365 Dní života vlasov. Starostlivosť o vlasy & ročné obdobia

365 Dní života vlasov. Starostlivosť o vlasy & ročné obdobia

Zdravie vašich vlasov nezávisí iba od potravín, ktoré konzumujete, produktov, ktoré kupujete, a životného štýlu, ktorý žijete. Ich vzhľad a zdravie ovplyvňujú aj ročné obdobia. Poveternostné podmienky tvoria dôležitý faktor, ktorý musíte zohľadniť pri výbere vhodnej starostlivosti o vlasy.

Každé ročné obdobie môže mať negatívny vplyv na stav vlasov. Dá sa táto katastrofa odvrátiť? Ako pripraviť vlasy na zmeny ročných období a zachrániť ich pred mrazom, suchým vzduchom kúrenia, letnými vlnami horúčav a sezónnym vypadávaním vlasov? Prečo sa nepozriete na jeden rok zo života svojich vlasov a nenaučíte sa pravidlá pre každé ročné obdobie?

Starostlivosť o vlasy v lete

Leto je nádherné ročné obdobie, ktoré nás núti myslieť na teplo, oddych, slnko a energiu. Škoda len, že naše vlasy to už tak veľmi nevnímajú. Horúce leto je jedným z najmenej priaznivých ročných období pre vlasy.

Čo vašim vlasom v lete škodí?

V lete ničí vlasy najviac dvojica - slnko a voda. Ak sa chystáte k moru, nezabudnite, že slnečné žiarenie najviac ničí mokré vlasy po kúpaní v mori. Voda funguje ako šošovka - sústreďuje škodlivé slnečné lúče, ktoré pomerne rýchlo poškodzujú štruktúru vlasov. Tým sa ničivá sila slnečného žiarenia nekončí: spolu so soľou vo vode oslabuje lipidový obal vlasov, ktoré strácajú ochranu a sú náchylnejšie na poškodenie. Vysoké teploty zbavujú vlasy vody, v dôsledku čoho sa vlasy vysušujú rýchlejšie ako počas iných ročných období.Ako sa starať o vlasy v lete?

Ako sa starať o vlasy v lete?

Čo môžete urobiť, aby ste si naplno užili dovolenku a predišli poškodeniu vlasov?

● Po návrate z pláže si vlasy dôkladne opláchnite, aby ste sa zbavili slanej vody; vyberte si jemné šampóny, ktoré zanechajú vlasy hydratované a uvoľnené.

● Po umytí svojich vlasov vždy siahnite po kvalitnom kondicionéri; dvakrát týždenne použite regeneračnú a hydratačnú masku - ideálna je maska bohatá na prírodné rastlinné výťažky, napr. kaviár, aloe, med.

● Využívajte výhody prírodných olejov: aspoň raz týždenne si urobte olejovú kúru na vlasy: naneste na vlasy a pokožku hlavy vhodnú zmes olejov, nechajte ju pôsobiť tridsať minút alebo dlhšie, precízne umyte vlasy a použite prírodný kondicionér.

● Počas dňa votrite trochu vybraného oleja do končekov vlasov a nechajte ho pôsobiť - ochráni pred škodlivým UV žiarením.

● Na záverečné opláchnutie použite bylinné nálevy, napr. z prasličky, žihľavy, harmančeka.

● V lete sa radšej vzdajte fénovania a žehlenia - je to ďalšia extra porcia tepla; nechajte vlasy vyschnúť prirodzene - v horúcich dňoch to netrvá dlho.

● Chráňte svoj účes aj zvonka: klobúky, šatky zachránia vlasy aj pokožku hlavy - vyhnete sa tak nebezpečnému spáleniu pokožky hlavy od slnka.

Starostlivosť o vlasy na jeseň

Keď príde jeseň, vaše vlasy zažívajú chvíľu úľavy a snažia sa vrátiť do normálu po horúcom a vlasom nepriaznivom lete. Darí sa to vašim vlasom?

Čo vašim vlasom na jeseň škodí?

Slnkom poškodené a suché vlasy a pokožka hlavy sa snažia obnoviť hydrolipidovú rovnováhu a začnú produkovať príliš veľa mazu, aby ju doplnili. Preto sa toľko žien sťažuje na mastné korienky vlasov a suché končeky. Musíte si uvedomiť, že vlasy začínajú nadmerne vypadávať - je to fáza drastických zmien počasia aj hormónov. Hladina estrogénu klesá (najvyššia je v lete a na jar), zatiaľ čo testosterónu sa produkuje viac. Hormonálna stimulácia sa končí, takže vlasy - nachádzajúce sa zatiaľ vo fáze rastu - ukončujú svoj životný cyklus.

Ako sa starať o vlasy na jeseň?

Aký je najlepší prostriedok na sezónne vypadávanie vlasov? Ako obnoviť rovnováhu pokožky hlavy?

● Jesenné vypadávanie vlasov by vás nemalo znepokojovať - je normálne, že vaše vlasy prechádzajú určitými zmenami. Jednoducho nechajte krízu prísť a odísť a nezabúdajte, že počas tohto daždivého obdobia môžete stratiť aj 100 vlasov denne!

● Napriek tomu by ste mali dbať na správnu stravu, aby ste predišli rednutiu vlasov. Obohatenie o nenasýtené mastné kyseliny mierne posilní váš účes pred tuhou zimou. Nezabudnite na vitamíny a jedzte viac bielkovín (hlavná zložka vlasov).

● Na jeseň je dobré urobiť odvážny krok a nechať sa jemne ostrihať - váš účes tak získa na objeme a zbavíte sa veľmi suchých končekov.

● Hydratácia vlasov je nevyhnutnosťou: nepotrebujete také silné hydratačné prípravky ako v lete, ale napriek tomu musíte zabezpečiť, aby boli vlasy nonstop hydratované. V opačnom prípade vaše pramene začnú v sebaobrane produkovať príliš veľa mazu.

● Aby ste vyrovnali procesy prebiehajúce na povrchu pokožky hlavy, vyberte si vlasové oleje, ktoré obsahujú skvalán - zložku ľudského kožného mazu. Skvalán vyvažuje vylučovanie kožného mazu: znižuje jeho tvorbu, keď je pokožka príliš mastná, alebo zintenzívňuje jeho vylučovanie, keď je pokožka hlavy veľmi suchá.

● Bylinky a bylinné nálevy sú vždy vítané. Na jeseň si vyberte žihľavu, ktorá má vysoký obsah vitamínov a minerálov a zároveň zabraňuje masteniu pokožky hlavy. Okrem oplachovania vlasov bylinkovými nálevmi ich môžete použiť aj ako ošetrenie pokožky hlavy - jemne ich vmasírujte do pokožky.

● Jesenné vypadávanie vlasov môžete znížiť, ak budete s vlasmi zaobchádzať šetrne: žiadne sušenie uterákom, žiadne ťahanie pri česaní, žiadna horúca voda na oplachovanie, pretože oslabuje vlasové cibuľky.

Starostlivosť o vlasy v zime

Zima má ďaleko od starostlivej a milujúcej. Je krásna, ale drsná k našim účesom.

Čo škodí vašim vlasom v zime?

Hlavne mráz a nízke teploty. V zime nemajú vaše vlasy chvíľku úľavy - z chladného vzduchu sa presúvate do vyhriatych miestností: suchý vzduch je pre vlasy rovnako škodlivý ako mrazivý vzduch. Aby toho nebolo málo, náhla zmena teplôt (prechod z chladných do teplých miestností a naopak) je pre vlasy ako teplotný šok: cievy sa stiahnu a vlasové folikuly stratia vitalitu. Nosenie klobúka môže narušiť prietok krvi v pokožke hlavy, ale aj jeho snímanie je zlý nápad - jednoduchý spôsob, ako poškodiť vlasové folikuly a stratiť obrovské množstvo vlasov. Častou chybou v zime je používanie príliš veľkého množstva stylingových prípravkov v túžbe, aby vlasy po zložení čiapky vyzerali úžasne. Následkom toho sa upchávajú a narúšajú mazové žľazy.

Ako sa starať o vlasy v zime?

Akým spôsobom môžete svoje vlasy zachrániť pred zimou, mrazom a suchým vzduchom z kúrenia?

● Hydratujte svoje telo zvnútra - snažte sa denne vypiť až dva litre vody. Týmto spôsobom predídete vysušovaniu vlasov a zabránite nadmernému vypadávaniu vlasov.

● Nezabúdajte na vitamíny - cievy sú v dôsledku chladu stiahnuté, takže dodávajú nedostatočnú porciu živín. Okrem stravy bohatej na ovocie a zeleninu pravidelne používajte vitamínové masky a kondicionéry na vlasy. Ak ich chcete dodať priamo do pokožky hlavy, kúpte si olej na vlasy, ktorý má vysoký obsah vitamínov, napr. kokosový alebo avokádový olej, a minimálne raz týždenne ho naneste na vlasy a pokožku hlavy.

● Prírodné oleje vytvárajú na vlasoch prirodzenú bariéru, ktorá chráni pred škodlivým pôsobením vonkajších faktorov a zabraňuje toxínom dostať sa pod šupinky kutikuly. Skúste si každý deň votrieť trochu oleja od polovice dĺžky vlasov.

● Pri nákupe zimnej čiapky sa uistite, že nie je príliš tesná, aby ste mohli pokožke hlavy zabezpečiť správny krvný obeh. Takto si ušetríte lupiny a mastnotu.

● Vyberte si jemný šampón, ktorý má normalizujúce alebo hydratačné vlastnosti. Detský šampón je ideálnou voľbou. Upokojuje podráždenie pokožky hlavy a jemne čistí pokožku.

● Vlasy majú v zime tendenciu byť statické. Aby ste tomu zabránili, vyberte si výrobky, ktoré sú napustené tekutým hodvábom. Stojí za to vedieť: syntetické materiály vyvolávajú statickú elektrinu vlasov viac ako vlnené alebo bavlnené čiapky.

● Obmedzte používanie stylingových prípravkov - majú komedogénne vlastnosti a upchávajú mazové žľazy. Ak sa bez nich nezaobídete, vyberajte si prírodné a jemné stylingové vody a spreje.

● Dajte si pozor na príliš zaťažujúce masky na vlasy: môžu vaše vlasy dodatočne zaťažovať. Namiesto toho si vyberte jemné vyživujúce a hydratačné produkty.

Starostlivosť o vlasy na jar

Na jar nie sme tak vystavení vypadávaniu vlasov ako na jeseň, napriek tomu tento problém postihuje mnoho ľudí. Vlasy sú po zime oslabené a čakajú na veľkú dávku vitamínov a minerálov. Ak im ich nedodáte... vlasy pristanú na zemi. Nezabúdajte, že život mnohých vlasov sa na jar končí - je normálne, že na kefe je viac vlasov.

Čo škodí vašim vlasom na jar?

Na jar majú vaše vlasy šancu získať späť svoju rovnováhu vo forme rutinnej starostlivosti o vlasy, ich vzhľadu a vylučovania kožného mazu. Pokožka hlavy je čistejšia, zatiaľ čo vylučovanie mazu je znížené. Na druhej strane sa niektorí z nás stretávajú s poškodením vlasov a cibuliek, ktoré sú upchaté nánosmi kozmetiky, kožného mazu, prachu - cez takéto prekážky sa živiny nijako nedostanú. Jar môže byť rovnako daždivá a premenlivá ako jeseň, takže potrebujete nejakú ochranu - aspoň dáždnik. Sezónne (jarné) vypadávanie vlasov je pomerne častým javom. Súvisí so sezónnymi a klimatickými zmenami a môže trvať až dva mesiace.

Ako sa starať o vlasy na jar?

Ako obnoviť vlasy po tuhej zime a starať sa o účes počas sezónneho (jarného) vypadávania vlasov?

● Ak chcete skontrolovať stav svojich vlasov po zime, urobte si test pórovitosti vlasov - tak zistíte, či sú vlasy na tom horšie a či je pórovitosť vyššia. Bude pre vás jednoduchšie premýšľať o správnej starostlivosti o vlasy.

● Stav vašich vlasov môžete zistiť aj pozorovaním, ako sa vaše vlasy správajú bez kondicionérov, ktoré zvyčajne používate. Ak sa rýchlo mastia, znamená to, že vaša pokožka hlavy potrebuje očistiť - použite peeling na pokožku hlavy alebo masku zo zeleného ílu.

● Suchým a matným vlasom prospeje intenzívnejšie olejovanie - prírodné oleje môžete na vlasy a pokožku hlavy nanášať každé dva alebo tri dni.

● Ak chcete obnoviť zdravú pokožku hlavy, vyberte si prírodné šampóny bez komedogénnych silikónov a parabénov.

● Ak sú vaše vlasy na jar slabé, nezabudnite ich ošetrovať jemným spôsobom: vyberte si hrebeň so širokými zubami (napr. drevený, neemový hrebeň je skvelou voľbou). Vlasy si pritom nesmiete trhať ani ťahať. Pri úprave vlasov ich netočte dozadu ani nerobte tesné účesy, aby ste predišli oslabeniu vlasových cibuliek.

● Pri fénovaní nastavte studený prúd vzduchu - je šetrný k vlasom a umožňuje zadržať vodu.

● Vyživovanie vlasov zvnútra je skvelý nápad. Jarná zelenina je bohatá na množstvo vitamínov, živín (A, B1, B2, PP, E) a síry, ktoré sú pre vlasy nevyhnutné.

Aby boli vaše vlasy krásne po celý rok, musíte sa o ne starať. Tajomstvo spočíva v premyslenej starostlivosti - prispôsobte ju ročnému obdobiu, typu vašich vlasov a pórovitosti.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov