Kuperózna pleť: Príznaky, liečba, kozmetické výrobky

Kuperózna pleť: Príznaky, liečba, kozmetické výrobky

Sú červené líca znakom zdravia? Ukazuje sa, že nie vždy, pretože začervenanie tváre je jedným z výrazných znakov kuperóznej pleti, ktorá je v skutočnosti najnáročnejším typom pleti. Prirodzene, aj hyperreaktívna pleť môže vyzerať bezchybne za predpokladu, že sú uspokojené všetky jej potreby. Čítajte ďalej a dozviete sa najlepšie tipy na starostlivosť o kuperóznu pleť a o veciach, ktoré tento najcitlivejší typ pleti neznáša dobre.

Charakteristika kuperóznej pleti

Rozoznať kuperóznu pleť od ostatných typov je pomerne jednoduché. Je zreteľne začervenaná, často postihnutá rosaceou a takzvanými pavúčími žilkami, čo sú porušené kapiláry, ktoré sú vidieť cez tenkú pokožku a vytvárajú hniezdo defektných žiliek.

Kuperózna pokožka je totiž taká tenká, že cievy sú cez ňu ľahko viditeľné. Existuje aj niekoľko zdanlivo neškodných faktorov, ktoré prispievajú k vzniku cievnych škvŕn. Pitie horúcich nápojov, konzumácia korenistých jedál a nepriaznivé poveternostné podmienky majú priamy vplyv na cievy, ktoré rýchlo reagujú, čo následne podporuje začervenanie tváre. Preto by sa starostlivosť o pleť s kuperózou mala zamerať na posilnenie oslabených kapilár, ako aj na ochranu a prinášanie úľavy pleti, ktorá je zjavne hyperreaktívna.

Vedeli ste, že...

... kuperózu často spôsobujú dedičné faktory? Je to tiež jeden z charakteristických znakov ľudí so svetlou pleťou a svetlými vlasmi. Pavúčie žilky sú tiež spôsobené zvýšenou hladinou estrogénu a narušenou syntézou kolagénu, ktorá je s vekom čoraz menej účinná. Bez kolagénu strácajú kapiláry svoju odolnosť, a preto dochádza k ich praskaniu.

Príčiny kuperóznej pleti

Ako bolo uvedené vyššie, kuperózna pleť musí bojovať s viacerými spúšťačmi, ktoré ju narúšajú viac, ako je to u iných typov pleti. Nekontrolované začervenanie tváre a pavúčie žilky sú často spôsobené:

  • nadmernou fyzickou námahou
  • nepriaznivými poveternostnými podmienkami (silný vietor, pálivé slnko, mráz)
  • náhlymi teplotnými výkyvmi (sauna, solárium)
  • silným a chronickým stresom, prudkými emóciami
  • príliš dlhým a príliš horúcim kúpeľom
  • alkohol, cigarety, horúce nápoje, korenené jedlá
  • nesprávne ošetrenie pleti (používanie kozmetiky, ktorá nezodpovedá typu pleti)
  • tehotenstvo a hormonálna antikoncepcia
  • menopauza

Tipy na starostlivosť o kuperóznu pleť

1. Základným aspektom starostlivosti o kuperóznu pleť je profylaxia, ktorá sa zameriava na prevenciu a predchádzanie zmenám pleti, ako aj na riešenie existujúcich škvŕn. Riešenie krehkosti kapilár a podľa možnosti vyhýbanie sa spúšťačom, ktoré sú zodpovedné za zhoršenie zdravotného stavu pokožky aj za vyvolanie precitlivenosti, sú mimoriadne dôležité. Ak sa chcete vyhnúť nedokonalostiam typickým pre kuperóznu pleť, siahnite po špecializovaných sérach na tvár.

2. Tento typ pleti neznáša tvrdú a chlórovanú vodu. Preto ak voda z vodovodu nie je mäkká, odporúča sa ju pred použitím na umývanie tváre prevariť a ochladiť.

3. Keď už hovoríme o umývaní, kuperózna pleť by sa mala čistiť len jemnými čistiacimi prostriedkami. Siahnite len po výrobkoch určených na starostlivosť o citlivú a kuperóznu pleť. Počas čistenia buďte k tvári šetrní. Netrite ju príliš intenzívne, aby ste zabránili prasknutiu ciev.

4. Raz týždenne použite upokojujúce a chladivé pleťové masky. Takéto výrobky podporujú starostlivosť o tento náročný a hyperreaktívny typ pleti a prinášajú úľavu.

5. Zabudnite na vysokoúčinné exfolianty. Odložte všetky mechanické peelingy a enzymatické peelingy vyberajte veľmi opatrne - pred výberom exfoliačného prípravku odporúčame konzultáciu s kozmetičkou. Využiť môžete aj gélové prípravky s obsahom jemných kyselín (napr. kyseliny laktobionovej). Takéto produkty nedráždia hyperreaktívnu pokožku, ale mimoriadne dobre rozpúšťajú odumreté bunky.

6. Chráňte kuperóznu pleť pred slnečným žiarením! Takúto jemnú pleť je potrebné chrániť pred slnečnými lúčmi nielen počas letného obdobia. Stojí za to zdôrazniť, že UV žiarenie preniká cez mraky, a tak sa k pokožke dostane a pôsobí na ňu aj na jeseň. Z tohto dôvodu si pokožku chráňte počas celého roka, pričom v zime používajte krémy s SPF 15 a v lete krémy s SPF 30.

7. Chceli by ste, aby boli pavúčie žilky menej viditeľné? Skúste použiť podkladový krém určený na zakrytie škvŕn typických pre kuperóznu pleť. Tento typ výrobku obsahuje žltý pigment, ktorý znižuje začervenanie tváre.

8. Vyhnite sa horúcim kúpeľom, návštevám sauny a solária. Odporúča sa tiež obmedziť vystavovanie sa slnku počas leta, pretože nadmerné opaľovanie nie je pre kuperóznu pleť prospešné. Nezabúdajte na používanie hydratačného krému počas zimy. Pokožku by ste mali chrániť aj pred mrazivým počasím a suchým vzduchom.

9. Obmedzte alkohol, korenené jedlá a silnú kávu. Prospešné by bolo aj prestať fajčiť. Všetky druhy stimulantov majú negatívny vplyv na každý typ pleti.

10. Vyhýbajte sa syntetickým kozmetickým zložkám, ako sú umelé vône alebo parabény, ktoré sú známe tým, že spôsobujú podráždenie. Vylúčte tieto zložky: alkohol, mentol, mätu piepornú, eukalyptový esenciálny olej, ako aj silné kyseliny ako AHA a BAH.

Kozmetické prípravky na kuperóznu pleť

Používanie správnej kozmetiky je kľúčom k dobre vyzerajúcej a pokojnej pleti. Vyberajte ich starostlivo a vždy skontrolujte zloženie. Aj keď existuje mnoho kozmetických zložiek, ktoré sú preukázateľne dobré pre kuperóznu pleť, existuje len jeden prípravok, ktorý prináša najlepšie účinky - sérum na tvár. Tento kozmetický prípravok prináša ohromujúce výsledky, pretože preniká hlboko a dodáva živiny do všetkých vrstiev pokožky. Kvalitné pleťové sérum na kuperóznu pleť je vyvinuté tak, aby bojovalo so všetkými problémami pleti a poradilo si s nimi. A presne takto funguje aj pleťové sérum Nanoil Anti-Redness. Upokojuje pleť a redukuje rosaceu, rozjasňuje začervenanie tváre a odstraňuje pavúčie žilky. Starostlivo vybrané ošetrujúce zložky zmenšujú rozšírené kapiláry, prinášajú úľavu podráždenej pleti a chránia ju pred nepriaznivým počasím.

Okrem pleťového séra, ktoré je základom dobrej starostlivosti o kuperóznu pleť, existuje aj niekoľko ďalších pleťových produktov, ktoré sa oplatí zaviesť do každodenného rituálu krásy, a patrí medzi ne jemná kozmetika na rastlinnej báze. Siahnite po neinvazívnych čistiacich prípravkoch a odličovačoch, no radšej rezignujte na mechanické peelingy na tvár. Keď si umývate tvár, robte to jemne - intenzívne trenie často prispieva k vzniku cievnych škvŕn. Hyperreaktívnu a na začervenanie náchylnú pleť môže upokojiť aj bylinná voda, napríklad voda z hrabu, ktorá navyše podporuje cirkuláciu lymfy a je silným protizápalovým prostriedkom.

Bezpečné ošetrenie kuperóznej pleti

Existuje niekoľko bezpečných ošetrení, ktoré sú ideálne na kuperóznu pleť. Najbežnejšie sú tieto:

LASEROVÉ OŠETRENIE

Jedno z najobľúbenejších ošetrení pleti s kuperózou, ktoré závisí od nasmerovania svetelného lúča na porušené kapiláry, aby sa opravili. Výsledkom je viditeľné zlepšenie vzhľadu pokožky a výrazné zmenšenie cievnych škvŕn. Všetky dôležité parametre lasera sú vždy zohľadnené a starostlivo nastavené tak, aby nedošlo k poškodeniu okolitých buniek.

IÓNOVÁ TERAPIA

Cieľom tejto liečby je posilniť oslabené kapiláry, aby boli odolné voči vonkajším agresorom. Počas iónovej terapie sa živiny dostávajú hlbšie pod pokožku, aby zmiernili podráždenie, ako aj zmiernili rosaceu a pavúčie žilky. Jar je najvhodnejším obdobím na použitie tohto ošetrenia, aby bola pleť pripravená na nepriaznivé poveternostné podmienky typické pre leto a zimu.

KALIBROVANÉ PULSOVANÉ SVETLO, známe aj ako CPL OŠETRENIE

Rosacea a hyperpigmentácia sú dve nedokonalosti, ktoré sú úzko spojené s kuperóznou pleťou, a profesionálnym ošetrením zameraným na rozjasnenie týchto nedostatkov pleti je kalibrované pulzné svetlo. Jednoducho povedané, lúč svetla sa nasmeruje na pigmentové zmeny, aby sa z tváre úplne odstránili. Najväčšou výhodou CPL sú okamžité účinky, ktoré prináša a ktoré majú podobu vyrovnaného tónu pleti.

HYDROMIKRODERMABRÁZIA

Ide o jemné exfoliačné ošetrenie, ktoré sa používa na doplnenie vody do pokožky. Zabezpečuje hĺbkové čistenie a veľmi účinné odstránenie odumretých kožných buniek. Okrem toho je hydromikrodermabrázia známa aj tým, že bojuje proti rosacei a pigmentovým zmenám. Toto neinvazívne ošetrenie je ideálne pre kuperóznu pleť.

DOMÁCE PROSTRIEDKY NA KUPERÓZNU PLEŤ

Majte na pamäti, že ani najmodernejšie ošetrenia estetickej medicíny nemusia priniesť pozitívne výsledky, ak nebudete dodržiavať základné pravidlá správneho režimu pre pleť s kuperózou. Nevyhnutné sú jemné prípravky na starostlivosť o pleť a sérum na tvár. Okrem toho by sa za kľúčový prvok starostlivosti o kuperóznu pleť malo považovať aj používanie domácich masiek na tvár na riešenie pavúčích žiliek. Takéto výrobky sú k pleti šetrné, a preto ich môžete aplikovať aj dvakrát týždenne. Odporúča sa aj pretieranie citlivej pleti uhorkovou šťavou a harmančekovým nálevom.

Potraviny, ktoré sú vhodné na kuperóznu pleť

Na upokojenie kuperóznej pleti prekvapivo stačí dodržiavať základné zásady zdravej výživy. Na prevenciu cievnych škvŕn a rosacey stačí do svojho jedálnička zaradiť viac zeleniny a ovocia, najmä tých, ktoré sú bohaté na vitamíny a minerály dôležité pre pleť. Okrem toho vitamín C aj rutín majú pozitívny vplyv na pleť, preto sa odporúča dodávať telu značné množstvo týchto živín. Ďalším dobrým nápadom sú potravinové doplnky. Vo všeobecnosti si treba uvedomiť, že vitamíny sú prospešné pre cievy, ale treba sa vyhýbať koreneným jedlám, alkoholu, káve, vysoko spracovaným potravinám a horúcim nápojom. Neodporúčajú sa ani energetické nápoje.

Nezabúdajte, že aj kuperózna pleť môže byť bezchybná - vyžaduje si len viac pozornosti a zodpovedajúce produkty starostlivosti o pleť. Buďte k svojej pleti ohľaduplní a doprajte jej ošetrenie, po ktorom túži.

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj názor na článok.


Komentáre: #0


Pridajte svoj komentár. Zverejní sa po schválení moderátorom.
Ricínový Olej
Jojobový Olej
Argánový olej
Zásady ochrany osobných údajov

Naša webová stránka používa cookies a cookies tretích strán na používanie externých nástrojov. V prípade, že používateľ nedá súhlas, použijú sa iba nevyhnutné cookies. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť vo svojom prehliadači. Súhlasíte s používaním všetkých cookies?

Zásady ochrany osobných údajov