Farbenie vlasov bez farby! Ako prirodzene stmaviť vlasy?

Farbenie vlasov bez farby! Ako prirodzene stmaviť vlasy?

Ženy rady menia svoj imidž. Stmavovanie vlasov je najčastejšou voľbou, pokiaľ ide o zmenu ich vzhľadu - často je to začiatok ďalších rozhodnutí, ktoré menia život. Ako stmaviť vlasy prírodnými prostriedkami bez akýchkoľvek farieb na vlasy? Čo tak použiť stmavujúce oplachovacie prípravky? Spoznajte tie najlepšie metódy!

Farbenie vlasov je určite najčastejšou úpravou vlasov vykonávanou v salóne. Málokedy sa nám páči naša prirodzená farba vlasov a často nám nevyhovuje ani ich štruktúra. Preto je [úprava vlasov], napríklad keratínové narovnávanie vlasov, laminovanie, na druhom mieste za farbením. Je možné zmeniť vzhľad svojich vlasov bez návštevy kaderníckeho salónu? Áno, samozrejme!

Ak chcete vlasy stmaviť, nemusíte riskovať s chemickými látkami. Ak teda neplánujete žiadne drastické zmeny farby, môžete sa pustiť do prírodných spôsobov stmavovania vlasov - bez chemických prísad a bez poškodenia ich zdravia.

Čo použiť na stmavenie vlasov?

Namiesto toho, aby ste si lámali hlavu nad tým, ako stmaviť vlasy, vyberte si najskôr ten správny produkt, ktorý budete používať. Aj keď prvá vec, ktorá vám napadne, keď sa hovorí o farbení vlasov, je farba na vlasy, oplatí sa do tejto témy ponoriť hlbšie, pretože možností je oveľa viac. Najobľúbenejším riešením je zmena odtieňa vlasov pomocou čaju alebo kávy. Dobrou náhradou za chemicky balené produkty je aj prírodné farbenie vlasov, čo znamená - henna. Musíte ju však používať šikovne, aby bol odtieň, ktorý získate, prirodzený a nie príliš ryšavý (pokiaľ práve takýto výsledok neočakávate). Odporúča sa tiež používať bylinné oplachovacie prípravky, napríklad zo šalvie, žihľavy, orechovej alebo dubovej kôry. Tí z vás, ktorí sú odvážnejší, môžu na stmavenie vlasov využiť aj cibuľu alebo sójovú omáčku, hoci zápach oboch týchto zložiek vás od toho môže účinne odradiť. Všetkým fanúšikom prírodnej starostlivosti o vlasy sa však bude páčiť možnosť, ktorú ponúkajú oleje na stmavenie vlasov, medzi ktorými sú najobľúbenejšie dva: [ricínový olej] a amla. Ako vidíte, prirodzené stmavnutie vlasov je možné a nemusí to byť len jednou metódou.

Nie každé vlasy sa dajú prirodzene stmaviť!

Tónovanie vlasov bez použitia farbiva je naozaj lákavou alternatívou. Treba si však uvedomiť, že nie každý to zvládne. Pôsobenie prírodných prostriedkov na stmavenie sa prejaví najmä na svetlých vlasoch, hoci odtiene bronzovej farby možno zmeniť aj o niekoľko tónov. Napriek tomu sú prírodné spôsoby stmavovania vlasov vhodnou metódou len pre ľudí, ktorí neočakávajú veľkolepú zmenu. Pomocou ľahko dostupných zložiek môžeme vlasy stmaviť, ale pôjde o jemný a veľmi decentný výsledok.

Zaujímavý fakt! Prírodné vlasy, ktoré predtým neboli farbené, sú náchylnejšie na stmavnutie. Ženy s prirodzenou farbou vlasov môžu ľahko uskutočniť akékoľvek zmeny bez použitia farby.

Okrem toho je tiež veľmi dôležité zistiť stav vlasov pred farebnou úpravou. Čím viac sú vlasy poškodené, tým horšie budú účinky. Bylinky môžu pramene navyše vysušovať. Podobne, zdravšie vlasy rozvinú farbu intenzívnejšie a výsledok bude výraznejší a rovnomernejší. Všetky tieto okolnosti treba vziať do úvahy pred rozhodnutím, či vlasy stmaviť bez farby alebo nie.

Ako stmaviť vlasy prirodzeným spôsobom?

Zoznámte sa s TOP 10 prirodzenými spôsobmi, ako si vlasy stmaviť bez farby. Stačí si vybrať správne ingrediencie a šikovne ich zaradiť do každodennej starostlivosti, aby ste sa po niekoľkých umytiach vlasov mohli tešiť z tmavšieho a krajšieho odtieňa. Jedinou podmienkou je systematické používanie zvolenej metódy, pretože účinky, žiaľ, nespozorujeme len po jednom použití.

Pozrite sa, ako si prirodzene a jednoducho stmaviť vlasy.

1. Tmavšie vlasy pomocou kávy

Na stmavenie vlasov kávou bude, samozrejme, potrebné veľké množstvo kávy, najlepšie čerstvo namletej. Instantná káva a kávové nápoje nebudú fungovať. Ako stmaviť vlasy pomocou kávy? Môžete to urobiť dvoma spôsobmi a každý z nich má svoje výhody.

  • Kávový oplach na stmavnutie vlasov - niekoľko polievkových lyžíc čerstvo zomletej kávy vložte do hrnca s 500 - 700 ml vody; niekoľko minút povarte a potom nechajte vychladnúť; pred použitím kávový oplach sceďte (usadeniny môžu brániť oplachovaniu); najprv vlasy na niekoľko minút namočte do misky s oplachom, potom ich zalejte kávovou tekutinou, osušte a vysušte ako zvyčajne alebo nechajte uschnúť na vzduchu.
  • Kávová maska na stmavenie vlasov - veľkú porciu mletej kávy stačí zaliať vriacou vodou, uistite sa, že voda siaha asi 1 cm nad hladinu kávy; premiešajte, nechajte 10 minút odstáť. Po vychladnutí ju naneste na vlasy; kávovú masku je potrebné zabezpečiť sprchovou čiapkou a uterákom. Potom počkajte minimálne 15 minút; po uplynutí tejto doby vlasy dôkladne opláchnite (neumývajte) a vyfénujte alebo nechajte uschnúť na vzduchu.

2. Stmavenie vlasov čajom

Podobne môžeme použiť čierny čaj, ktorý takisto prináša farbiace účinky. Stmavenie vlasov čajom si vyžaduje predchádzajúcu prípravu riadneho opláchnutia. V litri vriacej vody zalejte 3-4 polievkové lyžice čierneho čaju (s celými lístkami, pretože majú najsilnejšiu farbu). Môžeme pridať aj trochu čerstvej žihľavy (sušené listy nemajú farbiace vlastnosti), ktorá vlasy dodatočne posilní a zvýrazní ich farbu. Žihľava nedá vlasom zelenkastú farbu, ak ju použijeme v duete s čiernym čajom. Pripravte si odvar a po umytí vlasy opláchnite a nechajte ich vysušiť na vzduchu alebo použite fén.

3. Stmavenie vlasov dubovou kôrou

Čím ďalším môžete vlasy stmaviť? Ak nie ste fanúšikom kávových a čajových oplachov na stmavenie vlasov, vyskúšajte dubovú kôru. Je to zložka, ktorá má ďalšiu vlastnosť, pretože zabraňuje nadmernému vypadávaniu vlasov a ich masteniu. Napriek tomu sa na stmavenie vlasov najčastejšie používa dubová kôra. Stačí si pripraviť oplach, t. j. použiť asi 50 g dubovej kôry (dostupnej v obchodoch s bylinkami) a variť ju 15 minút. Po scedení a vychladnutí máme oplach, ktorý stmavuje vlasy, ktorý by sa mal používať po každom umytí vlasov, aby sa farba postupne zvýraznila.

4. Stmavenie vlasov pomocou henny

Pokiaľ ide o stmavenie vlasov bez farby, nemožno zabudnúť na hennu. Táto zložka z Blízkeho východu je spojená s keratínom vo vlasoch, preto poskytuje možnosť semipermanentného zafarbenia bez použitia chemických látok. Najlepšie je použiť prírodnú hennu alebo práškovú lawsoniu, ktorá sa zmieša s citrónovou šťavou alebo inou kyslou tekutinou. Predtým, ako začneme vlasy farbiť henou, treba pripravenú zmes nechať niekoľko hodín pôsobiť, aby sa uvoľnilo farbivo. Po tomto čase ju nanesieme na vlasy, necháme asi hodinu pôsobiť a zmyjeme. Treba si uvedomiť, že vlasy stmavené henou môžu byť spočiatku medené, ale časom sa farba začne prehlbovať.

Tip: ak chcete, aby henna vlasy stmavila na trochu iný odtieň ako červený, treba ju zmiešať napríklad s indigom (vlasy zafarbí na teplú hnedú) alebo amlou (vlasom dodá studený hnedý odtieň).

5. Stmavenie vlasov ricínovým olejom

Aj [olejovanie vlasov] môže byť skvelým riešením, ak hľadáte spôsob, ako prirodzene stmaviť vlasy. Existujú oleje, ktoré pri pravidelnom používaní nielen vyživujú, posilňujú a zvyšujú lesk, ale aj menia prirodzenú farbu vašich vlasov. Ktoré oleje dokážu stmaviť vaše vlasy? Tak ako harmančekový zápar dokáže vlasy rozjasniť, ricínový olej, olej z amly alebo olej z vlašských orechov dokážu vlasy stmaviť. Niekedy sa používa aj olivový olej, ale ten funguje lepšie v duete s farbiacimi bylinkami.

6. Stmavenie vlasov šalviou

Ako stmaviť vlasy pomocou byliniek? Je to veľmi jednoduché. Najdôležitejším krokom je nazbierať správnu sadu byliniek, ktoré majú jemné farbiace vlastnosti. Najvhodnejšie sú šalvia, žihľava, rozmarín a praslička poľná. Stačí si pripraviť silný odvar, vychladiť ho a po každom umytí ním vlasy opláchnuť. Bylinky posilnia prirodzenú farbu a zabezpečia efekt tmavších vlasov.

Pozor! Tónovanie vlasov bylinkami je riskantné, pretože sa môžu veľmi vysušiť. Ak sa rozhodneme vyskúšať túto metódu, musíme pamätať na intenzívnu hydratáciu a regeneráciu.

7. Stmavenie vlasov sójovou omáčkou

Pre mnohých ľudí môže znieť prekvapivo, že na stmavenie vlasov môžete použiť sójovú omáčku. Pred jej nanesením na vlasy je vhodné zmiešať ju v pomere 1 : 1 s octom, ktorého kyslé pH podporí vstrebávanie farbiva obsiahnutého v sójovej omáčke. Takáto zmes by sa mala používať ako ďalšie oplachovacie prostriedky, teda na postriekanie vlasov po umytí. Žiaľ, veľmi intenzívny zápach takejto domácej kozmetiky spôsobuje, že stmavovanie vlasov sójovou omáčkou je najmenej obľúbenou metódou.

8. Stmavovanie vlasov pomocou vlašských orechov

Vlašské orechy majú tiež veľmi silné farbiace vlastnosti. V tomto prípade si tiež môžete pripraviť oplach, ktorý vlasy stmaví. Potrebujete len 2-3 hrste vlašských orechov, ktoré treba rozdeliť na menšie kúsky a variť (všetko vrátane škrupín, šupiek, dužiny) 20 minút. Po vychladnutí a scedení tento odvar skvele funguje ako oplach, ktorý môžete použiť po každom umytí vlasov. Oplatí sa kúpiť si jednorazové rukavice, aby ste si zároveň nezafarbili dlane. Vlasy opláchnuté odvarom z vlašských orechov by sa mali nechať pol hodiny schnúť na vzduchu, potom sa opäť opláchnu čistou vodou, aby sa zbavili nánosu a obnovila sa jemnosť vlasov.

9. Stmavenie vlasov cibuľou

Ako stmaviť vlasy bez farieb? Ak sa vám nepáčil ani jeden z ôsmich predchádzajúcich nápadov, môžete použiť... cibuľu. Jej šupky (používajú sa okrem iného na farbenie vaječných škrupín zdobených na Veľkú noc) sú tiež skvelé na starostlivosť o vlasy. Cibuľový oplach dokáže vlasy stmaviť až o niekoľko tónov. Budete potrebovať dve hrste cibuľových šupiek a tri šálky vody - všetky ingrediencie varte na miernom ohni pol hodiny, nechajte cez noc, sceďte a použite na oplachovanie vlasov. Na dosiahnutie najlepších výsledkov je dobré podržať vlasy v miske naplnenej oplachom niekoľko minút alebo (pohodlnejšie) opláchnuť a zabaliť vlasy do sprchovej čiapky a uteráka bez vyžmýkania prebytočnej vody. Po minimálne štvrťhodinovom čakaní by sa vlasy mali opäť opláchnuť čistou vodou a nechať uschnúť na vzduchu.

10. Stmavenie vlasov pomocou genciánky

Skôr ako pristúpime k tónovaniu vlasov pomocou genciánky, odpovedzme si na otázku: Čo to vlastne je? Gencián (známy aj ako genciánová fialka) je intenzívny fialový roztok používaný na dezinfekciu rán. Nielenže poskytuje baktericídne a antiseptické vlastnosti, ale dokáže aj prirodzene farbiť pramene. Stmavnutie vlasov nie je náročné a poskytuje okamžité, veľmi viditeľné účinky. Zmiešajte liter vody s niekoľkými kvapkami genciánovej violete (2-3 kvapky pre blondínky, max. 10 pre brunetky) a potom si vlasy oplachujte každých niekoľko dní. Nevýhodou je, že ak sa používa príliš často, môže vlasy vysušiť a zanechať fialový odtieň.


STMAVOVANIE VLASOV (DIY)

Nájdite si ľahký, jednoduchý a účinný spôsob stmavenia vlasov.

Farbenie vlasov môže vlasy poškodiť. Viete, že vlasy môžete stmaviť bez použitia akýchkoľvek chemických látok? Nepotrebujete ani pomoc kaderníka! Stačí si vyrobiť niektorý z oplachov na vlasy na báze prírodných zložiek s farbiacim účinkom:

  • čerstvo mletá káva
  • čierny čaj
  • dubová kôra
  • vlašské orechy
  • cibuľové šupky
  • šalvia, žihľava a praslička
  • henna

Doprajte si farby pomocou olejov!

Pravidelné olejovanie vlasov je tiež skvelý spôsob, ako si vlasy stmaviť. Niektoré rastlinné oleje majú ďalšie vlastnosti, napríklad prehlbujú prirodzenú farbu vlasov a dodávajú im lesk. Ak snívate o krásnych a tmavých vlasoch, siahnite po:

  • ricínový olej
  • olej z vlašských orechov
  • indický olej z amly

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov