať, je sklon k úbytku hydratácie. Tento typ vlasov je často dehydrovaný, čo súvisí s jeho štruktúrou. Nielenže vlhkosť uniká cez nadmerne zdvihnuté šupinky, ale kučeravé vlasy sú tiež pokryté tenšou vrstvou ochranného mazu. Prečo? Kučery neležia na plocho dotýkajúc sa hlavy, a tak nemajú možnosť zhromažďovať potrebný maz vylučovaný žľazami umiestnenými na pokožke hlavy. Na druhej strane má takáto situácia svoje výhody, pretože sa takéto vlasy mastia oveľa pomalšie. Dehydratácia je jedným z hlavných, nie však jediným problémom, s ktorým sa musia ľudia s kučeravými vlasmi potýkať.

Najčastejšie problémy pri kučeravých vlasoch:

  • sú veľmi často suché, drsné a krehké,
  • sú oveľa náchylnejšie na poškodenie,
  • častejšie sa zamotávajú a ich rozčesávanie je náročné,
  • chýba im lesk a pružnosť,
  • bez správnej opory majú tendenciu krepovatieť a byť statické 
  • nie je možné ich ľahko narovnať,
  • sú matné, pretože odrážajú menej svetla.

Prečo mi moje kučeravé vlasy nerastú?

Pre majiteľky prírodných kučeravých vlasov môže byť ich pestovanie veľmi náročné. Čím sú kučery pevnejšie, tým ťažšie je spozorovať akýkoľvek nárast dĺžky. To je jedna z najčastejšie kladených otázok: Prečo mi nerastú vlasy? Samozrejme, že rastú! Len je ťažšie všimnúť si to.

STAROSTLIVOSŤ O KUČERAVÉ VLASY

Ako sa správne starať o kučeravé vlasy? V prvom rade si musíte uvedomiť, že starostlivosť o kučeravé vlasy bude trvať dvakrát dlhšie ako u ľudí s rovnými vlasmi, pretože kučery sú veľmi náročné a "náladové". Starostlivosť o kučeravé vlasy a ich úprava je dokonca obrovskou výzvou aj pre skúsených kaderníkov! Tu sú najdôležitejšie rady, ktoré vám pomôžu uľahčiť každodennú starostlivosť o kučeravé vlasy.

Tri fázy profesionálnej starostlivosti o kučeravé vlasy

  1. Hĺbková hydratácia - prvý krok zahŕňa dodanie zložiek, ktoré viažu molekuly vody vo vnútri vlasov (kyselina hyalurónová, ureálna, panthenol, aloe alebo med).
  2. Regenerácia a spevnenie - druhá fáza spočíva v použití produktov bohatých na dôležité látky, ako sú hodváb, keratín, kolagén, ako aj pšeničné, sójové a mliečne proteíny.
  3. Dôkladná ochrana pred stratou vlhkosti a škodlivými faktormi (napríklad nízkou alebo vysokou teplotou, slnečným žiarením atď.) vďaka zmäkčujúcim látkam, ako sú vlasové oleje alebo silikóny, je záverečnou, ale nie poslednou fázou správnej starostlivosti o kučeravé vlasy.

Ako si správne umývať kučeravé vlasy?

Hlavná zásada: kučeravé vlasy je potrebné umývať menej často. Ak nechcete mať zacuchané kučery, musíte tomu venovať dostatok času. To neznamená, že budete celé týždne chodiť s mastnými vlasmi, to by zasa mohlo prispieť k tvorbe lupín. Kučeravé vlasy nemajú rady prehnané úpravy v akomkoľvek smere. Časté umývanie oslabuje kučery a zvyšuje dehydratáciu, pretože šampóny vyplavujú malé množstvo kožného mazu nevyhnutného na udržanie správnej úrovne vlhkosti. Ako často by ste si mali umývať kučeravé vlasy? Skôr nie častejšie ako raz za dva dni. Optimálnym riešením sú dve umývania za týždeň.

Navyše je tu ešte niekoľko ďalších vecí, ktoré stoja za zmienku. Najlepšie je umývať kučeravé vlasy s hlavou sklonenou nadol - vďaka tejto metóde totiž zväčšíme objem a môžeme ich ľahko rozčesať. Okrem toho sa na umývanie a oplachovanie kozmetiky oplatí používať studenú alebo vlažnú vodu, pretože teplo spôsobuje, že šupinky sa dvíhajú vyššie. Vždy majte na pamäti, že s vlasmi musíte zaobchádzať šetrne - už žiadne tupírovanie ani ťahanie si vlasov. Aj šampón by mal mať jemné zloženie.

Ako rozčesať kučeravé vlasy? - za sucha? za mokra?

Všeobecne sa predpokladá, že kučeravé a vlnité vlasy by sa mali česať len na mokro. A to je správne, pretože v tomto prípade je česanie suchých prameňov jednoduchý spôsob, ktorý vedie k vytrhávaniu a lámaniu. Namiesto toho, aby ste sa trápili s rozčesávaním suchých kučier, je lepšie ich rozčesať hneď po umytí. Neskôr sa tým uľahčí sušenie a zabráni sa krepovateniu. Kučeravé vlasy sa odporúča česať hneď po nanesení kondicionéru alebo oleja, prípadne keď je kozmetický prípravok práve opláchnutý. Takto sú vlasy jemné a hladké, čím sa znižuje riziko ich poškodenia.

Je potrebné vedieť, ako správne česať kučeravé vlasy. Rovnako dôležité je však aj to, čo na tento účel používať. Najlepšie doplnky pre kučeravé vlasy sú tie najjednoduchšie. Perfektný bude napríklad drevený hrebeň so širokými zubami alebo obľúbený Tangle Teezer. Kučeravým vlasom prospeje aj používanie kefy s riedkymi štetinami, najlepšie z prírodných materiálov alebo s funkciou ionizácie.

Ako sušiť kučeravé vlasy?

V tomto prípade je vhodné úplne sa vzdať používania fénu, ktorý by mohol zvýšiť problém so stratou hydratácie, krepovatením alebo elektrizovaním. Najvýhodnejšou metódou je nechať takýto typ vlasov vysušiť na vzduchu. Ak však nemáte takúto možnosť, pozrime sa, ako ich vysušiť bez zbytočného poškodenia. Najlepšie je robiť to s hlavou zaklonenou nadol a jemne vlasy premasírovať prstami, čo umožní dodať vlasom objem a zvýrazniť ich kučery. Navyše sa vám bude hodiť fén s rozptyľovačom, ale nezabudnite používať len režimy s chladnejším nastavením. Čo robiť, aby ste zabránili krepovateniu kučeravých vlasov? Pred sušením sa oplatí vmasírovať do vlasov trochu hydratačného, pred teplom chrániaceho oleja.

Najviac odporúčaná kozmetika pre kučeravé vlasy:

  • Šampón na kučeravé vlasy by mal byť šetrný. Najlepšie by bolo, keby bol výrobok na báze rastlinných výťažkov a neobsahoval žiadne silné detergenty (SLS, SLES). Detský šampón môže byť vaším obľúbeným výrobkom na každodenné použitie. Raz za dva týždne môžete použiť silnejší kozmetický prípravok na očistenie pokožky hlavy od všetkých usadenín a kožného mazu.
  • Kondicionér na kučeravé vlasy by vám mal uľahčiť rozčesávanie, uhladiť a dôkladne hydratovať. Medzi najlepšie patria zjemňujúce látky, ktoré poskytujú ochranu pred dehydratáciou a zároveň vlasy nezaťažujú. Takýto kozmetický prípravok by mal zároveň zvyšovať lesk a zlepšovať hebkosť vďaka hydratačnému a vyživujúcemu zloženiu.
  • Stylingový krém na kučeravé vlasy alebo penové tužidlo vám pomôžu skrotiť nepoddajné pramene, zvýšiť lesk a spevniť účes. Ak ste si lámali hlavu nad tým, ako kučery zintenzívniť, neváhajte a vyberte si niečo zo širokej ponuky výrobkov na úpravu kučeravých vlasov. Treba však mať na pamäti, že ich nadmerné používanie môže prispievať k oslabovaniu vlasov a k vzniku lupín.

Toto je dôležité! Všetky kozmetické prípravky na kučeravé vlasy možno účinne nahradiť prírodnými olejmi, ktoré hĺbkovo vyživujú, dôkladne hydratujú, chránia a uľahčujú styling. Sú to prospešnejšie náhrady masiek, krémov a balzamov na vlasy. Musíte sa však naučiť, ktorý vlasový olej je pre kučeravé vlasy najlepší. Správny výber je zárukou úspechu.

Olejová kúra na kučeravé vlasy

Veľa informácií o tom, ako ovplyvňuje olejovanie vlasov ich kvalitu, si môžete prečítať v mnohých ďalších príspevkoch na tomto blogu. Prírodné vlasové oleje sú nekonečným zdrojom cenných vitamínov, minerálov a mastných kyselín. Najmä tie posledné sú pre kučeravé vlasy mimoriadne dôležité, lebo posilňujú vonkajšie štruktúry a prirodzenú hydrolipidovú vrstvu. Vďaka tejto vlastnosti olejovanie kučeravých vlasov zabezpečuje príslušnú úroveň hydratácie, jemnosti, lesku, pružnosti a ochrany pred škodlivými faktormi. Kľúčom k úspechu je výber toho správneho oleja.

Ktorý druh oleja bude pre kučeravé vlasy najviac prospešný? Najviac sa odporúčajú tie, ktoré sú bohaté na polynenasýtené mastné kyseliny zo skupiny omega-3 a omega-6. Kučeravé vlasy majú vysokú pórovitosť a mali by sa ošetrovať olejmi, ktoré obsahujú väčšie molekuly. Pri výbere olejov na kučeravé vlasy sa teda oplatí vziať do úvahy napríklad tieto:

  • avokádový olej,
  • sladký mandľový olej,
  • bavlníkový olej,
  • arganový olej, 
  • olej z pupalky dvojročnej.

Treba však mať na pamäti, že kučery rozhodne neobľubujú kokosový olej, ktorý môže spôsobiť zvýšenú krepovatosť. Je tiež lepšie vyhnúť sa ricínovému oleju, ktorý je pre takúto štruktúru vlasov príliš hustý. Ak máte problém s výberom prírodného oleja a stále neviete, aký olej bude vo vašom prípade fungovať, môžete siahnuť po hotovom riešení, napr: Nanoil na vlasy s vysokou pórovitosťou. Ide o výrobok s komplexným pôsobením, ktorý obsahuje ideálne oleje pre kučeravé vlasy, ako aj ďalšie cenné zložky vrátane vitamínov a proteínov.

 

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov