10 otázok a odpovedí o vlasoch, ktoré vás možno prekvapia

10 otázok a odpovedí o vlasoch, ktoré vás možno prekvapia

Pokiaľ ide o krásu, často sa zdá, že sme zaujatí doslova všetkým. Neraz sa správame ako dieťa, ktoré kladie príliš veľa otázok: A vtedy sa začína záplava všetkých možných variantov týkajúcich sa výživy, účesov, starostlivosti o vlasy a všetkého možného. Je zvykom zistiť si o vlasoch, pokožke a nechtoch čo najviac, pretože máme vďaka tomu pocit, robíme všetko pre to, aby sme im poskytli to, čo potrebujú.

Určite ste aj vy zvedavé, takže by ste chceli vedieť všetko, čo súvisí so starostlivosťou o vlasy. Zostali vám ešte nejaké otázky, na ktoré ste nedostali odpovede? Zistite, či ste sa už zaoberali nižšie uvedenými otázkami - odpovede vás možno skutočne prekvapia. Tu nájdete nie celkom jasné odpovede na celkom jasné otázky. Nepoznať ich je ako nevedieť nič o starostlivosti o vlasy. Tak si to vychutnajte!

10 dôležitých otázok a odpovedí týkajúcich sa vlasov, ktoré vás možno prekvapia

1. Vlasové maniačky majú tendenciu používať detské šampóny. Prečo a mali by dospelí siahnuť po detskej kozmetike?

Predpokladá sa, že detské šampóny majú výnimočne jemné účinky, takže sa nežne starajú o pokožku hlavy a neobsahujú dráždivé látky (syntetické látky, parabény a SLS). Po detských šampónoch navyše siahame, keď si náhodou nadmerne namáhame buď vlasy, alebo pokožku hlavy. Je pravda, že detské šampóny vykazujú jemné pôsobenie, čistia šetrne a s vlasmi vyžadujúcimi špeciálnu pozornosť si poradia rozhodne lepšie.

Táto jemná kozmetika pre deti má však aj svoju temnú stránku a, žiaľ, nie je bez chýb. Ide o to, že ich zloženie obsahuje stopové množstvá výživných látok, môžu podporovať zamotávanie a navyše vlasy dostatočne nečistia. Preto ak chcete zvoliť šetrnú starostlivosť o vlasy, obmedzte komedogénne a ťažké prípravky na úpravu vlasov. Raz týždenne tiež skúste siahnuť po silnejšom šampóne s vysoko čistiacimi vlastnosťami. Ďalším dobrým riešením je použitie peelingu pokožky hlavy a jeho kombinácia s olejovou kúrou na vlasy. Koniec koncov, [prírodné oleje] vedia zanechať pokožku hlavy dokonale čistú a obnoviť jej rovnováhu.

2. Je možné regenerovať rozštiepené končeky vlasov?

Pri nakupovaní často narazíte na výrobky s nápismi ako "opravuje rozštiepené končeky", ale je to len klasický príklad predajných taktík. Rozštiepené končeky sa bohužiaľ nedajú napraviť ničím. Neexistuje žiadne zázračné lepidlo, ktoré by dokázalo zlepiť rozštiepené končeky. Jediné, čo sa dá v tejto situácii urobiť, je nechať si vlasy zastrihnúť u kaderníka alebo ich naďalej denne chrániť nanášaním prírodného oleja alebo nanesením špeciálneho séra bojujúceho proti rozštiepeným končekom. Vďaka tomu získa samotný podklad vlasov ochranu a nebude sa nadmerne ničiť. Jednoducho povedané, rozštiepeným končekom môžete predísť, zastaviť ich alebo spomaliť, nezvratné však zvrátiť nemôžete. Ak teda majú vaše končeky vlasov tendenciu štiepiť sa, zachrániť ich môže len podstrihávanie.

3. Je pravda, že počas tehotenstva by sa vlasy nemali farbiť?

Budúce matky odmietajú všetky možné chemické postupy, ktoré by sa mali vykonávať na ich vlasoch, vrátane farbenia. Je to preto, že väčšina z nich zdieľa hlboké presvedčenie, že zložky farieb na vlasy by mohli nejakým spôsobom ovplyvniť nenarodené dieťa. Nie je to však pravda.

Výskumy o vstrebávaní pigmentov a farbív rúcajú rozšírený mýtus o farbení vlasov, podľa ktorého je farbenie nebezpečné alebo škodlivé. Pred návštevou kaderníka môžete vždy navštíviť svojho lekára a spýtať sa ho na problematiku farbenia vlasov počas tehotenstva. Ďalším tipom pre všetky budúce mamičky je farbenie vlasov prírodnými farbivami, ako je napríklad henna.

4. Môže chlór používaný na dezinfekciu bazénov spôsobiť, že sa mi vlasy zafarbia... na zeleno?

Je to síce prekvapivé, ale je to skutočne tak. Nemusíte byť Anne Shirley, aby ste mali zelené vlasy. Ak ste častým návštevníkom bazéna a ak sú vaše vlasy blond (veľmi svetlé až stredne dlhé), pravdepodobne ste si už všimli, že voda dodáva vašim vlasom iný odtieň. Tu je príčina: skôr, ako zvalíte vinu na chlór, uvedomte si, že za zmenu farby vašich vlasov nie je zodpovedný tento prvok, ale oxidy kovov, ktoré obsahuje roztok používaný na čistenie bazénov. Len si spomeňte na Sochu slobody, ktorá prechádza postupným okysličovaním a rok čo rok je čoraz zelenšia, namiesto toho, aby zostala hnedá.

Je zrejmé, že kovy zostávajú na vlasoch a usadzujú sa medzi kutikulou - to je ľahko viditeľné na svetlých prameňoch. Našťastie je tento proces úplne vratný. To, čo treba v takejto situácii urobiť, je siahnuť po čistiacom šampóne, ktorý zmyje kovy nachádzajúce sa medzi vlasovými kutikulami.

5. Môžem si požičať kondicionér na vlasy od svojej najlepšej kamarátky a môžem si byť istá, že bude fungovať rovnako?

Nikdy si tým nemôžete byť istí, pretože vlasy sú jedinečné. Každý z nás má iný "vlasový kód", ktorý je jedinečný, podobne ako odtlačok prsta. Preto aj v prípade rovnakého typu vlasov (napr. jemné, farbené, suché atď.) môže ten istý kondicionér u dvoch zdanlivo podobných ľudí vyvolať odlišné účinky.

Najspoľahlivejším kritériom určujúcim typ a stav vlasov je pórovitosť. Stupeň vzostupu keratínových kutikúl prezrádza veľa o tom, ako bude konkrétna kozmetika pôsobiť na vlasy a aké sú potreby vlasov. Ak poznáte úroveň pórovitosti, ľahko dosiahnete, aby boli vlasy vyživené, silné a lesklé. Ako však bolo uvedené vyššie, neexistujú dva rovnaké typy vlasov, preto aj ten najdokonalejšie prispôsobený výrobok, ako je prírodný olej, môže na vaše vlasy pôsobiť rýchlejšie ako na vlasy náročnejšej kamarátky.

6. Môže slnko poškodiť vlasy?

Pravdepodobne ste si už všimli, že po pobyte na pláži vaše vlasy menia svoj odtieň. Na vysvetlenie, vlasy majú tendenciu zosvetľovať, keď sú vystavené slnku. Vo väčšine prípadov ide len o jednotlivé pramene, ktoré sa zosvetlia, ale niekedy sa stane, že viditeľne zmenia farbu všetky vlasy. Týmto prirodzeným zosvetľovačom je slnko, presnejšie povedané - UV žiarenie, ktoré, žiaľ, ničí vlasový pigment a zbavuje vonkajšiu vrstvu vlasov proteínov a zvlhčujúcich látok.

Toto slnečné odfarbovanie vlasy výrazne poškodzuje - vedie k dehydratácii, spôsobuje lámavosť a narúša štruktúru vlasov. Ako chrániť vlasy pred týmto typom poškodenia?

Keď plánujete stráviť dlhé hodiny na slnku, siahnite po klobúku, ktorý ochráni pokožku hlavy a korienky vlasov. Používajte vlasové prípravky s UV ochranou, ktorú ponúkajú prírodné oleje. Počas leta vystavujte vlasy olejovej úprave a niekoľkokrát denne aplikujte na pramene oleje. Ochránia vaše vlasy nielen pred slnkom, ale aj pred slanou vodou. Kondicionéry v spreji sú ďalším dobrým nápadom, ktorý môžete využiť, najmä tie, ktoré sa nemusia vznášať a ľahko sa aplikujú. Medzi nimi určite nájdete dvojfázové kondicionéry zložené zo silikónovej a olejovej fázy.

7. Fungujú tabletky na vlasy?

Vlasy si nepochybne vyžadujú neustálu výživu. Na správne fungovanie potrebuje celé naše telo nepretržitý prísun esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a minerálov. Pokiaľ ide o vlasy, obľúbili si biotín, známy aj ako vitamín B7, ako aj aminokyseliny (alanín, cysteín, lyzín, kyselina glutámová, metionín, arginín). Ak sa chcete tešiť zo zdravých a silných vlasov, odporúča sa vyživovať ich zvnútra aj zvonka. Preto majú tabletky na vlasy zmysel, ale treba ich podporiť špeciálnymi vlasovými prípravkami, ktoré vlasy posilnia a ochránia zvonka. Len tak môžete vlasom poskytnúť profesionálnu a účinnú starostlivosť.

8. Strava a vlasy. Ako ovplyvňuje vegetariánstvo a vegánstvo stav a vzhľad vlasov?

Dodržiavanie vyváženej stravy je samozrejme základom zdravého organizmu. V prípade vegánov a vegetariánov sa často zaznamenáva vážny problém zhoršujúceho sa stavu vlasov. Dokonca aj rast vlasov je výrazne spomalený, hoci táto skupina ľudí dodáva svojmu telu vitamíny a minerály konzumáciou zeleniny a ovocia. Ľudia, ktorí sa stravujú vegánsky a vegetariánsky, však často trpia nedostatkom kolagénu (ryby sú jedným z najcennejších zdrojov tejto bielkoviny). Na vyrovnanie tohto úbytku sa odporúča dopĺňať kremík - je zodpovedný za tvorbu nových keratínových väzieb a je známy tým, že obnovuje dobrý vzhľad vlasov. Ďalšou cennou alternatívou kolagénu je ajurvédsky extrakt z boswellie.

9. Ako sa líšia produkty starostlivosti o vlasy pre ženy a mužov?

Pánska kozmetika sa zameriava na uspokojenie odlišných potrieb a spolu s vôňou má úplne iné zloženie, ktoré rieši potreby mužského tela. Treba si uvedomiť, že mužská a ženská pokožka sa líši. Treba spomenúť dve hlavné charakteristické črty: mužská pokožka je hrubšia a starne pomalšie. Okrem toho sú výrobky na starostlivosť o mužov často viacúčelové a jednoduché na použitie. A to platí aj pre výrobky na starostlivosť o vlasy. Mužské vlasy sú často hrubšie a tuhšie, často málo porézne. V poslednom čase sa stalo pomerne veľkým trendom pestovanie fúzov. Nepochybne je starostlivosť o ňu prísne spojená s aplikáciou špeciálnych olejov. Jedným z najlepších je Nanoil na vlasy s nízkou pórovitosťou. Vie, ako rozmaznávať vlasy a pokožku, z ktorých vyrastajú fúzy a brada. Prečo je zameranie sa na bradu také kľúčové? Nejde len o vizuálne a estetické aspekty. Ukazuje sa, že mužov často postihujú zápaly folikulov a folikulárna keratóza. Okrem toho sú muži v dôsledku vplyvu androgénov náchylní na tzv. androgénnu alopéciu, ako aj na seboroické ochorenia. Preto sa pánom odporúča, aby siahli po kozmetike, ktorá zodpovedá ich potrebám striktne spojeným s mužskou starostlivosťou.

10. Zvyknú si vlasy na šampón a kondicionér? Ako často by sa mali tieto produkty meniť?

Treba jasne povedať, že ak konkrétny šampón alebo kondicionér uspokojí vaše potreby, nie je potrebné ho nahrádzať inou kozmetikou. Je mýtus, že vlasy si na kozmetický prípravok zvyknú, takže prestane pôsobiť na pramene tak, ako to robil predtým. Presný dôvod, prečo vlasy prestávajú reagovať na kozmetický prípravok, je spôsobený zmenou ročných období, klimatických podmienok, hormónov, doplnkov výživy a potravín, ktoré konzumujeme. V dôsledku toho môžu vlasy potrebovať iný súbor látok, ako potrebovali pred týmito zmenami.

Stáva sa tiež, že vlasy si vyžadujú precízne čistenie pokožky hlavy alebo silnejšiu výživu. V takýchto prípadoch je lepšie skontrolovať, či zložky vášho šampónu spĺňajú potreby vlasov. Starostlivosť o vlasy musí spĺňať to, po čom vlasy túžia. Niekedy stačí malá zmena, ktorá môže viesť k výraznému zlepšeniu. Napríklad pridanie niekoľkých kvapiek prírodného oleja do kondicionéru môže stačiť na obohatenie každodennej starostlivosti o vlasy o ďalšie látky.

Inými slovami, ak si všimnete, že šampón, ktorý ste používali, vám nevyhovuje, na chvíľu sa zamyslite a zamerajte sa na potreby svojich vlasov a ich aktuálny stav. Potom prispôsobte výrobky na starostlivosť o vlasy svojim potrebám.

Ak sa stane, že používate veľa výrobkov na úpravu vlasov, vyberte si čistiaci šampón. Počas zimy sa oplatí siahnuť po hydratačnom šampóne a kondicionéri, ktorý doplní vašim vlasom prísun hydratácie. Ak si často farbíte vlasy, nezabudnite pramene ošetriť vitamínovou bombou v podobe výživnej masky na vlasy.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov