Šampón. Iný pohľad na bežnú kozmetiku

Šampón. Iný pohľad na bežnú kozmetiku

Absolútna nevyhnutnosť, pokiaľ ide o starostlivosť o vlasy! Bez šampónu sa nepochybne nezaobíde nikto, najmä tí, ktorí chcú mať krásne (a zdravé) vlasy. Pomerne prekvapujúce je, že o tomto výrobku stále vieme len málo a táto neinformovanosť nás často núti vybrať si nevhodnú kozmetiku, ktorá nezodpovedá typu našich vlasov. Je to škoda, pretože starostlivosť o vlasy a ich dobrý stav sa začína šampónom - je to jeden z najčastejšie používaných prípravkov vlasovej kozmetiky, preto by sme v tomto prípade nemali pristúpiť na žiadne kompromisy. Treba si uvedomiť, že používanie kvalitného šampónu je prvým krokom k zdravým vlasom. Ako nájsť ten správny šampón? Akým zložkám obsiahnutým v šampónoch by sme sa mali vyhýbať? Na čo sa zamerať pri kúpe šampónu a ako ho zladiť so svojím typom vlasov?

Slovo "šampón" znie podobne v mnohých jazykoch. Jeho prapredkom je hinduistické slovo chāmpo, ktoré znamená masáž pokožky hlavy. Pravdou je, že už pred takmer 100 rokmi sa hinduisti mohli pochváliť jedným z najlepších kozmetických prípravkov na umývanie vlasov. Konkrétne išlo o práškovú rastlinu s názvom Shikakai a prášok z orechov Reetha, ktoré nielenže vlasy opäť osviežili, ale ich aj upravili. Dnes sa Shikakai považuje za alternatívu k chemickým šampónom dostupným vo všetkých drogériách". Pokiaľ ide o masáž, túto kúru ocenia tí, ktorým záleží na tom, aby mali silné a zdravé vlasové cibuľky.

V súčasnosti je k dispozícii mnoho rôznych druhov šampónov, takže si môžete vybrať ten, ktorý dokonale zodpovedá potrebám vašich vlasov. Kozmetické značky preto ponúkajú šampóny pre vlasy tenké, husté (tuhé), zbavené lesku, blond alebo tmavé, farbené alebo zosvetlené, mastné alebo dehydrované, postihnuté lupinami... každý si tak poradí s hľadaním toho správneho produktu.

Tajomstvo dobrého šampónu však nespočíva v jeho účele, ale skôr v jeho zložení a forme, v akej bol vyrobený. Najobľúbenejšou verziou je prirodzene tekutý šampón, napriek tomu to nie je jediná podoba tohto výrobku. Stojí za to spoznať typy šampónov a účel, ktorý plnia, ako aj účinok, ktorý prinášajú. Môže to vrhnúť nové svetlo na problematiku starostlivosti o vlasy.

Šampón na vlasy a jeho typy

Tekutý šampón - každý ho pozná, je to najobľúbenejší druh šampónu. Vytvorila ho značka Schwarzkopf a takmer zo dňa na deň vytlačil svojho predchádzajúceho konkurenta, ktorým bol šampón v prášku. Tekutá verzia šampónu sa väčšinou vyrába z roztoku insekticídneho alebo amoniakálneho mydla - úplne rozpusteného vo vode. Tieto detergenty sú zodpovedné za vytvorenie peny. Aby sa zabránilo dehydratácii vlasov, roztok mydiel a samotné zloženie je obohatené o tlmivé roztoky kyslej reakcie, ako aj o ošetrujúce látky, ktoré sú zodpovedné za obdarovanie vlasov leskom a zdravým vzhľadom (delia sa na výrobky dodávajúce lesk a antistatické výrobky).

Suchý šampón - tí, ktorí považujú suchý šampón za vynález posledných rokov, majú iný názor. Suchý šampón je známy už stáročia a pravdou je, že prvé šampóny mali práve "suchú" formu (napr. firma Schwarzkopf uviedla na trh svoje prvé šampóny vo forme prášku uzavretého v malých vrecúškach; prášok sa po zmiešaní s vodou rozpenil). Prvý suchý šampón, ktorý nevyžadoval použitie vody, Minipoo, vznikol v 40. rokoch 20. storočia, ktorého tvárou bola Twiggy - jedna z vtedajších najznámejších britských modeliek, ktorá bola známa tým, že určovala trendy v oblasti krásy. Výrobca propagoval výrobok ako alternatívu k čisteniu a osviežovaniu vlasov, keď nebolo možné umyť vlasy bežným spôsobom. Minipoo mal byť vhodný aj pre deti, pretože po ňom neštípali oči. Tento šampón zo 40. rokov bol vyrobený z mastenca, ktorého úlohou bolo absorbovať maz z vlasov. Súčasné šampóny sú uzavreté vo fľašiach s rozprašovačom, vďaka ktorému je jednoduchšie ich rovnomerne rozprašovať po celých vlasoch. Teraz sa ich účinok zakladá na jemnom a ľahkom vzostupnom škrobe. Dobrý suchý šampón má osviežujúce a ošetrujúce vlastnosti (vďaka keratínu, vitamínom a olejom) a neobsahuje hliníkové soli, silikóny ani parabény.

Micelárny šampón - ide o pomerne nový produkt. Ako sa ukázalo, práve bežné micelárne čistiace mlieko inšpirovalo výrobcov k vytvoreniu micelárneho šampónu. Boli to účinnosť a inovatívnosť micelárneho čistiaceho mlieka, ktoré motivovali jeho tvorcov, aby spojili jeho vlastnosti so šampónom. Ako nie je ťažké uhádnuť, micelárny šampón obsahuje micely - veľmi precízne fungujúce molekuly, ktoré priťahujú toxíny a nečistoty bez toho, aby narušili lipidovú štruktúru pokožky hlavy aj lipidy, ktoré sú prirodzenými stavebnými prvkami vlasov.

Čistiaci krémový šampón - vo väčšine prípadov ide o špecializovaný, dermatologický výrobok, ktorý je vďaka svojej forme vhodný na výnimočne citlivú starostlivosť o pokožku. Krémové šampóny patria do skupiny výrobkov, ktoré sú jemné a uľahčujú ozdravovacie procesy problematickej pokožky hlavy s príznakmi atopickej dermatitídy, psoriázy a chronických lupín. Čistiace krémové šampóny navyše dokážu odstrániť pocit neustáleho svrbenia pokožky hlavy, upokojujú pokožku a poradia si s nadmerným a nekontrolovaným odlupovaním epidermy.

Okrem toho je krémový šampón užitočný aj v prípade trendu "No Poo", ktorý spočíva v rezignácii na všetky možné chemické látky obsiahnuté v kozmetických prípravkoch (najmä látky vytvárajúce penu). Za zmienku stojí aj to, že krémový šampón neobsahuje laurylsulfáty sodné, silikóny, farbivá ani parabény. Okrem toho tento typ šampónu zanecháva vlasy dokonale čisté a čistí pokožku hlavy, hoci, ako bolo uvedené vyššie, neobsahuje žiadne látky vytvárajúce penu. V neposlednom rade sa jeho aplikácia podobá používaniu kondicionéru na vlasy.

Bezoplachový šampón - predovšetkým z hľadiska aplikácie možno tento výrobok porovnať so suchým šampónom. Šampóny bez oplachovania sú často uzavreté vo fľašiach podobných spreju. Pokiaľ ide o zloženie, neobsahujú mastenec ani prášky, majú skôr riedku formu a obsahujú rastlinné látky. Šampón bez oplachovania sa používa aj v nemocniciach, pretože nedráždi a nevyvoláva alergie. Navyše, šampón bez oplachovania je veľmi pohodlný na používanie. Stačí ho nastriekať na vlasy, vmasírovať do pokožky hlavy a vysušiť uterákom. Tento druh výrobku má napriek svojim osviežujúcim vlastnostiam kondicionovať vlasy bez narušenia prirodzenej lipidovej bariéry.

Šampón na báze oleja - je špeciálna, málo známa skupina šampónov. Vyrába sa z prírodných olejov, ako sú napríklad ricínový, sójový, parafínový a rôzne vosky (napr. včelí vosk). Takýmto šampónom chýbajú látky vytvárajúce penu. V zásade sa odporúčajú na poškodené a suché vlasy a musia sa aplikovať ako prírodné vlasové oleje (používanie šampónov na báze oleja sa podobá olejovej úprave vlasov). Na vysvetlenie, šampón na báze oleja sa musí votrieť do pokožky hlavy a po 30 minútach opláchnuť po celej dĺžke vlasov teplou vodou. Po skončení procedúry sú vlasy svieže a hebké. Je dôležité spomenúť, že šampón na báze oleja by sa nemal používať príliš často, pretože má silne lipidové vlastnosti, ktoré môžu vlasy nadmerne zaťažovať.

Dvojúčelový šampón - inými slovami ide o šampón, ktorý kombinuje vlastnosti bežného šampónu a kondicionéra. Často sa takýto výrobok nazýva kozmetika 2v1. Tento druh šampónu bol navrhnutý tak, aby počas umývania šetril čas aj vyživoval vlasy. Dvojúčelové šampóny sú skutočne pohodlné na používanie, napriek tomu sú trochu kontroverzné. Predovšetkým nie sú vhodné pre všetky typy vlasov a ich časté používanie môže vlasy nielen zaťažovať, ale aj dráždiť pokožku hlavy. Okrem toho účinok dvojúčelového šampónu spočíva v tom, že na jednej strane nadvihuje vlasové kutikuly (typické pre šampón), ale na druhej strane má kutikuly uzavrieť, aby boli vlasy hladké (typické pre kondicionér). Inými slovami, šampón 2v1 kombinuje dva úplne odlišné prípravky, ktoré si navzájom bránia v pôsobení. Je lepšie nepoužívať ich súčasne.

Alkalický šampón - ide o špecifický produkt. V prvom rade treba jasne povedať, že by sa nemal používať neustále, pretože úlohou tohto šampónu je dôkladne a naozaj intenzívne vyčistiť vlasy, dokonca aj ich vnútorné štruktúry. Alkalický šampón často používajú kaderníci pred špecializovanými úpravami vlasov, aby pramene hĺbkovo vyživili. Aby výživné a regeneračné látky ľahšie prenikli do vlasov, vlasy sa musia precízne vyčistiť - a alkalický šampón je na to ideálny, pretože tento kozmetický prípravok navyše otvára vlasové kutikuly. Často sa stáva, že po takomto precíznom čistení vlasov je potrebné vlasy ošetriť špeciálnymi prípravkami na doplnenie lipidov, okyslenie a uzavretie vlasovej kutikuly. Treba si tiež uvedomiť, že alkalický šampón sa môže javiť ako ideálny na použitie pred použitím olejovej úpravy vlasov - uľahčuje to prenikanie molekúl oleja hlboko do vlasových vlákien. V skutočnosti sa raz za mesiac navrhuje vykonať špeciálny druh olejovania vlasov, ktorý sa kombinuje so samotnou alkalickou kúrou.

Zloženie šampónu. Na čo si dávať pozor?

Rovnako zásadným bodom, s ktorým sa treba oboznámiť, je zoznam zložiek, ktoré konkrétny šampón tvoria.

Ktoré prvky zloženia určujú, či je určitý šampón dobrý, a ktorým prvkom by ste sa mali vyhnúť?

Ako rozpoznať, či je šampón vhodný pre naše vlasy, a čo je ešte dôležitejšie, či je bezpečný pre pokožku hlavy?

Po prvé, najdôležitejšou vlastnosťou dobrého šampónu, ktorú treba spomenúť, je, že nesmie pokožke hlavy dodávať komedogénne účinky. Aby sme to objasnili, nesmie obsahovať syntetické látky, intenzívne dráždivé látky ani žiadne ropné deriváty. Preto je rozumné kupovať šampóny, ktorých zloženie je založené na prírodných a jemných látkach; šampóny, ktoré neobsahujú parabény, silikóny, látky SLS a SLES, dehydratačné alkoholy s krátkym reťazcom, ako aj ťažké, neprchavé silikóny. Stojí za to mať na pamäti, ktorým zložkám sa treba vyhnúť.

Zoznam zložiek, ktoré môžu vlasom spôsobiť nežiaduce účinky:

  • Laurylsulfát sodný, SLS; Laurethsulfát sodný, SLES - veľmi dráždivé detergenty, ktoré upchávajú póry pokožky. Okrem toho sú schopné prenikať do krvi a môžu poškodiť ochranné vrstvy vlasov, čo zvyšuje lámavosť vlasov.
  • Metyl, etylpropyl, butyl parabény - alebo jednoducho parabény, ktoré spôsobujú zápaly pokožky a prenikajú do krvi.
  • Propylénglykol, Propylénglykol, PG Xylénglykol - ide o skupinu glykolov, ktoré môžu byť pre ľudský organizmus vysoko toxické. Preto treba dbať na to, aby sa do organizmu nedostali vo väčšom množstve.
  • Minerálny olej, Petrolatum, Parafínový olej - ide o skupinu látok pochádzajúcich z ropy, ktoré majú tendenciu ukladať sa v organizme, pričom sa kumulujú najmä v črevách. Pri aplikácii na pokožku oslabujú jej ochrannú bariéru a podporujú množenie baktérií.
  • Ftaláty - nebezpečné najmä pre tehotné ženy a dojčiace ženy. Ftaláty prenikajú do materského mlieka a dostávajú sa do placenty plodu. Predpokladá sa, že výrazne poškodzujú generatívne bunky.
  • Alkoholy - vysušujú vlasy a pokožku hlavy, nie všetky sú však škodlivé. Medzi najnebezpečnejšie, alkoholy s krátkym reťazcom, patria najmä: Alcohol Denat, Benzyl Alcohol, Isopropyl Alcohol a Ethanol.

Krásne vlasy sú symbolom ženskosti, to nemožno poprieť. Sú ozdobou každej ženy. Preto sa oplatí venovať pozornosť tomu, čím si vlasy upravujeme, ako aj tomu, aký šampón si pri nákupe vložíme do košíka. Krása a dobrý stav vlasov sa začína už pri umývaní vlasov. Práve preto je veľmi dôležité investovať peniaze do kvalitného šampónu, ktorý zintenzívni pôsobenie dodané kondicionérmi a odstráni mastnotu z vlasov.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov