História účesov. Časť 3: Aké účesy boli moderné posledné storočia?

História účesov. Časť 3: Aké účesy boli moderné  posledné storočia?

V priebehu posledných dvesto rokov bola história kaderníctva skutočne zaujímavá. Hoci sa počas tohto obdobia objavili rôzne nové vlasové trendy, mnohí kaderníci sa aj naďalej inšpirovali účesmi z minulých období. Viete, aké vlasové trendy prevládali v 19. storočí? Alebo aké účesy boli v móde pred niekoľkými desiatkami rokov?

V skutočnosti sa ľudia od nepamäti uchyľovali k všetkým možným vlasovým procedúram, aby si upravili, zopli a ozdobili svoje vlasy. Na začiatku túto prax ovplyvňovalo najmä pohodlie, neskôr však súvisela s kultúrnymi a spoločenskými konvenciami.

Ako sa menili účesy v priebehu posledných 200 rokov?

Jednoznačne účesy uznávané ako módne v 19. a 20. storočí boli odklonom od okázalosti a honosnosti. Bol to veľký návrat k tomu, čo je prirodzené. Barokové parochne bolo možné vnímať len ako prvok divadelných rekvizít. Namiesto nich ľudia opäť začali hľadať inšpiráciu a analyzovať aké účesy boli považované za módne v antike. Spolu s pokrokom a kultúrnymi zmenami sa však začali objavovať nové trendy v účesoch. Vďaka tomu všetkému sa účesy 19. a 20. storočia stali mimoriadne univerzálnymi.

TRENDOVÉ ÚČESY V 19. STOROČÍ

História účesov 19. a 20. storočia uzavrela pomyselný kruh. Z tohto dôvodu sa súčasná doba začala vracať k antickým účesom, najmä k rímskym. Nie je to však jediný charakteristický trend, pretože v 19. storočí sa vyskytovali aj ozdobné účesy vyčesané dohora.

Aké účesy boli trendy v polovici 19. storočia?

Vo všeobecnosti vtedy ľudia uprednostňovali krátke vlasy a uhladené účesy. Trendy boli tiež vrstvené vlasy, ktoré boli vo väčšine prípadov vyrovnané, aby sa zbavili objemu. Na tento účel sa okrem iného používali [oleje na vlasy]. Treba si uvedomiť, že po Francúzskej revolúcii mali krátke účesy mnoho podôb:

  •  účes à la Titus - nakrátko ostrihané, skrátené vlasy pripomínajúce typické rímske mužské účesy. Hovorí sa, že tento účes schválila istá manekýnka, obeť revolúcie - Teresa Tallien -, ktorá si strihala vlasy pramienok po pramienku, aby mohla z okna väzenia vyhadzovať listy svojmu milovanému mužovi.
  •  účes à la Victime - krátky vzadu, s dlhšími bokmi a vpredu často charakterizovaný čelom zakrytým kučerami. Tento účes si ľudia vytvárali na počesť všetkých žien popravených počas revolúcie. Na vysvetlenie, vlasy obete boli vzadu hladko vyholené tak, aby krk zostal úplne holý. To uľahčilo nastavenie gilotíny do správnej polohy.
  • Účes à la Caracalla - krátke a husté vlasy pevne natočené a upravené tak, aby kučery obklopovali tvár. Tento účes bol inšpirovaný rímskym cisárom Caracallom.

Tento typ účesov z 19. storočia inšpirovaný rímskymi cisármi, krátky, pohodlný na nosenie a na tie časy veľmi inovatívny, bohužiaľ dlho nevydržal.

Aké účesy boli považované za trendy v druhej polovici 19. storočia?

Časom si ženy začali opäť nechávať rásť dlhé vlasy, aby mohli naďalej nosiť nápadnejšie a ženskejšie účesy. Opäť boli trendy dlhé vlasy - najprv po plecia a potom po pás.

Ľudia sa snažili nejakým spôsobom upraviť stredne dlhé vlasy, ktoré opäť dorastali. A práve vtedy sa objavila móda charakteristických kučier okolo tváre. Často sa takéto účesy spájali s drdolmi (najprv nižšími, neskôr vyššími). Ďalší módny účes tých čias bol inšpirovaný tvarom Apolónovho luku. Nepoddajné kučery sa krotili pomocou gumičiek a rôznych vlasových doplnkov.

Zaujímavosť: V tom čase sa nosenie rozpustených vlasov považovalo za závažné faux-pas.

Niektoré ženy sa rozhodli pre objemnejšie účesy z dlhých vlasov, ktoré boli v skutočnosti charakteristické aj pre druhú polovicu 19. storočia. Väčšinou išlo o bohaté a veľké kučery, ktoré boli upravené buď do vysokých drdolov, alebo ešte častejšie do pôsobivých vrkočov.

V tomto období bola majiteľkou najdlhších vlasov cisárovná Alžbeta Bavorská, ktorej husté kučery siahali až po zem. O jej vlasoch sa šírili legendy. Jedna z nich hovorí, že slúžky dostávali odškodné za nepríjemnú prácu, ktorú zažívali pri česaní Alžbetiných vlasov, ktorá ich za každé jedno potiahnutie udrela zrkadlom.

TRENDY ÚČESY V 20. STOROČÍ

Spočívalo kadernícke umenie 20. storočia v kulmovaní a úprave dlhých vlasov? Nie úplne. Toto storočie je obdobím plným zmien vo vzhľade žien aj v účesoch. Spôsob, akým si ženy upravovali vlasy, zodpovedal konkrétnemu postaveniu, prevládajúcim trendom tej doby a spoločenským zmenám, ktoré sa rozvíjali.

Začiatok 20. storočia

Je fakt, že až v roku 1900 bolo ženám povolené odhaľovať si uši a krk, čomu sa v predchádzajúcich obdobiach spoločnosť vyhýbala. V tom čase začali ženy bojovať za svoje práva a niektoré sufražetky si trúfli ostrihať vlasy po plecia.

V prvom desaťročí 20. storočia boli známe krátke účesy, často siahajúce po úroveň uší, ktoré sa nosili so širokou čelenkou. Tento trend sa stal populárny vďaka slávnej divadelnej herečke Eve Lavallière. Autorom tohto účesu bol poľský kaderník pôsobiaci vo Francúzsku - Antoni Cierplikowski.

Až začiatkom 20. storočia sa objavili prvé prípravky na úpravu vlasov. Na popularite naberal aj fén.

Účesy 20. rokov 20. storočia

Skutočný rozmach krátkych vlasov nastal v 20. rokoch 20. storočia. Ženy si začali dávať strihať vlasy nakrátko. Zároveň boli tmavé vlasy populárnejšie ako svetlé.

Niektorí ľudia sa inšpirovali účesom s krátkou ofinou a vyholeným krkom typickým pre La Garçonne z románu Victora Marguerita. Iní sa chceli podobať Coco Chanel, ktorá predstavila účes typu páža, ktorý sa dokonale hodil k chlapčenskému štýlu, ktorý bol vtedy naozaj trendy. V niektorých regiónoch sa tento štýl nazýval aj flapper.

Ďalším vtedajším vlasovým trendom bol účes Eton Boys, ktorý možno opísať ako krátky, na krku oholený účes s postranným predelom a hladko učesanými vlasmi dozadu, presne ako nosili všetci chlapci patriaci do elitnej anglickej školy Eton College.

Účesy 30. rokov 20. storočia

O desať rokov neskôr už krátke vlasy neboli v móde. Väčšina si osvojila ženskejšie účesy, čo sa prejavilo v dlhých vlasoch nosených voľne. Tmavé vlasy nahradili jemné blond pramene. Najobľúbenejšou farbou vlasov v tomto desaťročí bola platinová blond.

Účesy 30. rokov sú klasikou, ktorá dodnes oslovuje. Jemné vlny a kučery zaznamenali svoj návrat a boli ľahko badateľné na krátkych aj dlhších vlasoch, často sa objavovali aj v účesoch typu bob. Nevyhnutným prvkom v účesoch tohto desaťročia bol postranný predel. Ďalšími dvoma módnymi trendmi boli takzvané vlny z prstov (názov pochádza z metódy, ktorá sa používala na úpravu tohto účesu; mokré pramene sa prevliekli cez prsty a podopreli sponkami) a zvlnený bob siahajúci pod úroveň uší.

Účesy 40. rokov 20. storočia

Išlo o obdobie dlhých účesov. Desaťročie ovplyvnené druhou svetovou vojnou bolo napriek zdaniu časom plným elegancie a ženských účesov, ktoré sa postupne stávali čoraz viac trendy.

Mimoriadne obľúbené boli napríklad hollywoodske kučery, nadýchané a pod kontrolou, vytvorené buď pomocou natáčok, alebo kulmy na vlasy. Vlasy boli buď zasunuté za ušami, alebo vyčesané na stranu, často doplnené gumičkami. Na vytvorenie tohto v 40. rokoch 20. storočia mimoriadne obľúbeného pin-up účesu sa používali vlasové doplnky - účes bol upravený do drdolu s elegantnými kučerami.

Účesy 50. rokov 20. storočia

Niekde v polovici 20. storočia sa začala pomalá diferenciácia účesov prejavovať čoraz výraznejšie. Účesy 50. rokov 20. storočia nevyzerali rovnako, hoci niektoré charakteristické trendy v účesoch tohto obdobia bolo stále ľahké spozorovať, vrátane vlasov po plecia spolu s nedbalými strihmi a neutíchajúcou láskou ku kučerám.

Ikonami štýlu, ktoré ženy tohto desaťročia nasledovali, boli Audrey Hepburn a Marilyn Monroe, ktoré v skutočnosti prezentovali dva úplne odlišné štýly. Dodnes sa za najobľúbenejší účes 50. rokov považujú blond kučery, pripomínajúce Marilyn Monroe.

Účesy 60. rokov

Šesťdesiate roky sú obdobím inšpirovaným Brigitte Bardot, ktorá nosila vysoký cop z rozstrapatených a nedbalo zopnutých vlasov.

Je to tiež obdobie, keď sa existujúci obraz krásnej ženy predefinoval v prospech odvážnejších účesov. Za módne sa považovalo tupírovanie (najmä úprava natupírovaných vlasov do drdolov) a oversize štýl, ktorý dodával vlasom ten správny, priam obrovský objem.

Ďalším módnym doplnkom 60. rokov bola široká čelenka umiestnená uprostred hlavy. Vďaka tomu sa lepšie zvýraznili natupírované vlasy. Vlasy sa česali dozadu a boli zakončené natočenými koncami. Ďalšou povinnou výbavou bola ofina, ktorá sa najlepšie nosila rovná.

Účesy 70. rokov

Ďalšia dekáda bola obdobím, pri ktorom boli stále v móde dlhé vlasy, postupne sa však menili na rovnejšie a uhladenejšie. Aj ofina zmenila svoju podobu a stala sa vyčesanou na stranu. Pre vtedajšie ženy bolo tiež typické, že si skôr odhaľovali čelo, niekedy si ofinu zopínali dozadu. Najmódnejšie účesy tohto desaťročia boli väčšinou inšpirované filmom Charlieho anjeli. Inšpiráciu pre účesy 70. rokov predstavovali aj niektoré prvky veľmi naturálneho štýlu hippies.

V samotných 70. rokoch 20. storočia sa stalo populárnym farbenie vlasov. Ľudia hľadali techniky, ktoré by im umožnili dodať vlasom požadovaný platinový odtieň. Farbenie vlasov sa rozšírilo vďaka dostupnosti jednoduchých kaderníckych techník, ako aj prijateľným cenám výrobkov na úpravu vlasov.

Účesy 80. rokov 20. storočia

Najväčšia mánia v oblasti kaderníctva sa začala v 80. rokoch. Koniec 20. storočia prekvapil bizarnými účesmi, ktorým sa dnes často smejeme. Vtedy boli v móde extrémne objemné natupírované vlasy. Neskôr sa tupírovanie obmedzilo len na vrchnú časť vlasov, aby sa skombinovalo s rovnými vlasmi kaskádovito padajúcimi na plecia - tzv. mullet. V 80. rokoch sa s obľubou nosila aj trvalá a krátke asymetrické účesy. Najdôležitejší rozdiel medzi nimi a dnešnými asymetrickými účesmi je v absencii harmónie.

Účesy 90. rokov

Je ťažké nájsť len jeden účes, ktorý bol v poslednom desaťročí 20. storočia najpopulárnejší. Bezpochyby to bolo obdobie rôznorodých štýlov. Pokiaľ ide o účesy, dĺžku vlasov alebo ich farbu, neexistovali žiadne stanovené kritériá, ktoré v podstate trvajú dodnes. Je zrejmé, že túto absenciu jasne definovaného štýlu ovplyvnili politické zmeny, vďaka ktorým sme získali slobodu aj z hľadiska osobného vzhľadu.

A takto sa končí história účesov.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov